Experiment med frysta bubblor

Material

 • Skål och sked
 • 200 ml varmt vatten
 • 2,5 matskedar majssirap (för tjocklek)
 • 2 matskedar socker (för kristallisering)
 • 2,5 msk diskmedel (för bubbelbildning)
 • 1 sugrör
 • 1 vatten- eller läskflaska
 • Modellera eller trolldeg
 • En kall dag utan vind

Hur man gör frusna bubblor

För bästa kristallisering av bubblor måste det vara minst -10 °C utomhus. Vi gjorde detta vid -35 till -45 °C. Det viktigaste är att det inte får blåsa.

Att göra den speciella frysta bubbeljuicen receptet

 • Börja med att göra bubbeljuicen i en behållare med lock. Tillsätt det varma vattnet först. Vi använde kranvatten så varmt som det kommer ut ur kranen. Rör sedan i majssirap tills vattnet är klart.
 • Tillsätt sedan sockret och rör om tills det är helt upplöst.
 • Tillsätt slutligen diskmedel och rör om tills det är blandat. Bli inte för entusiastisk när du rör om i det här skedet, annars kommer du att skapa en massa bubblor. Rör tillräckligt mycket för att precis blanda tvålen med lösningen.
 • Det är därför vi låter disktvålen vara kvar till sist. Sockret och majssirapen kräver en hel del omrörning för att lösas upp. Vi vill inte skapa bubblor i vår lösning nu, vi vill spara dem till senare!
 • Sätt ett lock på behållaren och ställ den i frysen eller utomhus i cirka 30 minuter för att kyla ner blandningen. Vi vill inte att den ska frysa! Bara kyla ner den.

Gör Bubble Blastern

Bubble blaster in the snow.

 • Medan saften kyls ner måste vi göra en speciell bubbelsprängare! För detta behöver du en vatten- eller läskflaska (500 ml är en bra storlek). Töm och torka flaskan.
 • Ta locket och borra ett hål i locket som är precis tillräckligt stort för att passa ditt sugrör. Detta steg bör endast göras av en kompetent vuxen!
 • Placera sugröret genom hålet i locket och fäst det med hjälp av modelleringslera för att skapa en lufttät förslutning.
 • Om du inte har modellera (vi föredrar den eftersom den förblir smidig även i kyla och bibehåller förseglingen) kan du prova trolldeg eller till och med en limpistol. Målet är att fästa sugröret och skapa en tätning.

Frysta bubblor

Nu är det dags att ta på sig kläderna och gå ut. Hitta en trevlig plats, helst med lite nysnö.

Använd bubbelsprutan, doppa änden av sugröret i bubbeljuicen och tryck sedan på flaskan för att ”blåsa” och skapa din bubbla. Sätt bubblan på snön och se hur den kristalliserar. Du kan också släppa bubblorna och se hur de fryser, men när de landar är risken större att de går sönder.

Tricks för att få bubblorna att frysa utan att gå sönder

Se till att din bubbeljuice är minst 1 tum djup. Detta gör att insidan av sugröret blir belagd fint och högt inuti vilket gör att du kan skapa några rejält stora bubblor.

Tricket för att få bubblorna att frysa utan att gå sönder är att få bort dem från sugröret innan de börjar kristallisera och frysa. Så blåsa bubblan och släpp sedan flaskan så att bubblan lossnar innan den börjar frysa. Tiden du har till förfogande varierar beroende på temperaturen.

Försök att sätta ner bubblan försiktigt. Det är roligt att se dem falla, men luftens kraft kan få den frusna bubblan att gå sönder och att landa på marken brukar vanligtvis få bubblorna att gå sönder om det inte går att falla. För bästa resultat blåser du bubblan på lite snö.

Se till att det inte finns någon vind alls. Detta är avgörande. Hitta en skyddad plats och se till att barnen inte blåser eller skapar någon vind. Detta kommer att få bubblorna att splittras.

Ha en fin mjuk landningsplats för bubblorna. Vi fann att ett räcke med ett nytt lager snö var perfekt!

Att bygga frusna bubbeltorn

Om du gör allting rätt kan du göra detta till en rolig utmaning för att se vem som kan bygga det största frusna bubbeltornet, eller vem som kan göra den längsta raden av bubblor, eller 10 bubblor i rad. Massor av möjligheter för en rolig, frusen tävling!

Vetenskapen bakom frysta bubblor

Efter åratal av misslyckanden med att försöka få bubblor att frysa fast slutade det med att jag lärde mig en hel del om hur man lyckas få detta att hända med framgång.

För det första är temperaturen både din vän och din fiende. Du måste hålla allting kallt och det var därför vi behövde skapa vår bubbelsprängare. Luften i våra lungor är för varm och temperaturskillnaden mellan luften utanför och luften vi blåser ut ur lungorna är för stor och leder till att den går sönder. Kom ihåg att varm luft expanderar! Så när du blåser in i bubbeljuicen, vad kommer den varma luften att göra? Den expanderar och krossar din bubbla!

Det är också därför vi vill kyla ner vår bubbeljuice, för att föra den närmare yttertemperaturen.

Du vill ha fina starka bubblor för att experimentet verkligen ska fungera. För att frysa fast (några av våra bubblor finns fortfarande kvar flera dagar senare!) behöver du en tjock bubbeljuice. Majssirap ger den fina tjocklek som vi behöver i vår saft för att skapa starka bubblor. När vi hade gjort våra bubblor och knackat loss dem försiktigt skulle de rulla över marken som kulor!

De vackra kristallformationerna som du ser på bubblorna är kristalliseringsprocessen. Detta orsakas av frysningsprocessen men får hjälp av sockret. Detta ger oss några underbara frysta bubblor.

Den sista ingrediensen är naturligtvis diskmedel som hjälper till att skapa bubblorna!

 

Idé från STEAMpoweredFamily

Vill du ha tips hur du kan dokumentera dina bubblor se mitt inlägg om ”Så fotograferar du frysta såpbubblor”

2 reaktioner till “Experiment med frysta bubblor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *