Så fotograferar du frysta såpbubblor

IssåpbubblaDet enda som krävs är en skål med såpvatten, ett sugrör och en smula tålamod. Sedan kan du blåsa vackra frysta såpbubblor som ger unika bilder.

Perfekta frysta bubblor med hemliga ingredienser

Du kan antingen använda den färdiga blandningen i såpbubblebehållarna som man köper i leksaksbutiken, eller så kan du göra din egen blandning utifrån följande recept:

  • 35 ml diskmedel
  • 35 ml glycerin
  • 2 kryddmått socker
  • 200 ml varmt vatten

Glycerin gör bubblorna tjockare, och sockret gör att ytan får de vackra kristallerna. Sedan kommer man till problemet med hur man ska frysa bubblorna så att man senare kan fotografera dem.

För bästa resultat ska temperaturen helst ligga på eller under 6 minusgrader. Det går visserligen att frysa bubblor även i mildare väder, men det är svårare och tar längre tid.

Det är också bäst att utföra experimentet när det är vindstilla så att bubblorna inte spricker eller blåser bort innan de landar och kan frysa.

Så fotograferar du frysta såpbubblor:

  1. Välj en plats där det faller in mycket ljus och det finns en snygg bakgrund. Det kan vara bra att ha en kall yta, t.ex. ett snö- eller istäckt trädgårdsbord som du kan blåsa in bubblorna mot från nära håll. Annars riskerar du att de fryser i luften och spricker när de landar.
  2. Ställ in kameran så att fokuspunkten ligger ungefär där bubblan kommer att landa. Sätt kameran på stativ, så att du har händerna fria till att blåsa bubblor.
  3. Doppa sugröret i såpblandningen och blås en bubbla. Blås försiktigt och undvik att göra bubblan alltför stor. När såpbubblan har landat kan du justera kamerans fokus efter behov för att få skärpa i detaljerna.
  4. Fota loss! När du har lärt dig att frysa dina bubblor kan du testa att göra en timelapsevideo. Du kan exempelvis använda Lapse It eller Osnap!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *