Katapult med glasspinnar

Material:

  • 10 Jumbo glasspinnar Sticks
  • Gummiband
  • Ammunition (marshmallows, pompoms, suddgummi för pennor)
  • Plastsked (valfritt)
  • Flasklock

HUR MAN GÖR

STEG 1: Gör ett antagande. Vilket föremål kommer att flyga längst?  Varför tror du att det ena objektet kommer att flyga längre än det andra?

STEG 2: Dela ut material till varje enskild person eller i små grupper och bygg en katapult av glasspinnar enligt instruktionerna nedan.

STEG 3: Testa och mät hur långt varje föremål går när det kastas från katapulten.  Registrera resultaten.

Du ska använda en sax för att göra två v-spår på vardera sidan av två pinnar (på samma ställe på båda pinnarna). Använd fotot nedan som en guide för var du ska göra dina skåror. När du har gjort dina skåror i två av pinnarna lägger du dem åt sidan!

Ta de återstående 8 pinnarna och stapla dem på varandra. Linda ett gummiband hårt runt varje ände av stapeln. Gå vidare och skjut in en av de inskurna pinnarna genom stapeln under den översta pinnen i stapeln.

Vänd nu din delvis tillverkade katapult med glasspinnar så att den pinne som du just har tryckt in ligger längst ner i stapeln.

Lägg den andra inskurna pinnen ovanpå stapeln och fäst de två isglasspinnarna med ett gummiband så som visas nedan. De V-kanterna som du skar ut hjälper till att hålla gummibandet på plats.

Skapa mer hävstångseffekt med din katapult genom att skjuta stacken med pinnar mot de inskurna ändarna som är sammanfogade med gummibandet.

Använd ett starkt lim för att fästa ett flasklockshuvud på pinnen. Gör dig redo att skjuta iväg!

VARIATION:

Du kan också göra en katapult med en sked, som är särskilt bra för att hålla föremål som påskägg i plast eller falska ögonglober. Se två sätt att placera skeden nedan!

GÖR DET TILL ETT VETENSKAPLIGT EXPERIMENT!

Du kan enkelt sätta upp ett experiment genom att testa olika viktade föremål för att se vilka som flyger längre. Att lägga till ett måttband uppmuntrar enkla matematiska begrepp.

Eller så kan du bygga 2-3 olika katapulter och se vilken som fungerar bäst eller om en fungerar bättre med olika föremål.

Börja alltid med att ställa en fråga för att komma fram till en hypotes. Vilket föremål kommer att gå långt längre? Jag tror att xyz kommer att gå längre. Ha kul med att sätta upp en katapult för att testa teorin! Kan du konstruera en annan katapult med samma material?

Du kan också testa hur många glasspinnarsom används i stapeln för att skapa denspänning som behövs för att skicka ut katapulten. Vad sägs om 6 eller 10! Vilka är skillnaderna när du testar?

VETENSKAPEN OM HUR MAN GÖR EN KATAPULT!

Vad finns det att utforska som har med fysik att göra? Låt oss börja med energi, inklusive elastisk potentiell energi. Du kan också lära dig om projektilrörelse. Newtons tre rörelselagar: Ett föremål i vila förblir i vila tills en kraft appliceras, och ett föremål förblir i rörelse tills något skapar en obalans i rörelsen. Varje handling orsakar en reaktion.

När du drar ner hävstångsarmen lagras all potentiell energi! Om du släpper den så övergår den potentiella energin gradvis till kinetisk energi. Gravitationen gör också sin del när den drar föremålet tillbaka ner till marken.

Du kan prata om lagrad energi eller potentiell elastisk energi när du drar tillbaka på isglasspinnen och böjer den. När du släpper pinnen frigörs all potentiell energi till rörelseenergi som ger upphov till projektilrörelsen.

Idé från littlebinsforlittlehands

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *