Vulkaner & Vulkanutbrott

Vulkaner är alltid fascinerande. Här är två varianter.

Bakpulvervulkan

Forma en vulkan av leran. Häll ett par skedar bakpulver i kratern. Droppa i ett par droppar karamellfärg. Tag en sked eller pipett och droppa i ett par droppar vinäger eller ättika i bakpulvret. När vinägern/ättikan droppas i bakpulvret börjar det fräsa och bubbla. Blandningen av vinägern/ättikan och bakpulvret jäser över kanten på kratern och svämmar ut över vulkanens sidor.

Förklaring: Bakpulvret är en karbonat och består av salter. Alla karbonater utvecklar koldioxid om man häller på en syra, som ättika eller vinäger. Karbonatet reagerar med syran, vilket skapar bubblorna.

Utvecklingar av experimentet

  • Blir vulkanutbrottet likadant om man istället häller vinägern/ättikan först i kratern, och sedan bakpulvret?
  • Kan lavan föra med sig saker som man ploppar ner i kratern? Hur tunga kan de vara? Sockerpiller, strössel, papperskulor, indianpärlor, träpärlor, vad kan vi använda?

Vulkan i flaska

Häll bakpulver i en flaska (helst genomskinlig). Ställ flaskan på en bricka. Häll i ättikan/vinägern i ett glas, tillsätt lite diskmedel och lite karamellfärg. Rör om i blandningen. Sätt tratten på flaskan och häll i lösningen.

Förklaring: Vinägern/ättikan reagerar med bakpulvret och bildar koldioxid. Diskmedlet gör att det blir rejäla bubblor av koldioxiden. Flaskan blir full med skum, som till slut svämmar över!

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *