Släck ljuset

Trixa med julljusen.

Material

  • ljus
  • tändstickor
  • kanna,
  • ättika
  • bikarbonat (bakningssoda)

Genomförande

  • Steg 1: Tänd ljuset.  Häll några deciliter ättika i kannan.
  • Steg 2: Sätt några teskedar bikarbonat och rör om.
  • Steg 3: Luta kannan försiktigt mot ljuset, utan att vätskan kommer ut.  Lyckas du släcka ljuset?

Vad hände?

Då du tillsätter sodan i ättikan händer det en kemisk reaktion. Reaktionen bildar vatten och koldioxid gas. Gasen är tyngre än luft och sjunker neråt. Vi kan inte se gasen, vilket får det att se magiskt ut. Då du lutar kannan mot ljuset kommer en del av gasen ut, eftersom gasen är tyngre än luft så trycker den ner luften och kväver lågan. Koldioxidgas är en produkt av förbränning, därför brinner inte koldioxidgas, utan klarar av att släcka ljuset. Andra gaser, liksom syre har en egenskap att få elden att leva. T.ex. då du blåser på en brasa så brinner den bättre för att du tillför syre i elden.
Luften innehåller 21% syre och den luft vi andas ut 16% syre.

Tips från Heurekas Experimentfabrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *