Hur stark är spaghetti?

Hur stark är spaghetti?  Utmana barnen att uppfinna ett sätt att ta reda på det!

Material

  • 1 paket spaghetti
  • 2 ark styrofoam
  • Böcker
  • Träklossar

Vi började vårt projekt med att undersöka hur mycket vikt spaghetti kan hålla när den är vertikal.  Vi upptäckte snabbt att spaghetti inte är särskilt stark!  Den böjer sig väldigt lätt och går lätt sönder.

Jag frågade pojkarna om de trodde att flera bitar spaghetti skulle kunna hålla mer vikt och kanske till och med hålla upp en bok.  Vi försökte sticka in ungefär 20 spaghettibitar i styrofoamskivan.

Vi bestämde oss för att se om spagettin kunde hålla upp vår stora historiebok, och det kunde den naturligtvis inte…

Vi försökte igen med vårt test och använde MASSOR av spaghetti.  Jag kommer inte ihåg hur många bitar det var, men jag tror att det var någonstans i närheten av 200.  En av utmaningarna med att balansera vikt ovanpå spaghetti är att den böjer sig och svänger väldigt lätt!  Vi lyckades bra med att lägga en annan styrofoambit ovanpå spaghettierna och sedan lägga vikt ovanpå den.

Vi lyckades få upp 6 brädböcker ovanpå spagettien!  Det var inte så mycket vikt, men det är ju spaghetti!

Sedan utarbetade vi ett andra test för att undersöka spaghettis styrka när den ligger horisontellt.  Aidan byggde en liten bro av klossar och lade spagettien över bron.  Vi kunde dra ut spagettin ur styroporet och använda samma bitar.

Aidan lade block ovanpå spagettien på varje sida för att hålla den på plats.  Sedan började han lägga till vikt i mitten.

Överraskande nog höll spagettien mycket vikt!  Jag tänkte att den skulle vara starkare på det här sättet än att stå vertikalt, men den var starkare än jag trodde att den skulle vara.

När Aidan lade till mer vikt i mitten var han tvungen att lägga till mer vikt på sidorna för att hålla spagettien på plats.

Vad kan vi lära oss om materialens styrka av spaghetti?

Den här artikeln från Scientific American (på engelska) förklarar vad ingenjörer letar efter när de väljer material för att konstruera en bro, och den innehåller ett snyggt experiment för att testa spänning och kompression i en bro gjord av spaghetti.  Detta är förmodligen bäst för barn från 13 år och uppåt, men föräldrar och lärare kan också sammanfatta informationen för de yngsta eleverna.  Den är inte svår att läsa och jag lärde mig definitivt något!

Utmana barnen att hitta på ett eget sätt att testa spaghettis hållfasthet!  Ha kul med att undersöka!

 

Tack FrugalFun4Boys.com för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *