Gör din egen luftkanon

Luftkanon

VAD ÄR EN LUFTKANON?

I allmänhet kan du inte se en luftvirvel om det inte finns en hel del partiklar i luften, t.ex. rök. Du kan dock se effekterna av den genom att göra den här roliga luftkanonen! En luftkanon släpper ut munkformade luftvirvlar – liknande rökringar men större, starkare och osynliga. Virvlarna kan rufsa håret, störa papper eller blåsa ut ljus efter att ha färdats en kort sträcka.

DU BEHÖVER:

  • Plastflaska
  • Ballong
  • Färg eller klistermärken (valfritt)

SÅ HÄR GÖR DU

STEG 1: Först klipper du av ändarna på flaskan och ballongen.

var du klipper flaskanvar du klipper ballongen

STEG 2: Dekorera flaskan om du vill! Detta steg kan göras före eller efter nästa steg beroende på vad du vill göra med den.

STEG 3: Sedan ska du sträcka ut ballongen över flaskans ände.

delarna ihopsatta

Klart! Du har gjort en superenkel fantastisk luftvirvelkanon för att blåsa ut luft.

HUR DU ANVÄNDER DIN LUFTKANON

Genom att använda flaskans ände med ballongen, för att i huvudsak suga tillbaka luft, kan du sedan sikta och skjuta ut luften framifrån flaskan. Du kan till och med slå omkull dominobrickor med denna luftkraft! Fantastiskt! Det är bara att sträcka ut ballongens ände och släppa loss den.

Vad kan du slå omkull med din egen luftvirvelkanon? Du kan prova att göra måltavlor av papper, sätta upp toapappersrullar, muggar och mycket mer!

HUR FUNGERAR EN LUFTKANON?

Den här luftvirvelkanonen må vara superenkel att göra, men den innehåller också en del bra vetenskap att lära sig! Om du verkligen vill hålla barnen engagerade i vetenskap, gör det roligt och praktiskt!

Som tidigare nämnts kan vi inte se luft, men vi kan se effekterna av luft som rör sig genom träd, strandbollen som blåser över gräsmattan och till och med den tomma soptunnan när den blåser ut från uppfarten och nerför gatan. Man kan också känna luft när det blåser! Luft består av molekyler (syre, kväve och koldioxid) och även om du inte kan se dem när det blåser kan du känna dem!

Varför rör sig luften? I allmänhet beror det på lufttrycket som orsakas av temperaturförändringar och rör sig från högt tryck till lågt tryck. Det är då vi ser stormar dyka upp, men vi kan också se det på en vanlig dag också med en svag bris.

Även om temperaturen är en stor del av tryckförändringen kan du också själv åstadkomma tryckförändringen med det här häftiga luftkanonprojektet! Luftkanonen skapar en luftstöt som skjuter ut ur hålet.  Även om du inte kan se det bildar luften faktiskt en munkform. Skillnaden i lufttryck från den snabbt rörliga luften genom öppningen skapar den snurrande virveln som är tillräckligt stabil för att färdas genom luften och slå omkull en domino!

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.