Ljud för en bild i en tidning

Metka

I den här aktiviteten utforskar du en bild från en tidning eller en tecknad film genom att fundera på hur bilden låter.

Verktyg:

  • tidskrift (för barn)
  • Verktyg för att skapa ljudlandskap: skedar, burkar, pennor, skrammel, etc..

Fokusera på ljud

Läraren ber gruppen att vara mycket tyst och lyssna på vilka ljud som kan höras i rummet. De tänker också på de ljud som de hör i köket hemma, eller ute på lekplatsen eller på gatan.

Välja och titta på bilden

Gruppen letar efter en bild i en tidning och skapar en ljudvärld för den. Diskutera bilden tillsammans: vem eller vad finns på bilden? Vad är stämningen i bilden, är den glad, sorgsen, sommaraktig? Bilden kan också vara en tecknad film.

Utformning av ett ljudlandskap

Fundera tillsammans på hur berättelsen kan låta. Läraren ger barnen olika verktyg för att skapa ljud och tillsammans experimenterar de för att se vilka ljud de kan skapa. Om den valda bilden är en tecknad film kan läraren läsa upp den igen, och nu kan barnen förgylla berättelsen med ljud.

Luktar bilden?

Efter att ha lyssnat på ljudberättelsen kan de fundera på vilka dofter eller lukter som flyter in i deras näsborrar i köket eller på gatan. Vilka dofter eller lukter kan förknippas med den valda bilden eller teckningen?

 

Idén är hämtad fråm metka – Mediakasvatuskeskus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *