Beebot snöplog

Staden är täckt av snö, och vi måste utforma en KIBO snöplog för att snöröjningen! Barnen kommer att delta i den tekniska designprocessen när de designar, testar och förbättrar snöplogrobotar som kan hjälpa till att rensa bomullssnö. Studenterna kommer också att lära sig mer om de många viktiga jobb som gör att samhället fungerar.

Lärandemål

Efter den här lektionen kommer eleverna att:

  • Ha större förtrogenhet med den tekniska designprocessen.
  • Utveckla praktisk kunskap om hur ett objekts form påverkar dess funktion.
  • Designa en algoritm för att lösa ett problem.
  • Ha en djupare förståelse för samhällslivet.

Material / resurser:

  • En Bee-bot per grupp (2-4 barn)
  • En Bee-bot pennhållare eller skuffare. Skuffaren eliminerar behovet av plogkonstruerandet och man kan fundera enbart på programmeringen.
  • Material för att bygga plogen till hållaren
  • Bomullskulor för snön

Lektionsplan

Inspirera: Låt oss testa och förbättra:
Be eleverna tänka på hur det är när staden är täckt av snö. Har de hjälpt till att skyffla när snö täcker trottoarer eller uppfart? Känner de några vuxna som arbetar för att rensa snö för staden med plogbilar? Om ditt skolsamhälle inte finns i en snöig del av världen kan du dela videor av snöstormar med eleverna.

Idag ska Bee-boten bli en snöplog och ploga snön från vårt rum. Vi kommer att bygga, testa och förbättra med hjälp av Ingenjörens design process.

Steget ”Testa & Förbättra” i Ingenjörens Design Process gör att vi kan fortsätta ändra något för att få det att fungera bättre och bättre. Idag kommer ni att utforma ”snöplogar” för Bee-bot för att städa upp er stad. Deras mönster kan fungera bra eller inte vid ett första försök; men på något sätt kan de reflektera och förbättra designen. Denna aktivitet handlar om att göra förbättringar längs med vägen.

Smågruppsaktivitet

Förbered ett Bee-bot-konstruktionsområde med pysselsmaterial för att bygga och fästa en plogförlängning till Bee-boten (kartong, piprensare, snöre, tejp…).

Barnen kommer att programmera sina Bee-bots för att fungera i ett öppet, platt ”snöplogsområde.” Sprid bomullsbollar här och markera en ”målfyrkant” (t.ex. med maskeringstejp) i snöplogsområdet. Du kan också välja att engagera eleverna i att bygga en representation av grannskapet, med vägar och byggnader, med, lådor, block eller annat material. Detta kan förbättra gemenskapens anslutning.

Grupperna kommer att bygga och programmera Bee-bot snöplogar. Deras plogar måste städa upp staden genom att skjuta bomullstussarna in i målområdet. De ska ha möjligheter att bygga och programmera, sedan testa sina konstruktioner och sedan revidera båda för att förbättra KIBO: s plogförmåga.

Följande frågor kan hålla barnen på rätt spår eller öka utmaningen:

  • Om Bee-boten har problem med att skjuta bomullstussarna, varför händer det då? Går bomullstussarna runt plogens sidor? Eller fastnar de under? Hur kan du ändra plogens form för att förbättra detta?
  • Om Bee-boten framgångsrikt driver snön rakt fram, kan den också vända samtidigt som den behåller kontrollen över snön? Kan du ändra din design så att Bee-boten kan vända men utan att tappa snön?

Reflektion:

  • Vilka designförändringar gjorde du? Avsluta med en diskussionscirkel.
  • Vilka designändringar gjorde du under vägen när du följde den tekniska designprocessen för att revidera din design?
  • Hur bestämde du dig för vad du skulle försöka förbättra?

Julgrans mosaik

Julgrans Tessellation

Matematik och konst slås ihop i det här projektet. En tessellation är en form som upprepas om och om igen i ett mönster utan överlappningar eller mellanrum. Som mosaik.

Skriv först ut mallen

Det är lättare att färglägga innan man klipper ut dem

Sedan är det bara att klippa ut dem och klistra upp dem på ett större ark

När du limmar dem låt de svarta linjerna ligga på varandra.

Det är lättare att limma ihop era träd om du drar en rak linje som en syftningslinje.

Känner du för att göra något större gör en stor julgran av alla småjulgranarna. Kan vara kul samarbetsprojekt. Min julgran här består av 64 smågranar. Det kommer att göra en cirka 80 cm hög gran.

Tack till FrugalFun4Boys.com för idén.

Mall för granarna

Christmas Tree Tessellation

Math and art come together. A tessellation is a shape that can be repeated over and over in a pattern with no space in between.

Start with print out the template.

It’s easier to color the trees before you cut them out. I glued on all our trees on poster board in the tessellating pattern. (Kids can totally do this themselves – it just may not line up quite as nicely as mine!)

When you glue them down, let the black lines overlap between trees.

It’s easier to glue down your trees if you draw a straight line as a guide.

If you feel for a collaborative project, make a big Christmas tree out of all the small ones. My Christmas tree below is made out of 64 small ones. That will make a tree of approximately 80 cm height.

Template for the Christmas Trees

I say thanks to FrugalFun4Boys.com for the idea