Om ni fortfarande har snö kvar kan ni pröva på att plocka blommor och se hur de lever över vintern. Faktum är att det här experimentet går att göra även om det inte är snö.
Länk: Blommor i snö
Mötespunkt för pedagoger att dela naturvetenskapliga idéer
Om ni fortfarande har snö kvar kan ni pröva på att plocka blommor och se hur de lever över vintern. Faktum är att det här experimentet går att göra även om det inte är snö.
Länk: Blommor i snö
Vill du visa hur plantan växer, eller hur en blomma öppnar sig? Som du vet går det rätt långsamt. Pröva då en så kallad TimeLapse app som får processen att verka mycket snabbare.
Tre appar att pröva är LapseIT, Osnap! eller iMotion.
Den sista kan dessutom skapa stop-motion filmer, dvs lägga ihop enskilda bilder så att det blir som en film.
Tips: Pröva att sätt din iPad på samma ställe varje dag i ett fönster och ta en bild. Sätter du ihop det får du en bild av hur vädret har växlat under hela skolåret!
Svenska Jägareförbundet har gjort en app ”Viltappen” som visar dig våra vanliga däggdjur och fåglars kännetecken, spår och läten.
Du får hjälp att förstå hur du ska känna igen respektive art och avtrycken de lämnar efter sig i naturen. Men Viltappen har också information om artens utbredning, föda, fortplantning och relation till människan.
Viltappen innehåller funktioner som visar dig våra vanliga djurs kännetecken, spår och läten.
Om ni har studerat något för en tid kan det vara intressant att förstärka kunskapen genom att göra ett memory-spel kring det.
MyMemo låter dig lägga till såväl bilder, ljud som text och du kan till och med matcha olika bilder till ett par som häst – föl.
Appen Human Anatomy Atlas kan låta dig ställa ett skelett mitt i klassrummet och sen klä på den muskler, senor et c.
Sedan kan man gå riktigt nära för att studera någon detalj av kroppen ingående.
Ipad har en bra kart-app redan installerad.
Intressant ”att leka med” är att man kan få appen att ”flyga över” en stad och visa hur det ser ut. Det gäller dock bara större städer.
Om barnen har varit och rest kan det vara kul att se var det ligger och hur det ser ut.
Tänk på att tid att gå dit säger mer än avståndet i kilometer för barnen.
Med The Human Body kan ni tillsammans se på människokroppen, hur hjärtat slår, tarmarna gurglar…
Finns dessutom (engelskspråkig) handbook att ladda ner för djupare förklaringar.
Testa att se om barnen kan gissa var de är utifrån en bild. Pröva GeoGuesser som ger dig en bild från GoogleMaps och sen ska du komma så nära var den finns som möjligt.
Är ni ute i naturen och hittat något ni vill titta närmre på? Pröva att ha ett förstoringsglas som app i iPaden. Med eMagnifier kan du till och med spara bilder från det ni tittade på
Gå med i världens största skattjakt. Det tar dig platser du aldrig visste existerade!
Det finns miljontals smarta behållare som kallas geocacher dolda i nästan alla länder på jorden, bara väntar på att hittas. Det finns förmodligen även några nära dig just nu.
Vill du pröva på kan du pröva antingen Geocaching, lite enklare app i gratisvarianten, eller Cachly, en lite mer avancerad app för några enstaka euro.