Fibonacci dagen

Den 23 november varje år är det Fibonacci-dagen. Den är uppkallad efter en italiensk matematiker på 1200-talet.

Han är känd för många saker, men jag ger dig två av dem.

Fibonacci-sekvensen

Enkelt uttryckt är Fibonacci-sekvensen en serie siffror som börjar med 0 och 1. Varje nummer efter det är lika med att lägga ihop de två siffrorna precis före det tillsammans.

Till exempel 0+1=1 och 3+5=8 … Detta ger dig en sekvens som ser ut som 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55 etcetera.

Vilket barn som helst som har en begynnande förståelse för addition kan få ett grepp om denna sekvens.

Vad är det som gör den här sekvensen så intressant?

Fibonacci-tal finns i naturen runt omkring oss. De flesta blommor, till exempel, kommer att ha ett antal kronblad som motsvarar Fibonacci-sekvensen. Iris har tre kronblad medan vildrosor och smörblommor har fem kronblad. Det vill säga tills ett kronblad faller av. Inte undra på att sällsynta fyrklöver ses som lyckligt lottade!

Om du skär i en bit frukt kommer du sannolikt att hitta ett Fibonacci-nummer där också, i hur fröna är arrangerade. Bananer har tre sektioner medan äpplen har fem.

Fibonacci-sekvensen spelar till och med en roll i de subtila spiraler som du kan se i fröställningen på en solros.

Den gyllene spiralen –

Målning av kottens spiral

Idén är hämtad från Smart Happy-projektet

Steg ett.

Samla dina kottar. Gå utomhus. Observera naturen och sök under träd och i buskar för att hitta dina exemplar.

Borsta bort eventuella löv och lera. Ibland kommer de att vara ganska fuktiga beroende på var du är. Jag oroar mig egentligen inte för mycket över detta. Det handlar om att ett naturligt föremål blir konst.

Steg två.

Leta efter mönstret i kottens form.

OBS: Fjällen som utgör konturerna av kotten gömmer fröna eller pollen under dem. Om din kotte har öppnat sig har den redan släppt detta. Om den är tätt packad måste den fortfarande släppa. Du kan använda kottar i båda faserna.

Fjällen är ordnade i ett mönster när de växer ut från den centrala axeln. Vinkeln som de sitter i förhållande till varandra är utifrån utrymmets effektivitet. (Denna vinkeln kallas Fibonacci- eller gyllene. vinkeln).

Vi uppmanar vårt öga att urskilja den spiralformade linje som intilliggande fjäll skapar runt konens form. Det låter mer komplicerat än vad det är.

Steg tre

Använd en färg och måla varje fjäll i den böjda linjen för att skapa en solid spiral som sveper sig runt kotten. Vilken affisch- eller akrylfärg som helst duger, bara inte för droppande eftersom du måste vrida kotten i handen när du arbetar.

Jag föreslår att du håller dig till en färg per linje till att börja med för att betona kottens spiralform. Du kan fortsätta att skapa ränder eller använda olika färger som du vill.

Sammankopplade spiraler

Varje kon kommer att ha en typ av spiral som vrider sig åt ett håll (duplicerad flera gånger) och en annan form av spiral som kröker sig i andra riktningen (återigen duplicerad flera gånger) Detta är vad som kallas sammankopplade spiraler.

Efter att ha målat din första kottespirallinje kan du observera den motsatta vridspiralen och måla in den också, vilket gör det sammanhängande mönstret där de två spiralerna korsar över varandra. Ett fjäll kommer att delas av båda spiralerna så du måste bestämma vilken färg det är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *