Marko Jantunen luennoi päihderiippuvuudesta 6.3.2019

Ex-huippujääkiekkoilija Marko Jantunen tuli koulullemme ke 6.3.2019 klo 13.15 kertomaan päihderiippuvuudesta kertoen samalla oman tarinansa.

Jantunen aloitti lyhyellä videolla, jossa kertoo mitkä tapahtumat vaikuttivat päihderiippuvuuden syntymiseen, jatkoi kertomalla omasta urastaan välillä aina viitaten tuleviin päihdeongelmiinsa. Pääpaino esityksen alussa oli kuitenkin päihderiippuvuus ja siihen liittyvät käsitteet: päihteet, addiktio, perinnöllisyys, kemiallinen riippuvuus, sairaus ja sen fyysiset, psyykkiset, sosiaaliset ja hengelliset oireet, sairauden kieltäminen, sen puolustelu, selittely ja kontrollointiyritykset.

Jantusen käydessä läpi sairauden eli päihderiippuvuuden vaiheita, hän otti mukaan oman tarinansa kaikessa karuudessaan. Hän kertoi miten sairauden alkuvaiheessa oli kaikki vielä hauskaa ja sosiaalista, miten keskivaiheessa alkoi tulla ongelmia ihmissuhteissa, töissä ja virkavallan kanssa ja miten loppuvaiheessa hän menetti täysin kontrollin, menetti omaisuutensa, työnsä, perheensä, menetti kaiken ja miten lopulta vajosi julmaan alamaailmaan, joutui kokemaan kaikki sen lieveilmiöt ennenkuin se yksi todellinen ystävä sai vedettyä hänet sieltä pois ja ohjattua hoitoon.

Luento hiljensi lopussa yleisön ja antoi varmasti kaikille kuulijoille ajateltavaa. Hienoa oli se, että Jantunen tekee tällä hetkellä upeaa työtä valistaakseen nuoria päihteiden vaaroista ja on itse edelleen kuivilla. Kiitos Marko!