Luento Turun huumetilanteesta ja Marko Jantusen tarina 5.3.2019

Tiistaina 5.3. klo 18.00 oli kaikkien Turun suomenkielisten lukioiden huoltajat kutsuttu Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion juhlasaliin kuuntelemaan katsausta Turun seudun tämän hetkisestä huumetilanteesta sekä Marko Jantusen rankkaa tarinaa siitä, miten huippujääkiekkoilijasta tulee narkomaani ja miten rankasta huumemaailmasta voi päästä pois.

Illan aloitti ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä, joka kertoi faktatietoa Turun alueella tällä hetkellä saavavilla olevista huumeista, niiden hankkimisesta, käytön yleistymisestä ja laajalle levinneistä tapauksista. Tilanne ei ainakaan ole helpottunut poliisin näkökulmasta, sillä verkossa tapahtuva viestintä ja välittäminen sitovat entistä enemmän poliisien työnvoimaa.

Tästä jatkoi ex-jääkiekkoilija Marko Jantunen omalla esityksellään. Jantunen aloitti lyhyellä videolla, jossa kertoo mitkä tapahtumat vaikuttivat päihderiippuvuuden syntymiseen, jatkoi kertomalla omasta urastaan välillä aina viitaten tuleviin päihdeongelmiinsa. Pääpaino esityksen alussa oli kuitenkin päihderiippuvuus ja siihen liittyvät käsitteet: päihteet, addiktio, perinnöllisyys, kemiallinen riippuvuus, sairaus ja sen fyysiset, psyykkiset, sosiaaliset ja hengelliset oireet, sairauden kieltäminen, sen puolustelu, selittely ja kontrollointiyritykset.

Jantusen käydessä läpi sairauden eli päihderiippuvuuden vaiheita, hän otti mukaan oman tarinansa kaikessa karuudessaan. Hän kertoi miten sairauden alkuvaiheessa oli kaikki vielä hauskaa ja sosiaalista, miten keskivaiheessa alkoi tulla ongelmia ihmissuhteissa, töissä ja virkavallan kanssa ja miten loppuvaiheessa hän menetti täysin kontrollin, menetti omaisuutensa, työnsä, perheensä, menetti kaiken ja miten vajosi julmaan alamaailmaan, joutui kokemaan kaikki sen lieveilmiöt ennenkuin se yksi todellinen ystävä sai vedettyä hänet sieltä pois ja ohjattua hoitoon.

Luento oli erittäin pysäyttävä ja antoi varmasti kaikille kuulijoille ajateltavaa. Hienoa oli se, että Jantunen tekee tällä hetkellä upeaa työtä valistaakseen nuoria päihteiden vaaroista ja on itse edelleen kuivilla.

Suuret kiitokset sekä ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilälle että Marko Jantuselle onnistuneesta illasta.