Mistä hyvät opiskelutaidot koostuvat

Opiskelu on lukiolaisen päätyö. Suhtaudu siihen arvostaen. Hyvien oppimistulosten saavuttamiseen tarvitaan työtä, osaamista ja uskoa itseensä. Kehitä osaamistasi, nauti ja anna itsellesi hyvää palautetta.

Oppimisen kannalta ovat yhtä tärkeitä sekä hyvät oppimisen taidot kuin omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Säännöllinen päivärytmi on tärkeää jaksamiselle ja hyvinvoinnille. Lukiolaisen on tärkeää osata myös rentoutua ja irrottautua koulutyöstä esim. kodin, ystävien ja harrastusten parissa.

Yhtä oppiainetta opiskellaan yleensä kolme 75 minuutin oppituntia viikossa. Joissakin periodeissa sinulla saattaa olla samasta oppiaineesta esimerkiksi pakollinen ja syventävä opintojakso. Pysyäksesi mukana opinnoissa tulee sinun tehdä päivittäin kotitehtävät ja luettava läksysi. Lukiossa päävastuu opiskelusta on lukiolaisella itsellään. Tarvittaessa opiskelijahuollon henkilöstö auttaa sinua näissä asioissa.

Jotta opiskelusi sujuu hyvin, noudata seuraavia perusohjeita:
1) Opiskele säännöllisesti. Tee kotitehtävät ja lue läksyt päivittäin. Samalla valmistaudut arviointiviikkoon. Tee tutkielmat sekä muut kirjalliset työt ja tuotokset hyvissä ajoin ennen määräpäivää. Jos asiat jäävät epäselviksi, kysy opettajalta viimeistään seuraavalla tunnilla.
2) Suunnittele opintojasi etukäteen. Ryhmänohjaaja ja opinto-ohjaajat auttavat työjärjestyksesi tulkinnassa.
3) Osallistu ryhmänohjauksiin. Ryhmänohjaajasi kertoo, miten hän on helpoiten tavoitettavissa. Ryhmänohjaaja haastattelee ensimmäisen vuositason opiskelijat syyslukukauden kuluessa.
4) Kaikki koko lukuvuoden aikana järjestettävät opintojaksot käyvät ilmi opintotarjottimesta Wilmasta. Opintotarjottimeen tulee muutoksia lukuvuoden aikana mm. opiskelijoiden valintojen muutosten takia. Henkilökohtaisen työjärjestyksesi ja tuntikaavion näet Wilmasta. Opintojaksovalintojen muuttaminen tapahtuu opinto-ohjaajien kautta.
5) Kysy neuvoa vaikeissa tilanteissa. Jos sinulla on opiskeluun tai lukioelämään liittyviä vaikeuksia, kysy neuvoa ryhmänohjaajalta, opinto-ohjaajalta, erityisopettajalta, koulusihteeriltä, rehtoreilta, kuraattorilta, terveydenhoitajalta tai opintopsykologilta.

 Jotta koulutyömme sujuisi mahdollisimman miellyttävästi, muista seuraavat asiat:
– saavu tunnille ajoissa. Myöhästyjä häiritsee oppitunnin kulkua (esitelmät, kuuntelut yms.)
– jätä takit ja hatut lokerikkoosi tuntien ajaksi. Lukio ei vastaa naulakkoon jätetyistä tavaroista. Ruokalaan ei hygieniasyistä mennä päällysvaatteissa eikä laukkujen kanssa.
– noudata hyviä tapoja oppitunneilla ja koulupäivän aikana. Älä kuvaa oppituntia, opettajan esitystä tai läsnä olevia henkilöitä ilman lupaa. Muista myös, että tallenteiden jakaminen ei ole sallittua.
– ensiapua tarvitessasi tai muissa hätätapauksissa käänny henkilökunnan puoleen.

Hyvää lukuvuotta 2024–2025!