Seutu +linja

Koulumatkansa Seutu+ liikenteen linjastolla kulkeva opiskelijalle
Seutu+ linjat ovat Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa kaupunkiseutujen (Föli/ Turun seudun joukkoliikenne, Paikku/ Salon joukkoliikenne, Gyyt/ Rauman joukkoliikenne, PJL/ Porin joukkoliikenne) ulkopuolella ajettavaa liikennettä ja liikennettä, jota ajetaan kaupunkiseutujen ulkopuolelta keskuskaupunkiin.

Seutuplus.fi sivustolla olevan reittioppaan avulla voi selvittää, onko oppilaan koulumatka Seutu+ liikenteen aluetta. Huom! Paimio siirtyy osaksi Föli-aluetta 1.7.2024 alkaen, joten esim. Turku-Paimio on jatkossa Föli-liikennettä.

Kun opiskelijan käyttämä linja on tiedossa, seuraavaksi on hyvä hahmottaa, minkä kelpoisuusalueen kausilippu matkalle kannattaa hankkia. Kelpoisuusaluekuvaukset löytyvät osoitteesta seutuplus.fi/ Liput ja hinnat/ Koulumatkatuettu lippu/ Kelpoisuusalueet ja yhteysvälit. Jos kaupungissa tarvitaan jatko- ja vaihtomatkaa oppilaitossiirtymiin, on valittava koulumatkatuettu kausilippu, joka kattaa myös ko. matkat.

Opiskelijaa hakee Kelan koulumatkatukea sähköisesti OmaKelassa:
– Hanki omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne.
– Kirjaudu OmaKelaan ja täytä koulumatkatuen verkkohakemus.
Jos tarve vain Seutu+ linjaston matkalle – hakemuksessa tulee valita kulkutavaksi julkinen liikenne ja lipun myyjäksi Waltti.
Jos tarve Seutu+ linjaston matkalle ja kaupunkiseudun jatko- ja vaihtomatkalle – hakemuksessa tulee valita kulkutavaksi julkinen liikenne ja molempien matkan osien osalta lipun myyjäksi Waltti.
– Lähetä hakemus.
– Katso tieto mahdollisesta osto-oikeudestasi OmaKelasta.
Kun opiskelija on saanut osto-oikeuden, Seutu+ kausilipun hankkiminen on mahdollista. Huom! Lippu kannattaa hankkia kuitenkin vasta, kun opinnot ja kulkeminen alkavat, koska Seutu+ lipun voimassaolo käynnistyy heti ostohetkestä. Jo ostettua koulumatkatukilippua ei pysty peruuttamaan.

 Opiskelija hankkii Seutu+ koulumatkatuetun kausilipun joko mobiilisovelluksella tai matkakortilla

 Seutu+ koulumatkatuetut kausiliput hankitaan niin sanotulla osto-oikeudella, joka tarkoittaa, että opiskelijan ei tarvitse maksaa lippua itse tai jos koulumatkaa tuetaan osittain, opiskelija maksaa vain omavastuun osuuden. Kela ei enää maksa tukiosuutta opiskelijan tilille ns. tavallisista Seutu+ lipuista.

Seutu+ mobiilisovelluksessa lippu valitaan kohdasta ’Kelan koulumatkatuetut liput’ (merkitty keltaisella).

Seutu+ matkakortin voi ladata seutuplus.fi sivuston latauspalvelussa (ks. kohta Seutu+ Palvelusivu). Koulumatkatuetuilla lipuilla on oma välilehtensä ’Koulumatkatuki’. Mikäli lataat lippua palvelupisteessä, pyydä selkeästi koulumatkatuettua lippua ja varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.

 Muita huomioita
Jos opiskelija käyttää koulumatkaansa myös muita kuin Seutu+ liikenteen vuoroja ja jatko- ja vaihtomatkoilla muita kuin Fölin, Paikun, Gyytin tai PJL:n vuoroja, hänen täytyy varmistaa, millä valinnoilla Kelan hakemus tehdään. Seutu+ kausilippu ei käy mm. kaukoliikenteen autoissa.
Lisätietoja:
– Koulumatkatuen hakeminen -> kela.fi/ koulumatkatuki
– Seutu+ liikenne ja koulumatkatuetun lipun hankkiminen -> seutuplus.fi/ Liput ja hinnat/ Koulumatkatuettu lippu (FI, SV, ENG)
– Epäselvissä tilanteissa kysymyksiä voi laittaa osoitteeseen info.liikenne.varsinais-suomi@ely-keskus.fi