Opiskelijatodistukset ja – kortit, koulumatkatuki, Föli

Opiskelijatodistukset ja -kortit

Suomen lukiolaisten liitto 
Suomen lukiolaisten liiton  jäsenyys on tarkoitettu kaikille lukiolaisille. Jäsenenä saat Lukiolaisten liiton opiskelijakortin, joka toimii todisteena etuoikeuksistasi ja passina edullisempaan opiskelijaelämään. Jäsenyys on maksullinen. Lisätietoja löytyy liiton sivuilta Opiskelijakortti ja edut | Lukio
Lukiolaisten liitto esittelee toimintaansa TSYKin uusille opiskelijoille syksyllä. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan opiskelijoille Wilmassa.

Matkahuollon opiskelija-alennus 
Opiskelija-alennuksen saa voimassa olevalla opiskelijajärjestön kortilla, johon on painettu Matkahuollon logo. Lähes jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus liittyä opiskelijajärjestöön, jonka kautta opiskelija saa fyysisen tai sovelluksessa olevan opiskelijakortin. Opiskelijakortista ja sen myöntämisperusteista saa tietoa omalta opiskelijajärjestöltä

VR:n opiskelija-alennus 
Junassa lipuntarkastuksen yhteydessä tarvitaan voimassa oleva VR:n hyväksymän opiskelijakortin.

 Koulumatkatuki 
Kela, opiskelijat ja asevelvolliset
Kuka voi saada koulumatkatukea? Näin haet koulumatkatukea.

Fölillä kulkevat 
Lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevana voit hakea koulumatkatukea päivittäisten koulumatkojesi kustannuksiin. Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat saavat Kelan koulumatkatukea erilaisilla ehdoilla kuin muut opiskelijat. Föli- alueella eli Turussa, Kaarinassa, Liedossa, Raisiossa, Ruskolla, Naantalissa ja Paimiossa koulumatkat ovat maksuttomat, jos koulumatka on yhteen suuntaan yli 7 kilometriä.

Koulumatkatukea haetaan Kelan sähköisellä hakemuksella OmaKelasta. Tätä varten tarvitset verkko-pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.
– hakemus tehdään OmaKelassa. Sen voi tehdä myös huoltaja. Huomaathan, ettähakemuksessa tulee valita kulkutavaksi julkinen liikenne ja lipun myyjäksi Föli.
– saat osto-oikeuden koulumatkatukikorttiin, virallinen päätös tulee myöhemmin.
– etuus pitää aktivoida käyttöön Fölikaupassa (foli.fi). Aktivointi vaatii kirjautumisen palveluun.
– jos ongelmia ilmenee, olethan yhteydessä Kelaan.
Jos et omista Föli-korttia, voit ostaa matkakorttipohjan Fölin
palvelupisteestä. Matkakortin voi jatkossa ladata Fölin palvelupisteissä (ei latauspisteissä) ja Fölikaupassa (kauppa.foli.fi).
Lisätietoa:
1. föli.fi/koulumatkatuki
2. Fölin asiakaspalvelu: 02 262 0100
3. Kela: kela.fi/koulumatkatuki

Matkahuollolla tai oman matkustustavan mukaan kulkevat opiskelijat
Opiskelija voi nyt hakea koulumatkatukea lukuvuodelle 2024-2025 sähköisesti OmaKelassa.

Opiskelijan kannattaa hakea koulumatkatukea OmaKelassa, koska hakemukseen saadaan pohjatietoja, esimerkiksi osoite- ja opiskelutietoja. Opiskelijalle voidaan myös muodostaa ohjelmallisesti sähköinen osto-oikeus koulumatkatukilipun ostamista varten.

Osto-oikeus korvaa aikaisemman ostotodistusmenettelyn. Opiskelija saa osto-oikeuden nopeammin käyttöönsä hakemalla tuen OmaKelassa kuin hakemalla tukea paperihakemuksella. Opiskelija voi edelleen hakea tukea myös paperilomakkeella, mutta hän saa osto-oikeuden koulumatkatuettuun lippuun vasta, kun koulumatkatukihakemus on käsitelty Kelassa.

Lukuvuoden 2024–2025 koulumatkatuetut liput ostetaan 18.7.2023 alkaen Matkahuollon Reitit ja Liput -sovelluksesta.