Sagostund på eftis

Vi hade i 9e ett valbart slutprojekt i modersmål. En stor del av flickorna bestämde sig för att skriva och illustrera en barnbok. En del av oss tyckte det var roligare att illustrera, medan andra njöt av att få skriva. Snart skulle böckerna också ”provläsas” på Sirkkala skolas eftis inför en publik bestående av yngre barn.

De egenhändigt skrivna sagorna.

I eftis delade vi oss i två grupper och tog sedan hand om ungefär lika stora grupper. Barnen lyssnade lugnt och koncentrerat hela den stunden vi läste för dem! De verkade intresserade och tycktes förstå innehållet bra. Men säkert var de lika intresserade av att få besök av äldre elever.

Sagostund.
Sagostund.

Böckernas innehåll väckte frågor och tankar hos barnen, så det var bäst att kunna förklara varför det gick som det gick i sagan. Många av våra sagor avslutades med en sensmoral, som liksom sammanfattade vad berättelsen lärde ut. T.ex. sade en saga att man inte får lämna någon utanför, en annan att man inte får snatta för det är alltid fel. I någon saga lärde vi ut att aldrig skylla på andra, utan att man själv ska ta ansvaret för det man gör och följderna likaså. Barnen höll med om att moralen var viktig.

Efter läsandet ställde vi några frågor till barnen. De berättade att de läser fantasyböcker, hästböcker samt serietidningar. De sade också att de läser mycket självständigt men föräldrarna brukar också läsa för dem på kvällarna. Vi betonade för dem hur viktigt det är att bli en bra läsare.

Efter lässtunden umgicks vi med barnen en stund. De fick ännu fritt bläddra igenom våra böcker. Barnen var lite kritiska gällande våra illustrationer men texterna hade de inga mera kommentarer till. De ville också få veta vad vi läser och allmänt hur det är i högstadiet. Vi avslutade med att ta lite bilder och så var det dags att gå mot skolan igen. Barnen var söta, pratsamma och väldigt bussiga. Det var en trevlig upplevelse på alla sätt.

Bettina Fellman, Fannie Hietanen, Katarina Laaksonen, Kaisa Leveelahti, Madeleine Nordqvist, Ellen Nurmi och Olivia Peippo i 9e (alla sagoboksförfattare)