UTBYTE MED INTEGRIERTE GESAMTSCHULE I TYSKLAND

I år deltog 12 elever från S:t Olofsskolan i det årliga elevutbytet med Integrierte Gesamtschule i Wilhelmshaven i Tyskland. Bland andra vi; Lina (9A), Emilia (9E), och Vendela (9G) fick ta emot tyska gäster på hösten för att sedan åka till Tyskland i april. 

Vi reste från Finland söndag 21.4. Resan började kring kl. 11 på morgonen med buss till Vanda flygfält. Vi landade i Hamburg cirka kl. 18 och åkte sedan ca tre timmar med buss till Wilhelmshaven. På kvällen då vi kom fram åkte alla hem till sina värdfamiljer. 

Flygresa från Vanda till Hamburg.

De tre första dagarna, måndag till onsdag, var vi tillsamman med utbyteseleverna i skolan. Vi fick delta i lektionerna och följa med undervisningen. Det var nytt för oss från Finland att inte få använda mobilerna under hela skoldagen. Dock blev vi imponerade över hur sociala eleverna var på rasterna och lektionerna om man jämför med situationen i S:t Olofsskolan. Det var även spännande att se alla djur de hade i skolan. De hade nio skolhundar, några ponnyn, hönor, kaniner och många olika akvariedjur.

En av skolhundarna.

Dessutom var vi positivt överraskade över skolmaten. Eleverna kunde välja mellan många olika varmrätter och hade ett utmärkt salladsbord. Skolmaten kostade dock 4 €/måltid så många elever valde att köpa billigare snacks i skolans kiosk. I kiosken såldes allt från smörgåsar till glass. I skolan kostade toalettbesök 5 cent. Detta övervakades av en äldre ”toalettdam”. Det fanns även gratis toaletter men de var ofräscha.  

Utanför skoltid ordnades program som bowling, restaurang- och akvariebesök samt en liten sportutmaning. På fritiden fick man hitta på vad man ville med sina utbyteselever. Många åkte med sin värdfamilj till större städer som Oldenburg och Bremen för att shoppa och turista.  

Tivoli invid Nordfrost Arena nära skolan i Wilhelmshaven.

På torsdagen åkte alla finska utbyteselever samt några tyska utbyteselever till Groningen i Holland. Där fick vi gå runt och turista på egen hand i ett par timmar. Många valde att shoppa och äta. Vi hade tur med vädret då det hade lovats regn men vi fick se sol.  

Südstrand i Wilhelmshaven.

Det var spännande att få bo hos en tysk familj och se hur deras vanor skiljer sig från våra. Till exempel var deras matvanor mycket olika de vi är vana vid. 

I helhet tyckte vi jättemycket om detta utbyte. Vi fick uppleva en helt ny kultur och testa våra tyskakunskaper i praktiken. Vi hoppas att elever i framtiden också får ta del av denna upplevelse. Stort tack till Erasmus och alla lärare som möjliggjorde utbytet! 

-Lina, Emilia och Vendela