Silver till Sossen-flickorna!

Det blev igen medalj för Sossens flickor på långa stafetten 600+600+400m! Silvermedaljerna löptes hem av Jeanette Latva, Isabella Latva och Ellen Norrgrann.

Silverflickorna Jeanette Latva, Isabella Latva och Ellen Norrgrann.

S:t Olofsskolans andra lag på samma sträcka gjorde också väl ifrån sig och framförallt Daniela Sandås på startsträckan höll jämn fart med tätklungan.

I pojkarnas 4x100m föll Åbo-laget knappt ur finalen. Jeremi Siimes, Mathias Gustafsson, Robin Lainto och Jonathan Airola löpte den 11. bästa tiden bland ca 60 lag. I pojkarnas gatustafett deltog Sossen med två lag, placeringarna 11. respektive 23. I grässtafetten 18×80 m för flickor blev laget 19. efter några missöden med tappad pinne.

Nästa år går Stafettkarnevalen av stapeln i Åbo och då hoppas vi på att få med många lag och igen nå framgång!

Pingisen avgjord!

Sossenmästerskapet i pingis avgjordes 21.4. Då hade fyra elever kvalat till ett slutspel, alla mot alla. Det längsta strået drog Kasper Byskata som i finalen slog Tuomas Rikkonen med ytterst jämna resultatet 11-9, 9-11, 12-10.

Kasper Byskata (till vänster) vann knappt i finalen över Tuomas Rikkonen.

Även bronset gick till åk 8, då Milo Kallio besegrade Viktor Byskata i åk 7. Så här som f.d. pingisspelare kan jag gott konstatera att det tidvis bjöds på bra bollar. Tre av finalisterna är ju tennisspelare och det märkte man väl också lite av. Speciellt såg man på alla fyra spelarna att de är vana idrottsmän: ingen verkade förlora på nervositet utan alla kunde lugnt behärska sig. Det här bådar gott, för i höst har en nådendalsskola utmanat oss. Prisutdelning vid lämpligt tillfälle.

Vandringspokalen, i vilken tre inteckningar behövs för att bli ägare till den.

KeN

Gul(d) är vår färg! S:t Olofsskolans pojkar bäst i Svenskfinland på basket.

Tidigare under vintern lyckades S:t Olofsskolans pojkar vinna Åboskolornas mästerskap i basket och det gav inspiration att pröva vingarna även i Finlands svenska skolidrottförbunds (SFSI) mästerskapsturnering.

Det var med spänning i luften som Sossens basketpojkar reste till Esbo för att ta sig an de övriga skolorna och göra upp om framskridna placeringar i SFSI-mästerskapet.

S:t Olofsskolan fick i zonspelet möta Mattliden (Esbo), Hoplax (Helsingfors) och Hagelstamska skolan (Grankulla). Smått överraskande vann Sossen alla tre motståndare med klara siffror och tog sig vidare till semifinal. I semifinalen mötte man sedan Helsinge skola (Vanda) och vann med de förkrossande siffrorna 54-17. Medaljerna var därmed säkrade och i finalen skulle Botby högstadium stå för motståndet.

Trots att spelarna redan hade fyra matcher i ryggen lyckades Sossen-pojkarna ladda bra inför finalen och startade i ett högt tempo. Åbolaget lyckades kanske visa upp sitt bästa spel för dagen och tog genast grepp om matchen. Slutsiffrorna skrevs 63-30 i S:t Olofsskolans fördel och därmed reste guldmedaljerna i år till Åbo.

I laget spelade: Jon Jalamo, Lenni Lönnqvist, William Ollila, Zacharias Nynäs, Noah Pohjanheimo, Chibe Ihetu, Felix Lindholm, Kristoffer Elfving, Anton Tenhonen, Tim Muranen.

Gul(d) är vår färg! Övre fr.v. Zacharias Nynäs, Chibe Ihetu, Kristoffer Elfving, Jon Jalamo, William Ollila. Nedre fr.v. Felix Lindholm, Noah Pohjanheimo, Lenni Lönnqvist, Anton Tenhonen, Tim Muranen.

Sjuor intervjuar 60+

I åk 7 har några klasser haft som uppgift att intervjua en person (oftast släkting) på 60+. Det har varit intressant att få höra om olika episoder i den intervjuades barndom. T.ex. har många upplevt kriget som barn. Annorlunda har det också varit att få höra om hur skolgången och skolmaten var då, varför inte också lekar och hemsysslor. Tänk er bara att tvingas använda utedass, få lov att bära in vatten i ämbar, sova så gott som alla i samma rum, ja till och med sakna elektricitet för att inte tala om TV, telefon och dator! Många elever har berättat att dialogen blev lång och givande för båda parter. ”Så här mycket visste jag inte tidigare om min mommo”, blev en kommentar. Några intervjuer i urval: Fortsätt läsa ”Sjuor intervjuar 60+”

Rinkbandy-silver till S:t Olofsskolan!

Efter att ha vunnit båda matcherna i gruppspelet gick Sossen till semifinal i årets rinkbandyturnering för Åboskolor. Finalturneringen spelades fredag före sportlovet i Varissuo ishall och tyvärr hade S:t Olofsskolan några spelare borta från grundomgången pga sportlovsresor. Trots det lyckades Sossen vinna semifinalen mot Lyseo med klara siffror 7-3 och skulle senare på eftermiddagen få möta Vasaramäki i finalen. Till finalen tappade SOS ytterligare två spelare som var tvungna att åka iväg för att hinna till flyget i tid. Det visade sig att det blev en tuff final med aningen några spelare. Mot slutet började krafterna sina och slutligen fick Sossen se sig besegrade. Silver är inte alls fy skam och det torde vara rätt länge sen man kommit till så här goda resultat bland Åboskolorna.

I  laget spelade: Emil Lindström, Tomas Keinänen, Nicklas Teriö, Nataniel Alho, Otso Uro, Nicolas Ketonen, Alexander Gullichsen, Alexander Wetterstein, Kim Normia, Emil Grönblom, Christian Kaukoranta, Frans Norrena och Eeli Uro.

Sportlov vecka 8

Sista skolveckan före sportlovet har bjudit på en hel del annat program än endast traditionsenlig undervisning. Eleverna har bl a fått ta del av: vändagscafè, sportdag, möjlighet att beskåda bänkskuddarfestligheterna, Penkis, (Yle Åboland) samt som fin avslutning på veckan dansade Katedral skolans tvåor för oss (Yle Åboland).

Hoppas alla får ett skönt sportlov!

Kenneth Nygrén belönades med Michael A. Frieds stiftelses lärarpris

Fredagen den 27 januari 2017 befann sig Kenneth Nygrén i Stockholm för att belönas med ett av Michael A. Frieds stiftelses lärarpris. Priset erhöll han för att han som modersmålslärare i S:t Olofsskolan ”gör en extra insats i syfte att bekämpa främlingsfientlighet, rasism och antisemitism”.

Läs mera i ÅU. 

Livia Fränkel, som är en av dem som överlevt flera förintelseläger och även besökt vår skola vid två olika tillfällen, var den som från första början anmälde Kenneth till tävlingen. En hel del material skulle sammanställas samt blanketter ifyllas för att kunna delta i tävlingen. Kenneth fick ihop det mesta av materialet tack vare att många projekt bl a sparats på skolans hemsida, i Olof eller så tidigare presenterats i ÅU. Han sände in materialet inom utsatt tid och tiden gick utan att det hördes något. Men i slutet av december, i juletid, fick han besked om att han var en bland fyra lärare som hade den stora äran att få emotta priset, gärna på plats i Stockholm. Kenneth blev förstås glad men funderade hur han skulle kunna resa till Stockholm, så där bara. Han kom dock på andra tankar och tackade ja, vilket han inte ångrar!

Festligheterna inleddes med en sammankomst i Stockholms synagoga. Inrikesministern höll då huvudtalet och berörde mycket ingående fiendskap och utvecklingen i dagens värld. Andra talare var t ex Israels ambassadör. Gästerna vandrade efteråt tillsammans längs den mur som finns med ca 8500 namn inristade på f d släktingar som förintats i olika läger. Vandringen längs muren gav möjlighet till eftertanke och lämnade ett djupt intryck. Även Livias föräldrars namn finns med på muren.

Kenneth iklädd kipa i Stockholms synagoga.

 

 

Fortsätt läsa ”Kenneth Nygrén belönades med Michael A. Frieds stiftelses lärarpris”