Från Hype till Abba – 9a:s klassresa till Särkänniemi

Onsdagen den 25 maj 2022 kunde 9a äntligen förverkliga sin efterlängtade klassresa till nöjesfältet Särkänniemi. Resmålet bestämde klassen via röstningar och omröstningar och klassen var enhälligt ense om att syftet med klassresan var att stärka klassens vi-anda samt att ge eleverna minnen för livet.

  • Det var roligt att göra något med klassen efter corona, sade Tilde Engström ett par dagar efter resan.

Under resan till Tammerfors rådde en avslappnad stämning i bussen. Eleverna småpratade med varandra, några passade på att äta upp den matsäck som de fått från skolan, en och annan slöt ögonen och längst bak i bussen spelades gamla och nya musiklåtar.

“Dale a tu cuerpo alegría Macarena / Que tu cuerpo es pa´ darle alegría y cosa buena / Dale a tu cuerpo alegría, Macarena / Hey Macarena, ay”, klämde den glada kören i.

Fart och fläng, vertikalt och horisontellt

Framme i Särkänniemi stack solen fram bakom molnen och eleverna skyndade sig in på nöjesfältet. Det gällde att hinna testa så många attraktioner som möjligt. Enligt Kasper Villman kom Hype på hans topp fem-lista. Hype är en berg-och dalbana, som åker upp vertikalt till 45 m över marken, gör en omvändning och avslutar färden genom att släppa ner passagerna rakt ner mot marken.

X & Hype

Även Natanael Lindfors favoritattraktion, Motogee, var en berg-och dalbana. Det unika med Motogee, enligt Natanael, var farten.

Buss lastad med sånglärkor

Efter sju timmars vistelse på nöjesfältet var det dags att styra kosan mot Åbo. Under dagens lopp hade eleverna fått snacka med varandra, skratta tillsammans, tjuta av förskräckelse och njuta av en stressfri skoldag. På frågan om vad som var det bästa med dagen, svarade Harald Jensen:

  • Att vara med mina vänner förstås!

Klassföreståndaren trodde att hemresan skulle bli tyst och lugn. Ingen kunde ha ork och energi kvar efter en så intensiv dag, trodde hon. Men tji fick hon:

  • Det var bra stämning i bussen, tyckte Juliana De Stele.

Och visst var stämningen på topp, då sånglärkorna i 9a fyllde bussen med glada toner, allt från Abbas evergreens till Ed Sheerans ballader.

Glada miner på resan.

Klassresan kändes som en fin avrundning av en högstadietid, som inneburit distansskola, hybridstudier och restriktioner av olika slag.

Klass 9a önskar alla en skön och avkopplande sommar!

Anu-Katja Nurmi, 9a:s klassföreståndare

S:t Olofsskolans pojkar vann silver i skolmästerskapen i handboll!

Efter en hel del flyttade turneringsdatum kunde Skolidrottsförbundets handbollsmästerskap slutligen avgöras med finalturnering i Karis. I semifinalen mötte S:t Olofsskolan Winellska från Kyrkslätt. Åbopojkarna var på ypperligt spelhumör och lyckades vinna matchen med klara siffror. I finalen mötte man Hagelstamska skolan från Grankulla. Grankulla lyckades genast i inledningen av matchen dra ifrån till  ställningen 1-6, men därefter kom Sossenpojkarna tillbaka i matchen och satte hård press på motståndarna. Slutresultatet blev 13-15 i Hagelstamskas favör, men silvermedaljen var första på många år för S:t Olofsskolan. 

”Härligt att få spela handboll tillsammans med det här gänget och roligt att skolidrotten är igång igen efter några års paus på grund av coronan” kommenterade Robin Berghäll. Turneringens bästa målgörare var Albert Sjöholm med sina tolv fullträffar. ”Hela laget gjorde en ypperlig insats och det är en sann glädje att få se dessa fina ungdomar representera vår skola” säger gymnastikläraren Jörgen Lindblom. 

Följande spelare deltog: Tiger Harewood, Oliver Malkamäki, William Perho, Lenni Karrento, Robin Berghäll, Linus Heikkonen, Albert Sjöholm, Erik Sjöholm, Lenni Laverman, Casimir Granvik, Castor Maskula, Thor Friis, Lenni Hyvönen. 

Laget som vann silver i skolmästerskapen i handboll.

Sossenpojkarna vidare till finalturnering!

Efter en rätt så lång paus med all tävlingsverksamhet körde skolhandbollen igång med full fart i Samppalinnahallen fredagen den 8.4. Sossenpojkarna vann alla sina matcher och går vidare till finalturneringen som zonvinnare. Finalturneringen spelas senare under våren och där kommer motståndet från Karis, Kyrkslätt och Grankulla.

Zonvinnare i skolhandboll.

HÖSTLOV (11.10-15.10) ÄR LÄSLOV

Höstlov är Läslov – alla är vi läsare

Under skolornas höstlov (v. 41) uppmuntras familjerna att fira läslov genom att läsa tillsammans. Kampanjen, som är ett gemensamt initiativ av organisationer inom bokbranschen och det läsfrämjande arbetet, genomförs nu för tredje gången. (Mera information hittas genom att klicka på länken https://www.lukuloma.fi/
Läsning kan fungera som ett gemensamt intresse för hela familjen, och höstlovet är ett utmärkt tillfälle att reservera tid för läsandet. Det är tryggt och förmånligt att åka på en semesterresa in i bokens värld. Yrkesverksamma inom bokbranschen ger under kampanjen också lästips i biblioteken och bokhandlarna. Det egna närbiblioteket eller bokhandeln är utmärkta resmål under läslovet.
I kampanjen och resan deltar också fotbollsspelarna Tim Sparv och Linda Sällström, rapparen F, företagaren Mikael Pentikäinen samt youtubaren Lukuhirmu Hertta. På resekompis-videor berättar de om sina egna resor till böckernas och läsandets värld och uppmuntrar också andra med på resan.
 
Kampanjen stöds av vetenskaps- och kulturminister Antti Kurvinen. ”Läsning är både träning och rekreation för hjärnan. Det bästa är att det för de allra flesta är möjligt att ha läsning som hobby, oberoende av bostadsort eller familjebakgrund. 
Tips:
-På kampanjens webbsida www.lukuloma.fi kan man bekanta sig med resekompis-videorna och boktips för olika åldersgrupper. På webbsidan finns också material att skriva ut (affisch, bokmärken, färgläggningsbilder)
-På sociala medier syns kampanjen med hashtaggarna #läslov och #lukuloma
-Många lokala bibliotek deltar i Läslovet på olika sätt. Kolla ditt eget lokala bibliotek
 
Initiativet till kampanjen grundar sig på den oro som finns gällande den minskade läslusten och det dalande läsintresset. Läsivern kan ändå födas när som helst och intresset för att läsa kan väckas i vilket skede som helst i livet. Forskning visar att familjernas läsning har stor betydelse för barnens läsning. Högläsning och att läsa tillsammans är bra sätt att spendera gemensam fritid även med unga. En läsande vuxen är en viktig förebild.
 
Kapanjen organiseras av Finlands svenska författareförening, Kirjakauppaliitto, Boksampo, Bibliotekskanalen, Barnboksinstitutet, Läsrörelsen vid Utbildningsstyrelsen, Läscentrum, Sidospår, Suomen Kirjailijaliitto, Finlands Biblioteksförening, Finlands bokstiftelse, Finlands förlagsförening, Finlands facklitterära författare och Äidinkielen opettajain liitto.