Ansökan till nästa års (årskurs 7 2018) idrottsklass eller klassen i naturvetenskap

Vårdnadshavare till de sjätteklassister som har tillgång till Åbo stads Wilma gör sin ansökan i Wilma. Vid inloggandet till Wilma undvik att använda Wilma-applikationen, använd en web-sökare för att vara säkrare på att ansökningen kommer fram. Ansökningen måste vara registrerad senast måndagen den 22.1. 2018.

Vårdnadshavare vars sjätteklassister inte går i någon av Åbo stads lågstadieskolor gör sin ansökan på en särskild blankett, ansökan till klasser med särskild inriktning vid övergången till årskurs 7. Utöver den blanketten skall man anhålla om rätt till skolgång i Åbo med blanketten, anhållan om rätt till skolgång i Åbo då elevens hemkommun är annan än Åbo. Blanketterna skickas till S:t Olofsskolan i Åbo, Klostergatan 11, 20700 Åbo. Blanketterna skall vara framme måndagen den 22.1.2018, på skolans kansli.

Infotillfälle angående ansökan till idrottsklassen eller till en klass i naturvetenskap i S:t Olofsskolan för läsåret 2018-2019 hålls för alla intresserade i S:t Olofsskolan onsdag 10.1.2018 kl.18.30.

Basketguld till Sossen

S:t Olofsskolans pojkar lyckades vinna Åboskolornas basketturnering som idag spelades i Nunnavuorihallen. Efter tre rätt klara vinster i gruppspelet mot Lyseo, Puolalamäki och Rieskalähde väntade Puropelto i finalen. Efter en aningen trög start lyckades Sossen ta hand om spelet och vann slutligen med klara siffror 48-25.

Detta är andra året i följd som S:t Olofsskolan tar hem Åboskolornas basketmästerskap.

I laget spelade: Lenni Lönnqvist, William Ollila, Zacharias Nynäs, Noah Pohjanheimo, Chibe Ihetu, Felix Lindholm, Kristoffer Elfving, Anton Tenhonen, Tim Muranen och Victor Jalamo

Jörgen

Finland fyllde 100!

I Sossen förberedde man ordentligt sig inför självständighetsfirandet detta år. Redan 8 veckor i förväg började man med dansinstruktören Leena Aho i spetsen öva för att kunna dansa in självständigheten. Det blev att träna i princip varannan vecka och sammanlagt fyra block för alla årskurser. Kunnandet gick snabbt framåt och Leena berömde årskurserna en efter annan. Dessutom beskrev hon eleverna som artiga och glada.

Danslärarna Leena Aho och Melisa Lehtivuori blev bekanta med och i skolan. (Klicka på bilden för att se videoklipp av dansövningen.)

Också annat förarbete skulle det vara. Det skulle ”roadas” ett och annat till skolan, dekorationer skulle göras och hängas upp och en programaffisch var önskvärd. Salen skulle också göras fin.

Arbete i klass dagen före.
Programaffischen tar form.

 

 

 

 

En bil kommer lastad.

Snabbt blev det genrep på dansen och likaså på programmet i övrigt. Det gestaltade sig till ett fantastiskt och till fullo seriöst program. Eleverna nappade också på att klä upp sig, något som skulle komma till att bidra till den fina stämningen.

Festen inleddes av konferenciärerna Edit Nurminen och Milo Kallio. Dessa glänste i kapp med vilka som helst tv-kända programvärdar. Smidigt förde de programmet framåt.

Konferenciärerna Edit och Milo klarade galant av sin uppgift.

Plock i programmet berättar att det bjöds på fantastiska musikinslag av Aaro Kangasniemi, Petra Eriksson och Sylva Kivikoski. Inhemskt så det förslog! Paret Linda Pukari och Mikael Hagelstam stod för en glamourös dansuppvisning. Vi visste nog redan i förväg att scenen kanske inte skulle räcka till men deras skicklighet gjorde att både väggar och draperier böjde sig i takt med dem.

Violinisten Aaro Kangasniemi gjorde en speciell entré: Han bara skuttade upp på scenen, fattade stråken och där var det. Applåder för båda inslagen! (Klicka på bilden för att se videoklipp av uppträdandet.)

Linda och Mikael valsade om så häftigt att foto saknas. Däremot finns det en videosnutt som talar för sig!!! (Klicka på länken för att se videoklippet.)

 

Petra Eriksson bjöd på Finlandia helt utan noter och till ett eget ackompanjemang. Njutbart! (Klicka på bilden för att se videoklipp av uppträdandet.)
Sylvia Kivikoski tog publiken fullständigt. Svårt att låta vackrare. (Klicka på bilden för att se videoklipp av uppträdandet.)

Vi hade också bjudit in gäster. Fyra till åren komna från Hemmet hade utlovat berättelser från sin barndom, kanske lite episoder från kriget och allmänna spekulationer om hur Finland och ungdomen ter sig idag. Berättelserna fängslade publiken helt och ju varmare i kläderna de intervjuade blev desto mera bjöd de av sig själva. Vi fick till och med höra ett solouppträdande av den en gång förbjudna  Molotohvin koktaili – Njet Molotof! Gästerna berömde dagens ungdom så säkert några rodnande i ansiktet men mycket glädjande är det att generationerna kommer så här fint överens.

De gamlas kvartett från Hemmet gjorde minsann inte festen långtråkig. Både underhållande och minnesvärda berättelser paralyserade publiken.

Artturi Joutsamo läste genast därefter upp den intervju han gjort med sin gammelmormor, som är född 1916; som Artturi sade ”som en rysk medborgare”. Det framkom minsann ur intervjun att skolan och förhoppningsvis vi lärare förändrats mycket under landets historia hittills. Lärarna hade då märkvärdiga metoder att stämpla elever, som på något sätt ur deras synvinkel gjort ett fel. Ringar i pannan och åsneöron skulle idag leda till att läraren fick lov att byta jobb, om det ens fanns något att få därefter. Skolmaten idag är rena gourmetmaten vid en jämförelse.

Artturi Joutsamo läste upp sin egna intervju med gammelmormor, nu 102 år gammal.

Den här festen nöjde sig inte utan en festtalare. Det blev f.d. chefredaktören på ÅU vi ville kontakta. Och vi fick honom. Torbjörn Kevin berättade med ett stadigt grepp om hur situationen varit för 50 år sedan då Finland således fyllt 50. Då var han själv i elevernas ålder. Med jämna steg framåt mot nutid talade han om teknikens vinningar; förr hade vi svart/vit-tv med endast två kanaler och då som nu tråkiga nyheter; trådtelefoner med vilka man ringde upp och beställde samtal; inget internet minsann! Men man klarade sig då också och om 50 år är mobilen i sin nuvarande form och funktion väl ett museiföremål!

Festtalaren Torbjörn Kevin jämförde fräscht äldre tider med nyare.

Bland dikterna som åttor läste upp fäste man sig speciellt vid Vera Denessiouks egna dikt. Hennes hyllning till vårt land lästes upp av klasskompisar, eftersom Vera själv inte var närvarande.

Festpublik.

Efter den allmänna delen som tog över 1½ timme blev det dags att endera ta sig en grundlig sväng på dansgolvet, bli serverad ett glas till festmiddagen eller begrunda gårdagens insamlade powerpointmaterial om Finland.

Festmat: Lax och tilltugg. Blåbärskräm. Finländskt så det förslår!

Powerpointarna fyllde sin uppgift rätt väl, maten smakade gott i en festligt dukad matsal och dansen ja; den löpte som en dans! Fint klädda unga damer och män fyllde gympasalen och takten var sällan svår att hålla. Övning hade nog gett färdighet.

Letkajenkka.
Glada dansare: Lilja och Felix.
Iivari, Amelia, Noak och Alina ser ut att trivas.

 

Flaggan högt och klackarna just i taket. Kort paus inför nästa steg. 🙂

Dansen den går 1 (klicka på länken för att öppna videoklippet)

Dansen den går 2 (klicka på länken för att öppna videoklippet)

 

Artturi liksom också Simon för stiligt sin dam.
Alltså: nog vet vi att Jörgen är vigulant men att någon hinner till två ställen på samma bild börjar väl ändå vara för mycket!
Tid för mingel.
Rebeca, Sandra-Maija och Ella-Maria gav sig tid att posera.
Aleksi och Aaro gav inte berömligt men var nöjda.

Sossens elever visade på alla sätt att de minsann kan fira en seriös fest. Alla uppförde sig enligt etiketten, så vad den detaljen beträffar är det inte svårt att återkomma! Det var väl också första gången taket höll på att lätta i skolan, då alla avslutningsvis stämde in med Vårt land.

Flickorna Ella, Lotta, Salma och Therese ger festen berömligt vitsord. De tittar redan fram mot nästa.
Skål för hela festen!

Trevlig självständighet!

Kenneth

Finlands 100-åriga självständighet firades i skolan

Idag firade vi under  högtidliga former Finlands 100-åriga självständighet.  Dagen började festligt med gemensamt program i gymnastiksalen. Vi fick bl a njuta av dansuppträdanden, sånger, diktläsning samt intervju med inbjudna gäster från Hemmet. Torbjörn Kevin höll festtalet. Andra programpunkter under dagen var beskådande av elevarbeten i power point form, festmåltid och dans. Dagen avslutades med att hela skolan stämde upp i Finlands nationalsång Vårt land. Många kan säkert instämma i att dagen var mycket lyckad.

Letkajenkka.

Inom kort följer här en fylligare artikel samt många bilder gällande vårt firande. Innan dess kan man gärna läsa reportaget som ingår i självständighetsdagens ÅU.

 

Text: Linda Snickars
Bild: Kim Johansson

              Trevlig självständighetsdag 6.12.2017! 

Pingisen är fortfarande pop!

Tisdagen den 31.10 hade skolan besök av en representant för Pingisförbundets ungdomssektion. Han hade kommit för att något lära ut regler men mera för att visa hur pingisen kan fungera som en motionsfrämjare för många spelare samtidigt. Det var alltså ett led i Skolan i rörelse.

Träning vid tre bord

Taneli Keinonen från förbundet satte i gång eleverna som var hela 35 stycken – bland dem flickor också. Några var fortfarande i halloweenmundering, eftersom vi samma dag firade halloween men det störde inte. Fastän eleverna var många blev de sällan stillastående i väntan på motion; rundpingis kan spelas av många samtidigt.

Video: Taneli kör rundpingisutslagning. Till slut koras segraren och får sitt pris.

De huvudsakligen glada minerna och kommentarerna efteråt talar bra för sig.
När kommer han nästa gång?  När har vi mästerskapsturnering? var      vanliga frågor. Till det här kan man bara svara att han kanske kommer            på vårvintern och att vi säkert har turnering något slag i mars.

(KeN)

Skolan uppmärksammar svenska veckan v. 45

På svenska dagen, måndag 6.11, visas för hela skolan Fredrik Bäckmans kortfilm ”Svenska på stan”. Här är länken till kortfilmen Svenska på stan

Kl. 12.00-12.45 får alla elever ta del av streaming av Christoffer Sandbergs show X möter X. 41 skolor kommer att följa med streamingen, vilket betyder nästan 8500 tittare.
På kartan ser man vilka kommuner som deltar i streamingen. (Lånad bild Luckan.)

På  tisdag blir det Project S teaterförevisning för åk 8, språkbadsklassen i åk 8 från Luostarivuoris skola samt 8D.s finska fadderklass från Lundo.

På tisdag och onsdag kommer några elever från åk 9 att besöka olika företag och där leda en kort diskussion på svenska under kaffepausen.