Åk 8 fick uppleva musical på Åbo Svenska Teater

Hela årskurs 8 fick uppleva musicalen Something rotten! på Åbo Svenska Teater som ett led i Konsttestarnas program för elever i årskurs 8.

”Broadwaymusikalen Something Rotten! spelas första gången på svenska i Finland! Händelserna utspelar sig på 1590-talet i London där två bröder försöker få anseende i skuggan av ”megastjärnan” William Shakespeare, som producerar hit efter hit. Det här är en galet rolig historia om hur musikalgenren kan ha kommit till!” 

Aktörer i musicalen ´Something rotten´  på Åbo Svenska Teater. Bild: Konsttestarna

Här följer några kommentarer av elever från skolan som såg musicalen:

”Ganska rolig, passar olika åldrar”

”Rolig men handlingen var lite för lätt att förutse, skickliga skådespelare”

”komisk, tiden gick snabbare, åtminstone än en lektion”

”helt bra, trevligt att skådisarna kunde steppa så bra”

”helt trevlig upplevelse men vi skulle inte ha betalat för att se den”

”fin scenografi och rekvisita, väl genomtänkt”

”Shakespeare framställdes i negativt ljus”

”vi funderade på budskapet, kunde det vara  ”det finns alltid en lösning att komma ur en negativ sak”

 

Aktörerna tackar publiken efter föreställningen.

Konsttestarna tar med alla Finlands åttondeklassare på högklassiga konstbesök. Varje år har cirka 60 000 unga och deras cirka 5 000 lärare erbjudits möjlighet att besöka ett eller två högklassiga kulturmål i Finland. Besöken vid konstinstitutioner omfattar också för- och efterarbete som fördjupar upplevelsen. Då får eleverna till exempel bekanta sig med konstformen och med konstnärerna som står bakom konstupplevelserna.”

Klicka på denna länk för att på Konsttestarnas hemsida läsa elevers åsikter gällande upplevelsen

Vi önskar alla elever hjärtligt välkomna till ett nytt läsår!

Nedan följer lite info om skoldagarna denna vecka. I fortsättningen kommer all aktuell information som rör skolan och åk 7-9 att publiceras på Wilmas anslagstavla i form av ett veckobrev.

  • På Sirkkalagatan, utanför skolan, pågår vägarbete. Vi önskar därför att ni alla kan ta detta i beaktande ifall ni skjutsar era barn till skolan. Vi vill uppmana er alla till försiktighet och uppmärksamhet i trafiken för att undvika trafikkaos och olycksfall!

Åk 7

  • Torsdag 10.8.2023: Samling 8.30 på Sirkkalagatan 39, innergården där det finns lärare som tar emot eleverna. Skoldagen avslutas 13.00.
  • Fredag 11.8.2023: Samling 9.00 i hemklasserna för klassföreståndartimme, 10.00-13.10 lektioner enligt schemat.

Åk 8

  • Torsdag 10.8.2023: Samling 9.30 i hemklasserna. Skoldagen avslutas 13.00
  • Fredag 11.8.2023: Samling 9.00 i hemklasserna för klassföreståndartimme, 10.00-13.10 lektioner enligt schemat.

Åk 9

  • Torsdag 10.8.2023: Samling 9.30 i hemklasserna. Skoldagen avslutas 13.00
  • Fredag 11.8.2023: Samling 9.00 i hemklasserna för klassföreståndartimme, 10.00-13.10 lektioner enligt schemat.

Emilia Pyy -historisk Skogsnötenfinalist

Skogsnöten-tävlingen har ordnats i 40 år och S:t Olofsskolan har deltagit i minst 20 år. Tävlingen mäter högstadieelevers skogskunskaper och hålls om vårarna i alla finska högstadier. Traditionellt har åttondeklassister deltagit i tävlingen då de har skogsekologi och artkännedom i färskt minne. Trots en lång tradition har Sossen aldrig varit representerad i finalen, men i år ledde Emilias fina framgångar till en inbjudan till final. Åttondeklassisten Emilia är både scout och fågelkännare, men hade inte desto mer förberett sig för själva provtillfället. Talang och tur räckte till en finalplats tillsammans med 50 andra ungdomar landet runt. Över 20 000 högstadieelever deltog i Skogsnöten i år.  

Några av deltagarna i Skogsnöten

Finalen gick av stapeln i maj i Tusbyskogarna och närmare 40 frågor om artkännedom och skogskunskap besvarades elektroniskt med hjälp av en app.

Tävlingen pågick i nästan två timmar i både ur och skur (ett åskväder drog över området). Men själva tävlingen vara bara en liten grej av resan till Helsingfors där både finalisterna och deras lärare fick ta del av ett digert program i dagarna två. Vi fick besöka Aalto universitet och Helsingfors universitet för att delta i olika workshops och korta föreläsningar. Vi fick övernatta på herrgård och njuta av god mat, bastu och bad. Framför allt fick vi möjlighet att nätverka och träffa lärare och elever landet runt, en unik och värdefull upplevelse. En del av årets finalister deltog faktiskt för andra gången, också Emilia planerar att delta nästa år igen. Årets vinnare heter Onni Vaaherkumpu och kommer från Saarijärvi, Emilias placering var bland de fem bästa. Toppen, tycker vi och gratulerar henne till fina framgångar! 

Emilia och övriga finalister i Skogsnöten
Emilias Skogsnöten diplom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jessika Neuman, biologilärare med på resan

Medalj till Åbo – Sossens pojkar tog brons i gatustafetten!

  • Text & bild: ÅU Kristoffer Nöjd 20.05.2023 

”Med tiden 9.03,9 tog S:t Olofsskolans första lag brons i gatustafetten för femmannalag för pojkar i högstadiet. Vann gjorde Petalax före Närpes.

Alvin Udd, Melvin Sandberg, Carlos Mattsson, Emil Seppälä och Matias Nyman tog brons i gatustafetten

— Vi hade starka löpare på alla sträckor. Men det är alltid stort att få medalj, säger Melvin Sandberg.

Sandberg redogör för loppet:

— Efter 400 meter hade vi en bra andraplacering. Vi var åttonde vid en växling men klättrade sedan i placeringarna.

Inne på stadion får Sandberg och Alvin Udd vänta på att Emil SeppäläMatias Nyman och Carlos Mattsson kommer tillbaka från terrängen och gör dem sällskap inne på stadion.

— Det kändes som att jag hade kunnat pressa lite till. Men det var jättebra sprunget av lagkamraterna, säger Nyman.

Nyman gillade att springa i terrängen utanför stadion.

— Det är rätt annorlunda när du springer med vanliga löpskor. Man har inte samma grepp som på stadion, säger Emil Seppälä.

Ska ni fira?

— Vi får se.”

 

Länk till artikeln:

Medalj till Åbo – Sossens pojkar tog brons i gatustafetten!

KONSTTESTARNA!

Alla Finlands åttondeklassister har sedan 2017 haft möjlighet att inom projektet ”Konsttestarna!” ta del av två högklassiska konstupplevelser under skolåret.

Suomen Kulttuurirahasto och Svenska kulturfonden samt undervisnings- och kulturministeriet finansierar besöken. Vår skola har under det pågående läsåret deltagit i två olika upplevelser.

Tidigare under våren såg åttondeklassisterna pjäsen ”Lovelace” på ÅST och under maj månad tog vi bussen till Helsingfors och besökte det nyrenoverade Ateneum. På museet guidades eleverna på utställningen ”En tidsfråga” och fick delta i den tillhörande verkstaden.

Guidning på museet
Grupparbete kring en tidslinje

Vi ser fram emot att få ta del av program ordnat av Konsttestarna också under kommande läsår!

Petra F

Miljötemadagar i S:t Olofsskolan

S:t Olofsskolan har detta läsår uppmärksammat frågor relaterade till ekologi, klimatförändringen och hållbar utveckling. Flera läroämnen har engagerats i detta viktiga mångvetenskapliga lärområde, men eleverna har också fått ta del av utomstående samarbetspartners expertis.  

Tisdagen den 4 april arrangerades en miljötemadag för eleverna i årskurserna 8 och 9. Varje klass fick ta del av två föreläsningar samt sammanlagt tre mer praktiskt inriktade workshoppar. Föreläsningarna hölls av vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund och marinbiologen Conny Sjöqvist.

Vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund

 Workshopparna drogs av representanter för Östersjöstiftelsen, Natur & Miljö, Valonia samt Suomen Uusiomuovi. Vissa workshoppar drogs av skolans egna lärare. Eleverna fick bl.a plocka och sortera skräp samt göra statistiska analyser och diagram; beräkna sitt eget ekologiska fotavtryck samt dryfta FN:s globala mål för hållbar utveckling. 

Cirkeldiagram som visar resultat av skräpplockning
De viktigaste målen från Agenda 2030, enligt eleverna i årskurs 8 och 9

 Eleverna i årskurs 7 hade sin egen miljödag tisdagen den 16 maj, då marinbiologen Anna Törnroos-Remes berättade om Östersjön och dess situation.

Marinbiologen Anna Törnroos-Remes föreläser i auditoriet

 Vi hoppas att eleverna fått värdefulla insikter och ökad förståelse för miljöfrågor och hur vi alla kan agera mer klimatsmart i vår vardag. 

Vår skola tackar Svenska kulturfonden som möjliggjorde förverkligandet av temadagarna. 

Eva Larzén-Östermark