Silver till S:t Olofsskolan i skolbasket

De finlandssvenska skolornas basketmästerskap gick igen av stapeln i Esbo. Efter fjolårets smått överraskande guld var förhoppningarna på framskridna placeringar rätt höga. Det blev två vinster i grundspelet för S:t Olofsskolans pojkar och därmed skulle Åbolaget få spela final mot Lagstads skola som krossat sitt motstånd i den andra zonen.

Finalen visade sig bli en riktig rysare och lagen följdes åt med några poängs skillnad. Tyvärr lyckades Lagstad få in en korg i de sista sekunderna och därmed blev det silver för Sossen i årets turnering.

I laget spelade: Lenni Lönnqvist, William Ollila, Jon Jalamo, Zacharias Nynäs, Noah Pohjanheimo, Chibe Ihetu, Felix Lindholm, Tim Muranen, Anton Tenhonen och Victor Jalamo.

Text & bild (?)  Jörgen

Åboskolornas mästare i rinkbandy 2018

Efter en minst sagt övertygande inledning i gruppspelet i årets serie av Åboskolornas rinkbandymästerskap, med vinst över Puropelto 7-2 och över Puolala med hela 34-0, skulle S:t Olofsskolans pojkar få spela finalturnering onsdagen den 28.2 i Varissuo-hallen.

I semifianlen mötte Sossen Lyseo och vann matchen 6-2 och var därmed klara för final. Där skulle de igen ställas mot Puropelto, som efter första mötet förstärkts betydligt med flera landslagsspelare. Matchen var rätt så tight och mål gjordes i jämn takt bakom båda målvakterna. Slutsiffrorna kunde ändå skrivas 10-4 till Sossens fördel. Detta är vad jag vet första gången som skolan tar hem guldet i rinkbandyturneringen. Fint jobbat!

I laget spelade: Axel Rask, Nicolas Ketonen, Alexander Gullichsen, Alexander Wetterstein, Kim Normia, Jonas Suomalainen, Oliver Heiskanen, Emil Grönblom, Christian Kaukoranta, Karim Krause, Tuomas Rikkonen, Frans Norrena, Eeli Uro och Max Kaituri

Text: Jörgen

 

PRESENTATION AV DE VALFRIA ÄMNENA PÅ ÅRSKURS 8 OCH 9

Eleverna i årskurs 7 väljer för årskurserna 8 och 9 en valfri timme
(2 årsveckotimmar) samt ett valfritt ämne (2 årsveckotimmar)

Elever som redan läser ett långt språk väljer enbart ett ämne från valfria timmar.

1. Valfria timmar (2 årsveckotimmar):

  1. Musik
   Gymnastik
   Bildkonst
   Slöjd
   Huslig ekonomi

Presentation gällande valfria timmar kan ni läsa genom att klicka på denna länk

 

2. Valfria ämnen (2 årsveckotimmar):

Franska
Spanska
Tyska
Gymnastik
Bild & Form
Textilslöjd
Teknisk slöjd
Matsmart
Data

Presentation av valfria ämnen kan ni läsa genom att klicka på denna länk

 

 • Eleverna får närmare information i skolan gällande tillvalen.
 • Föräldramöte (åk 7) hålls onsdag 14.2.2018 kl. 18.30.
 • Tillvalsblanketten returneras fredag 2.3.2018.

Testdatum för elever som sökt till idrottsklassen åk 7

Samtliga elever som sökt till nästa års idrottsklass på åk 7 skall genomgå det allmänna testet som ordnas onsdagen den 31.1. klockan 11.00-15.30 i Kuppis idrottshall. Lämplig utrustning för innesport samt mellanmål medtages.

Elever som har insjuknat ges möjlighet till ett reservtesttillfälle tisdagen den 13.2. klockan 11.00-13.00 i Kuppis idrottshall.

I ett antal grenar ordnas specifika grentester, för idkarna i respektive gren, enligt följande:

simning, torsdagen den 1.2. klockan 9 Impivaara simhall

basketboll, fredagen den 2.2. klockan 8-10 Samppalinna bollhall

innebandy, tisdagen den 6.2. klo 8-10 nya bollhallen

fotboll, tisdagen den 6.2. klockan 13-16 Impivaara fotbollshall

ishockey, onsdagen den 7.2. klockan 12-15 Impivaara hallen

Basketguld till Sossen

S:t Olofsskolans pojkar lyckades vinna Åboskolornas basketturnering som idag spelades i Nunnavuorihallen. Efter tre rätt klara vinster i gruppspelet mot Lyseo, Puolalamäki och Rieskalähde väntade Puropelto i finalen. Efter en aningen trög start lyckades Sossen ta hand om spelet och vann slutligen med klara siffror 48-25.

Detta är andra året i följd som S:t Olofsskolan tar hem Åboskolornas basketmästerskap.

I laget spelade: Lenni Lönnqvist, William Ollila, Zacharias Nynäs, Noah Pohjanheimo, Chibe Ihetu, Felix Lindholm, Kristoffer Elfving, Anton Tenhonen, Tim Muranen och Victor Jalamo

Jörgen

Finland fyllde 100!

I Sossen förberedde man ordentligt sig inför självständighetsfirandet detta år. Redan 8 veckor i förväg började man med dansinstruktören Leena Aho i spetsen öva för att kunna dansa in självständigheten. Det blev att träna i princip varannan vecka och sammanlagt fyra block för alla årskurser. Kunnandet gick snabbt framåt och Leena berömde årskurserna en efter annan. Dessutom beskrev hon eleverna som artiga och glada.

Danslärarna Leena Aho och Melisa Lehtivuori blev bekanta med och i skolan. (Klicka på bilden för att se videoklipp av dansövningen.)

Också annat förarbete skulle det vara. Det skulle ”roadas” ett och annat till skolan, dekorationer skulle göras och hängas upp och en programaffisch var önskvärd. Salen skulle också göras fin.

Arbete i klass dagen före.
Programaffischen tar form.

 

 

 

 

En bil kommer lastad.

Snabbt blev det genrep på dansen och likaså på programmet i övrigt. Det gestaltade sig till ett fantastiskt och till fullo seriöst program. Eleverna nappade också på att klä upp sig, något som skulle komma till att bidra till den fina stämningen.

Festen inleddes av konferenciärerna Edit Nurminen och Milo Kallio. Dessa glänste i kapp med vilka som helst tv-kända programvärdar. Smidigt förde de programmet framåt.

Konferenciärerna Edit och Milo klarade galant av sin uppgift.

Plock i programmet berättar att det bjöds på fantastiska musikinslag av Aaro Kangasniemi, Petra Eriksson och Sylva Kivikoski. Inhemskt så det förslog! Paret Linda Pukari och Mikael Hagelstam stod för en glamourös dansuppvisning. Vi visste nog redan i förväg att scenen kanske inte skulle räcka till men deras skicklighet gjorde att både väggar och draperier böjde sig i takt med dem.

Violinisten Aaro Kangasniemi gjorde en speciell entré: Han bara skuttade upp på scenen, fattade stråken och där var det. Applåder för båda inslagen! (Klicka på bilden för att se videoklipp av uppträdandet.)

Linda och Mikael valsade om så häftigt att foto saknas. Däremot finns det en videosnutt som talar för sig!!! (Klicka på länken för att se videoklippet.)

 

Petra Eriksson bjöd på Finlandia helt utan noter och till ett eget ackompanjemang. Njutbart! (Klicka på bilden för att se videoklipp av uppträdandet.)
Sylvia Kivikoski tog publiken fullständigt. Svårt att låta vackrare. (Klicka på bilden för att se videoklipp av uppträdandet.)

Vi hade också bjudit in gäster. Fyra till åren komna från Hemmet hade utlovat berättelser från sin barndom, kanske lite episoder från kriget och allmänna spekulationer om hur Finland och ungdomen ter sig idag. Berättelserna fängslade publiken helt och ju varmare i kläderna de intervjuade blev desto mera bjöd de av sig själva. Vi fick till och med höra ett solouppträdande av den en gång förbjudna  Molotohvin koktaili – Njet Molotof! Gästerna berömde dagens ungdom så säkert några rodnande i ansiktet men mycket glädjande är det att generationerna kommer så här fint överens.

De gamlas kvartett från Hemmet gjorde minsann inte festen långtråkig. Både underhållande och minnesvärda berättelser paralyserade publiken.

Artturi Joutsamo läste genast därefter upp den intervju han gjort med sin gammelmormor, som är född 1916; som Artturi sade ”som en rysk medborgare”. Det framkom minsann ur intervjun att skolan och förhoppningsvis vi lärare förändrats mycket under landets historia hittills. Lärarna hade då märkvärdiga metoder att stämpla elever, som på något sätt ur deras synvinkel gjort ett fel. Ringar i pannan och åsneöron skulle idag leda till att läraren fick lov att byta jobb, om det ens fanns något att få därefter. Skolmaten idag är rena gourmetmaten vid en jämförelse.

Artturi Joutsamo läste upp sin egna intervju med gammelmormor, nu 102 år gammal.

Den här festen nöjde sig inte utan en festtalare. Det blev f.d. chefredaktören på ÅU vi ville kontakta. Och vi fick honom. Torbjörn Kevin berättade med ett stadigt grepp om hur situationen varit för 50 år sedan då Finland således fyllt 50. Då var han själv i elevernas ålder. Med jämna steg framåt mot nutid talade han om teknikens vinningar; förr hade vi svart/vit-tv med endast två kanaler och då som nu tråkiga nyheter; trådtelefoner med vilka man ringde upp och beställde samtal; inget internet minsann! Men man klarade sig då också och om 50 år är mobilen i sin nuvarande form och funktion väl ett museiföremål!

Festtalaren Torbjörn Kevin jämförde fräscht äldre tider med nyare.

Bland dikterna som åttor läste upp fäste man sig speciellt vid Vera Denessiouks egna dikt. Hennes hyllning till vårt land lästes upp av klasskompisar, eftersom Vera själv inte var närvarande.

Festpublik.

Efter den allmänna delen som tog över 1½ timme blev det dags att endera ta sig en grundlig sväng på dansgolvet, bli serverad ett glas till festmiddagen eller begrunda gårdagens insamlade powerpointmaterial om Finland.

Festmat: Lax och tilltugg. Blåbärskräm. Finländskt så det förslår!

Powerpointarna fyllde sin uppgift rätt väl, maten smakade gott i en festligt dukad matsal och dansen ja; den löpte som en dans! Fint klädda unga damer och män fyllde gympasalen och takten var sällan svår att hålla. Övning hade nog gett färdighet.

Letkajenkka.
Glada dansare: Lilja och Felix.
Iivari, Amelia, Noak och Alina ser ut att trivas.

 

Flaggan högt och klackarna just i taket. Kort paus inför nästa steg. 🙂

Dansen den går 1 (klicka på länken för att öppna videoklippet)

Dansen den går 2 (klicka på länken för att öppna videoklippet)

 

Artturi liksom också Simon för stiligt sin dam.
Alltså: nog vet vi att Jörgen är vigulant men att någon hinner till två ställen på samma bild börjar väl ändå vara för mycket!
Tid för mingel.
Rebeca, Sandra-Maija och Ella-Maria gav sig tid att posera.
Aleksi och Aaro gav inte berömligt men var nöjda.

Sossens elever visade på alla sätt att de minsann kan fira en seriös fest. Alla uppförde sig enligt etiketten, så vad den detaljen beträffar är det inte svårt att återkomma! Det var väl också första gången taket höll på att lätta i skolan, då alla avslutningsvis stämde in med Vårt land.

Flickorna Ella, Lotta, Salma och Therese ger festen berömligt vitsord. De tittar redan fram mot nästa.
Skål för hela festen!

Trevlig självständighet!

Kenneth