Åter en lyckad idrottsdag

Den 12 oktober ordnades en Skolan i rörelse – dag. Vi fick i uppdrag att följa med de olika aktiviteterna och att sedan skriva en artikel.  Vi åkte först buss till Alfa för att se vad som fanns på niornas schema. Efter det tog vi oss till Kuppis där åttorna hade sitt program och vårt sista stop för dagen var sjuorna i Samppalinna parken.

Alla årskurser hade olika aktiviteter. Niorna hade boxning, självförsvar, förstahjälpen och pingis på programmet. I boxningen lärde de sig grundtekniken och slagen. Vi frågade eleverna vad de tyckte om boxningen. Många tyckte att det var något man kunde ha nytta av i framtiden och att det var en rolig gren att prova på.

Artikelskribenterna och Eli i boxningshandskar
Boxning på gång

Pingisen var en väldigt omtyckt aktivitet. (Det ser vi förstås av i skolan också, eftersom borden ständigt är upptagna om det bara finns racketar till hands). Efter en stund blev det dock långtråkigt, eftersom spelets regler förblev oklara. En del kunde förstås spela men så fanns där också sådana som hade pingisen som en ny bekantskap. Överlag var de ändå nöjda med att få prova på en lite lättare och lugnare sport. Vi intervjuade Katrine Mäki. Så här tyckte hon:

  • Pingisen hade fungerat bättre om man behärskat spelet. Nu var det kanske inte så roligt som det kunde ha varit. Vi spelade mest på egenhand efter att ha fått en kort introduktion. Det var ändå roligt att testa en ny sport.
  • De flesta ville direkt rusa till ett bord, så därför blev instruktionerna och en genomgång av reglerna styvmoderligt behandlade, sade Kenneth som ledde den här stationen.

Rundpingis (klicka på länken för att se videoklippet)

 

Sen bekantade vi oss med förstahjälpen och självförsvar. Om vi själva hade gått på nian skulle det här ha varit det vi sett mest fram emot. I förstahjälpen pratade de först om vad man ska göra om någon är medvetslös eller behöver hjälp. Därefter fick de öva på återupplivning i par.

Självförsvarsövning
Förstahjälpen

Självförsvar är något som alla kan ha nytta av i många sammanhang. Därför tyckte vi att det här var en väldigt bra och givande aktivitet. Eleverna fick lära sig några självförsvarsgrepp och hur man kan komma loss om någon håller en fast.  Man kan lära sig grundläggande teknik genom att delta i självförsvarskurser.

Efter genomgångna övningar smakar det med mellanmål

När vi observerat alla niornas aktiviteter tog vi snabbt en taxi till Kuppis, där åttorna hade program både inne och ute. Vi gick in i Kuppis nya bollhall. Efter att vi tappat bort oss två gånger kom vi in i en stor bollsal där en kvinna ledde yoga. Yogan verkade inte vara så väldigt uppskattad bland eleverna eller rättare sagt bland pojkarna. Det såg roligt ut. Alla hade en egen yogamatta som de satt eller stod på och gjorde sina rörelser.  Sedan följde vi med dansen. Eleverna stod på två led mittemot varandra och gjorde rörelser som om det var något ”dance battle”. Läraren lät förstå att allt förlöpt bra och hon tyckte om då också pojkarna verkade trivas.

Yoga
Dans

Efteråt sa Marjan Raar, som ledde dansen: ”Allt förlöpte bra, förutom att första gruppen kom så sent att vi inte hann med hela programmet. Pojkarna i sista gruppen var absolut fantastiska”.

Åttornas program ordnades delvis inne men också ute i Kuppisparken. Så vi gick ut och fortsatte därifrån till nästa station. Ute i parken ordnades två olika sorters orientering: fotoorientering och minnesorientering. Orienteringen leddes av S:t Olofsskolans egna lärare, Yggis och Eva V. Lärarna delade in eleverna i små grupper och delade ut kartor och gav dem instruktioner. Det är svårt att säga någonting mera för alla hann springa iväg på egen hand. Men det verkade ändå som om alla tyckte att det var roligt och skönt att vara ute i det vackra höstvädret. Vi pratade lite snabbt med några av åttorna och frågade hur de tyckte att dagen hade gått. Enligt dem hade allt varit helt rolig, men de hade blivit lite trötta mot slutet av dagen.

Sjuornas program hölls i idrottsparken och i Samppalinna parken. Först gick vi till övre plan där fotbollen pågick för fullt. Det flög bollar från alla håll och kanter. Fotbollen delades upp i två stationer: teknik och spel. Eleverna delades i mindre grupper så att de skulle få en bättre möjlighet att lära sig och spela mera. Alla såg ut att trivas och ha det roligt.

Fotis

Efter att vi tittat på fotbollen gick vi vidare för att intervjua Jukka som ansvarade för frisbeegolfen. Vi frågade hur han tyckte att sjuorna klarat sig. Så här svarade Jukka:

Jukka blir intervjuad (frisbeegolf)

“Jag tycker att det har gått jättebra, ingen har klagat och det är väl ett tecken på att det gått jättebra! Men om man vill leta efter något som saknas så är det lite tight med tiden, man hinner inte hela banan igenom. Eleverna har tyckt om frisbeegolfen, också de som har halvt badat i dammarna eller egentligen kavlat lite i de här “pölarna” men ingen har klagat. Det hör lite till saken att man har lite vattenhinder och det är extra spänning när man är just på väg att kasta sin frisbee och funderar på var den ska landa. Vi har använt Idrottsparkens frisbeegolfbana som de flesta känner till.”

Den sista grenen vi tittade på var parkour i Samppalinna parken. Ledarna ordnade först lite uppvärmning och sedan delades eleverna upp i två grupper. Den ena gruppen gick till klätterställningen, där de hoppade på de nedersta repen så att de studsade upp i luften. Sedan lade de till flera olika sätt att hoppa på de där repen t.ex. på ett ben eller båda. De fick också pröva på att krypa under repen och sedan hoppa på repen. I den andra gruppen hade de en bana, där de skulle hoppa mellan stenar på olika sätt. Eleverna såg ut att ha roligt.

Avslutningsvis kan vi konstatera att det utan vidare var en lyckad aktivitetsdag i det vackra höstvädret. Ingen elev klagade och ingen stötte sig heller – inte något mer i varje fall.

Text:     Amélie och Sofia 8c
Foto: Sofia och Kenneth

Läsåret 2018-2019 inleds onsdag 15.8!

Läsåret 2018-2019 inleds onsdag 15.8, åk 7 kl. 8.30 och åk 8-9 kl. 9.30.

                                                                                                               VÄLKOMNA!

Kunskapens och Vänskapens träd

Vi sätter läsårspunkt ute i det gröna. I fjol i maj hade vi en temadag som berörde miljön från olika synvinklar. Då avslutades dagen med att vi planterade Kunskapens och Vänskapens träd. Dessa magnolior har växt till sig ordentligt och ska väl bildligt återge skolans stämningar. Med detta i bakgrunden lär vi tryggt och belåtet kunna ta sommarlov!

Emil Savolainen och Nikolas Alho
Kunskapens träd
Vänskapens träd

KeN

Vårens idrottsdag firades i hetta

Knappt hade yran och glädjen efter stafettkarnevalen satt sig så var det dags för skolan att ha sin egen idrottsdag igen. Det smekvarma vädret smittade av sig och alla verkade skina ikapp med solen.   (Klicka på länken för att se videoklippet.)

Det fanns en massa verksamheter att välja mellan, allt från Zalsa och yoga (videoklipp) till minifutis och beachvolley eller till cykling och orientering. Två olika grenar kunde man delta i – en på förmiddagen och en andra vid eftermiddagspasset.

Zalsa

Cyklisterna gav sig först iväg men så skulle de längst också. Erikvalla på Hirvensalo var målet. Bättre omständigheter för en cykelutfärd kan man väl inte få, speciellt då det gällde förmiddagspasset.    (Klicka på denna länk för att se videoklippet av cyklisterna.)

 

En form av orientering i stadsterräng och geocaching lockade också sina ”kunder”.

Geocaching

I den senare kan man t.ex. utmanas att hitta en väl kamouflerad gömma under en sten. Den förra fungerar fint för att lära sig läsa kartan.

På själva Kuppisplanen spelades olika spel. Minifutisen var som vanligt fullbokad och turneringen i full gång

Minifutis

Klicka på länken för att se videklippet (minifutis).
Klicka på länken för att se videklippet (intervju).

Beachvolley gillade många. Vanligen brukar musiken finnas med i bakgrunden men dagens paparazzi kan inte erinra sig om musik den här gången.

Beachvolley

streetbasketen och den något modifierade ultimate (spelades den här gången med boll) gick det städat till.

Vanlig ”hederlig” boboll spelades på två planer.

Lite lugnare former av umgängesspel var petanque och mölkky. Också här fanns det gott om deltagare. Några hade återkommit till den gamla, goda grenen år efter år. (Klicka på bilden för att se videoklipp.)

Avslutningsvis två korta sammandrag av både idrottsdagen och högstadietiden som helhet.

Klicka på länken för att se videoklippet.
Klicka på länken för att se videoklippet.

Det känns trevligt att veta att i princip alla våra ungdomar har klart för sig hur de ska fortsätta här i livet, dvs. vilka studier de ska ta itu med.  Så ett stort tack för det gångna läsåret och med en önskan om en fortsatt fin sommar och ännu mera: en rättmätig rekreation!

KeN

Stafettkarneval i toppenväder!   

 

Årets stafettkarneval arrangerades för första gången i Åbo men säkert inte sista. Vad arrangemangen beträffar gick nämligen allt smidigt och punktligt. Alla såg ut att trivas och flera från de gästande skolorna tyckte att Paavo Nurmi stadion passade perfekt till både storlek och placering.

Arenan

Sossen startade sina satsningar i mars. Det här året skulle vi också ha en hejarklack som skulle göra bra ifrån sig. I princip varje vecka tränade idrottarna och snart började också hejarna.

Snabbt kom vi till maj. Jörgen hade vissa problem med att få en stabil grupp bland pojkarna, som kunde lova att finnas med – det rörde sig ändå om närmare 50 aktiva. Konkurrerande tävlingar, som t.ex. fotismatcher höll på att skära i lagen men slutligen verkade allt att arta sig. Finslipningen skedde i fantastiskt väder och växlingarna blev bättre efterhand. Också hejarklacken finslipade sin klädsel, koreografi och sina texter och det meddelades allmänt att vi alla gärna fick klä oss i gult och svart.

Så kom dagen då det skulle gälla – 19 maj! Hejarklacken tog sig till stadion redan vid 7-tiden för att få sig en pole-position. Det vackra vädret hade fortsatt och allting var dukat för en fullständig karneval. Det blev det också! Alla som fanns på plats stortrivdes. Inga ordningsproblem, inga olyckor bland löparna; man kan väl bedöma dagen med full tia.

Hejarklacken hade hunnit träna in en lyckad koreografi och fastän man inte ännu vann i den klassen har man nu en stomme att bygga vidare på. De som startat den och ledde den ska ha en fjäder i hatten! Och löparna gav allt: ibland blev man någon hårsmån efter men många fina placeringar knep vi också. Främst ska här väl nämnas silvret i flickornas 600+600+400, 4×100 för flickor (6:e) och 4×100 för pojkar (5:e). Men alla ska ha del av äran och som man brukar säga är det alltid viktigast att man varit med. Ni såg hur trevligt det är – nästa år igen!

Jag avslutar den snabbt hopplockade rapporten med en liten bildkavalkad:

Stämningen
Hejarklacken
Mera hejarklack
Mest hejarklack
Artisten
Supportrar
Coachen
Silvertrion
Medaljutdelning
Medaljen

 

(KeN)