En önskan om en fin sommarledighet till er alla!
Läsåret 2025-2026 inleds torsdag 7.8 enligt följande:
Åk 7: kl. 8.30
Åk 8: kl. 9.30
Åk 9: kl. 9.30
Sirkkalagatan 39, 20700 Åbo
En önskan om en fin sommarledighet till er alla!
Läsåret 2025-2026 inleds torsdag 7.8 enligt följande:
Åk 7: kl. 8.30
Åk 8: kl. 9.30
Åk 9: kl. 9.30
I lördags var det dags för årets upplaga av Stafettkarnevalen för Sossen. Två bussar med löpare och hejarklack från S:t Olofsskolan och Katedralskolan åkte mot Olympiastadion i Helsingfors för att skörda frukterna av allt jobb de gjort längs våren.
Karnevalen kunde knappast börjat bättre då Sossen genast med sitt första lag på löpbanan tog en plats i eftermiddagens final i svensk stafett. Då finalloppet gick av stapeln sent på eftermiddagen hade många av löparna redan flera starter i benen, men kämpade sig fint fram till en utmärkt fjärde plats i hårt sällskap. I laget löpte: Astrid Fagervik, Casper Ketonen, Minea Pihlström, Vincent Mattsson, Ella Forslund, Hugo Eggert, Alva Sjöqvist och Jonathan Virta.
Den ypperliga starten på dagen fick fortsättning i form av finalplatser i såväl pojkarnas som flickornas 4x100m.
Båda lagen gjorde en enormt fin insats i finalen och kunde stoltsera med silvermedaljer runt halsen. I pojklaget löpte: Linus Lindholm, Alvin Udd, Vincent Mattsson och Jonatan Heikkilä. Flickornas silverlag bestod av: Ella Forslund, Minea Pihlström, Filippa Östergård och Maja Huldén.
Grattis till medaljerna!
I den första finalen för dagen stod herraväldet i pojkarnas gatustafett på spel. Sossenkillarna var taggade till tusen och ville gärna upprepa förra årets guld i stafetten. Det såg lovande ut redan på första sträckan då Alvin Udd hade lyckats dra upp en lucka till nästa lag och Hugo Eggert fick gå ut på andra sträckan i ledning. Hugo höll positionen, liksom övriga löpare i laget ända fram till mållinjen. Mycket bra löpning av Linus Lindholm, Jonathan Virta och ankaret Emil Törn, som fick glädjen att ta emot publikens jubel då han skred över mållinjen som etta. Pojkarna lyckades slå det tidigare banrekordet med ca. 5 sekunder och kan vara oerhört stolta över sin prestation.
Det är bara att buga och bocka! Inte varje år precis som någon lyckas med denna bedrift. Stort grattis!
Utöver dessa medaljer hade Sossen flertalet fina placeringar under dagen. Stafettkarnevalen visade igen en gång att evenemanget är en samlingspunkt för enorm löparglädje och ger möjlighet att skapa kontakter och minnen för livet.
Tack till alla som bidrog till att vi igen fick uppleva en av de absolut finaste arbetsdagarna under året.
Jörgen
Välkomna på föräldramöte åk 6, onsdag 14.5 kl.18.30 i S:t Olofsskolan, Sirkkalagatan 39.
På mötet ges allmän information och möjlighet till rundvandring med väneleverna.
Antagningsresultaten till nästa läsårs idrottsklass meddelas vårdnadshavarna 10.3.2025.
Sossens flicklag tog sig till Åbo skolornas innebandy final som spelades fredagen den 24 januari. Det blev ingen medalj den här gången, men det var ändå en fin prestation att ta sig till finalspelen. Alla kämpade ända till slut och bronsmatchen var riktigt tajt. Slutsiffrorna blev 1-2. Flickorna var på bra humör efter matchen, musik spelades i omklädningsrummet och många sa att de ville vara med även nästa år. Sossens flicklag hade troligtvis dagens överlägset bästa stämning och laganda. Vi får verkligen vara stolta över hela laget och deras prestationer.
Testtillfället för de som sökt till den naturvetenskapliga klassen i S:t Olofsskolan ordnas torsdagen den 6.2 kl 9.30 i S:t Olofsskolan (Sirkkalagatan 39).
Vi träffas på innergården, utanför huvudingången.
Man behöver inget material med sig och ingen förberedelse behövs.
Testtillfället tar ca 2,5h.
En fridfull ledighet (23.12.2024-6.1.2025) tillönskas er alla!
Vårterminen inleds tisdag 7.1.2025 enligt schemat.
Vid övergången från åk 6 till åk 7 kan elever ansöka om att få gå på den naturvetenskapliga klassen i S:t Olofsskolan.
Valet av elever till klassen sker genom ett inträdestest samt vitsord från åk 6.
Inträdestestet ordnas i S:t Olofsskolans utrymmen torsdagen den 6.2.2025. Klockslaget meddelas senare här på hemsidan.
Till testtillfället skickas ingen skild inbjudan men deltagandet förutsätter att man lämnat in ansökan i tid.
Informationstillfälle för vårdnadshavare angående den naturvetenskapliga klassen ordnas måndagen den 9.12.2024 kl 18.30 i S:t Olofsskolan (Sirkkalagatan 39, ingång från innergården).
Presentation från infotillfället 9.12.2024 (pdf)
Tilläggsinformation om ansökan till S:t Olofsskolans naturvetenskapliga klass ges av skolans rektor Christer Karlsson.
Ansökan skall vara gjord senast 9.1.2025.
Åboeleverna gör sin ansökan i Wilma. Antagningsresultatet meddelas elektroniskt åt vårdnadshavarna 10.3.2025.
Elever från andra kommuner gör sin ansökan med följande blankett: Ansökan till klass med särskild inriktning (pdf). Blanketten skickas till adressen christer.karlsson@edu.turku.fi.
Därtill skall elever från andra kommuner, förutom S:t Karins, även anhålla om rätt till skolgång i Åbo med följande blankett: Anhållan om rätt till skolgång i Åbo (pdf). Blanketten skickas till adressen christer.karlsson@edu.turku.fi
Antagningsresultatet meddelas vårdnadshavarna per e-post 10.3.2025.
Vid övergången från åk 6 till åk 7 kan elever ansöka om plats på S:t Olofsskolans idrottsklass.
Valet av elever till idrottsklassen görs på basen av ett allmänt, obligatoriskt lämplighetstest och ett eventuellt grentest. Om eleven vill ha chans att träna sin egen gren i sin egen förenings träningsgrupp, måste hen också göra grentestet i sin egen gren. OBSERVERA! Om eleven antas till idrottsklassen har hen rätt till allmänna träningar. Om eleven deltagit i grentest har hen inte automatiskt rätt till grenträningar. Grenföreningen bestämmer och kallar in de elever som får plats i föreningens morgonträningsgrupp!
INFOTILLFÄLLE måndagen den 9.12.2024 klockan 18.30 i S:t Olofsskolan, Sirkkalagatan 39. (ingång från innergården, huvudentrén)
ANSÖKNINGSTIDEN utgår 9.1.2025!
Tilläggsinformation om ansökan till S:t Olofsskolans idrottsklass ges av skolans rektor Christer Karlsson.
Till testtillfällen skickas ingen skild inbjudan.
Åboeleverna gör sin ansökan i Wilma. Antagningsresultatet meddelas elektroniskt åt vårdnadshavarna 28.2.2025.
Elever från andra kommuner gör sin ansökan med följande blankett: Ansökan till klass med särskild inriktning (pdf). Blanketten skickas till adressen liikuntaluokka@edu.turku.fi samt till adressen rainer.svens@edu.turku.fi
Därtill skall elever från andra kommuner, förutom S:t Karins, även anhålla om rätt till skolgång i Åbo med följande blankett: Anhållan om rätt till skolgång i Åbo (pdf). Blanketten skickas till adressen rainer.svens@edu.turku.fi.
Antagningsresultatet meddelas vårdnadshavarna per e-post 10.3.2025.
Lämplighetstest (obligatoriskt)
Alla som söker till idrottsklassen måste göra det nationella lämplighetstestet www.soveltuvuuskoe.fi (testet består av 6 delar, samma för alla).
S:t Olofsskolans lämplighetstest ordnas tillsammans med Vasaramäki skolan onsdagen den 22.1.2025 i Kuppis bollhall (Lemminkäinengatan 32a).
Eleverna dirigeras till omklädningsrummen klockan 8.30-8.45. En gemensam uppvärmning inklusive testdirektiv inleds klockan 9.00.
Testdeltagarna kom ihåg:
Reservtesttillfälle ordnas 5.2. (samling klockan 9.30) i Kuppis bollhall. Reservtillfället ordnas enbart för dem med ytterst betungande skäl (de som skickat läkarintyg till skolan innan egentliga testtillfället).
Tidtabell för grentesterna:
Ishockey fredag 24.1. klockan 8-12 Impivaara ishall
Truppgymnastik fredag 24.1. klockan 8-10 Lintula
Friidrott fredag 24.1. klockan 9.30-11
Simning tisdag 28.1. klockan 8-10 Impivaara simhall
Innebandy tisdag 28.1. klockan 8-10 Kuppis bollhall
Dans-gymnastik tisdag 28.1. klockan 8-10 Lehmus sal
Fotboll tisdag 28.1. klockan 9-12 Impivaara fotbollshall
Korgboll onsdag 29.1. klockan 8-11.30 Kuppis bollhall
Synkroniserad konståkning torsdag 30.1. klockan 8-9 Varissuo ishall
Redskapsgymnastik fredag 31.1. klockan 8-10 Alfa
Poängsättningen i testerna
Lämplighetstestet består av 6 delar varav den sämsta delen räknas bort. Maximibeloppet poäng blir 40p. Grentestet ger maximalt 20p.
TILLÄGGSINFORMATION OM IDROTTSKLASSVERKSAMHETEN I ÅBONEJDEN:
Turun seudun urheiluakatemia infobroschyr: https://www.urheiluakatemia.fi/turun-seudun-urheiluakatemia/hakijalle/hakeminen-perusasteelle
OBSERVERA ATT ANSÖKNINGSFÖRFARANDET PÅ FINSKA OCH SVENSKA AVDELNINGEN SKILJER SIG NÅGOT FRÅN VARANDRA, P.G.A. ATT
S:T OLOFSSKOLAN ÄR DEN ENDA SVENSKA HÖGSTADIESKOLAN.
För andra året i rad kniper en elev i S:t Olofsskolan ett pris i SMLF:s (Svenska modersmålslärarföreningens i Finland) novelltävling. Tävlingen Vad händer? hade temat makt.
Den här gången var det Alva Öhman i 8C som fick andra pris med novellen Hur känns det? med prismotiveringen: “För ett bidrag som är egensinnigt, nytänkande och ändå självklart. En text som bjuder på något nytt vid varje genomläsning och inte ger läsaren några givna svar. I den rappa dialogen tecknas ett vänskapsförhållande trovärdigt och effektfullt fram.” Ett stort grattis tillönskas Alva!
Prisutdelningen gick av stapeln under bokmässan i Helsingfors 25.10, då även vinnare för kolumntävlingen för elever vid andra stadiet Argh? korades. Novelltävlingen finansierades av Lisi Wahls stiftelse och Svenska kulturfonden. Prisutdelare var Louise Nygård som fungerat som projektansvarig. Juryn bestod av bibliotekarien Mikael Gros, läraren Katariina Salo och författaren Ellen Strömberg. Deltagarna i novelltävlingen var 78 till antalet och representerade 22 skolor i hela Svenskfinland.
Alvas tävlingsbidrag:
Hur känns det?
Laine hade uppskattat skönhet sedan barnsben.
Sommarnätter, violiner, bakverk, stenar. Listan var ändlös.
Den ljuvliga, färggranna skyn var underbar.
Definitionen av den skönhet Laine älskade.
Den hon försökte måla, men inte fick plats med inom ramen.
Den hon försökte uttrycka genom tangenterna på mormors piano, men tangenterna var för få.
Var det inte tragiskt på något underligt sätt?
”Hur känns det?” Laine frågade, plötsligt. Mica vände sitt ljuvliga ansikte mot henne.
”Känns vad?” Sade hon, förvirrad. Men Laine hörde det lekfulla intresset som alltid kamouflerade sig i Micas ljusa röst.
Någonting om hennes omedvetenhet drog i Laines bröst.
”Att kunna få vem som helst att göra vad som helst åt dig?”
Mica skrattade och vände sig tillbaka mot solnedgången.
”Fast det är ju inte sant,” protesterade hon.
Samma sting tog tag i Laines hjärta igen.
Laine visste att det var sant.
Mica kunde få vem som helst.
För Mica var vacker.
På långt håll såg hon ut som en pelare i guld.
Långt guldblont hår, solbränd hy.
Hennes ansikte påminde om de vackra galjonsfigurerna man såg på historiska museer.
På nära håll kunde man se hennes varma, bruna ögon, fräkniga näsa och långa, blonda ögonfransar.
Mica var smal.
Turerna i köpcentren väckte alltid näven som stramade runt Laines hjärta, varje gång hon såg Mica sätta på sig en storlek mindre än Laine.
Det sved så förbannat att veta att hon aldrig kunde bli som Mica.
Laine såg ut som ett A4-papper bredvid Micas pelare i guld.
Bokstavligen, eftersom Laine var blek som satan.
Inte var hon blond heller.
Nej, tjocka, mörka, envisa strån täckte Laines huvud.
Det enda hon gillade med sitt hår var hur det lyste rött under solljus.
Men även det var en horribel kontrast till Laines spök-hy.
Skönheten och odjuret, enligt Laine.
Varken Laine eller Mica hade någon aning om hur de blev vänner.
En dag, bara så där, hade Mica liksom ploppat in i Laines liv. Och så där bara, lyckades de bli bästa vänner.
Svidit hade det alltid gjort.
Laine och Mica var polära motsatser. Ingenting gemensamt. Ändå, kom de överens.
Laines egen mor hade varit chockerad när flickorna hade stegat in i huset.
Alla var alltid skeptiska över hur någon som Mica kunde vara bästa vänner med någon som Laine.
Svaret var, Laine hade ingen aning.
Inte för att det var någon annans affärer än Laines och Micas.
Nej, Laine och Mica levde sina liv.
Hur olika de än var.
”Chrisse gjorde dina läxor genast när du bad henne,” poängterade Laine. Mica himlade med ögonen.
”Ja, men Chrisse är ju sjuk i huvudet.” .
”Hur så?”
Mica vände sig mot Laine igen.
Hennes blick var… vild, innan den igen förvandlades till den söta lilla duvan Mica alltid var. Oftast.
”Hon är en skvallerbytta,” sa Mica och ryckte på axlarna. Skvallerbytta om vad, ville Laine fråga. Men Mica skulle bara ha blivit sur, så det fanns ingen poäng.
I tystnad, fortsatte de betrakta skyn.
Mica var nog aldrig elak, bortsett från den där lilla incidenten.
Nästan aldrig.
“Hördu Mica-”
“Men sluta fråga dumma jävla frågor då,” Fräste hon. Laine drog sig tillbaka.
“Förlåt,” Mumlade hon. Mica svarade inte, utan höll sin blick på skyarna envist.
Skit samma, bättre nästa gång.