Kenneth Nygrén belönades med Michael A. Frieds stiftelses lärarpris

Fredagen den 27 januari 2017 befann sig Kenneth Nygrén i Stockholm för att belönas med ett av Michael A. Frieds stiftelses lärarpris. Priset erhöll han för att han som modersmålslärare i S:t Olofsskolan ”gör en extra insats i syfte att bekämpa främlingsfientlighet, rasism och antisemitism”.

Läs mera i ÅU. 

Livia Fränkel, som är en av dem som överlevt flera förintelseläger och även besökt vår skola vid två olika tillfällen, var den som från första början anmälde Kenneth till tävlingen. En hel del material skulle sammanställas samt blanketter ifyllas för att kunna delta i tävlingen. Kenneth fick ihop det mesta av materialet tack vare att många projekt bl a sparats på skolans hemsida, i Olof eller så tidigare presenterats i ÅU. Han sände in materialet inom utsatt tid och tiden gick utan att det hördes något. Men i slutet av december, i juletid, fick han besked om att han var en bland fyra lärare som hade den stora äran att få emotta priset, gärna på plats i Stockholm. Kenneth blev förstås glad men funderade hur han skulle kunna resa till Stockholm, så där bara. Han kom dock på andra tankar och tackade ja, vilket han inte ångrar!

Festligheterna inleddes med en sammankomst i Stockholms synagoga. Inrikesministern höll då huvudtalet och berörde mycket ingående fiendskap och utvecklingen i dagens värld. Andra talare var t ex Israels ambassadör. Gästerna vandrade efteråt tillsammans längs den mur som finns med ca 8500 namn inristade på f d släktingar som förintats i olika läger. Vandringen längs muren gav möjlighet till eftertanke och lämnade ett djupt intryck. Även Livias föräldrars namn finns med på muren.

Kenneth iklädd kipa i Stockholms synagoga.

 

 

 

 

 

Kipa. Denna huvudbonad bär alla män som inträder synagogan. Församlingsmedlemmarna har en egen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Festligheterna fortsatte följande dag med diplomutdelning från Frieds stiftelse. Då hade ceremonierna förflyttats till Natur och Kulturs förlag i närheten. Heidi Frieds (Livia Fränkels syster) nya bok ”Frågor jag fått om förintelsen” utgavs samtidigt och Kenneth hade glädjen att också få prata med henne. På kvällen var det ännu en stor sammankomst på Raul Wallenbergs torg där flera tusen människor deltog inklusive Sveriges statminister, Stefan Löfvén. Livia Fränkel var en av talarna under den tillställningen. En annan var Piotr Zettinger, en nu 83 årig man, som berättade hur han som 4-åring blivit utsmugglad från gettot och nästan överlämnad att klara sig själv. Följande dag bjöds det till middag tillsammans med bl a Livia.

 

Göteborgskollegan Ulf och Kenneth omringar författaren Hedi Fried, d v s Livia Fränkels storasyster på nu 92 år.

Kenneth tycker att det var en ära att få emotta priset samt att få ta del av allt som prisutdelningen medförde. I Sverige är hågkomsten av Förintelsen av helt andra dimensioner; man kan påstå att landet under minst en veckas tid har ärendet högaktuellt, säger Kenneth. Han känner stor respekt för de människor som utsatts för förintelsens grymheter samt de som ännu kan berätta om sina upplevelser. Han skulle gärna se att man också i det här landet lite bättre kunde bevaka den här frågan både bland politiker men också i medierna.

 

Text: Linda Snickars.