Emilia Pyy -historisk Skogsnötenfinalist

Skogsnöten-tävlingen har ordnats i 40 år och S:t Olofsskolan har deltagit i minst 20 år. Tävlingen mäter högstadieelevers skogskunskaper och hålls om vårarna i alla finska högstadier. Traditionellt har åttondeklassister deltagit i tävlingen då de har skogsekologi och artkännedom i färskt minne. Trots en lång tradition har Sossen aldrig varit representerad i finalen, men i år ledde Emilias fina framgångar till en inbjudan till final. Åttondeklassisten Emilia är både scout och fågelkännare, men hade inte desto mer förberett sig för själva provtillfället. Talang och tur räckte till en finalplats tillsammans med 50 andra ungdomar landet runt. Över 20 000 högstadieelever deltog i Skogsnöten i år.  

Några av deltagarna i Skogsnöten

Finalen gick av stapeln i maj i Tusbyskogarna och närmare 40 frågor om artkännedom och skogskunskap besvarades elektroniskt med hjälp av en app.

Tävlingen pågick i nästan två timmar i både ur och skur (ett åskväder drog över området). Men själva tävlingen vara bara en liten grej av resan till Helsingfors där både finalisterna och deras lärare fick ta del av ett digert program i dagarna två. Vi fick besöka Aalto universitet och Helsingfors universitet för att delta i olika workshops och korta föreläsningar. Vi fick övernatta på herrgård och njuta av god mat, bastu och bad. Framför allt fick vi möjlighet att nätverka och träffa lärare och elever landet runt, en unik och värdefull upplevelse. En del av årets finalister deltog faktiskt för andra gången, också Emilia planerar att delta nästa år igen. Årets vinnare heter Onni Vaaherkumpu och kommer från Saarijärvi, Emilias placering var bland de fem bästa. Toppen, tycker vi och gratulerar henne till fina framgångar! 

Emilia och övriga finalister i Skogsnöten
Emilias Skogsnöten diplom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jessika Neuman, biologilärare med på resan