Linkkejä

Turun perusopetuksen ohjeet (2023)VALMOsta siirtyminen perusopetukseen

ja Kun opetusryhmääni tulee monikielinen oppilas

Turun perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 1.8.2016: Turun VALMO OPS

Turun kaupungin perusopetukseen valmistavan opetuksen blogi

OPH:n opas 2017: Perusopetukseen valmistava opetus

Tampereen kaupungin luoma VUOSIKELLO valmistavaan opetukseen. Sisältää teemat sekä aiheet erikseen 1.-3.lk, 4.-6.lk ja 7.-9.lk oppilaiden opetukseen. Tampereen kaupungin muut materiaalit valmistavaan opetukseen löytyvät täältä: VALMISTAVA OPETUS – Ilmiömäinen Tampere -blogi

Mahdollisuuksien matkalaukut on Joensuun kaupungin hanke, jonka tavoitteena on tukea monikielisten oppilaiden parempia oppimisedellytyksiä sekä vahvistaa yhteisöllisyyttä. Videoita voi hyödyntää suomen kielen opetuksessa. Sanastovideoiden alta löytyy tulostettavaa materiaalia eri kielillä. Mahdollisuuksien Matkalaukut – YouTube

Vastaantulo-hankkeen materiaalipankki  sisältää valmistavan opetuksen suunnitteluun tarkoitettua materiaalia sekä  valmistavan vuoden huoneentauluja ja valmistavan opetuksen opetuslauluja opetuskuvineen.

Turun Elämyspolun sivustolla on pitkä lista ”valinnaisista kohteista”, joista osa on maksuttomia ja VALMO-ryhmien hyödynnettävissä: https://blog.edu.turku.fi/elamyspolku/valinnainen-tarjonta/ Lisäksi kannattaa seurata Elämyspolun uusimmat vinkit-sivua: https://blog.edu.turku.fi/elamyspolku/uusimmat-vinkit/

Selkokielisiä ruokareseptejä ja ruokatietoa suomen kielen opetukseen: Lukisoppa on oppimateriaali, joka auttaa suomen kielen opettajia yhdistämään ruoanlaitto suomen kielen opetukseen. Materiaalia voi hyödyntää esim. toiminnallisessa suomen kielen opetuksessa ja perusopetuksen valmistavassa opetuksessa. Resepteihin liittyy myös lisämateriaaleja, kuten sanasto- ja verbiharjoituksia. Aineiston voi ladata halutessaan kokonaisena pdf-pakettina täältä .

Valoa valmoon: Turun ja Oulun yliopistojen yhteinen perusopetukseen valmistavan opetuksen kehittämisen, ideoiden jakamisen ja keskustelun foorumi.

Suomi taskussa – ilmainen mobiilioppimisalusta maahanmuuttajille

Koti Suomessa -sivusto suomen tai ruotsin kielen opiskeluun

Sanapaja on palvelu, joka tukee opiskelua suomen kielellä. Sanapajaan kerätään valikoidusti eri oppiaineissa esiintyviä vaikeita sanoja ja käsitteitä, jotka on selitetty ja osin myös havainnollistettu. Sanoista on saatavilla käännöksiä usealla eri kielellä.

Monikielinen video suomalaisen yhteiskunnan kehityksestä: Hyvinvointia rakentamassa: Suomen ja Virtasten vuosisata-niminen monikielinen opetusvideo valaisee suomalaisen yhteiskunnan kehittymistä ja avaa sen taustoja. Sen on tarkoitus auttaa maahanmuuttajaa hahmottamaan joitakin kriittisiä menestystekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet Suomen kehittymiseen perifeerisestä ja köyhästä agraaritaloudesta nykyiseksi moderniksi hyvinvointivaltioksi. Videossa kerrotaan Suomen historian keskeisimmistä vaiheista 1900-luvun alusta nykypäivään. Lisäksi siinä kuvataan muun muassa seuraavien asioiden kehittyminen Suomessa: yleinen oppivelvollisuus ja peruskoulu, yleinen äänioikeus, sukupuolten tasa-arvo sekä äitien ja lasten terveydenhoito. Aihepiiriä lähestytään kuvitteellisen Virtasen suvun kautta. Video on toteutettu selkosuomeksi sekä englanniksi, venäjäksi, thaiksi, arabiaksi, somaliksi, soraniksi ja farsiksi puhuttuna. 

Kielibuusti sivustolta löydät neuvot ja materiaalit kaikkiin suomen ja ruotsin oppimiseen liittyviin kysymyksiin. Sivustolla on muun muassa itseopiskelumateriaaleja, vinkkejä kielenoppimiseen työssä, kielenoppimisen suunnittelun ja ohjauksen välineitä sekä pedagogisia materiaaleja.

Kieliverkosto julkaisee Kieli, koulutus ja yhteiskunta -verkkolehteä, jonka artikkelit käsittelevät monipuolisesti kielikoulutusta.

Kieli, koulutus ja yhteiskunta -verkkolehden toukokuun 2016 teemanumero käsittelee kotoutumista eri näkökulmista ja sisältää Turun monikulttuurisen opetuksen parissa toimivien opettajiemme artikkeleita.

Väestöliiton ”Seksuaalisuudesta turvapaikanhakijoille” on seksuaalikasvatuksen opetusvideo selkosuomeksi, farssiksi, arabiaksi, somaliksi, kurdin soraniksi ja englanniksi. Gimaran tekemä opetusvideo samasta aiheesta on tehty erittäin helpolla selkosuomella.

 

Lisää linkkejä löytyy Ajankohtaista- sivulta kohdasta ”Hyödyllisiä linkkejä arkeen”.