Linkkejä

Turun perusopetuksen ohje (2021) Oppilaan siirtyminen VALMOsta perusopetukseen

Turun perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 1.8.2016: Turun VALMO OPS

Turun kaupungin perusopetukseen valmistavan opetuksen blogi

OPH:n opas 2017: Perusopetukseen valmistava opetus

Turun Elämyspolun sivustolla on pitkä lista ”valinnaisista kohteista”, joista osa on maksuttomia ja VALMO-ryhmien hyödynnettävissä: https://blog.edu.turku.fi/elamyspolku/valinnainen-tarjonta/ Lisäksi kannattaa seurata Elämyspolun uusimmat vinkit-sivua: https://blog.edu.turku.fi/elamyspolku/uusimmat-vinkit/

Valoa valmoon: Turun ja Oulun yliopistojen yhteinen perusopetukseen valmistavan opetuksen kehittämisen, ideoiden jakamisen ja keskustelun foorumi.

Suomi taskussa – ilmainen mobiilioppimisalusta maahanmuuttajille

Koti Suomessa -sivusto suomen tai ruotsin kielen opiskeluun

Sanapaja on palvelu, joka tukee opiskelua suomen kielellä. Sanapajaan kerätään valikoidusti eri oppiaineissa esiintyviä vaikeita sanoja ja käsitteitä, jotka on selitetty ja osin myös havainnollistettu. Sanoista on saatavilla käännöksiä usealla eri kielellä.

Peruskoulu on parasta -hankkeen monikieliset videot: Neljä faktaa suomalaisesta peruskoulusta ja Kodin ja koulun yhteistyö. Videot on suunnattu huoltajille, jotka puhuvat tai ymmärtävät arabiaa, somaliaa, kurdia, venäjää ja englantia. Niiden lisäksi yksi versio on tehty selkosuomeksi. Youtuben soittolista löytyy täältä: https://youtube.com/playlist?list=PLNZfcYaWFhFgRuW9zSgIozomw0yt4WnkS

Huoltajille suunnatussa Peruskoulu on parasta -lehdessä kerrotaan haastattelujen ja keissiesimerkkien kautta, minkälaista opiskelu on suomalaisessa peruskoulussa. Puolet lehden sisällöstä on suomeksi, reilut 10 sivua ruotsiksi ja yksi aukeama per kieli arabiaksi, englanniksi, somaliksi, venäjäksi ja viroksi. Lehteä on saatavilla kouluista jase  on luettavissa myös sähköisenä versiona Issuu-sivujen kautta: https://issuu.com/turun_kasvatus_ja_opetustoimi/docs/peruskoulu_on_parasta_-_issuu

Monikielinen video suomalaisen yhteiskunnan kehityksestä: Hyvinvointia rakentamassa: Suomen ja Virtasten vuosisata-niminen monikielinen opetusvideo valaisee suomalaisen yhteiskunnan kehittymistä ja avaa sen taustoja. Sen on tarkoitus auttaa maahanmuuttajaa hahmottamaan joitakin kriittisiä menestystekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet Suomen kehittymiseen perifeerisestä ja köyhästä agraaritaloudesta nykyiseksi moderniksi hyvinvointivaltioksi. Videossa kerrotaan Suomen historian keskeisimmistä vaiheista 1900-luvun alusta nykypäivään. Lisäksi siinä kuvataan muun muassa seuraavien asioiden kehittyminen Suomessa: yleinen oppivelvollisuus ja peruskoulu, yleinen äänioikeus, sukupuolten tasa-arvo sekä äitien ja lasten terveydenhoito. Aihepiiriä lähestytään kuvitteellisen Virtasen suvun kautta. Video on toteutettu selkosuomeksi sekä englanniksi, venäjäksi, thaiksi, arabiaksi, somaliksi, soraniksi ja farsiksi puhuttuna. 

Kieliverkosto julkaisee Kieli, koulutus ja yhteiskunta -verkkolehteä, jonka artikkelit käsittelevät monipuolisesti kielikoulutusta.

Kieli, koulutus ja yhteiskunta -verkkolehden toukokuun 2016 teemanumero käsittelee kotoutumista eri näkökulmista ja sisältää Turun monikulttuurisen opetuksen parissa toimivien opettajiemme artikkeleita.

Moped on monikulttuurisen pedagogiikan sivusto, joka on on ollut Opetushallituksen tukeman Monikulttuurisen opetuksen virtuaalikoulun julkaisukanava. Sivusto on suunnattu kouluikäisten lasten opettajille ja heidän vanhemmilleen. Mopedista löytyy monenlaista tietoa ja materiaaleja. Huom! Sivustoa ei enää päivitetä, joten mm. sivustolla olevat opettajien ohjeet eivät välttämättä ole enää ajantasalla ja sivustolta löytyvään tietoon tulee suhtautua kriittisesti.

OneDrive-alustalla (Office365) on tehty erillinen VALMO-kansio, jossa on opetusmateriaaleja ja jonne jokainen VALMO-opettaja voi jakaa omia materiaalejaan. Lisätietoja Tiina Forsellilta.

Opetusvideo ”Hyvinvointia rakentamassa: Suomen ja Virtasten vuosisata”. Videon voi katsoa selkosuomeksi sekä seitsemällä muulla kielellä, jotka ovat: arabia, englanti, farsi, kurdi (sorani), somali, thai ja venäjä.

Väestöliiton ”Seksuaalisuudesta turvapaikanhakijoille” on seksuaalikasvatuksen opetusvideo selkosuomeksi, farssiksi, arabiaksi, somaliksi, kurdin soraniksi ja englanniksi. Gimaran tekemä opetusvideo samasta aiheesta on tehty erittäin helpolla selkosuomella.

 

Lisää linkkejä löytyy Ajankohtaista- sivulta kohdasta ”kaikille tarkoitut linkit”.