Wilma-viesti tartuntatautiviranomaisilta koteihin ja henkilökunnalle 

Ilmoitus koronatestaussuositusten sekä sairauspoissaolojen muuttuneista ohjeista
tiedoksi huoltajille, oppilaille ja henkilökunnalle
Turun varhaiskasvatus ja koulut sekä oppilaitokset ovat saaneet uudet ohjeet lasten ja nuorten hengitystieinfektioista ja koronajäljityksestä. Muutoksia käytäntöihin on tullut muun muassa koronavirustestiin hakeutumisesta sekä kouluun tai päiväkotiin palaamisesta hengitysinfektion jälkeen. Uudet ohjeet ovat voimassa 21.9.2021 alkaen.

12-vuotta täyttäneiden lasten ja nuorten kohdalla on edelleen aiheellista hakeutua herkästi infektio-oireisena koronatestiin, mikäli lapsi/nuori

  • ei ole saanut koronarokotuksia tai on saanut vain yhden rokotteen
  • koronavirusinfektion sairastamisesta on kulunut yli 6 kuukautta
  • on altistunut koronavirukselle ja on oireinen, vaikka olisi rokotettu
  • lisäksi testausta voidaan suositella yksilöllisin lääketieteellisin perustein

Alle 12-vuotiaiden kohdalla testausta suositellaan seuraavissa tilanteissa;

  • Alle 12-vuotias lapsi on altistunut koronavirukselle ja on oireinen
  • Perheessä on yli 16-vuotiaita ilman kahden rokotuksen suojaa
  • Lasta hoitava lääkäri arvioi testauksen tarpeelliseksi
  • Vakavan perustaudin tai sen hoidon aiheuttama vaikea immuunipuutos lapsella tai lapsen perheenjäsenellä

Näytettä ei ole tarpeen ottaa lapselta/nuorelta, jolla on todettu COVID-19-infektio edeltävän kuuden kuukauden aikana.

Milloin päiväkotiin tai kouluun hengitystieinfektion jälkeen?

Kun sairastuu hengitysinfektioon, on tärkeää jäädä kotiin sairastamaan. Hengitystieinfektioon sairastunut on taudin ensimmäiset päivät tartuttavin, vaikka oirekuva olisikin lieväoireinen.  Lapsi, jolla on ollut lieväoireinen hengitystieinfektio, voi palata päiväkotiin tai kouluun, kun hän on virkeä, on ollut vähintään  1 vuorokauden ajan kuumeeton, hänellä ei ole enää limaista yskää eikä hengenahdistusta akuuttiin infektioon liittyen. Lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, jos hänellä on vielä lieviä jäännösoireita kuten nenän tukkoisuutta/lievää nuhaa ja/tai kuivaa ärsytysyskää. Kun lapsi palaa hengitystieinfektion jälkeen kouluun tai päiväkotiin, hänen pitää jaksaa olla siellä normaalisti. Käytäntö on sama kuin aiemminkin ennen koronapandemiaa.

Jos lapsella todetaan koronavirusinfektio, hänet määrätään tartuntatautilain mukaiseen eristykseen ja hän on sen ajan pois koulusta tai päiväkodista.

Jos lapselta on otettu koronatesti, on aiheellista odottaa testin tulos ennen kouluun tai päiväkotiin palaamista. Tällä hetkellä testeihin pääsee hyvin. Alla olevasta linkistä löytyy lisätietoja:

Ohjeistusta ja yhteystietoja lasten ja nuorten huoltajille

Lisätietoja:

Terveisin,
Jutta Peltoniemi
Ylilääkäri, tartuntataudeista vastaava lääkäri

 

Ilmoitus koronaviestinnästä
tiedoksi huoltajille, oppilaille ja henkilökunnalle

Turun kaupungin koulut ja päiväkodit eivät lähetä jatkossa tietoa yksikön koronatartunnoista ja -altistuksista kaikille huoltajille vain ainoastaan asianosaisille.

Toimipaikan johtaja arvioi tapauskohtaisesti viestinnän tarpeen laajuuden. Tartunnoista tiedotetaan edelleen, jos esimerkiksi kaikkia altistuneita ei ole tavoitettu, altistumisia on erityisen paljon sekä silloin kun lapsi/nuori kuuluu ns. pienen riskin altistuneisiin. Karanteeniin määrättävät ns. suuren riskin altistuneet saavat tiedon tartuntatautiviranomaisilta.
Tartunnoista viestitään huoltajille pääsääntöisesti arkisin työpäivän aikana, ellei kyse ole poikkeuksellisesta epidemiaryppäästä.

Turun päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa noudatetaan edelleen tehostettuja hygieniakäytäntöjä.

Ohjeistusta ja yhteystietoja lasten ja nuorten huoltajille: https://www.turku.fi/varhaiskasvatuksen-ja-koulujen-uudet-ohjeet-koronavirustestaamisesta-ja-tartunnanjaljityksesta

Lisätietoja:
Turun kaupungin koronaneuvontapuhelin, p. 02 266 2714 (ark. klo 8–15)

Terveisin,

Kai Heino
rehtori
050-4323612, kai.heino@turku.fi