Bongaa lintu, liito-orava ja muita eläimiä luontokameran kautta!

Liveluontokamerat tarjoavat kurkistuksen suoraan metsän siimekseen, lintujen pesimäpaikoille, norppien levähdyskiville ja moneen muuhun huippujännään paikkaan! Livekameroita löytyy ympäri maapalloa ja erityisesti lintujen pesimäpaikoilla on keväällä ja kesällä vipinää. Livekameroita löytyy myös monista eläintarhoista ja suojelualueilta.

Satakunnan sääkset ovat jo pesänrakennuspuuhissa. Katso, mitä linnut puuhailevat juuri nyt.

 

 

Jokohan Seilin saaren pesässä näkyy lintuja? Seuraa livenä Seilin sääksikamerasta.

 

Liito-orava asuu pesäpuussa ja sen voi bongata vain harvoin. Satutko sinä näkemään oravaa? Liito-oravakamera

 

Hiiriperheen elämää pääset seuraamaan Korkeasaaren kamerasta. Vaivaishiiret Justiina ja Jesper ovat Yle Luonnon tämän kevään livekameraeläimiä.

 

 

Ähtärin pandakamera seuraa Lumi- ja Pyry-pandojen elämää vuorokauden ympäri.

 

 

 

Tunnistaisitko sinä peuran? Tällä paikalla näyttäytyy usein metsäpeuroja. 

Metsäpeurakamera

 

 

Saimaannorpan lepokivelle asennettu livekamera avataan jälleen toukokuussa: 

WWF Norppalive-kamera

 

 

Kalasääksikamera aukeaa taas heinäkuussa. Sitä odotellessa täältä voi katsoa aikaisemman kalasääksipoikueen elämää.

Lisää mahtavia livekameroita eri puolilta maailmaa löytyy täältä.

Materiaaleja alkeisohjelmointiin

Materiaalia alkeisohjelmointitaitojen opettamiseen (esiopetus, alkuopetus):

Eskarin joulukalenteri

Esiopetusikäisille suunnattu joulukalenteri sisältää erilaisia jouluaiheisia pieniä tehtäviä, tietopaketteja, lasten joululauluja, animaatioita ja lyhyitä videoita, joita voidaan katsoa esimerkiksi päiväkodissa aamukokoontumisen yhteydessä.

Kalenterin käyttämiseen ryhmässä tarvitaan tietokone ja videotykki/kosketustaulu (+kaiuttimet). Lapset voivat osallistua joko tekemällä vuorotellen tehtäviä kosketustaululla tai tietokoneella, tai opettaja voi tehdä tehtävät koneella lasten ohjeistaessa.

Sisältö:

 1. Tonttujen jouluyö (tip-tap) – laulu ja video 
 2. Tietoa tontuista (käytä esim. pohjustuksena tonttuaskarteluille)
 3. Lumiukkotehtävä – kuinka monta ympyrää näet kuvassa?
 4. Porot – video, kuvia ja tietoa poroista
 5. Piparit – valokuva (esim. joululeivonnan tai -askartelun pohjustukseksi)
 6. Tietoa itsenäisyyspäivästä ja Maamme-laulu
 7. Etsi kuvasta – lumiukkojen joukkoon on piiloutunut yksi panda, löydätkö sen? (silinterihattuisesta pandasta 3 riviä ylöspäin ja kaksi oikealle)
 8. Punatulkku – tietoa linnusta ja mm. ääninäyte
 9. Metsän joulu -satu (ääneen luettavaksi yhdessä)
 10. Joulupukin rekiajelu -video (2 min)
 11. Joulukaupunki Turku -video (2 min)
 12. Karvakuonojen ensimmäinen joulu -video (6 min)
 13. Tietoa Lucian päivästä
 14. Animoitu kuva jouluisesta ikkunasta ja kynttilöistä
 15. Jouluinen värityskuva (voidaan värittää suoraan kosketustaululla tai tulostaa väritettäväksi, tai voidaan laskea kuinka monta hiirtä/lumihiutaletta/tonttulakkia kuvasta löytyy)
 16. Joulusaunaperinne – video (1,5 min)
 17. Jouluruno ja laulavien lemmikkien kuoro (animoitu kuva ja teksti)
 18. Paketit solmussa -tehtävä (etsi oikea lahja oikeaan pakettiin seuraamalla lankoja, esim. lapset voivat vuorotellen etsiä yhden paketin sormella/taulukynällä seuraamalla)
 19. Joulupukki syö pipareita – animoitu kuva
 20. Tonttutehtävä – kuinka monta tonttua näet kuvassa?
 21. Sokkelotehtävä – etsi reitti joulukuusen luo sokkeloa pitkin
 22. Varpunen jouluaamuna -laulu ja video
 23. Tonttusatu – ääneen luettu satu (n. 14 min, kuuntele esim. askarteluhetken taustalla, vain ääni -> avaa esim. toiselle nettiselaimen välilehdelle tonttukuva tarinan taustaksi täältä (kuva: Maija-Kaarina Nenonen Tiina tonttutyttö)
 24. Joulupukin videotervehdys (2 min)

Siirry kalenteriin

 

Liikuntakortteja ja -vinkkejä varhaiskasvatukseen

Sporttivarttikortit
Vauhtivarpaat-kortit
Piha- ja metsäleikkejä
Varpaat vauhtiin (ulkoleikkejä)

Muita korttimateriaaleja:

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet julkaistu – tvt-osaaminen vahvasti mukana

Kuva: Opetushallituksen www-sivut / A. Kuitunen

Opetushallitus on päättänyt varhaiskasvatussuunnitelman perusteista, joista tulee ensimmäistä kertaa kansallinen normi, joka ohjaa varhaiskasvatuksen toteuttamista päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja muussa varhaiskasvatuksessa. 

http://www.oph.fi/vasu2017

 

Opetushallitus julkaisi 18.10.2016 uudet varhaiskasvatussuunnitelman perusteet. Niiden mukaisesti laadittavat paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat otetaan käyttöön 1.8.2017 alkaen.

Uusissa perusteissa korostetaan lapsilähtöistä toimintaa, joka tukee lasten luontaista aktiivisuutta ja halua oppia asioita. Lapsilla tulee olla mahdollisuus leikkiä, liikkua, ilmaista itseään eri tavoin sekä olla osallisina vertaisryhmässä. Lapsilla on oikeus oppia uusia asioita sekä saada oppimiseensa ohjausta omien lähtökohtiensa mukaisesti. Näissä tärkeänä apuna on tieto- ja viestintäteknologia ja erilaiset digitaaliset sisällöt ja ympäristöt.

Lainauksia perusteista:

”Monilukutaitoa sekä tieto- ja viestintäteknologista osaamista tarvitaan lasten ja perheiden arjessa, ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa sekä yhteiskunnallisessa osallistumisessa. Monilukutaito sekä tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen edistävät lasten kasvatuksellista ja koulutuksellista tasa-arvoa. Varhaiskasvatuksen tehtävänä on tukea näiden taitojen kehittymistä.” 

”Lasten kanssa tutkitaan ja havainnoidaan tieto- ja viestintäteknologian roolia arkielämässä sekä tutustutaan erilaisiin tieto- ja viestintäteknologisiin välineisiin, sovelluksiin ja peleihin. Digitaalista dokumentointia hyödynnetään leikeissä, tutkimisessa, liikkumisessa sekä taiteellisessa kokemisessa ja tuottamisessa. Mahdollisuudet kokeilla ja tuottaa sisältöjä itse ja yhdessä muiden lasten kanssa käyttäen apuna tieto- ja viestintäteknologiaa edistävät lasten luovan ajattelun ja yhteistoiminnan taitoja sekä lukutaitoa. Henkilöstö ohjaa lapsia tieto- ja viestintäteknologian monipuoliseen ja turvalliseen käyttöön.” 

(Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2016, Monilukutaito ja tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen s. 23-24)

Itsetunnon vahvistamista Green Screen -taustakangas-menetelmää käyttäen: roolileikkejä, sankari- ja satutarinoita

img_08801 img_08911

img_08501 img_08891

Halisten eskarit raportoivat:

Green Screen-kuvaus on erikoistehostemenetelmä, jossa yhdistetään kaksi eri kuvaa tai kahden eri kuvan osia päällekkäin värierotteluun perustuvalla menetelmällä. Kuvasta poistetaan vihreä väri, ja kuvaan liitetään eri taustakuva.

Esikoululaiset miettivät ja suunnittelivat itselleen mieluisan sankari- tai satuhahmon. Lapset pukeutuivat hahmolleen soveltuviin rooliasuihin ja miettivät minkälaiseen maailmaan (taustaan) haluaisivat roolihahmossaan tulla kuvatuiksi. Lapset kuvattiin rooleissaan vihreää green screen -taustaa vasten. Mahdollisia taustakuvia etsittiin netistä ja lapset valitsivat mieluisan kuvan.

Lapsen roolihahmokuva ja valittu taustakuva käsiteltiin ja yhdistettiin Green Screen -ohjelmassa iPadilla. Kuvat tulostettiin seinälle laitettavaksi.

Lasten leikkiä roolihahmoissa voidaan myös filmata ja yhdistää liikkuvaa kuvaa haluttuun taustaan.

Ohje green screenin käyttöön: Green screen -tekniikka tutuksi (Pädin nokassa -blogi)

 
img_08931

img_07401

img_08981

Kurkkaa linnunpesään!

hiirihaukka sääksi

Seilin saaren sääksipari on palannut livekameran eteen ja pesänrakennuspuuhiin! Vapun paikkeilla munitaan ja kesäkuussa kuoriutuvat poikaset! Seuraa pesintää livenä sääksikamerasta.

Liveluontokamerat tarjoavat kurkistuksen suoraan metsän siimekseen, lintujen pesimäpaikoille, norppien levähdyskiville ja moneen muuhun huippujännään paikkaan! Livekameroita löytyy ympäri maapalloa ja erityisesti lintujen pesimäpaikoilla on keväällä ja kesällä vipinää – katso esimerkiksi tämä lista:

Linnunpesiä ympäri maailman 

Myös saimaannorpan lepokivelle asennettu livekamera on jälleen avattu! Kurkkaa, näkyykö norppaa tällä hetkellä:  WWF Norppalive-kamera

 

 

 

Molla ABC on uudistunut!

Molla ABC -oppimispelistä on julkaistu uusi päivitetty versio! Mukana nykyisten tekstauskirjainmallien lisäksi nyt myös uudet 2016 syksyllä käyttöönotettavat mallikirjaimet! Samalla peli sai uuden visuaalisen ilmeen.

Peliä voit pelata entiseen tapaan joko suoraan selaimessa tai ladata sen maksutta omalle laitteellesi App Storesta, Google Play:sta ja Windows Storesta. Lisätietoja ja latauslinkit NordicEdu:n sivuilta.

LATAA PELI