Liikuntakortteja ja -vinkkejä varhaiskasvatukseen

Sporttivarttikortit

Vauhtivarpaat-kortit

Piha- ja metsäleikkejä

Varpaat vauhtiin (ulkoleikkejä)

 

 

 

 

 

 

 

Muita korttimateriaaleja:

Posted in  Esiopetus 24.5.2017

Kurkkaa linnunpesään!

hiirihaukka sääksi

Seilin saaren sääksipari on palannut livekameran eteen ja pesänrakennuspuuhiin! Vapun paikkeilla munitaan ja kesäkuussa kuoriutuvat poikaset! Seuraa pesintää livenä sääksikamerasta.

 

Liveluontokamerat tarjoavat kurkistuksen suoraan metsän siimekseen, lintujen pesimäpaikoille, norppien levähdyskiville ja moneen muuhun huippujännään paikkaan! Livekameroita löytyy ympäri maapalloa ja erityisesti lintujen pesimäpaikoilla on keväällä ja kesällä vipinää – katso esimerkiksi tämä lista:

Linnunpesiä ympäri maailman 

Myös saimaannorpan lepokivelle asennettu livekamera on jälleen avattu! Kurkkaa, näkyykö norppaa tällä hetkellä:  WWF Norppalive-kamera

 

 

 

Posted in  Esiopetus 6.4.2017

Materiaaleja alkeisohjelmointiin

Materiaalia alkeisohjelmointitaitojen opettamiseen (esiopetus, alkuopetus):

Posted in  Esiopetus 27.3.2017

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet julkaistu – tvt-osaaminen vahvasti mukana

Kuva: Opetushallituksen www-sivut / A. Kuitunen

Opetushallitus on päättänyt varhaiskasvatussuunnitelman perusteista, joista tulee ensimmäistä kertaa kansallinen normi, joka ohjaa varhaiskasvatuksen toteuttamista päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja muussa varhaiskasvatuksessa. 

http://www.oph.fi/vasu2017

 

Opetushallitus julkaisi 18.10.2016 uudet varhaiskasvatussuunnitelman perusteet. Niiden mukaisesti laadittavat paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat otetaan käyttöön 1.8.2017 alkaen.

Uusissa perusteissa korostetaan lapsilähtöistä toimintaa, joka tukee lasten luontaista aktiivisuutta ja halua oppia asioita. Lapsilla tulee olla mahdollisuus leikkiä, liikkua, ilmaista itseään eri tavoin sekä olla osallisina vertaisryhmässä. Lapsilla on oikeus oppia uusia asioita sekä saada oppimiseensa ohjausta omien lähtökohtiensa mukaisesti. Näissä tärkeänä apuna on tieto- ja viestintäteknologia ja erilaiset digitaaliset sisällöt ja ympäristöt.

Lainauksia perusteista:

”Monilukutaitoa sekä tieto- ja viestintäteknologista osaamista tarvitaan lasten ja perheiden arjessa, ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa sekä yhteiskunnallisessa osallistumisessa. Monilukutaito sekä tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen edistävät lasten kasvatuksellista ja koulutuksellista tasa-arvoa. Varhaiskasvatuksen tehtävänä on tukea näiden taitojen kehittymistä.” 

”Lasten kanssa tutkitaan ja havainnoidaan tieto- ja viestintäteknologian roolia arkielämässä sekä tutustutaan erilaisiin tieto- ja viestintäteknologisiin välineisiin, sovelluksiin ja peleihin. Digitaalista dokumentointia hyödynnetään leikeissä, tutkimisessa, liikkumisessa sekä taiteellisessa kokemisessa ja tuottamisessa. Mahdollisuudet kokeilla ja tuottaa sisältöjä itse ja yhdessä muiden lasten kanssa käyttäen apuna tieto- ja viestintäteknologiaa edistävät lasten luovan ajattelun ja yhteistoiminnan taitoja sekä lukutaitoa. Henkilöstö ohjaa lapsia tieto- ja viestintäteknologian monipuoliseen ja turvalliseen käyttöön.” 

(Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2016, Monilukutaito ja tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen s. 23-24)

Posted in  Esiopetus  Tagged:  16.11.2016

Itsetunnon vahvistamista Green Screen -taustakangas-menetelmää käyttäen: roolileikkejä, sankari- ja satutarinoita

img_08801 img_08911

img_08501img_08891

 

Halisten eskarit raportoivat:

Green Screen-kuvaus on erikoistehostemenetelmä, jossa yhdistetään kaksi eri kuvaa tai kahden eri kuvan osia päällekkäin värierotteluun perustuvalla menetelmällä. Kuvasta poistetaan vihreä väri, ja kuvaan liitetään eri taustakuva.

Esikoululaiset miettivät ja suunnittelivat itselleen mieluisan sankari- tai satuhahmon. Lapset pukeutuivat hahmolleen soveltuviin rooliasuihin ja miettivät minkälaiseen maailmaan (taustaan) haluaisivat roolihahmossaan tulla kuvatuiksi. Lapset kuvattiin rooleissaan vihreää green screen -taustaa vasten. Mahdollisia taustakuvia etsittiin netistä ja lapset valitsivat mieluisan kuvan.

Lapsen roolihahmokuva ja valittu taustakuva käsiteltiin ja yhdistettiin Green Screen -ohjelmassa iPadilla. Kuvat tulostettiin seinälle laitettavaksi.

Lasten leikkiä roolihahmoissa voidaan myös filmata ja yhdistää liikkuvaa kuvaa haluttuun taustaan.

Ohje green screenin käyttöön: Green screen -tekniikka tutuksi (Pädin nokassa -blogi)

 
img_08931img_07401img_08981

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted in  Esiopetus  Tagged:  , , 7.10.2016

Tanssia, laulua, kellonaikoja ja matikkaa Bee-Botien kanssa

ampparit1
Tanssiliikkeiden koodausta Bee-Bot-roboteilla
(Vasaramäen päiväkoti)

ampparit3
Tanssivat mehiläiset (Arkeologinkadun päiväkoti)

ampparit2
Omat tehtäväpohjat: kellonaikojen harjoittelua (Arkeologinkadun päiväkoti)

ampparit
Lasten säveltämä Bee-Bot-laulu sekä matikkajuttuja (Vasaramäen päiväkoti)

Posted in  Esiopetus  Tagged:  26.5.2016

Äänteitä ja animaatiota iPadilla

Äänteitä ja animaatiota iPadilla eskarissa (Arkeologinkadun päiväkoti)

BLOG_viikko16_ekapelialkuBLOG_viikko16_animaationtekoa1

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted in  Esiopetus ,tablet  Tagged:  , , , 27.4.2016

Molla ABC on uudistunut!

Molla ABC -oppimispelistä on julkaistu uusi päivitetty versio! Mukana nykyisten tekstauskirjainmallien lisäksi nyt myös uudet 2016 syksyllä käyttöönotettavat mallikirjaimet! Samalla peli sai uuden visuaalisen ilmeen.

Peliä voit pelata entiseen tapaan joko suoraan selaimessa tai ladata sen maksutta omalle laitteellesi App Storesta, Google Play:sta ja Windows Storesta. Lisätietoja ja latauslinkit NordicEdu:n sivuilta.

LATAA PELI

Posted in  Esiopetus ,tablet  Tagged:  , , , , , , , , 15.3.2016

Raision Molla-kumppanin kuulumisia

Marjukka Krappala:
IPAD OPETUKSESSA – RAISION ESIKOULUJEN PEDAGOGINEN MALLI

Molla-hanke on loppumetreillä ja sen myötä kaikilla Raision esikouluilla on iPadit käytössään. Kaksi esikoulua sai laitteet käyttöönsä jo hankkeen alkaessa, muihin niitä on hankittu pikku hiljaa. Viimeiset neljä esikoulua saivat iPadinsa juuri ennen joululomaa, joten käytön harjoittelu alkaa vasta ansaitun joululoman jälkeen. Hankkeen parissa on työskennellyt myös datanomi, joka on huolehtinut koneiden asentamisesta ja teknisestä tuesta osassa esikouluista. Muutamat esikoulut saivat häneltä myös ohjeistusta animaatioiden tekoon. (lisää…)

Posted in  Esiopetus 2.3.2016

Materiaalia mediakasvatusviikolle 8.-14.2.2016

8. – 14.2.2016 vietetään Mediataitoviikkoa, joka on mediakasvatuksen kansallinen teemaviikko. Mediataitoviikon tavoitteena on edistää lasten ja nuorten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten taitoja suunnitella ja toteuttaa mediakasvatusta. Mediataitoviikon aikana lukuisat eri toimijat järjestävät monenlaisia kampanjoita ja toimintaa mediakasvatuksen tiimoilta.

Helsingin varhaiskasvatusviraston hanke Oivalluksia eskarista! – monilukutaitoa ja mobiilia oppimista edistämässä, on työstänyt yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa Sävyisästi yhdessä -materiaalin vuorovaikutustaitojen ja mediailmaisun toiminnalliseen tutkimiseen pienten lasten kanssa. Materiaali tarjoaa mahdollisuuden tutkia ja pohtia lasten kanssa kehollisuuteen ja vuorovaikutukseen liittyviä asioita. Jo pienten lasten kanssa voidaan tutkia ja tunnistaa vuorovaikutuksen ja viestinnän monia muotoja – lähtien ilmeistä, eleistä ja erityisesti pienelle lapselle niin tärkeästi kosketuksesta.

AV-arkin tuottama varhaiskasvatuksen opetuspaketti ”Mikä on totta? Faktaa vai fiktiota” sisältää videoita lasten kanssa katseltaviksi sekä kirjallisen materiaalin. Materiaali on maksuton, mutta videoiden katselu vaatii rekisteröitymisen palvelun sivuille.

Kirjastot.fi:n Mediatuokio –sivuille on koottu kymmeniä media-aiheisia tehtäviä. Tehtävävinkkejä voi selata ikäryhmien (3-6 tai 7-12-vuotiaat) mukaan tai valita kiinnostava aihealue seuraavista: aikakauslehdet, elokuvat, internet ja tietokoneet, mobiili, musiikki, pelit, valokuva tai äänet.

Aikakausmedian Omppu -oravan ja Jätski- jäniksen Lehtiretket on varhaiskasvattajille suunnattu materiaali, joka johdattaa päiväkoti-ikäiset lapset kymmenelle erilaiselle lehtiretkelle. Lehtiretket ovat lyhyitä teemoitettuja mediakasvatustuokioita varhaiskasvatukseen. Jokainen lehtiretki sisältää lapsen ja aikuisen välistä keskustelua, konkreettisen aikakausilehtitehtävän sekä leikki-idean aiheen jatkokäsittelyä varten.

Meidän jutusta tuttu -toimintamallissa tutustutaan pienten lasten kanssa videokuvaamiseen leikillisten kokeilujen avulla. Itse tehdyillä videoilla voidaan esimerkiksi esitellä eskarin arkea uusille tulokkaille tai jakaa kokemuksia kodin ja päiväkodin tai eskarin ja ekaluokan välillä. Toimintamallin tavoitteena on innostaa ja kannustaa lapsia kertomaan tärkeistä jutuistaan, kokeilemaan ja tekemään itse. Toiminnan kautta harjoitellaan myös kuuntelemaan ja katsomaan toisten lasten kertomuksia. Oman tekemisen ja yhteisen tuottamisen kautta opitaan medialukutaitoa, tullaan tutuiksi tekniikan kanssa sekä harjoitellaan itseilmaisua ja vuorovaikutustaitoja.

Mediakeskus Metkan tuottamat Noin kymmenen askelta –materiaalit ovat suunnattu alle 8-vuotiaiden lasten mediakasvatukseen, mutta ovat sovellettavissa vanhemmillekin lapsille. Muun muassa elokuvaan, mainoksiin, peleihin, mediavanhemmuuteen, turvalliseen median käyttöön, ääneen ja satuihin kurkistava materiaali on tarkoitettu lasten kasvattajille ja vanhemmille.

Posted in  Esiopetus 8.2.2016

Previous Posts


Molla-hanke

Varhaiskasvatuksen verkkotaidot ja -menetelmät

Opetushallituksen ja Turun kaupungin rahoittama oppimisympäristöhanke 2011 - 2013 sekä jatkohanke "Mollan kolmet portaat" 2013-2015

Turun hanke toimii yhteistyössä mm. Raision kaupungin ja Saimaan mediakeskuksen Molla-hankkeiden kanssa.

Pelaa Molla ABC -peliä

Molla ABC - kirjain- ja numeropeli

Molla ABC on maksuton kosketusnäyttöpeli kirjainten ja numeroiden piirtämisen opetteluun.

Tutustu liiketunnistuspeliin

Molla ABC - kirjain- ja numeropeli

Mollan Logiikka on maksuton oppimispeli, jossa harjoitellaan muotoja, värejä, lukujonoja sekä vuodenaikoihin liittyvien esineiden ja asioiden tunnistamista!

Avainsanat

Arkisto

Hanketoimijat

Kumppanit

Lataa juliste

Molla-juliste

Linkkejä

RSS Lappeenrannan Molla