Arkeologinkadun eskarit vauhdissa

Arkeologinkadun päiväkodin esiopetusryhmä Vaapukoissa on tutustuttu syksyn alussa eskarilaisten kanssa kosketustaulun ja Surface RT- tablettien käyttöön:

Kosketustaulua olemme käyttäneet siihen piirtäen, siihen opetusmateriaalia tehden ja käyttäen, käyttämällä sähköistä esiopetusmateriaalia ja hyödyntäen netissä olevaa materiaalia. Taulu on loistava! Siihen saa kaiken näkymään isolla! Lisäksi netissä on mieletön määrä hyödyllistä materiaalia, jota voidaan lasten kanssa käyttää. Aikaa se vaan vie, kun kaikkeen pitää itse ensin tutustua, mutta sitten taas täällä eskarilaisten kanssa hyvän materiaalin hyödyntäminen palkitsee kyllä.” – esiopettaja Niina kertoo.

Tietotekniikan käytön ei aina tarvitse olla monimutkaista, vaan toimivimmat työtavat syntyvät usein pienistä ideoista: ”Kun löysimme A-kirjaimen ja mietimme, mitä A:lla alkavia sanoja lapset keksivät, niin etsimme lasten nimeämiä asioita ja teimme siitä Wordilla tiedoston. Tosi kiva juttu näinkin simppeli homma!”

Myös ryhmän aamupiiriä on osittain siirretty taululle. Tämä projekti jatkuu vielä kunhan aikaa työstämiseen löytyy. Yksi ratkaisu aikapulaan ovat Molla-opettajien yhteiset pajapäivät, joissa kokoonnutaan työstämään omia opetusmateriaaleja sekä jakamaan kertyneitä kokemuksia ja ideoita matkan varrelta. Tämän lisäksi tarvitaan suunnitteluaikaa omassa päiväkodissa.

Windows Surface -tabletteihin tutustumista on hidastanut langattoman verkon asennusprojekti, mistä johtuen mm. sähköisiä oppimateriaaleja on vasta nyt päästy ensimmäistä kertaa testaamaan. Sen sijaan Windows-kaupasta löytyvillä sovelluksilla on jo harjoiteltu muun muassa eläinten äänten tunnistamista, tehty värityspelejä ja piirretty kirjaimia Molla ABC -sovelluksella.

Eskariryhmän käytössä on myös dokumenttikamera, jonka kautta voi heijastaa esimerkiksi metsäretkellä koottuja löytöjä taululle kaikkien nähtäväksi:

”Tänään pujottelimme pihlajanmarjoja lankaan. Yksi terttu pihlajanmarjoja heijastettiin dokumenttikameralla kosketustaululle. Siitä tuli ikään kuin päivän taulu ja oli kiva tutkia, miltä marjat ja lehdet näyttävät, eikä yhtään haittaa, että kaikki lapset näkevät tutkittavan kohteen isona ja samaan aikaan.”