Mediaviikko 7.-13.2.2022

Kahden viikon kuluttua, 7.-13.2.2022 vietetään Mediataitoviikkoa. Viikko inspiroi mediataitojen parissa työskenteleviä kasvattajia oman työn kehittämiseen. Teemaviikon omalta sivustolta löydät runsaasti materiaaleja mediataitokasvatuksen kehittämiseen varhaiskasvatuksessa. Katso ja tutustu!

Mitä mediataidot ovat? Nykypäivän lapset elävät maailmassa, jossa digitaalisuus ja media näyttelevät isoa osaa. Mediakasvatus on sitä, että suojellaan lapsia median haitallisilta vaikutuksilta. Annetaan lapsille mahdollisuus myönteisiin ja monipuolisiin mediakokemuksiin. Mediakasvatuksella vahvistetaan lapsen medialukutaitoa, lähdekriittisyyttä, tiedonhakutaitoja sekä mediavälineiden käyttöä.

Lataa tästä käyttöösi Mediamielen Varhaiskasvatuksen mediavuosikello.

5-6 -vuotiaille löytyy netistä valmis digiturvataitomateriaali, joka hienosti tukee mediakasvatusta varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa: Stop, Slow, Go! -Turvallisesti digiliikenteessä.

Aikuinen ja ryhmä lapsia kuvaavat ulkona puhelimilla ja pädeillä.

Kannattaa tutustua mm. seuraaviin artikkeleihin ja sivustoihin:

Artikkelin kuvat: Kuvituskuvia mediakasvatuksen tueksi – kuvituskuvat

Dokumenttikamera toiminnallisessa oppimisessa

Dokumenttikamera on digitaalinen kamera, jonka avulla voidaan esittää tai kuvata tehtäviä / esineitä lapsiryhmälle, mahdollistaa lasten aktiivinen osallistuminen toimintaan. Dokumenttikamera on yleensä pöydällä, mutta sen voi nostaa myös lattialle. Dokumenttikameran saa käännettyä osoittamaan muuallekin kuin alustaan päin ja kuva näkyy kosketustaululta / valkokankaalta suurena koko ryhmälle. Freezetoiminnolla voit pysäyttää kuvan dokumenttikameralla kosketustaulun näytölle / valkokankaalle. Käytä kosketustaulun annotointi -toimintoa kirjoittaaksesi / piirtääksesi pysäytetyn kuvan päälle.

Dokumenttikamera on siis oiva apu toiminnallisessa oppimisessa! Nappaa tästä vinkit alkuun:

 • Esitetään nukketeatteria dokumenttikameran alla
  • varjoteatteri vastavalon avulla
  • lasten omat tarinat
  • riitatilanteiden selvittely / sääntöjen kertaaminen esim. legoukkojen avulla.
 • Oman nimen alkukirjaimen / koko nimen kirjoitusharjoitukset
  • Riisiä/hiekkaa alustalle dokumenttikameran alle
  • Minigrip -pussiin sormiväriä ja pussi teipillä kiinni dokumenttikameran tasoon / pöytään -> terapeuttista
 • Luonnonilmiöiden konkretisointi
  • miten jää sulaa, miten tulivuori purkautuu… 
 • Tiedetehtävät
  • esim. Skittles karkit lautaselle reunoihin ja vettä; mitä tapahtuuRouhittua pippuria veteen ja pisara saippuaa, mitä tapahtuu -> pöpöt kaikkoaa”.
 • Tutkitaan symmetriaa
  • tavaroilla / väripapereilla kameran alla.
 • Teknologiakasvatus
  • esim. kameran alle jokin lelu: mistä koostuu? miten toimii? mitä tarvitaan toimintaan?
 • Omien sormien / varpaiden tutkiminen (dokumenttikamera lattialle).
  • Kääntäkää kameraa eri suuntaan, miltä taululla näyttää?
 • Dokumenttikameraa voi hyödyntää myös valopöytänä.

Alla olevalta videolta lisää vinkkejä dokumenttikameran käyttöön.

Innostuitko? Tsekkaa lisää vinkkejä Dokumenttikamera -sivulta.

Joulukalenterin videot

Hyvää uutta vuotta kaikille!

Blogimme joulukalenteri sai suuren suosion. Kokosimme joulukalenterivideot tähän artikkeliin, joten niihin voi palata myöhemminkin 🙂

28.11. Ensimmäinen adventti – 1 kynttilä
29.11. Aurajokiranta
30.11. Piparit
1.12. Turun Tuomiokirkko ja kuusi
2.12. Turun Kauppatori
3.12. Seikkailupuisto
4.12. Posankka
5.12. Toinen adventti – 2 kynttilää
6.12. Itsenäisyyspäivä
7.12. Turun Kauppahalli
8.12. Wäinö Aaltosen museo
9.12. Kuralan kylämäki
10.12. Turun linna
11.12. Paavo Nurmi stadion
12.12. Kolmas adventti – 3 kynttilää
13.12. Valon päivä: kynttilät
14.12. Föri lautta (iPad-sovellus: Pikkuli Föri)
15.12. Turun Lasten kirjasto Saaga
16.12. Föli -bussi
17.12. Aboa Vetus Ars Nova -museo
18.12. Kiss <3 Turku Hämähäkkitontilla
19.12. Neljäs adventti – 4 kynttilää
20.12. Turun taidemuseo (iPad-sovellus: Pikkuli Turun Taidemuseossa)
21.12. Suomen joutsen
22.12. Luostarinmäen Käsityöläismuseo
23.12. Funikulaari Kakolan mäellä
24.12. Joulurauhajulistus Vanhalla suurtorilla

Tiedekirjat

Kirjastoista löytyy useita kirjoja, joiden käyttöä voi monipuolistaa. Tämänkertaisessa esimerkissä se tapahtuu puhelimen taskulampun avulla. Tavallinenkin taskulamppu toki käy.

Tiede kiinnostaa lapsia vuodesta toiseen. Löysimme kirjastosta jännittäviä kirjoja, joihin ilmestyy lisää tutkittavaa, kun sivuja tarkastelee taskulampun avulla! Kirjoitahan kirjojen nimet muistiin:
-> Maan uumeniin
-> Ylös avaruuteen
-> Meren syvyyksiin

Näiden kirjojen tutkimiseen et siis tarvitse erillistä sovellusta, vaan kännykän taskulamppu tai tavallinen taskulamppu riittää.

Miina ja Manu

Kirjastoista löytyy useita kirjoja, joita voi monipuolistaa kirjaan liittyvän iPad-sovelluksen avulla. Seuraavaksi esittelyssä Miina ja Manu -kirjasarjan älysatukirjat.

Useista, kaikille tutuista Miina ja Manu -kirjoista on tehty älyversioita, jotka toimivat kuten satucd:t ja satukasetit ”ennen vanhaan”. Tunnistat äänikirjoiksi soveltuvat Miina ja Manu -kirjat kannessa olevasta älysatukirja -merkinnästä.

Miina ja Manu -älysatukirjojen kuuntelemiseen tarvitset Arilyn -sovelluksen, jonka saat ladattua iPadiin Turun kaupungin Apps@Work -sovelluskaupasta.

Karhu nukkuu

Karhujen elämä kiinnostaa lapsia. Miksi karhut menevät talviunille? Nukkuvatko karhut koko talven? Karhuista virallista tietoa löytyy Korkeasaaren sivuilta sekä suurpetojen sivuilta. Alla Ranuan eläinpuiston videossa löytyy asiaa karhuista.

Pienen karhun talviunet  on ihana lasten satu minkä voit linkistä tulostaa ja lukea lapsille ryhmässä. Tarinasta voisi piirtää kuvat ja rakentaa niistä iMoviessa videon tai vaikka lähettää Swayhin liitettynä kotiin.

Karhu nukkuu -laulu on tuttu niin aikuisille kuin lapsille. Voit ottaa leikkiin mukaan 3DBear iPad sovelluksella lisätyn todellisuuden karhun keskelle laulupiiriä jos haluat tai laulaa laulua alla olevan videon mukana.

Seuraavassa videossa voi katsella miten hauska karhu on herätessään kesken unien 🙂

Kirjastoista löytyy useita kirjoja, joita voi monipuolistaa kirjaan liittyvän iPad-sovelluksen avulla. Seuraava kirja saattaa olla jo tuttu…

Mur eli karhu on Kaisa Happosen kirjoittama kirja unettomasta karhusta. Kirjaan saa pientä, mukavaa lisämaustetta, kun lukuhetkelle ottaa mukaan iPadin jossa on kirjaan liittyvä sovellus auki. Kirjan sivuilla on punatulkkuja ja kun sellaista sivua tarkastelee iPadiin ladatun sovelluksen kautta, sivulla tapahtuu jänniä juttuja!

Mur eli karhu -kirjaan liittyvän sovelluksen saat ladattua iPadille Turun kaupungin sovelluskaupasta, Apps@Workista. Sovellus löytyy sieltä nimellä Mur – Step In Books.

 

Villi Sinfonia – Wild Symphony

Kirjastoista löytyy useita kirjoja, joita voi monipuolistaa kirjaan liittyvän iPad-sovelluksen avulla. Esittelemme teille artikkeleissamme niistä muutamia. Aloitetaan Dan Brownin teoksella…

Aikuisten teoksista tunnettu Dan Brown on tehnyt valloittavan, eläinaiheisia runoja sisältävän kirjan Villi sinfonia (Wild symphony). Kirjan käyttöön tuo monipuolisuutta ja eloa sinfoniamusiikin muodossa kirjaan liittyvä iPad-sovellus.

Sovellus on nimeltään Wild Symphony ja se on ladattavissa Turun kaupungin varhaiskasvatuksen iPadeihin Apps@Work -sovelluskaupasta. Alla olevalla videolla esittelemme sovelluksen käyttöä yhdessä kirjan kanssa.

Digiä turvallisesti

Kautta aikojen on puhuttu liikenneturvallisuudesta. Miten liikenteessä tulee toimia, jotta kulkeminen olisi turvallista. Nykyaikana perinteisen liikenneturvallisuuden lisäksi on osattava kulkea turvallisesti digiliikenteessä. Parhaillaan on menossa Digiturvaviikko (25.-29.10.).

Miten teidän päiväkodissa huomioidaan digiturvallisuus?

liikennevalokuva.

Miten ohjata lasta seikkailemaan turvallisesti netissä? Suojellaan lapsia -sivuston Turvallisesti digiliikenteessä -osiosta kannattaa poimia vinkit somekäyttäytymisen opetteluun 5-6-vuotiaiden kanssa.

Lataa tarinalliset Stop, Slow, Go! -materiaalit tästä.

Turvallisesti digiliikenteessä -sivustolta ladattavasta, oivallisesta tehtäväpaketista, kannattaa myös vinkata kotiin vanhemmille!

Spoofy pelin logo, missä lukee spoofy.Apps@Workista ladattava Spoofy on iPad sovellus, joka kannattaa heijastaa älytaululle Appletv:n kautta iPadilta ja pelata yhdessä koko ryhmän kanssa. Pelin kautta opitaan myös miettimään netissä surffaamista sekä somekäyttäytymistä. Pelin eteneminen siis tapahtuu iPadillä ja lapset yhdessä voivat pohtia ratkaisuja kosketustaulun kautta.

Kuvaustapa-asioita kannattaa miettiä myös lasten kanssa. Miettikää esimerkiksi, saako kaveria kuvata ilman lupaa? Saako kaverin takana olevat lapset näkyä kuvassa? Oliko heiltä kysytty lupa? Pohditaan lasten kanssa yhdessä näitä juttuja, katsoen samalla ryhmässä otettuja kuvia vaikka älytaululle heijastettuna. Saadaan hyvä startti lapsen oman somekäyttäytymisen arviointiin. Tästä aiheesta saa vaikka koko vuoden kestävän projektin, jossa somekäyttäytyminen kehittyy ja muovautuu läpi eskarivuosien..

Digijoulukalenteri 2021

Tänä vuonna seikkaillaan ympäri Turkua ja odotetaan joulua yhdesssä Ystävämme Avon kanssa!

Päivän luukku avautuu, kun vuorokausi vaihtuu.

Miten digikalenteri toimii? Lue tämä ennen digijoulukalenterin käyttöä.

Jos haluat tietää etukäteen, missä Ystävämme Avo seikkailee, katso tämä lista.

Luukuista paljastuvat videot ja kuvat on kuvattu Avo! -sovelluksella (iPad) ja luotu videoksi iMovie -sovelluksella. Videoiden musiikit tekijänoikeusvapaita, Youtube Studion musiikkikokoelmista.

Huom! Kalenteri ei toimi Internet Explorer -selaimella.

Puro123 matematiikkaa

Puro123 on matematiikan oppimiseen tarkoitettu digitaalinen oppimisen työkalu. Sen tehtävät on laadittu suomalaisen opetussuunnitelman mukaisesti.
Puro123 sivustolta löydä aivan supermahtavia matematiikan tehtäviä kosketustaululle tai iPadille lasten kanssa tehtäväksi. Uusimpana heillä on matikkatarina Teemu tiikeristä joka on hukannut raitansa.

matematiikka tehtävä, missä yhdistetään kuva ja oikea lukumäärä. Tehtävästä voit lukea lisää heidän Blogisivultaan. Tehtävät löytyvät sivuiltamme kosketustaulun alta matematiikka osa-alueesta piirrä-laske-opi nimellä. Tehtävissä on mm. lukualue harjoituksia 1-5 ja 1-10.