QR koodit

QR koodeja pystyy hyödyntämään varhaiskasvatuksessa monella tapaa. Liikuntaradoissa ohjeet voisivat olla QR koodin takana luettavissa tai rakentaisitko pihasuunnistuksia kysymyksineen/tehtävineen QR koodien taakse. Laittaisitko äitienpäiväkortin sisälle QR koodilla vaikka lapsen oman ääniviestin/laulun Chirp Qr koodi iPad sovelluksella?
Mahdollisuuksia on monia ja QR koodin lukeminen iPadin kameralla on lapsista joka kerta yhtä jännittävää (tarkista että ipad on netissä). Digitaalisia taitoja tulee samalla harjoiteltua QR koodien kanssa touhutessa; miten toimit iPadin kanssa, miten avaat kameran, miten saat QR koodin klikattua auki ja miten palaatkaan takaisin kameraan jne.

qr koodi missä kuvana metsässä tiikereitä. Maailma kehittyy ja niin QR kooditkin. Uusin loistava QR koodi sivusto luo QR koodeista tekoälyn avulla kuvia. Mihinkähän kyseinen tiikerikoodi veisi sinut?

Lisää ohjeita miten luot QR koodeja löytyy blogimme sivulta.

 

 

 

Pienten lasten digisanasto

Uudet lukutaidot -osaamisenkuvausten yhteydessä julkaistiin Pienten lasten digisanasto, yhteistyössä Opetushallituksen ja Fun Academyn kanssa. Sanaston pilotoinnissa oli mukana Orimattilan varhaiskasvatus, joiden loistava idea Digisanastosalkusta soveltuu oivallisesti myös jokaisen päiväkodin arjen digisanaston tueksi. Salkkuun voit kerätä sanastokorttien tueksi yleisimipä esineitä mitä digimaailmaan lapsen näkökulmasta liittyy. Näin konkretisoit digisanaston lapsille paremmin ymmärrettäväksi. Salkun käyttöön löydät lisävinkkejä Pienten lasten digisanaston vinkkivihkosesta.  Tulostettuja sanastokortteja voi käyttää tuttuun Alias-pelin tyyliin.

Digisanastoon liittyy myös muistipeli  sekä tulostettavat sanakäsitekartat. Maailmamme muuttuessa digitaalisemmaksi myös yleinen sanastomme muuttuu jopa lasten näkökulmastakin katsottuna. Monilukutaidon harjoittaminen korostuu samalla -oletko huomannut, että lapset osaavat tulkita symboleja yhä paremmin!

Materiaalin hahmot seikkailevat myös Suojellaan Lapsia ry:n Turvallisesti digiliikenteessä -materiaaleissa. Heidän sivuiltaan löytyy hyvä oppimateriaalipaketti digiturvataitojen harjoitteluun. He myös tarjoavat liveoppitunteja vuoden mittaan 5-6-vuotiaille!

112 -päivä

112-päivän teemana vuonna 2024 on hätänumeron oikea käyttö.
RED CROSS, Accident prevention and first aid for children – lapsille suunnattu ensiapusovellus. Sovelluksessa voi harjoitella soittamaan myös 112 numeroon sovelluksen jaksossa jalkapallo lentää tielle! Sovelluksen voit ladata iPadille Turun kaupungin Yritysportaali- sovelluskaupasta.

piirretty kuva pelastuslaitoksesta paloautoineen. Turun yliopiston tuottamassa videoanimaatiossa Pelastajan päivä päästään tutustumaan lapsen tasoisesti pelastajien työhön. Suomen punaisen ristin oppimateriaalissa Auta Eppua voi lapsiryhmän kanssa harjoitella ensiaputaitoja pohtimalla miten auttaisit kaveria. Kuvat voi heijastaa vaikka kosketustaululle katsottavaksi suurempana. Miettikää yhdessä arjen pieniä tapaturmatilanteita ja haastakaa lapset pohtimaan miten voisivat auttaa tilanteessa.

Video: Lapsi soittaa 112. Mitä jos harjoittelisitte lasten kanssa soittamaan 112 numeroon roolileikkien avulla.  Aikuinen leikkii hätäkeskusta ja lapsi kertoo kuvitellusta tilanteesta.
Apua on tulossa! – videon kautta voit tutustua ensihoitajan ja palomiehen työhön.

Villien toiveiden virasto: Päivä poliisina – YouTube  – Katso video etukäteen ja voisitte rakentaa lasten kanssa yhdessä päiväkotinne jumppasaliin vastaavanlainen poliisikokeen liikuntarata. Ottakaa aikaa suorituksista. 

Turvallisuus – Isänalle ja Isoisänalle heikoilla jäillä

Turvallisuus Ti-ti-nallen kanssa harjoiteltuna-
Ti-Ti Nallen tassu murtuu
Ti-Ti Nalle lumiluolaa kaivamassa
Nallet luistelemassa
Nalletalon pulkkamäki

Kun käytät heijastinta, sinut nähdään – 112päivä

112 päivän vinkkejä ja ohjeita varhaiskasvatukseen – vihkonen (sisältää myös tehtäväsivuja tulostettavaksi tai kosketustaululla tehtäviksi)

Mediataito viikko ja Uutisten viikko

Joko olet muistanut ilmoittautua valtakunnalliseen mediataitoviikkoon 5-11.2.2024? Vielä ehtii mukaan; Mediataitoviikko linkin kautta. Media on läsnä meidän ja lasten arjessa joka päivä. Lasten kanssa onkin hyvä harjoitella turvallista ja järkevää mediakäyttäytymistä jo varhaiskasvatusiässä. Mediakasvatus kehittää kriittistä ja luovaa ajattelua, osallisuutta, vaikuttamista sekä elämänhallintaa ja hyvinvointia.Mediataito 2024 kampanja kuva.

Uutisten viikko 29.1-2.2.2024 tukee myös mediakasvatuksen ajatusmallia. Ilmoittautumalla voit tilata ryhmällesi sanomalehdet ilmaiseksi viikon ajaksi ja tutkia mitä kaikkea niistä löytyy. Mitkä ovat pääuutiset, mitä tarkoittaa mainokset tai löysitkö oman nimesi keijaimet lehden etuvisulta?

Uudet lukutaidot-kehittämisohjelma (2020-2022) jakaa mediakasvatuksen kolmeen osaan.
1. Median tulkinta ja arviointi; mediasisältöjen tarkasteleminen kriittisesti ja analyyttisesti. Auttaa ymmärtämään median vaikutuksia ja käsittelemään mediaa tietolähteenä. Medialukutaito kuvaa myös minkälainen minä olen median käyttäjänä.
2. Median tuottaminen; minkälainen minä olen median tuottajana. Tämän alueen hallitseminen auttaa vaikuttamaan mediassa ja ymmärtämään, miten tietoa välitetään. Mediasisältöjen tuottaminen on myös luovaa ilmaisua.
3. Mediaympäristöissä toimiminen; vuorovaikuttaminen,  kommunikointi mediassa ja vastuullinen median käyttö sekä myös kokemus omasta digihyvinvoinnista ja ymmärrys siitä, miten media vaikuttaa sosiaaliseen, psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Mediaympäristöissä toimimisen taito auttaa huomioimaan turvallisuuden eri mediaympäristöissä.

Kaikki nämä osa-alueet tulisikin varhaiskasvatussuunnitelman mukaan linkittää sopivasti lapsen arkeen ja tekemiseen. Voit poimia siis materiaaleista omalle ryhmällesi sopivat kokonaisuudet.

Piirretty etukansikuva mediataidonpoluilla korttipakasta. Voit tallentaa ja tulostaa oppi ja ilo puuhakortit joiden kautta lasten kanssa voi tutustua mediataitoihin.  Mediataito-viikoilla netistä löytyy paljon materiaalia esim. Pikku Kakkosen 2023 materiaalit tunnetaidoista toimivat yhä sekä Vuoden 2022 materiaalitkin tukevat loistavasti monilukutaitoa varhaiskasvatuksessa. Uusin super hieno materiaali löytyy yle arenasta Reppu-Heppu ja Botti mediamestareina videosarja. Vastaa hyvin lapsilähtöisesti mediaan liittyviin kysymyksiin. Kannattaa tutustua!

Polkuja mediakasvatuksen tueksi oppaasta löydät monta valmista puuhaa koko ryhmälle. Oppaasta voi poimia koko vuoden ajaksi tekemistä.

Lasten lehtikone toimii kivana alustana sanomalehden digitaaliseen versioon, mutta perinteinen paperinen oman ryhmän lehti taitaa aina ihan käsin kosketeltavissa 🙂

Runorobotilla voi lasten kanssa luoda omat haiku runot ja vaikkapa maalata  omasta runosta hieno taideteos. Kuinkahan hienon näyttelyn näistä saisikaan aikaan päiväkodin seinälle?

Mediataitojen harjoittelun saa lisättyä mukavasti arkeen pienillä tekemisillä !

 

 

Liikutaanko koko vuosi 2024?

Hyvää alkanutta vuotta 2024 kaikille!

Liikunta on tärkeä osa elämää ja sen voi yhdistää lasten kanssa myös digitaalisuuteen. Oletko jo laittanut älytaululle kellon ajastimella ja haastanut lapsia vaikkapa järjestämään lelut hyllyihin kisaten aikaa vastaan koko ryhmän kera. Napatkaa iPadillä kuva ajasta ja koittakaa seuraavana päivänä haastaa koko ryhmä saavuttamaan nopeampi aika. Miten helppo tapa ottaa arkiliikuntaa näppärästi ja yhdistää ryhmä joukkueeksi kisaamaan kimpassa kellon kanssa.

Ilmoittauduitko jo Salaliike teoria viikkoon 5-9.2.24.

Mies puvussa kävelee liitutaulun ohi. Liity mukaan mukavaan tempaukseen liikkumisen puolesta. Kampanja soveltuu isommille lapsille varhaiskasvatuksessa vaikkakin on tarkoitettu kouluille.

Joka päivä opettaja saa sähköpostiinsa n 5min mittaisen salaliikevideon. Tämän videon voit heijastaa ryhmän älytaululle ja liikutaan yhdessä salaliikejuttuja MotoriikkaMiikan mukana 😊. Kampanja tukee taukoliikunnan tärkeyttä opettamisessa ja oppimisessa. Ehkä tähän viikkoon voisi yhdistää muutakin salaliiketeoria juttuja; tehdä vaikka agenttihommia kuvaamalla nopeita ja hitaita liikevideoita jumpassa!

Muita superhyviä taukoliikuntamuotoja on napata vaikkapa OneMinuteSport sivuston kautta pieni minuuttijumppa oppimisen lomaan. Oletko kokeillut jo Pöytärummutusta lasten kanssa. You tubesta löytyy cardio desk drumming nimellä useita pöytärummutusvideoita. Tarkoituksena on yhdistää liike ja rytmiikka pientilaliikuntamuotoon. Älytaululle heijastettuna jokainen näkee liikkeet hyvin ja tila riittää mainiosti.

piirretty avaruusolio.iPadille löytyy myös liikuntaa tukevia sovelluksia mm. Jungle gym 1 ja 2, Kids morning exercises tai Spin-n-Move. Liikkumisen jälkeen voi sovelluksen The Human Body kanssa katsoa miten hengityksemme vilkastuttaa verenkiertoa liikkuessa.

Kurkatkaa myös sivujemme kasva, liikun ja kehityn kohdat!!!

Joulukalenterin videot, 2023

Vuoden 2023 digijoulukalenterin videot + lisämateriaalit:

1.12. Turun tuomiokirkko
-> Etsi kartalta Turun tuomiokirkko: Google Maps
Turun tuomiokirkon tornikamerat

2.12. Turun kauppahalli
-> Oletko käynyt Turun kauppahallissa?
3D -vierailu: Turun Kauppahalli (zoomaa / napauta ympyröitä)

3.12. Suomen Joutsen
-> Suomen Joutseneen voi tutustua virtuaalinäyttelyn kautta
Virtuaalinäyttely, Suomen Joutsen

4.12. Halistenkoski
-> Missä joessa Halistenkoski on?
Halistenkoski, Wikipedia

5.12. Aurajoen ranta
-> Mihin Aurajoki päättyy?
Aurajoki, Wikipedia

6.12. Itsenäisyyspäivä
-> Suomi on 106-vuotias

7.12. Luostarinmäen museokortteli
-> Tiesitkö, että Luostarinmäen rakennukset ovat yli 200 vuotta vanhoja? Luostarinmäki ja rakennukset

8.12. Föli
-> Muistatko, milloin viimeksi matkustit bussilla?

9.12. Piparit
-> Paraisten piparit -ohje

10.12. Pomponrahkan luonnonpuisto
-> Mikä on luonnonpuisto?
Luonnonpuisto, Wikipedia

11.12. Turun taidemuseo
-> Sovellusvinkki iPadille: Pikkuli Turun taidemuseossa

12.12. Turun Kauppatori
-> Mitä löytyy kauppatorin alta?
Maanalainen pysäköinti
-> Mitä torilla tapahtuu nyt?
Torilive

13.12. Lucian päivä
-> Valon juhla

14.12. Liikennepuisto Kupittaalla
-> Liikennepuisto Kupittaalla on kuin Turku pienoiskoossa
Kupittaan Liikennepuisto – Liikennekaupunki

15.12. Aboa Vetus Ars Nova
-> Suomen ainoa arkeologinen museo
Museon nettisivut

16.12. Seikkailupuisto
-> Mikä on kivointa Seikkailupuistossa?

17.12. Kuralan kylämäki
-> Kuralan kylämäki ennen ja nyt

18.12. Turun linna
-> Turun linna rakennettiin yli 740 vuotta sitten
Turun linna pähkinänkuoressa

19.12. Föri
-> Sovellusvinkki iPadille: Pikkuli Föri

20.12. Lasten Saaga, kirjasto
-> Oletko käynyt kirjastossa?
Kirjasto varhaiskasvatukseen

21.12. Paavo Nurmen stadion
-> Stadionille mahtuu 13 000 katsojaa
Paavo Nurmen stadion, Wikipedia

22.12. Funikulaari
-> Funikulaari on kaupunkivinohissi
Funikulaari, Turku

23.12. Brinkkalan talo, Vanhalla suurtorilla
-> Mitä siellä tapahtuu jouluaattona?
Brinkkala, Vanha Suurtori

24.12. Hyvää joulua!

Lapsen oikeuksien viikko 20.-26.11.2023

”Minulla on oikeus olla juuri minä.
Sinäkin voit olla ihan oma sinä.
Lapsella on oikeus, kaikki tietää sen.”

Yllä olevin sanoin alkaa vuonna 2019 lapsen oikeuksien 30-vuotisjuhlavuodelle tehty laulu. Tänä vuonna Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään teemalla Lapsella on oikeus hyvinvointiin.

Lasten perusoikeudet tunnustava Lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa vuonna 1989. Suomessa sopimuksesta tuli lainvoimainen vuonna 1991. Sopimus korostaa lapsen oikeutta elämään, kehitykseen, suojeluun ja osallistumiseen.

Lasten oikeuksien viikko on oiva aika ottaa lapset mukaan ryhmän toiminnan suunnitteluun ja arviointiin. Jo pienetkin jaksavat hetken olla mukana kertomassa mikä on kivaa ja mikä ei. Ottakaa lapset mukaan toiminnan suunnitteluun, lasten oikeuksien viikon suunnittelusta on hyvä aloittaa! Mahdollistetaan samalla lasten SAK-aika.

Mitä lasten oikeudet ovat? Pohtikaa yhdessä. Lasten oikeuksien viikon materiaalit löytyvät täältä.

Eläinlasten rauhametsä

Eläinlasten rauhametsä on uusi Hyvän mielen taitomerkki ® -opetuskokonaisuus, Mieli ry.n kehittämä digitaalinen materiaali varhaiskasvatuksen ja alkuopetuksen käyttöön.

Materiaalissa tutustutaan sadun eläinhahmoihin ja harjoitellaan eläinlasten avustuksella arjen taitoja, itsetuntoa ja vahvuuksia, turva-, tunne- ja kaveritaitoja sekä selviytymistaitoja. Digitaaliseen sadun maailmaan pohjautuvassa materiaalissa jokaisella eläinhahmolla on oma mielenterveystaitonsa. Alkunäkymästä pääsee helposti siirtymään valittuun osa-alueeseen. Eläinlasten puheet on äänitetty lasten puhumina, joten niihin on helppo samaistua.

Ennen kun otat materiaalin käyttöön ryhmässäsi, tutustu ammattilaisen materiaaliin jossa käydään läpi kaikki opetusalustan toiminnot ja kerrotaan myös lisävinkkejä.

 

Liikenneturvallisuusviikko 11.-15.9.2023

”Hei pikkuveijari!
Onko sulla heijastin?
Yksi takissa, kaksi lakissa,
tarra pepussa, nauha repussa,
vielä saappaiden varressa,
siis koko vaateparressa.
Kiinnitetty huolella, kummallakin puolella!
Jo on ihme, jos ei huomaa, tätä valaistua kuomaa.”

-Varpu Välimäki-

Valtakunnallinen Liikenneturvallisuusviikko lähenee. Tämän vuoden teemana on ”turvallisesti perille”. Liikenneturvallisuusviikkoa vietetään tänä vuonna 11.-15.9. Tästä artikkelista löydät nostoja Liikenneturvallisuusviikon nettisivuilta sekä muita liikenneturvallisuuteen liittyviä vinkkejä.

tarinoita & musiikkia liikenneturvallisuudesta

Liikenneturva opettaa lapsille turvallista liikenteessä liikkumista satujen kautta. Sadut on jaoteltu vuodenajoittain:

Syksy Jänölän perheen kauppareissu &  Karhunpoika syyskävelyllä
Talvi: Kettulan lasten talvihupi
Kevät: Ilveksen pyöräretki
Kesä: Retkellä

Samat sadut löytyvät myös kuunnelmina (också på svenska): Eläinsadut/Djurberättelser 

Poliisitubesta löytyy Poliisileijona -sarja, jossa opitaan tärkeitä asioita liikenteessä kulkemisesta. Videot ovat tietoiskuja, kestoltaan n. 2 min.

Poliisileijona -sarjan laulut löytyvät omana listanaan, jos innostutte laulamaan yhdessä.

Musiikkimarakatin liikenneaiheinen muskarituokio sopii ihan pienimmillekin.
Video sisältää lauluja ja arvoituksia: Alkulaulu, Nimilaulu, Metrolla mummolaan, Bussilaulu, Hälytysajoneuvot, Kulkuneuvoarvoituksia, Kulkuneuvoja, Juna ja Loppulaulu. Muskarituokion kesto n. 20min.

Väritystehtäviä

Väritystehtävien kautta on mukava käsitellä liikenneturvallisuuteen liittyviä seikkoja, kuten:
Lapsi pyörän kyydissä (tulostettava)
Lapset linja-autossa (tulostettava)
Lapsi turvaistuimessa (tulostettava)
Lapsi turvavyöistuimessa (tulostettava)
Värityskuvia liikennemerkeistä (sivun alaosassa, tulostettavat)
Värityskuvia digitaalisina, Puro Education

Harjoitellaan liikenteessä

Parhaiten oppi menee perille, kun tilanteita harjoitellaan oikeasti liikenteessä:
Suojatien ylittäminen
Kypärä on tärkeä
Kotipihakävely 
Heijastimen tuunaus ja testaus
Animaatiot ja väritystehtävät

Henkilöstölle

Vielä ehtii myös kouluttautua itse ennen Liikenneturvallisuusviikkoa. Liikenneturvan Verkko-oppimisympäristö varhaiskasvatuksen henkilöstölle sisältää kymmenen lukua joissa opetellaan liikenneturvallisuusasioita alle kouluikäisten lasten kanssa työskentelevien kannalta. Kurssilta saa hyvät lähtökohdat liikenneturvallisuuden opettamiseen.

Suomen luonnon päivä 26.8.23

Suomen luonto on kaunis ja sitä on syytäkin juhlia. Mitä tekisitte lasten kanssa luonnossa digitaalisuutta hyödyntäen?

Kuvaaminen näin alkusyksystä ohjaa lasta iPadin käyttöön sujuvasti.kuvakehyksissä metsä. Askarrelkaa vaikka lasten kanssa omat kuvakehykset ja etsikää luonnosta hyvä taidetaulupaikka mihin lapsi asettaa kehykset ja kuvaa oman taideteoksensa. Nämä taideteokset kun tulostaa seinälle niin saadaan Suomen luonto taiteellisena myös sisälle hyödyntäen digitekniikkaa.

Metsäretkellä napatkaa lasten kanssa maasta mukaan luonnon sopivia salaisuuksia ja tutkikaa niitä dokumenttikameran kautta yhdessä sisällä. Löytyykö salaisuuksien seasta ehkä pieniä ötököitäkin?! Voit myös hyödyntää tutkimusvälineenä iPadiä peilaamalla sen appleTv:n kautta älytaululle niin saat ”liikkuvan dokumenttikameran” käyttöösi.

Syksyinen puu. Onko ryhmälläsi jo oma tutkimuspuu, jonka kasvun ihmettä voi seurata koko vuoden. Metsäretkellä valitkaa yhdessä lasten mielestä sopiva tutkimuspuu ja merkatkaa se vaikka naruun pujotetulla laminoidulla lapulla ja kuvatkaa puu. Jokaisella metsäretkellä tutustukaa puun kasvuun ja muutoksiin ja kuvatkaa puu iPadillä. Keväällä työstäkää kuvista ”time laps” kuvasarja puun muutoksista ja esitelkää se myös vanhemmille. Paljonko puu ehti kasvaa ja muuttaa muotoaan vuoden aikana -Kasvun ja luonnon ihmeet tallennettuina!

Lisää Suomen luonnonpäivän ideoita löydät heidän nettisivuiltaan!