Läsglädje-blogg

Tack till alla som deltog i barnboksorienteringen!

På sommar flyger vi mot sagornas stigar!

Barnboksorienteringen har avslutats. Tack till alla som deltog i orienteringen!

Skapa en egen barnboksorientering!

Även om de egentliga orienteringsbanorna har tagits ner, finns kontrollerna tillgängliga på projektets webbsida – skriv ut kontrollerna och skapa en egen barnboksorientering!

Skriv ut kontrollerna och skapa en egen barnboksorientering! (filen öppnas i en separat pdf-fil)

Barboksorientera var som helst och när som helst!

Också nätversionen av barnboksorienteringen finns tillgänglig på webben. Man kan således fortfarande barnboksorientera var som helst och när som helst!

Rikta dig till läsning! -barnboksorientering på sommar 2021 på webben


Trevlig fortsättning på sommaren & läsglädje!

Henrik Hurme
Läskoordinator, Rikta dig till läsning! -projekt

#RiktaDigTillLäsning #SuuntaaLukemiseen

GO ORDKONST GO!

Alla tiders ordkonstdag!

Tisdagen den 6 juli var en riktig festdag – då firades det både Eino Leino-dagen, diktens och sommarens dag och Rikta dig till läsning! -projektets ordkonstdag GO ORDKONST GO!

Rikta dig till läsning! -läskunnighetprojekt i samarbete med lokala kultur- och fritidsaktörer ordnade ordkonstdagen på tisdagen 6.7.2021 kl. 12-18 i Kuppisparken. (Bild: Henrik Hurme)

Undervisningsministern Li Andersson var den officiella beskyddaren av GO ORDKONST GO! -ordkonstdagen. Undervisningsministern också öppnade ordkonstdagen på plats i Kuppisparken. I sitt tal poängterade hon hur viktigt både läsning och ordkonst är i dagens informationssamhälle, samt betonade vikten av mångsidig och kvalitativ litteratur vid det läsfrämjande arbetet.

Ordkonstdagens officiella beskyddare, undervisningsministern Li Andersson öppnade ordkonstdagen i Kuppisparken. (Bild: Alina Virtanen)

Under ordkonstdagen ordnade Kirjan talo – Bokens hus ry och Turun Sarjakuvakerho ry pop-up-ordkonst- och serieverkstäder i parken. I verkstäderna fick deltagare bland annat skriva ett diktporträtt, delta i anläggandet av Diktens och sommarens trä samt rita en egen seriefigur. Deltagare fick även följa konstnärerna från Turun Sarjakuvakerho ry teckna en live-serie!

Runon ja suven puu – Diktens och sommarens trä är designat och byggt av Minttu Turunlahti. (Bild: Henrik Hurme)
Turun Sarjakuvakerho ry:s konstnärer tecknade live-serie i parken. (Bild: Henrik Hurme)

Under ordkonstdagen kunde man stöta på Kana från TEHDAS Teatteris pjäs Hattujahti. Kana gick omkring i Kuppisparken med skottkärran stickande på en strumpa kl. 12–14:30. Kanas prat håller på att aldrig ta slut! Kana roade förbipasserande såväl med sin rena tillvaro som med sina roliga tips om olika sommarlekar och -aktiviteter.

Skådespelare: Nanna Mäkinen och Lotta Virtanen (Aura of Puppets)
Dockan: Maiju Tainio
Musik: Aino Lehtovaara

Kanas prat håller på att aldrig ta slut – i Kanas hänförande sällskap var man ett enda stort leende! (Bild: Alina Virtanen)

Också en läsoas för lättsamma läsestunder hade skapats i Kuppisparken under ordkonstdagen. Vid läsoasen fanns såväl böcker och annat läsning som underlägg och mattor som vem som helst kunde sätta sig på och njuta av läsning. Också Åbo stadsbibliotekets barnavdelning Barnens Saga var på plats med pop-up-bibliotekscykeln – böckerna på cykeln kunde både läsas på plats och lånas hem!

Vilken toppidé – pop-up-bibliotekscykel! Böckerna på cykeln kan även lånas hem! Cykeln var på plats i parken kl. 12-16:30. (Bild: Henrik Hurme)
Vid läsoasen fanns underlägg och mattor som vem som helst kunde sätta sig på och njuta av läsning. Till och med en riktig bokhylla hade förts till parken! (Bild: Veera Saukkonen)

I parken hade också en utställning Från A till Ö med Mumin: #MoominABC skapats. Utställningen bestod av 18 affischer med Tove Janssons underbara illustrationer.

Också ett engagerande gruppordkonstverk fanns till påseende i Kuppisparken under ordkonstdagen. Konstverket var planerat och genomfört av student i konsthistoria Veera Saukkonen. Var och en fick delta i anläggandet av konstverket – deltagare fick knyta ett färggrant band vid sin favoritbokstav i nätet som var spänt mellan två träd. Före knytandet laddades bandet med favoritbokstavens energi!

Illustrationer, ordkonst och känslor! Från A till Ö med Mumin: #MoominABC -utställning. (Bild: Henrik Hurme)
Gruppordkonstverket är laddat med favoritbokstävernas energi! (Bild: Alina Virtanen)

Ett stort tack till alla som medverkade i ordkonstdagen, och tack till alla dagens deltagare – ni gjorde dagen en oförglömlig upplevelse! GO ORDKONST GO!

Å ordkonstdag-teamets vägnar,

Henrik Hurme
läskoordinator, Rikta dig till läsning! -projekt
GO ORDKONST GO! -ordkonstdagens producent

#GoOrdkonstGo

Mot ordkonstdagen 6.7.2021 #5

Illustrationer, ordkonst och känslor!

Under ordkonstdagen skapas utställningen Från A till Ö med Mumin: #MoominABC i Kuppisparken. Utställningen består av 18 affischer (9 på svenska, 9 på finska) med Tove Janssons bokstavsillustrationer samt illustrationer ur hennes verk, sammansatta till nya helheter.

Också ett engagerande gruppordkonstverk finns till påseende i Kuppisparken under ordkonstdagen. Konstverkets planerare och genomförare, student i konsthistoria Veera Saukkonen hälsar var och en varmt välkommen att delta i hennes konstverk!

#GoOrdkonstGo


Bekanta dig med Från A till Ö med Mumin: #MoominABC-utställningen

Mot ordkonstdagen 6.7.2021 #4

Parken <3 böcker

Under ordkonstdagen kommer en ”läsoas” skapas i Kuppisparken, alltså ett eget område riktat för läsning. Vid läsoasen finns såväl böcker och annat läsning som underlägg och mattor som vem som helst kan sätta sig på och njuta av kultur. Till Kuppisparken cyklar också Åbo stadsbibliotekets barnavdelning Barnens Saga med pop-up-bibliotekscykeln – böckerna kan både läsas och lånas!

Läsområdet har genomförts tillsammans med Informationscentret Luckan i Åbo, Äventyrsparken och Åbo stadsbibliotekets barnavdelning Saga.

#GoOrdkonstGo


Luckan i Åbo

Äventyrsparken

Åbo stadsbiblioteket

Mot ordkonstdagen 6.7.2021 #3

Sommaraktiviteter av Kana från TEHDAS Teatteris pjäs Hattujahti

Man kan under ordkonstdagen stöta på Kana från TEHDAS Teatteris pjäs Hattujahti. Kana går omkring i Kuppisparken mellan kl. 12–14:30 och har roliga sommaraktiviteter med sig.

Du hittar Kana sittande på sin gungstol, och har du tur kan du höra Kana sjunga. Kanas prat håller på att aldrig ta slut! Byt några ord med Kana och fråga efter tips för en rolig lek eller en somrig aktivitet.

Hattujahti

Bild: Aura of Puppets/Vimeo. Bilden fungerar som en länk till Aura of Puppets Vimeo-konto.

Skådespelare: Nanna Mäkinen & Lotta Virtanen
Dockan: Maiju Tainio
Musik: Aino Lehtovaara


Aura of Puppets på webben

Mot ordkonstdagen 6.7.2021 #2

Ordkonst och serier

”Bokens hus ordkonstnärer finns med på hela ordkonstdagen, det är lätt att delta när som helst. Aktiviteter finns för hela familjen och vi är glada att vi kan sprida ordkonstens möjligheter och glädje.” (Petri Tähtinen, Bokens hus verksamhetsledare)

Ordkonstdagens pop-up-ordkonstverkstäder ordnas av Kirjan talo – Bokens hus ry, som är en förening som främjar läsning och skrivande. Föreningens lokal ligger vid Aura ås strand i Kirjan talo (Slottsgatan 24).

I Bokens hus fungerar också Turun Sarjakuvakerho ry, en förening för tecknade serier i Åbo. Ordkonstdagens pop-up-serieverkstäder ordnas av Turun Sarjakuvakerho ry.

Kom med och ord- och seriekonsta!

#GoOrdkonstGo


Kirjan talo – Bokens hus ry på webben

Turun Sarjakuvakerho ry på webben

Mot ordkonstdagen 6.7.2021 #1

Kom med och ordkonsta!

Undervisningsministern Li Andersson är den officiella beskyddaren av GO ORDKONST GO! -ordkonstdagen. Undervisningsministern öppnar ordkonstdagen kl. 12 i Kuppisparken.

Undervisningsministern Li Andersson (Bild: Helena Heiskanen, OKM)

Låt oss fira diktens och sommarens dag i ordkonstens tecken!

#GoOrdkonstGo


GO ORDKONST GO! -ordkonstdagen på Åbo stads evenemangskalender

Välkommen till ordkonstdagen 6.7. i Kuppisparken!

Välkommen till att njuta av sommaren och kulturen!

GO ORDKONST GO! -ordkonstdag på tisdag den 6 juli kl. 12-18 i Kuppisparken

På tisdagen den 6 juli firas diktens och sommarens dag i ordkonstens tecken. Häng med på GO ORDKONST GO! -ordkonstdagen och tillbringa sommarlovets kreativaste dag!

Under GO ORDKONST GO! -ordkonstdagen kan barn och barnfamiljer delta bland annat i pop-up-ordkonst- och serieverkstäder, resa med Mumin (Från A till Ö med Mumin: #MoominABC) och träffa figuren Kana (Hattujahti/TEHDAS Teatteri).

GO ORDKONST GO! -ordkonstdag är ett öppet och gratis utomhusevenemang. Inga förhandsanmälningar behövs. Deltagare bes att iaktta rekommendationer att använda ansiktsmask, hygien- och hostregler och att hålla tillräckliga säkerhetsavstånd. Programmet arrangeras med väderreservation.

Vi möts i diktens tecken!

Även om ordkonstdagens program först och främst är planerat för barn och barnfamiljer, så finns det gott om program och aktiviteter för alla åldrar!

Välkommen med!

Å GO ORDKONST GO! -ordkonstdagens arbetsgrupps vägnar,

Henrik Hurme
Läskoordinator, Rikta dig till läsning! -projekt


GO ORDKONST GO! på Åbo stads evenemangskalender

GO ORDKONST GO! på Rikta dig till läsning! -projektets webbsida

Ordkonstdagens Facebook-evenemang

En artikel av läskoordinator Pirita Kärkkäinen på bibliotekets kulturblogg (på finska)

Artikel på bibliotekets kulturblogg

Läskoordinator Pirita Kärkkäinen har skrivit en inspirerande artikel ”Sytytetään lukuilo yhteisvoimin – yksi lukuteko kerrallaan” på bibliotekets kulturblogg. Artikeln har publicerats 14.6.2021. Artikeln är skriven på finska.

Läs Piritas artikel på bibliotekets kulturblogg på Åbo stadsbibliotekets webbsida.

På sommar flyger vi mot sagornas stigar!

Sommarskoj för alla barn och barnasinnade bokälskare!

På sommar flyger vi mot sagornas stigar då Rikta dig till läsning! -barnboksorienteringen startar på onsdagen den 16 juni 2021. Orienteringsbanorna som är belägna runtom i staden finns tillgängliga 16.6.-13.7.2021. Sommarens barnboksorientering finns också på webben så att vem som helst kan barnboksorientera, var och när som helst! Även om orienteringen i första hand riktar sig till barn och barnfamiljer kan vem som helst barnboksorientera, oavsett ålder!

I barnboksorienteringen har såväl aktuell barnlitteratur och ordkonst som främjande av medieläskunnigheten och möjligheterna med digitaliseringen tagits i beaktande. Vid varje kontroll finns en QR-kod som leder rak till boktips från Vaski-bibliotek.

Läskoordinator Henrik scannar QR-koderna med sin mobil vid kontrollen. (Bild: Alina Virtanen)

Alla böcker som tipsas på orienteringen finns också listade och länkade vid kontrollerna och på projektets webbsidor. Allt material finns på båda inhemska språken.

Barnboksorienteringens sista kontroll. (Bild: Alina Virtanen)

Orienteringsbanor runtom i Åbo

Barnboksorienteringens rutter på sommar ligger i Katarina, Kuppisparken, Kråkkärret och Runosbacken. Samma uppgifter finns på varje rutt men ordning på kontrollerna kan variera mellan rutterna.

Rutternas startpunkter:

– En eller flera läspauser under orienteringen rekommenderas varmt, tipsar läskoordinatorn Henrik. Det lönar sig alltså att packa ett par böcker med på orienteringen, både för barn och för vuxna! 🙂

Ta gärna en eller flera läspauser under orienteringen! (Bild: Alina Virtanen)

Barnboksorienteringen på webben

Sommarens barnboksorientering finns också på webben så att vem som helst kan barnboksorientera, oavsett tid och plats! På nätversionen finns samma uppgifter och boktips som på fysiska orienteringen. Nätversionen har skapats på en Thinglink-plattform.

Rikta dig till läsning! -barnboksorientering på sommar 2021 på webben

Så här fungerar barnboksorienteringen på webben:

Orienteringens inledande kontroll öppnas genom att klicka den gröna stjärn-figuren som finns på huvudbilden – en textruta och en bild på hackspetten öppnas.

Genom att klicka den gröna stjärn-figuren som finns på huvudbilden öppnas orienteringens inledande kontroll. En textruta och en bild på hackspett öppnas efter man har klickat stjärn-figuren.

Orienteringens kontroller öppnas genom att klicka de färggranna siffrorna 1-8 på huvudbilden. Det finns roliga uppgifter och boktips vid varje kontroll. Vid kontrollerna finns också länkar som leder rak till boktips från Vaski-biblioteket.

En skärmdump av barnboksorienteringen på webben på Thinglink-plattformen.

Skapa en egen barnboksorientering!

Även själva orienteringsrutten inkluderande alla kontrollerna finns tillgänglig på webben så att var och en får njuta av projektets barnboksorientering!

Att skapa en egen barnboksorientering är lätt: skriv ut kontrollerna, planera en rutt och skapa en egen barnboksorientering! Barnboksorientera kan både inom- och utomhus.

Skriv ut kontrollerna och skapa en egen barnboksorientering! (filen öppnas i en separat pdf-fil)

Roliga stunder med barnboksorienteringen!

Hela barnboksorienteringsgänget önskar alla roliga stunder med barnboksorienteringen, såväl nära som långt borta!

Hälsar,

Henrik, Lina , Miia och Pirita


Mer information:

Mer information om barnboksorienteringen finns på Rikta dig till läsning! -projektets webbsida.

Åbo stadsbibliotekets läsutmaningar och läspass för barn finns på Åbo stadsbibliotekets webbsida

Evenemangsannons om barnboksorienteringen finns på Åbo stads evenemangskalender.

Man kan delta i barnboksorienteringen också på Facebook, se evenemanget på Turun kaupungin sivistystoimialas Facebook!

Rikta dig till läsning! -projekt finns också på Instagram, se profilen lukutaitotekoja_turussa.