Författarfredag 2022

Författarfredagar på våren 2022

En grupp populära författare virtuellt besöker Åbo på våren 2022. Åbo läskunnighetprojekt nämligen producerar virtuella författarbesök från mars till maj. Författarbesöken ordnas på svenska på fredagarna (författarfredag) och på finska på onsdagarna (kirjailijakeskiviikko).

Läskunnighetprojektets författarfredagar och finskspråkiga författarbesök ordnas i samarbete med Åbo stadsbiblioteks barnavdelning Saga. Besöken ordnas via Läscentrum.

Författarbesöken ordnas som direktsändningar på Sagas Facebook på onsdags- och fredagsmorgnarna. Till besöken är välkomna alla som är intresserade av läsning och litteratur!


FRÅGA FÖRFATTAREN!

Man kan ställa frågor till gästförfattarna och -illustratörerna genom den medföljande enkäten: FRÅGA FÖRFATTAREN! (enkäten har stängts). Frågorna kan ställas anonymt.

Frågor till författarna som gästar de finskspråkiga besöken (kirjailijakeskiviikko) kan ställas via den medföljande enkäten: KYSY KIRJAILIJALTA! (enkäten har stängts). Frågorna kan ställas anonymt.

Frågorna kan också skickas per e-post till läskoordinatorn: henrik.hurme@turku.fi.

Det lönar sig att bekanta sig med gästförfattarnas och -illustratörernas produktion på förhand – ett lyckat besök garanterat! Tips inför författarbesök finns också på Läscentrums webbsida: Material för författarbesök i lågstadier.


Författarfredag

Fem prisbelönta finlandssvenska författare och illustratörer gästar författarfredagarna på våren 2022.

Annika Sandelin – 4.3.2022 kl. 9:30–10:00

Annika Sandelin är en prisbelönt finlandssvensk författare och diktare. Hon tilldelades Anni Swan-medaljen 2021 som är en av Finlands mest ansedda barn- och ungdomslitteraturpriser. Sandelin har skrivit bland annat alfabetsboken Mumindalens alfabet (2021), som är en del av Från A till Ö med Mumin -läskunnighetprojekt. Åbo läskunnighetprojekt delar ut den förutnämnda alfabetsboken till varje svenskspråkigt daghem i Åbo. Det senaste verket av Sandelin, När farmor flög (2022), skakar om uppfattningen av superhjältar: i boken är det nämligen farmor som plötsligt får superkrafter.

Författarfredag med Annika Sandelin på Sagas Facebook.

Bekanta dig med böcker av Annika Sandelin på Läscentrums webbsida.

Linda Bondestam – 18.3.2022 kl. 9:30–10:00

Linda Bondestam är en finlandssvensk illustratör och författare. Hon hör till de mest framstående barnboksillustratörerna i Finland och i Norden. Bondestam har illustrerat över 30 böcker. Hennes illustreringar och böcker behandlar aktuella, även svåra ämnen, såsom klimatförändring och naturens mångfald. Boken Mitt bottenliv: av en ensam axolotl (2020) av Bondestam har stått högt i gunst hos läsare såväl här i Finland som utomlands. Boken var nominerad till Augustpriset 2020 och Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021.

Författarfredag med Linda Bondestam på Sagas Facebook.

Bekanta dig med böcker av Linda Bondestam på Läscentrums webbsida.

Eva Höglund – 8.4.2022 kl. 9:30–10:00

Eva Höglund är en finlandssvensk författare från Åbo. Hennes debutverk, äventyrsromanen Kompisdeckarna löser paketmysteriet (2020) berättar kompisdeckarnas spännande äventyr som utspelar sig runtom i Åbo. Höglund arbetar som informationsspecialist vid Åbo Akademis bibliotek. Åbo läskunnighetprojekt tillsammans med Höglund och Åbo stadsbiblioteks barnavdelning Saga ordnar också en bokorientering på våren som baserar sig på Kompisdeckarna-boken.

Författarfredag med Eva Höglund på Sagas Facebook.

Bekanta dig med böcker av Eva Höglund på Läscentrums webbsida.

Eva Frantz – 29.4.2022 kl. 9:30–10:00

Eva Frantz är en prisbelönt finlandssvensk deckarförfattare, bloggare, journalist, Eurovisionskommentator, kolumnist och barnboksförfattare. Frantz har skrivit bland annat ungdomsböckerna Hallonbacken (2018) och Hemligheten i Helmersbruk (2021) samt Anna Glad-deckare, som riktar sig till vuxna. Hennes verk har publicerats även i Storbritannien, Sverige, Danmark, Ryssland och Estland. Och på tal om Eurovision Song Contest så går den följande eurovisionsschlagertävlingen av stapeln 10–14.5.2022.

Författarfredag med Eva Frantz på Sagas Facebook.

Bekanta dig med böcker av Eva Frantz på Läscentrums webbsida.

Jenny Lucander – 13.5.2022 kl. 9:30–10:00

Jenny Lucander är en prisbelönt finlandssvensk illustratör som är beröm i hela Norden för sina fina och känsliga verk. Hon tilldelades Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020 för boken Vi är lajon! (2019). Hon har illustrerat såväl svenska som finska barnböcker. Det senaste verket av Lucander, När farmor flög (2022), skakar om uppfattningen av far- och mormödrar och superhjältar: superhjälten i boken är nämligen farmor! Texten är av författaren och poeten Annika Sandelin.

Författarfredag med Jenny Lucander på Sagas Facebook.

Bekanta dig med böcker av Jenny Lucander på Läscentrums webbsida.


Kirjailijakeskiviikko

Fem kända finska författare gästar de finskspråkiga författarbesöken kirjailijakeskiviikko.

Mera om de finskspråkiga författarbesöken på finska: Kirjailijakeskiviikot keväällä 2022.

Paula Nivukoski – 9.3.2022 kl. 9:30–10:00

Paula Nivukoski är en känd finländsk författare. Hon har bland annat skrivit alfabetsboken Onnelliset aakkoset (2021) som är en del av Från A till Ö med Mumin -läskunnighetprojekt. Nivukoski har också skrivit texten till Mumin Läsdagbok. Åbo läskunnighetprojekt delar ut förutnämnda alfabetsböcker samt läsdagböcker på finska till barn på finskspråkiga daghem och i skolor i Åbo.

Kirjailijakeskiviikko: Paula Nivukoski på Sagas Facebook.

Bekanta dig med böcker av Paula Nivukoski på Läscentrums webbsida.

Laura Ertimo – 16.3.2022 kl. 9:30–10:00

Laura Ertimo är en finsk facklitterär författare och geograf. Hennes böcker behandlar aktuella, men svåra ämnen på ett förståeligt och lättillgängligt sätt. Det senaste verket av Ertimo, Aika matka! Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus (2021), behandlar jordens utveckling under de senaste 350 miljoner åren. Boken var nominerad till Finlandiapriset i barn- och ungdomslitteratur 2021. Ertimo skriver också lättläst litteratur.

Kirjailijakeskiviikko: Laura Ertimo på Sagas Facebook.

Bekanta dig med böcker av Laura Ertimo på Läscentrums webbsida.

Roope Lipasti – 13.4.2022 kl. 9:30–10:00 (dagen ändrad till 13.4)

Roope Lipasti är en författare, journalist, kåsör och kolumnist från Egentliga Finland. Han har också skrivit teaterstycken, serier samt tv- och filmmanuskript. Lipasti skriver även den kända kolumnen Jälkipuinti i Turun Sanomat. Den senaste romanen av Lipasti, Mikaelin kirja (2021), är förlagd till 1550-talet och handlingen i boken placerar sig bland annat i Åbo. Kända barnböcker av Lipasti är bland annat Lätkä-Lauri och Aavepartio böcker: Aavepartio ja viemärin hirviö publicerades i februari 2022.

Kirjailijakeskiviikko: Roope Lipasti på Sagas Facebook.

Bekanta dig med böcker av Roope Lipasti på Läscentrums webbsida.

Silja Sillanpää – 20.4.2022 kl. 9:30–10:00

Silja Sillanpää är en aktuell författare och en mångsysslare inom barnkulturen. Hon är känd bland annat för sina Katti Matikainen -böcker samt sina uppträdanden på TV2:s barnprogram, såsom Katinkontti och Syrhämä. Sillanpää har skrivit flera tv-program, ljudberättelser, bild-ljudböcker, sagoböcker, läroböcker, teaterstycken, sånger, konserter, presentationer och dikter. Den senaste boken av Sillanpää, Salasaaren salaisuudet (2021), har skördat lagrar både som bok, verkstad (Salasaaren salapaja) och äventyrsserie i 40 delar (Salasaaren seikkailijat).

Kirjailijakeskiviikko: Silja Sillanpää på Sagas Facebook.

Bekanta dig med böcker av Silja Sillanpää på Läscentrums webbsida.

Tuuli Hypén – 11.5.2022 kl. 9:30–10:00 (dagen ändrad till 11.5)

Tuuli Hypén är en serieförfattare och illustratör från Åbo. Hennes mest kända seriefigur lär vara cityräven Nanna som man har kunnat spana in såväl i Helsingin SanomatTurun Sanomat som i andra finska dagstidningar. Hypén har skrivit serier till Veikka-barnböcker samt illustrerat flera mobil- och brädspel. Hypén har också handlett serieverkstäder för barn och unga.

Kirjailijakeskiviikko: Tuuli Hypén på Sagas Facebook.

Bekanta dig med böcker av Tuuli Hypén på Läscentrums webbsida.


Rättigheter till förändringar förbehålls.