Teatteriopinnoissamme keskitytään näyttelijäntyöhön, ohjaajantyöhön, eri teatterilajeihin ja -tekniikoihin sekä luovaan kirjoittamiseen. Vuosittain tarjonnastamme löytyy myös erilaisia teemaopintojaksoja.

Tarjonta vaihtelee vuosittain. Tänä lukuvuonna tarjoamme teatterin alalta seuraavia opintojaksoja:

TI01 Startti ilmaisuun, pakollinen kaikille

Harjoitellaan näyttelijäntyön perusteita. Opintojaksolla tutkitaan näyttelijän instrumenttia eli omaa itseä eri tavoin. Tutkitaan kontaktia itseen ja muihin ryhmäläisiin. Tutustutaan liike- ja ääni-ilmaisun perusteisiin sekä tehdään aisti-, keskittymis- ja rentoutusharjoituksia.

Kuvaaja: Mattus Alsi

TI02 Näyttelijäntyö 1

Tutustutaan draamatekstin näyttelemiseen ja näyttelijäntyön teoriaan. Mitä näyttelijä tekee? Miten roolityö rakennetaan – mitä roolihahmo ajattelee, tuntee, tekee? Miten näitä asioita voi ilmaista keholla ja äänellä? Miten näyttelijä tulkitsee tekstiä?

TI03 Näyttelijäntyö 2

Jatketaan kakkosopintojaksolla alkanutta draamatekstin (dialogi, monologi) tutkimista sekä tutkitaan näyttelijän fyysistä ilmaisua. Opiskelija saa lisää työkaluja roolityön tekemiseen ja itsenäiseen harjoitteluun.

TI04 Näyttelijäntyö 3, monologi

Opintojakson aikana opiskelija valmistaa oman monologiesityksensä opettajan johdolla tutustuen samalla itsenäiseen näyttelijäntyöhön ja esityksen valmistamisen prosessiin.

TI05 Broadway

Opiskelija valmistaa opintojaksolla yhdessä  muiden opiskelijoiden kanssa kohtauksen/kohtauksia valitusta aiheesta tai musikaalista. Työryhmiä muodostetaan  musiikista, näyttelemisestä ja tanssimisesta kiinnostuneista opiskelijoista.

TI06 Improvisaatio 1

Improvisaation perusperiaatteiden ja -tekniikoiden opettelu avainsanoina vuorovaikutus, kontakti, leikki, läsnäolo ja spontaanisuus. Opetellaan iloista mokaamista, tarjousten tunnistamista ja hyväksymistä, tyhjän päällä olemista, tarinan kerronnan perusteita ja statusilmaisua.

TI07 Improvisaatio 2

Opintojakso alkaa improvisaation perusperiaatteiden kertaamisella. Sen jälkeen opintojaksolla syvennytään tarinankerrontaan, kohtauksen rakenteeseen sekä statusilmaisuun. Lisäksi kokeillaan yleisön edessä improamista. Ryhmätyö- ja vuorovaikutustaitojen kehittyminen on opintojaksolla keskeisessä asemassa.

TI09 Havainto ja liike

Tutustutaan oman kehon kuuntelemiseen ja kuulemiseen sekä opetellaan läsnäoloa. Tutkitaan ja opetellaan hetkeen tarrautumista ja tilanteeseen heittäytymistä. Opintojakson aikana tutustutaan Labanin liikeanalyysiin sekä avataan ja tutkitaan kehollisen ilmaisun mahdollisuuksia.

TI10 Rituaaleista guruihin

Tutustutaan eurooppalaisen teatterin pääkehitysvaiheisiin sen juurista 1900-luvun alkupuolelle saakka. Tehdään käytännön harjoitteita mielen virkistykseksi ja linkitettynä tunnin aiheeseen. Tutustutaan teatteriin näytelmäkirjallisuuden, mahdollisen teatterikäynnin ja keskustelujen kautta.

TI11 Suuret teatterigurut

Tutustutaan 1900-luvun keskeisiin teatterivaikuttajiin (esim. Stanislavski, Artaud, Brecht, Grotowski, Turkka). Pohditaan omaa teatterikäsitystä ja kirkastetaan se manifestiksi.

TI12 Teatterin tyylilajit

Opintojaksolla syvennytään länsimaisen teatterin tyylilajeihin Kreikan tragediasta absurdiin teatteriin. Teatterin tyylilajeihin syvennytään sekä teorian että tunnilla tehtävien harjoitteiden avulla.

TI13 Nykyteatteri

Tutustutaan nykyteatterin käsitteen ympärillä käytävään keskusteluun. Näkökulmia ovat: teksti ja dramaturgia, tila, ruumiillisuus ja esiintyminen, prosessi ja valta sekä katsominen ja kokeminen. Vuosittain vaihtuvan teeman mukaan voidaan painottua esim. yhteisöteatteriin, dokumenttiteatteriin tai devising-teatteriin.

TI18 Dramaturgia 1

Opintojakso jakautuu kahteen alueeseen: dramaturgian peruskäsitteisiin tutustumiseen sekä omaan taiteelliseen työskentelyyn kirjoitusprosessin parissa. Tutustutaan dramaturgian peruskäsitteisiin: konflikti, dialogi, juoni, henkilöhahmo, draaman aristotelinen rakenne. Lisäksi tutustutaan luovaan kirjoitusprosessiin, jonka punaisena lankana on itsesensuurista irti päästäminen.

TI20 Ohjaajantyö 1

Opintojaksolla tutustutaan ohjaamisen perusteisiin. Opiskelija tutustuu tekstilähtöisen esityksen suunnitteluvaiheeseen sekä näyttelijän ohjaamiseen. Lisäksi opiskelija näyttelee ja saa siten omakohtaista kokemusta ohjattavana olemisesta.

TI21 Ohjaajantyö 2

Opintojaksolla kerrataan aluksi ohjaajantyön ykköskurssin sisältöä. Tutustutaan esityksen visuaaliseen ja tilalliseen suunnitteluun sekä äänisuunnitteluun ohjaajaan näkökulmasta. Tutkitaan kohtausten leikkaamista ja pidemmän kokonaisuuden ohjaamista. Syvennetään näyttelijän ohjaamisen taitoja. Opintojakson pääsisältö on oma ohjausprosessi. Näyttelijöinä toimivat opintojakson muut osallistujat. Jokainen ryhmäläinen osallistuu muiden ohjauksiin, joko näyttelijänä tai esim. kuiskaajana. Opintojaksolla käydään katsomassa väh. yksi teatteriesitys, ja mahdollisuuksien mukaan keskustellaan ammattiohjaajan kanssa.

TI22 Lavastus

Opintojakso alkaa lavastuksen alkeiden esittelyllä. Opintojaksolle annetaan opiskelijoille kaksi näytelmää, joista toisesta tehdään fyysinen pienoismalli lavastuksesta ja toisesta tehdään tietokoneella 3D mallinnettu lavastus, jossa voi käyttää animaatiota. Myös keskustellaan erilaisista lavastustyyleistä.

TI25 Teatteriproduktio

Opiskelija tutustuu opettajan johdolla sekä teoriassa että käytännössä taiteelliseen ja tuotannolliseen teatteriprosessiin. Opiskelijat työskentelevät näyttelijöinä ja tuottajina teatteriesityksessä opettajan toimiessa ohjaajana. Opintojakso noudattaa yleisiä teatteriproduktion valmistamisen prosesseja: alkuideoinnista edetään kohtausten harjoitteluun ja esityksen läpimenoihin, ja lopulta valmis esitys esitetään yleisölle. Lisäksi prosessi puretaan yhdessä.

Tuotannollinen prosessi pitää sisällään esim. seuraavia asioita: lavastus, puvustus, tarpeisto, valo- ja äänisuunnittelu, graafinen suunnittelu, markkinointi ja tiedotus, maskeeraus. Tuotanto hoidetaan ryhmän omin voimin. Myös esitystilanteeseen liittyvät tuotannolliset asiat (esim. valo- ja ääniajo, lipunmyynti, kahvinkeitto ja siivous) kuuluvat sisältöön.

TI26 Taidepassi

Opintojakso muodostuu kolmen vuoden aikana opiskelijan vapaa-aikana tehdyistä vierailukäynneistä esim. konsertteihin, museoihin, näyttelyihin ja teattereihin. Muista mainita lippuvarauksen tai –oston yhteydessä kulttuuripassista!

Opiskelija osallistuu vähintään 15 kulttuuritapahtumaan. Hyväksyttyjä vierailukohteita ovat kaikki yhteistyökumppaneiden tapahtumat, yms. vastaavat tapahtumat pois lukien populaarikulttuuri (mm. pop- ja rock-konsertit, elokuvat). Tapahtumakäynti tulee dokumentoida omassa portfoliossa.

TI33 Projekti- ja työelämä

Opiskelija hakee itse työpaikan teatterista tms. tai osallistuu projektiin. Hän työskentelee työpaikassa/projektissa vähintään 38 tuntia kouluajan ulkopuolella, esimerkiksi osa-aikaisena iltaisin.

TI35 Teatteritehdas

Opintojaksolla osallistutaan taiteellisen työskentelyn prosessiin, joka tukee ammattiteatterin taiteellisen työryhmän omaa työtä ja sen etenemistä. Kurssin sisältö ja yhteistyöteatteri saattavat vaihtua vuosittain.

TELD8 Teatterin lukiodiplomi

Teatterin lukiodiplomi esitelty tarkemmin sivustolla http://www.edu.fi/lukiodiplomit/teatterin_lukiodiplomi.

Valvottu suoritus, jonka tavoitteena on taiteellisen prosessin vahvistaminen. Pohjavaatimus: Vähintään kolme (valtakunnallinen vaatimus), mielellään viisi (lukiokohtainen suositus) teatterin opintojaksoa suoritettuna ennen diplomin aloittamista.