Puolalan valinnaisen tietotekniikan oppilaat ovat keväällä ohjelmoineet Legoilla (Lego Mindstorms EV3), tablet-laitteilla (Scratch, Robo Logic, Hopscotch, Move The Turtle, Lego Mindstorms Fix The Factory), Kodulla ja Flashillä sekä osallistuneet Koodaustunnille.

Valinnaisen tietotekniikan 8. luokan oppilaat ovat Legojen ja Scratchin lisäksi kokeilleet ohjelmointia myös iPadeillä pelillisellä Robo Logic Appilla ja ohjelmoinnin alkeita opettavalla Hopscotch Appilla. Robo Logic etenee pelillisesti ohjelmointiongelmia ratkaisemalla, kun taas Hopscotchilla voi luoda omia ohjelmia. Hopscotchilla oppilaat ohjelmoivat mm. apinan piirtämään pentagrammin iPadiä ravistelemalla.

Esimerkki Robo Logic Appin pelikentästä
Esimerkki Robo Logicin pelikentästä
Oppilaita ohjelmoimassa säännöllisiä monikulmioita Hopscotchilla
Oppilaita ohjelmoimassa gorillaa ja muita sankareita piirtämään säännöllisiä monikulmioita Hopscotchilla

Valinnaisen tietotekniikan 9. luokan oppilaat taas ovat ohjelmoineet Flashillä opettajan valmiiksi ohjeistamia kaksinpelejä ja Kodulla valmiiseen tutoriaaliin tutustumisen jälkeen omien taitojensa sekä mielikuvituksensa mukaisia pelejä. Kodu on mahdollista asentaa Appina myös Win8-tableteille ja tätä tulemme kokeilemaan ensi lukuvuoden valinnaisen tietotekniikan tunneilla. Myös 9. luokan oppilaat pääsivät harjoittelemaan ohjelmointia iPadeillä pelillisesti ja jotkut oppilaat ratkaisivat melko nopeastikin Move The Turtle Appin kaikki ohjelmointiongelmat. Vaikka 9. luokalla Legoihin ei ollut tänä keväänä mahdollista 8. luokan tavoin tutustuakaan, viimeiset valinnaisaineen tunnit käytettiin kuitenkin Lego Mindstorms Fix The Factory Appin ohjelmointiongelmien ratkomiseen. iPadeille on ladattavissa myös App, jolla voidaan ohjelmoida Legoja ja tätä testailemme ensi lukuvuonna valinnaisen tietotekniikan tunneilla.

Oppilaan Flash-pelin grafiikkaa
Oppilaan Flash-pelin grafiikkaa
Esimerkki Move The Turtlen pelikentästä
Esimerkki Move The Turtlen pelikentästä
Puolalassa tarjoiltiin keväällä oppilaille ohjelmoinnin ”sillisalaattia”