(Halutessasi pääset projektimme alkulähteille tästä: https://blog.edu.turku.fi/innopaja/2014/05/28/homma-kayntiin/)

Nyt päästiin ihan toden teolla aloittelemaan projektiamme 6. luokkien kanssa! Oppilaat odottivat innokkaasti uusia työtapoja – ja tietysti etenkin iPadeja. Olimme etukäteen keskustelleet luokassa uuden tekniikan käytöstä sekä siihen liittyvistä sopimuksista ja säännöistä. Koulumme kuutoset saavat nyt olla etulinjassa, kun laitteistoa testataan oppilaskäytössä. Nähtäväksi jää, miten hyvin he suoriutuvat tästä vastuullisesta tehtävästä.

Uppouduimme löytöretkien maailmaan Marco Polon ja Kiinan historiaa tutkimalla. Opiskelimme aihetta ensin oppikirjasta, teimme vihkoon muistiinpanoja ja syvensimme tietoja etsimällä vielä netistä videopätkiä. Suomalaisen turistin Kiinan muurilla kävellessään kuvaama videopätkä veti oppilaat aika hiljaiseksi – miten niin kauan sitten on voitu rakentaa jotain niin valtavaa, että se vielä tänäkin päivänä on pystyssä (tosin paikoitellen melkoisen kasvuston peitossa)? Tällä tunnilla hyödynnettiin varsin luontevasti erilaisia aistikanavia ja oppimistyylejä.

Harvoin on oppilailla niin kova kiire kotitehtävien kimppuun kuin tänään! Me opettajat lupasimme avata historian läksyt Socrativeen seuraavana päivänä ja aikaa niiden suorittamiseen on seuraavaa historian tuntia edeltävään iltaan asti. Aika moni kuuluu olevan aikeissa tehdä tehtävät älypuhelimellaan, kun kerrankin on mahdollista hyödyntää omia laitteitaan. Parin kodin kanssa on sovittu, että heidän lapsensa jää oppituntien jälkeen koulun läksyparkkiin tekemään tehtävän koulun laitteilla.

Mietintämyssyyn: Langaton verkko ei toistaiseksi toimi koulussamme oikeastaan lainkaan. Yhden tai kaksi iPadia pystyy kerrallaan periaatteessa kytkemään Sparknetiin, mutta käytännössä yhteys on arvaamaton ja sen avautuminen hidasta. Tänään havaitsimme myös, ettei 6.b:n luokkahuoneessa löydy langattoman verkon signaalia ollenkaan. Hätäapuna opettajat jakoivat omista kännyköistään henkilökohtaisen nettiyhteytensä muutamaan tablettiin. Tilanne haittaa kyllä toistaiseksi kaikkea verkkopohjaista työskentelyämme harmittavan paljon – suunnitelmat eivät taida toteutua ihan toivotulla tavalla…

Kaasua ja jarrua iPadien kanssa