Skolbesök till Axxell i Pargas och Taitaja9

I samband med besöket till yrkesskolan Axxell i Pargas (9.11) deltog ett lag på tre personer från varje nionde klass i Taitaja9-tävlingen. Laget från 9c bestod av Jessika, Helena och Otso. Laget kom på andra plats bland nitton lag och fortsätter till semifinalen, som hålls i Pargas om två veckor!

image
Helena, Jessika & Otso vid en av tävlingsstationerna.

  I Axxell finns för tillfället fem olika yrkeslinjer, därav bestod också tävlingen av fem olika stationer. De var byggarbete, kock, turism, el och kosmetolog.

  I första stationen, vilken var byggarbete, skulle man bygga en terrassdel bestående av sex lika långa brädor som man själv skulle såga och sedan spika ihop.

  I kockstationen skulle man separera och vispa tre äggvitor i en skål. Vitorna skulle för hand vispas så hårt att man kunde hålla skålen över huvudet utan att innehållet rann ut.

  Den tredje stationen var turism och där skulle man känna igen de sju underverken från en blandning av fjorton berömda attraktioner runt om i världen.

  Den fjärde stationen var el. Uppgiften var att koppla ihop olika sladdar för att få till stånd en sluten krets som skapade ljud och ljus.

  Den sista stationen var kosmetolog och där skulle man veta namnet på olika skönhetstillbehör och -produkter. Man skulle koppla ihop rätt namn med rätt produkt.

  I varje station hade man fem minuter på sig och om man inte hann bli färdig med uppgiften under den tiden, fick man gå vidare.

  Laget från 9c kom på andra plats bland nitton lag och fortsätter till semifinalen, som hålls i Pargas om två veckor!

(Vi hade inga bilder för vi måste lämna in telefonerna före tävlingen.)

 Text: Helena Parkatti, Jessika Peltola 9c