Taitaja9-regionfinal i Pargas 24.11.2016

Klass 9c:s  elever Helena Parkatti, Jessika Peltola och Otso Uro representerade också i det fortsatta tävlandet framgångsrikt S:t Olofsskolan. Nu gällde det regionfinalen i Pargas 24.11. SOS-laget, som de valt att kalla sig, hade klarat sig bland de 24 bästa lagen i Egentliga Finland av totalt 296 lag. Taitaja9, eller Mästare9 på svenska, är en tävling i yrkesskicklighet för niondeklassister.

Tävlingsdagen började med morgonmål och tävlingsinfo, och det blev klart att alla lag får tävla åtminstone två gånger under dagen, för att det vid dagens slut skall stå klart vilka 6 lag som fick åka vidare till riksfinalen i Helsingfors i maj. Tävlingssystemet var en aning komplicerat, men i den första tävlingsomgången tävlade alla 24 lag i 6 olika heat. Alla lag som vann sitt heat gick direkt vidare till dagens semifinal, och dessutom två lag till på basen av sin tid.

I denna första tävlingsomgång bestod grenarna av bland annat en ganska svår elkopplingsuppgift, en snabb och lätt uppgift där man skulle ordna Finlands presidenter i alfabetisk ordning samt en kosmetologuppgift där laget skulle applicera en ansiktsmask på en studerande. SOS-laget lyckades inte ta sig direkt vidare till semifinalen, utan fick lov att tävla i nästa tävlingsomgång där de resterande 16 lagen kämpade om semifinalens 4 sista platser.

Den andra tävlingsomgången var spännande och jämn, men SOS-laget tog sig som första S:t Olofsskolan-lag någonsin vidare och fanns således i detta skede bland de 12 bästa lagen i Egentliga Finland 2016. Den första uppgiften klarade laget i uppvisningsstil på enbart några sekunder.  Uppgiften handlade om att färglägga flaggor, vilket förstås krävde att man kunde färgerna på flaggorna. Den andra uppgiften var en (aningen misslyckad) jord- och skogsbruksuppgift, som ingen av de 16 lagen klarade inom utsatt tid. Sista uppgiften handlade om att bygga en träpyramid, och även här briljerade SOS.

Dagens semifinal var som väntat jämn, och bland uppgifterna fanns knopar (sjöfart), kryddor (kock) och kosmetologprodukter. Knoparna var svåra, kryddorna gick bra och stötestenen blev de otroligt många och svåra kosmetologprodukterna. Vid dagens slut stod det klart att SOS-laget inte fanns bland de 6 bästa som tävlar om finska mästerskapet i Helsingfors, utan lagets slutliga placering var 7-11. Den slutliga placeringen hann vi inte se, eftersom tävlingarna ännu pågick då vi tog bussen tillbaka till Åbo.

En finalplats var nära, och SOS-laget var tredje laget som klarat sig till Taitaja9-regionfinal från vår skola och kom dessutom längre än något annat lag tidigare. Inte illa!!

Kim Johansson, elevhandledare