HÖSTLOV (11.10-15.10) ÄR LÄSLOV

Höstlov är Läslov – alla är vi läsare

Under skolornas höstlov (v. 41) uppmuntras familjerna att fira läslov genom att läsa tillsammans. Kampanjen, som är ett gemensamt initiativ av organisationer inom bokbranschen och det läsfrämjande arbetet, genomförs nu för tredje gången. (Mera information hittas genom att klicka på länken https://www.lukuloma.fi/
Läsning kan fungera som ett gemensamt intresse för hela familjen, och höstlovet är ett utmärkt tillfälle att reservera tid för läsandet. Det är tryggt och förmånligt att åka på en semesterresa in i bokens värld. Yrkesverksamma inom bokbranschen ger under kampanjen också lästips i biblioteken och bokhandlarna. Det egna närbiblioteket eller bokhandeln är utmärkta resmål under läslovet.
I kampanjen och resan deltar också fotbollsspelarna Tim Sparv och Linda Sällström, rapparen F, företagaren Mikael Pentikäinen samt youtubaren Lukuhirmu Hertta. På resekompis-videor berättar de om sina egna resor till böckernas och läsandets värld och uppmuntrar också andra med på resan.
 
Kampanjen stöds av vetenskaps- och kulturminister Antti Kurvinen. ”Läsning är både träning och rekreation för hjärnan. Det bästa är att det för de allra flesta är möjligt att ha läsning som hobby, oberoende av bostadsort eller familjebakgrund. 
Tips:
-På kampanjens webbsida www.lukuloma.fi kan man bekanta sig med resekompis-videorna och boktips för olika åldersgrupper. På webbsidan finns också material att skriva ut (affisch, bokmärken, färgläggningsbilder)
-På sociala medier syns kampanjen med hashtaggarna #läslov och #lukuloma
-Många lokala bibliotek deltar i Läslovet på olika sätt. Kolla ditt eget lokala bibliotek
 
Initiativet till kampanjen grundar sig på den oro som finns gällande den minskade läslusten och det dalande läsintresset. Läsivern kan ändå födas när som helst och intresset för att läsa kan väckas i vilket skede som helst i livet. Forskning visar att familjernas läsning har stor betydelse för barnens läsning. Högläsning och att läsa tillsammans är bra sätt att spendera gemensam fritid även med unga. En läsande vuxen är en viktig förebild.
 
Kapanjen organiseras av Finlands svenska författareförening, Kirjakauppaliitto, Boksampo, Bibliotekskanalen, Barnboksinstitutet, Läsrörelsen vid Utbildningsstyrelsen, Läscentrum, Sidospår, Suomen Kirjailijaliitto, Finlands Biblioteksförening, Finlands bokstiftelse, Finlands förlagsförening, Finlands facklitterära författare och Äidinkielen opettajain liitto.