Mark Levengood hade mycket att säga

Mark Levengood besökte Åbo och stadsteatern för en dryg vecka sedan, där han höll ett föredrag för alla elever i S:t Olofsskolan samt Katedralskolan. I hans presentation framgick det att han har rötter i Åbo, eftersom hans morfar gick i Katedralskolan. Affärskvinnan Aline Grönberg som var gammelmormor startade med en lumpbutik som växte till Åbo Vadd i början av 1900-talet!  

Mark på teaterscenen inför storpubliken.

Mark kom med många smått humoristiska inlägg. Han startade med att berätta om sin uppväxt. Hans äldre bror föddes i ett kloster omringad av nunnor, medan han själv föddes i ett basläger i North Carolina, USA, omringad av män, och han skämtade redan här om att detta väl var orsaken till hans homosexualitet. I skolan var han en ganska bra elev, som redan då var social. Men skolan var enligt honom fokuserad på allt sådant som han var dålig på. Han blev ibland t o m betygsatt med vitsord under 4!! I gymnasiet blev han utkastad då rektorn inte tyckte att skolan och arbete på TV passade ihop.“I skolan förväntade man sig de rätta svaren, inte att eleven skulle tänka själv” och Mark tillägger att han ”hoppas läraren idag ser allas begåvning”.

Mark gick i flera sammanhang in på sin sexualitet. T.ex. berättade han om hur svårt det var att komma ut på 80-talet och hur hans styvfar inte pratade med honom efter det i 10 år. Han betonade starkt att han aldrig skämdes över att vara homosexuell, utan tyckte att det var ”en ganska så cool liten hemlighet som gjorde honom annorlunda”. I det första pride-tåget lär de har varit 12 personer, som ropade efter frihet. Han flyttade dock till Sverige på 80-talet, eftersom klimatet för homosexuella var bättre där.

”Sverige är ett väldigt vänligt land att bo i. Där är man världsmästare i social kunskap tack vare monarkin.”

Avslappnad intervju backstage.

Mark underströk hur viktigt det är att studera eller jobba utomlands någon gång under livet. Likaså att ha en kulturell, trygg tillhörighet. En bra finlandssvensk uppväxt har flera fördelar. Han arbetade själv inom sjukvården ända till han började fokusera på TV i början av 90-talet. Och så utvecklades det till vad det är idag. Efter Marks allmänna presentation fick vi ännu tillfället att intervjua honom backstage på teatern. Nedan har vi valt ut en del av vår diskussion.

  1. Vad har varit det favorit projekt du fått göra hittills i din karriär?

Då Kronprinsessan Victoria förlovade sig med Prins Daniel, sade jag till mig själv att om de frågar mig om jag vill leda Kronprinsessans bröllop på tv:n, så då lovar jag att aldrig mera bli avundsjuk på någon. Och så fick jag frågan!  I Finland är det kanske lite svårt att förstå, men i Sverige så var den grejen när hon gifte sig ett av de ögonblicken då hela nationen samlades. Ja, det har nog varit min karriärs allra viktigaste evenemang.

 

  1. Börjar situationen för minoriteter stramas åt igen, då klimatet i världen också annars verkar att ha hårdnat? Hur är det t.ex. för de homosexuella?

Jag tror inte att villkoren inom en snar framtid kommer att förändras för vår del till det sämre. Genom att vi har en bra skolgång kommer vi att vara vaccinerade mot den värsta sortens populism men det vet jag också som Unicef ambassadör att det är i de länderna, där man har riktigt dålig skola som populismen kan härja mest.  

Också Kenneth fick sig ett foto med Mark.

  1. Hur reagerar du då på nynazismens framfart i Sverige och tycker du att det fortfarande är ett säkert land?

Sverige är ett jättesäkert land. Jag är väldigt glad att mina barn får växa upp i ett så tryggt land. Såklart oroar nynazismens framfart, och jag har genom misshandel också fått känna på det väldigt fysiskt. I Finland har vi sannfinländarna som precis är samma andas barn. Men då måste vi komma ihåg att över 80 % ändå står emot det, så jag är inte långsiktigt rädd.

 

  1. Du håller på med media och tv-industri. Får du ta emot mycket hat p.g.a. din sexualitet?

Genom åren har jag fått fruktansvärt mycket, men det är lite sådär att folk försöker komma åt en när man är på väg upp men när man väl är etablerad så ger de sig faktiskt. Jag blev en gång ganska grovt misshandlad och de skyldiga dömdes sedan också för mordförsök. Vi beslöt dock att inte bli rädda av mordhot, eftersom det var det de ville få ur oss. Så gjorde vi ända till våra barn föddes. Därefter började vi anmäla hot eftersom vi inte ville utsätta barnen för sådant. Här måste jag tillägga att vi också får otroligt mycket positiv feedback.  

 

  1. Vad tror du att det kan bero på att vi uppfattas som världens lyckligaste land?

Jag pratade med en 102 årig gubbe i bastun och han trodde att orsaken ligger i både tradition och förnyelse: I Finland föds vi in i en ganska stark tradition, dvs. vi vet vilka vi är och det i kombination med att landet på sistone har öppnat upp sig mot omvärlden och börjat ta in andra kulturer och seder kan göra att vi är lyckligast.

 

  1.  Blir du störd på att ofta då du blir intervjuad berör frågorna din sexualitet och inte dina olika projekt?

Nej, jag blir inte störd av det. Jag tror långsiktigt inte att någonting jag gjort arbetsmässigt kommer att lämna så mycket spår, men det som jag kommer vara stolt över är att jag har fått vara med om den här stora rörelsen för HBTQ och också t.ex. Aids-kampen. Så jag brukar tänka att det är bra att dom frågar. Framför allt vill jag att yngre homosexuella vet att jag finns här, ja bara som en liten påminnelse att man kan vara homosexuell och ha ett riktigt bra liv.

Intervjuarna och Mark.

Det fanns så många frågor till vi berörde med Mark Levengood. Vi blev så positivt överraskade över hur lätt det genast kändes, nervositeten försvann då vi började prata med honom, och det måste ha berott på hur han tog emot oss.

Kaisa Leveelahti och Katarina Laaksonen 9e