Saimme iloksemme viime kevään-16 lopussa lähteä mukaan vielä viime hetkellä Turun Innopajan hankkeisiin. Toinen ilo oli tietysti hankkeen aihe; Pedanet-verkkoympäristön kokeilu- ja käyttömahdollisuus koulussamme.

Olen Varissuon koulun luokanopettaja ja näiden blogikirjoitusten kirjoittaja. Minulla on takataskussani kokemusta Pedanetista sen alkumetreiltä alkaen. Aikoinaan Jämsässä työskennellessäni toimin 1990-luvun lopulla Jyväskylän Yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksen, KTL:n Kyläkoulu-hankkeen nimissä, jossa kehiteltiin ja laadittiin Suomen kyläkouluille omaa yhteisöllistä verkkosivustoa. Tästä seurasi laitoksen koordinoima ja ylläpitämä Pedanet-verkkoympäristö. Koulujen ja hankkeiden käyttöön kehittyi Peda.net -ympäristö, joka tarjosi helppoa ja netissä toimivaa verkkoympäristöä, jonka työvälineiksi muotoutuivat Verkkolehti, Veräjä, Oppimappi ja OPSpro. Näiden lisäksi Peda.net on tarjonnut jatkuvasti koulutus-, tuki-, kehittämis- ja tutkimuspalveluita.

Peda.net

Kouluverkon tavoitteena on tieto- ja viestintätekniikan tarkoituksenmukaisen käytön edistäminen opiskelussa ja opetuksessa. Peda.netin lähes 20 -vuotisen historian vahvuuksia ovat monipuolinen ja helppokäyttöinen työvälinevalikoima, laadukas koulutus, yliopistollisuus sekä aito kehittämisyhteistyö käyttäjien kanssa. Mielestäni se on merkittävin, kätevin, helppokäyttöisin ja monipuolisin verkkoympäristö tavalliselle ja vaativammallekin käyttäjälle. Sen käyttämiseksi ei tarvita suurta osaamista ja se toimii globaalisti kaikkialla siellä, jossa nettikin toimii.

Käytin aikoinaan paljon Verkkolehteä ja myöhemmin Veräjää. Pedanet on ollut toimiva ympäristö myös koulujen kotisivujen käyttöön ja kansainvälisten projektien työskentely on ollut helppoa totetuttaa Pedanetin avulla. Peda.netin vanhan version sivustoja löytyy edelleen.

Vuonna 2015 otettiin kaikkien käyttöön uudistunut Peda.net, joka on monipuolisin käyttömahdollisuuksin oivallinen työväline käyttäjilleen mm. materiaalin kokoamis- ja jakelualustaksi. Nykyinen Peda.net tukee elinikäistä oppimista ja PLE-ajattelua oppijan OmaTilan kautta.

 

Kirjautuen henkilökohtaiseen OmaTilaan pääsee verkostoitumaan ja käyttämään monipuolista verkko-oppimisympäristöä. Sivustot ovat julkisia, kaikkien katseltavissa tai halutessa salasanojen taakse suljettuja. Peda.net verkkoympäristöstä on todella moneksi. Koen, että vain mielikuvitus on rajoitteena Peda.net -verkkoympäristön (koulu)käytössä.

Mikä ihmeen Pedanet?
Tagged on: