UTBYTE MED INTEGRIERTE GESAMTSCHULE I TYSKLAND

I år deltog 12 elever från S:t Olofsskolan i det årliga elevutbytet med Integrierte Gesamtschule i Wilhelmshaven i Tyskland. Bland andra vi; Lina (9A), Emilia (9E), och Vendela (9G) fick ta emot tyska gäster på hösten för att sedan åka till Tyskland i april. 

Vi reste från Finland söndag 21.4. Resan började kring kl. 11 på morgonen med buss till Vanda flygfält. Vi landade i Hamburg cirka kl. 18 och åkte sedan ca tre timmar med buss till Wilhelmshaven. På kvällen då vi kom fram åkte alla hem till sina värdfamiljer. 

Flygresa från Vanda till Hamburg.

De tre första dagarna, måndag till onsdag, var vi tillsamman med utbyteseleverna i skolan. Vi fick delta i lektionerna och följa med undervisningen. Det var nytt för oss från Finland att inte få använda mobilerna under hela skoldagen. Dock blev vi imponerade över hur sociala eleverna var på rasterna och lektionerna om man jämför med situationen i S:t Olofsskolan. Det var även spännande att se alla djur de hade i skolan. De hade nio skolhundar, några ponnyn, hönor, kaniner och många olika akvariedjur.

En av skolhundarna.

Dessutom var vi positivt överraskade över skolmaten. Eleverna kunde välja mellan många olika varmrätter och hade ett utmärkt salladsbord. Skolmaten kostade dock 4 €/måltid så många elever valde att köpa billigare snacks i skolans kiosk. I kiosken såldes allt från smörgåsar till glass. I skolan kostade toalettbesök 5 cent. Detta övervakades av en äldre ”toalettdam”. Det fanns även gratis toaletter men de var ofräscha.  

Utanför skoltid ordnades program som bowling, restaurang- och akvariebesök samt en liten sportutmaning. På fritiden fick man hitta på vad man ville med sina utbyteselever. Många åkte med sin värdfamilj till större städer som Oldenburg och Bremen för att shoppa och turista.  

Tivoli invid Nordfrost Arena nära skolan i Wilhelmshaven.

På torsdagen åkte alla finska utbyteselever samt några tyska utbyteselever till Groningen i Holland. Där fick vi gå runt och turista på egen hand i ett par timmar. Många valde att shoppa och äta. Vi hade tur med vädret då det hade lovats regn men vi fick se sol.  

Südstrand i Wilhelmshaven.

Det var spännande att få bo hos en tysk familj och se hur deras vanor skiljer sig från våra. Till exempel var deras matvanor mycket olika de vi är vana vid. 

I helhet tyckte vi jättemycket om detta utbyte. Vi fick uppleva en helt ny kultur och testa våra tyskakunskaper i praktiken. Vi hoppas att elever i framtiden också får ta del av denna upplevelse. Stort tack till Erasmus och alla lärare som möjliggjorde utbytet! 

-Lina, Emilia och Vendela  

Stafettkarneval – Annorlunda skoldag 18.5

Lördag 18.5 var en annorlunda skoldag för eleverna i S:t Olofsskolan. Löpare, hejarklack samt några lärare åkte till Helsingfors för att delta i stafettkarnevalen. De elever som inte deltog i stafettkarnevalen hade skoldag i form av en aktivitetsdag med olika program enligt årskurs. (Beskrivning av aktivitetsdagen i inlägget nedanför detta.)

Lördagen den 18.5 var det dags för den 62. upplagan av Stafettkarnevalen på en solig och strålande Olympiastadion i Helsingfors. Sossen hade i år flera deltagare än på länge och stämningen var på topp ända från tidig morgon. Vi fick se massor med löparglädje och fina prestationer längs dagen. I år lyckades S:t Olofsskolans pojkar knipa skolans första guld någonsin på gatustafetten. I laget löpte: Alvin Udd, Carlos Mattsson, Jaakko Vuorio, Amilcar Jungar och Emil Seppälä. Stort grattis!

Gatustafettens guldmedaljörer på prispallen.

Inte långt därefter var det sedan dags för final i pojkarnas 4x100m och där lyckades Åbopojkarna löpa hem en bronsmedalj! En superfin prestation, där vinnarlaget från Borgaregatans skola slog Stafettkarnevalensrekord på den sträckan. I Sossens bronslag löpte: Amilcar Jungar, Egil Bjondal, Carlos Mattsson och Jonatan Heikkilä.

Bronslaget på 4 x 100m.

I den dubbla svenska stafetten hade Sossen lyckats ta sig till final med tredje bästa tiden i försöksheaten. Dagens hetta och alla övriga lopp i bagaget hade tröttat ut benen och den här gången räckte prestationen till en mycket hedersam sjätte placering, endast 2 sekunder från prispallen. Superbra jobbat! I detta lag löpte: Astrid Fagervik, Jonatan Heikkilä, Ella Forslund, Joseph Abedi-Larty, Saimi Karppi, Carlos Mattsson, Alva Sjöqvist och Alvin Udd.

Laget i dubbel svensk stafett.

Men det tar inte slut här, även S:t Olofsskolans hejarklack vann tävlingen för bästa hejarklack! Det var första gången någonsin som Sossens hejarklack har vunnit bästa hejarklack under 25pers!

Motiveringen lyder:
I vimlet på läktaren kan man lätt få syn på detta orange-vit-svart-färgade glada gäng som med hög stämma och glada ramsor lyckas förmedla sitt budskap och höja stämningen på karnevalen.

Hejarklacken på prispallen. (Klicka på bilden för att se glädjen då vinnande laget utnämndes.)
Hejarklacken samt pokalen.

Klicka på denna länk för att se svenska Yles material gällande bl a ovanstående prestationer 

Aktivitetsdag – Annorlunda skoldag lördag 18.5

Lördag 18.5 var en annorlunda skoldag för eleverna i S:t Olofsskolan. Löpare, hejarklack samt några lärare åkte till Helsingfors för att delta i stafettkarnevalen. De elever som inte deltog i stafettkarnevalen hade skoldag i form av en aktivitetsdag med olika program enligt årskurs. 

Åk 7: Stationsuppgifter i skolan eller i närheten av skolan.
Åk 8: Åbingo och museibesök.
Åk 9: Spel, samarbetsövningar och naturstig i Saaronniemi (Runsala).

Nedan följer närmare beskrivning av aktivitetsdagen:

Årskurs 9 tillbringade skollördagen ute på Saaronniemi udde mellan kl. 9 och 13. Vädret hade inte kunnat vara bättre för en friluftsdag som denna! Solen sken från en klarblå himmel och det var så gott som vindstilla på stranden. De flesta elever hade åkt till Saaronniemi med specialbeställd buss från skolan medan andra hade fått skjuts av sina föräldrar eller tagit sig dit för egen maskin. Väl framme delades eleverna in i sex klassöverskridande grupper, som under dagen fick ta del av tre olika programpunkter: samarbetsövningar med inslag av lek och tävling, beachvolley och en naturvandring med balansövningar.

Beachvolley på Saaronniemi.

Efter att alla stationer avklarats var det dags för matpaus och fritid. Vi hade fått lunchpåsar från skolan men många elever utnyttjade också möjligheten att grilla, t.ex. korv eller marshmallows. Allt eftersom dagen framskred och temperaturen steg fylldes stranden och klipporna av övriga besökare som ville fira en somrig lördag invid havet. Den stora parkeringsplatsen som varit i det närmaste tom då vi anlände på morgonen visade sig vara smockfull då skoldagen avslutades och bussen tog oss tillbaka till skolan.

Både eleverna och medföljande lärare hade verkligen fått en försmak av sommaren!

 

Åbingo och museibesök i åk 8

Eleverna i årskurs 8 hade program indelat i två delar; åbingo och museibesök. Eleverna hade på förhand fått välja vilket museum de ville besöka. Följande museum besöktes: Klosterbacken, Forum Marinum, Aboa Vetus /Ars Nova, Åbo Domkyrka och Åbo Svenska Teater.

Klosterbacken
Klosterbacken
Klosterbacken

 

Hälften av årskursen hade åbingo på förmiddagen medan den andra delen av årskursen fick besöka ett museum. På eftermiddagen var det åbingo för de som besökt museum på förmiddagen och museum för de som hade åbingo på förmiddagen.

Konstkännare analyserar
Utställningsbesök, Alvar Gullichsen på Ars Nova
På guidad tur i ÅST, perukverkstaden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I åbingot  var eleverna indelade i 2-4 personers lag. Lagens uppgift var att promenera längs med båda sidorna av åstranden och hitta 8 olika stationer. Vid varje station fanns en lärare med en uppgift som lagen skulle utföra för att få en bingoruta godkänd. Uppgifterna var bl a ordpuzzel, anagram, historiska årtal, bildgåtor, kända finländare, flaggor och matematiska problem. I bingobrickan fanns därtill olika fotoutmaningar att utföra samt få godkända.

Åbingo utfördes längs med åstranden.

En annorlunda skoldag med både kultur och motion i strålande solsken .

 

Stationsuppgifter i skolan eller i närheten av skolan i åk 7

Escaperoom hade fixats i skolan och var en av uppgifterna som åk 7 skulle lösa.

Bilderna ovan visar olika uppgifter i escaperoom som skulle lösas för att få upp sifferkombinationslåsen.