KESTU-hanke päättyy, kiitos osallistuneille!

KESTU-hanke käynnistyi vuoden 2022 alussa viiden kunnallisen monialaisen ammatillisen oppilaitoksen verkostoprojektina. Alussa asetimme itsellemme kunnianhimoisen tavoitteen:

KESTU-hankkeen tuloksena oppilaitokset tuntevat omat ympäristövaikutuksensa, huomioivat ne toiminnassaan ja pienentävät niitä aktiivisesti. Oppilaitoksista valmistuu ympäristöosaavia ammattilaisia ja osaamisen hankkiminen oppilaitoksissa on ympäristövastuullista ja kestävää.

Tavoitetta kohti on hankkeen aikana kuljettu määrätietoisesti verkoston jokaisessa oppilaitoksessa. Olemme tehneet kestävän kehityksen  suunnitelmia ja ohjelmia, kehittäneet prosesseja, järjestäneet tapahtumia, tempauksia, teemaviikkoja ja teemakuukausia, ja useissa oppilaitoksissa on edistetty myös OKKA-säätiön kestävän kehityksen sertifiointia. Oppilaitoksissa onkin nyt käytössä kestävän kehityksen ohjelma tai
kestävyyssuunnitelma.

Kestävää kehitystä on sisällytetty ammatilliseen opetukseen mm. vastuullisuuden osaamislupauksilla ja ympäristövastuun kuvaamisella toteutussuunnitelmiin sekä erilaisilla opiskelijoiden toteuttamilla projekteilla. Voidaankin sanoa, että hankkeen tuloksena kestävä kehitys sisältyy hankeverkostoon kuuluvissa oppilaitoksissa entistä läpileikkaavammin ammatilliseen opetukseen.

Myös henkilöstön osaamista on kehitetty suunnitelmallisesti. Olemme toteuttaneet asiantuntijaluentoja, koulutuksia, yritysvierailuja ja opintoretkiä. Henkilöstölle on luotu ja hankittu kestävän kehityksen perehdytysmateriaaleja ja osaamista on jaettu verkoston sisäisissä työpajoissa.  Näiden toimenpiteiden myötä oppilaitosten henkilöstön kestävän kehityksen osaaminen on lisääntynyt.

KESTU-hankkeen aikana oppilaitokset ovat hankkineet tietoa ilmastovaikutuksestaan. Hiilijalanjälki on hankkeen aikana laskettu oppilaitoksissa kokonaan tai osittain ja hiilijalanjäljen laskentaa on kehitetty oppilaitosten tarpeiden mukaisesti. Verkoston jäsenet ovat osallistuneet aktiivisesti sisarhankkeemme VASKI:n hiilijalanjälkilaskurin kehittämiseen. Olemme myös aloittaneet hiilijalanjäljen pienentämiseen tähtäävien toimenpiteiden suunnittelua oppilaitoksissa. Tämän myötä hankeverkostoon kuuluvat oppilaitokset ovat tietoisia toimintansa ilmastovaikutuksista ja pyrkivät pienentämään niitä.

Hankkeen koordinaatioryhmä: projektipäällikkö Sanna Paloposki (Turun kaupunki/TAI), kestävän kehityksen koordinaattori Maija Vuorinen (KAO), verkkopedagogi Anna Kepanen (Varia), projektijohtaja Jari Rauhala (Tredu), opettaja Kaisa Rastas (Stadin AO) ja lehtori Pia Korhonen (Tredu)

Hankkeen tärkeimmäksi anniksi nostaisin konkreettisten tuotosten rinnalle tai jopa ohi verkostoitumisen, kohtaamiset ja yhteisen kehittämisen. Ilman verkostoa ja sen tarjoamaa tukea, yhteistyötä ja iloa emme olisi varmasti saavuttaneet näin hyviä tuloksia.

Iso kiitos kaikille KESTU-hankkeeseen osallistuneille KAO:ssa, Tredussa, Stadin AO:ssa, Variassa ja TAI:ssa, hankkeen yhteistyökumppaneille, VASKI-hankkeen toimijoille ja muille sidosryhmillemme. KESTU päättyy, mutta työ jatkuu.

Nämä sivut jäävät elämään hankkeen päätyttyäkin. Ylävalikosta löydät jokaisen oppilaitoksen oman sivun, johon on koottu hanketuotoksia ja -tuloksia.

Oikein hyvää jatkoa ja kestävää tulevaisuutta toivottaen,
Sanna Paloposki