Stadin AO osallistuu Vaskihaasteeseen – valtakunnallinen Vaskihaaste –kampanja yhdistää ammattiin opiskelevat kestävän kehityksen hyväksi huhtikuussa 2023

Stadin AO lähtee mukaan valtakunnalliseen Vaskihaasteeseen keväisissä kestävän tulevaisuuden tempauksissa. Vaskihaaste-kampanja on kaikille ammatillisille oppilaitoksille suunnattu maksuton kampanja, joka on toteutettu VASKI-hankkeen, SAKU ry:n, KESTU-hankkeen, AMKE ry:n, SAKKI ry:n sekä OSKU ry:n yhteistyönä. Huhtikuussa 2023 keskiössä ovat ammattiin opiskelevat henkilöt.

VASKI-haasteen mainos

Vaskihaaste-kampanjan ideana on vahvistaa ammattiin opiskelevien positiivista ilmastoon ja ympäristöön liittyvää kädenjälkeä, vihreää siirtymää ja edistää vastuullisen ammatti-identiteetin kehittymistä. Vaskihaaste-kampanjassa haastetaan koulutuksen järjestäjät innostamaan ja aktivoimaan opiskelijoita jättämään yhdessä opettajien kanssa kestävän kehityksen ja vastuullisuuden lupauksia. Näin heidän kestävyysosaamistaan vahvistetaan sekä edistetään heidän kestävää ammattilaisuutta. Lupaukset integroivat opiskelijat osaksi kestävyysmurrosta.

Keke-lupauksen voi jättää STadin AO:n tempauksessa

Stadin AO:ssa järjestetään huhtikuussa kestävän tulevaisuuden aiheisia tempauksia kampuksilla. Kaikkien tempauksien yhteydessä on opettajavetoinen #kekelupaus-piste, jossa voi jättää oman #kekelupauksen ja osallistua Vaskihaasteeseen. Pisteellä jutellaan vastuullisuuden periaatteista ja pohditaan kestävyysmurroksen tarpeellisuutta. Kestävyystaidot ovat tulevaisuuden tärkeitä työelämätaitoja. Ihanteellisessa tilanteessa #kekelupaus on sidottu kunkin vastaajan omaan elämäntilanteeseen.

Opiskelijat ovat olleet kestävän tulevaisuuden tempauksien suunnittelussa mukana. Tempauksien toiminnoissa näkyvät kestävän kehityksen eri painopisteet. Kampuksilla kuullaan karaokea, bändejä, opettajien lauluesityksiä ja musiikkitoivelistoja. Tarjolla on kahvia ja opiskelijoiden leipomaa pullaa. Tempauksien tulevaisuuspisteissä kurotetaan tulevaisuuteen tulevaisuusajattelun toimintapisteellä ja muovaillaan muovailuvahasta oma tulevaisuus. Päivissä on myös kevään tuntua kun multaa kylvetään erilaisten kasvien siemeniä. Taimet koulitaan myöhemmin toukokuussa ulos pihatalkoiden yhteydessä. Toiminnallisissa pisteissä on myös tulppaanikimppujen sidontaa, vaatteiden korjausta ja hiusten leikkuuta. Hiusten leikkuu liittyy Hiukkahyvä-hankkeeseen, jossa hiuksia kerätään öljyntorjunnassa käytettävien kuitumattojen ainesosaksi. Tempauksiin osallistuvat myös Kierrätyskeskus ja HSY infopisteillään.

Kirjoittaja: Kaisa Rastas, opettaja, Stadin AO