Pääsimme osallistumaan KESTU-hankkeen puitteissa marraskuussa Turun ammatti-instituutin koulutukseen, jossa jokaisena iltana oli oma teema kasvisruokaan ja vegaaniseen ruokavalioon liittyen. Koulutuksen anti oli herkullinen ja opimme uusia vegaanisia raaka-aineita ja ennen kaikkea vegaaniruokia, joita otetaan koulun opetus- ja henkilökunnan ravintoloihin käyttöön. Tässä teille maistiaisia kuvien ja tekstin avulla:
Maanantai 7.11. Vegaaninen streetfood
Valmistimme illan aikana mm. Seitan-pitaleipiä, hampurilaiset härkiskroketeilla ja valkosipuliveganeesilla, tofu “fish and chips”, kukkakaali- ja sieniwingsit sekä shirachakastike. Päivän huomio: Seitanin valmistus > marinadiin > vegaaniseen kasvisvartaaseen
Tiistai 8.11. Klassikkoruokia vegaanisina
Valmistimme mm. Vegaanisen ceasarsalaatin, tofu-skagenia siemennäkkärillä, vegaanisen saaristolaislautasen, seitansashlikiä ja tzatsikia, burgundinpataa, vegaanisen wienerleikkeen, graniittiomena eaton mess:in vaniljakreemillä ja vadelmavaahdolla. Päivän huomio: Vegaanikananmunien teko –> maistui ja näyttivät ihan oikealle paistetulle kananmunalle, aivan uusi asia ?
Maanantai 14.11. Vegaaniset jälkiruoat ja kakut
Valmistimme erilaisia vegaanisia kakkuja ja pieniä suolaisia tarjottavia, täytimme ja koristelimme vegaanisen täytekakun. Lisäksi misattiin eli esivalmisteltiin tiistaita varten jouluaterialle mm. Vegaaninen piparkakkujäätelö sekä gluteenittoman ja vegaanisen mallasleivän valmistus ja paisto.
Tiistai 15.11. Vegaaninen jouluateria
Oli hienoa oppia, miten voi valmistaa perinteisen jouluaterian täysin vegaanisena ?
Omalla alalla osaamista voi aina syventää ja ajatuksenvaihto muiden ammattilaisten kanssa on antoisaa. Oli mukavaa osallistua koulutukseen ja jatkamme aiheen käsittelyä omien kollegoiden kanssa Variassa!
Kirjoittajat: Tarja Ukonaho ja Riitta Peuha, Vantaan ammattiopisto Varia
Kuvat: Tarja Ukonaho