Viikko 11 Ylioppilaskirjoitukset alkavat

Maanantaina 14.3. vietetään piin (Π) päivää.

  • Piin päivä on epävirallinen vuosipäivä, jota vietetään matemaattisen vakion π (pii) kunniaksi. Piin päivää juhlitaan 14. maaliskuuta (yhdysvaltalaisessa järjestelmässä 3/14), koska piin arvo on noin 3,14. Se sattuu lisäksi olemaan Albert Einsteinin syntymäpäivä. Piin likiarvon päivää vietetään 22. heinäkuuta, sillä ≈ 3,14.

Kirjoitukset alkavat

  • Ylioppilaskirjoitukset alkavat tiistaina 15.3. äidinkielen lukutaidon kokeella. Torstaina 17.3. ovat vuorossa lyhyet kielet ja perjantaina 18.3. on äidinkielen kirjoitustaidon yo-koe.
  • Ylioppilaskirjoitusten takia osa opiskelijoista ruokailee luokissa. Uusi ruokailuaikataulu on koulun kotisivulla. Jos sinulle on määrätty luokkaruokailu, älä mene tukkimaan ala-ruokalaa, vaan noudata ohjeistusta. Pukukopit ovat myös poissa käytöstä kirjoitusten ajan.

Kerttulin päivä

Torstaina 17.3. vietetään Kerttulin nimipäivää.

  • Koulumme ja läheinen Kerttulinkatu ovat saaneet nimensä Pyhän Kertun eli Gertrudin mukaan. Hän oli saksalais-belgialainen pyhimys. Aikanaan kadun tienoilla sijaitsi Pyhän Gertrudin kappeli, majatalo ja hautausmaa ja sieltä myös alkoi Suuri Rantatie, joka nykyään tunnetaan Uudenmaantienä.
  • Pyhimyslegendan mukaan Gertrud olisi pelastanut muutamia meren­kulkijoita, jotka olisivat huutaneet hänelle todettuaan olevansa merihädässä. Tämän vuoksi hänestä tuli keski­ajalla matkustajien suojeluspyhimys. Niinpä ennen matkalle lähtöä juotiin malja Pyhän Gertrudin muistoksi.
  • Myöhäiskeskiajalla hänet kuvattiin toisinaan rottien ympäröimänä. 1400-luvulla mustan surman aikana hänet kuvattiin rotilta ja hiiriltä suojelevana pyhimyksenä erityisesti Lounais-Saksassa, Alankomaissa ja Kataloniassa.
  • Gertrud on myös monien kirkkojen suojelus­pyhimys, ja häntä kutsutaan auttajana kuolin­hetkellä. 1980-luvulta lähtien hänet on satunnaisesti esitetty kissojen suojeluspyhimyksenä.

 

 

Minna Canthin päivä

  • Lauantaina 19.3. liputetaan Minna Canthin päivän kunniaksi. Päivä on samalla tasa-arvon päivä.

Kevätpäiväntasaus

  • Sunnuntaina 20.3. on vuorossa kevätpäivän tasaus. Nimi päiväntasaus viittaa siihen, että kevätpäiväntasauksen aikoihin yö ja päivä ovat kaikkialla maapallolla suunnilleen yhtä pitkät, kumpikin 12 tuntia. Aurinko näyttää silloin nousevan suoraan idästä ja laskevan suoraan länteen. Kevättasauksena päivän piteneminen pohjoisella pallonpuoliskolla on nopeimmillaan.

Mahtavaa maaliskuuta kaikille!