Marraskuu

Yritysvierailu

YH6 taloustiedon syventävällä kurssilla teimme yritysvierailun Turun Osuuskauppaan. Koepäivänä tapasimme Radisson Blu Marina Palace hotellin edessä, josta meidät johdatettiin kokoushuoneeseen. Hotellin työntekijä kertoi työnkuvastaan. Pienen esittelyn jälkeen lähdimme hisseillä ylös, jossa meille esiteltiin kolmen eri hintatyypin huonetta, joissa kaikissa oli maanläheinen sisustus. Kalliimpien kahden hengen huoneiden varustukseen kuului poreamme ja näkymä Aurajoelle. Sviittiä emme valitettavasti päässeet katsomaan, koska se oli varattu. Huonekierrosten jälkeen palasimme takaisin kokoushuoneeseen, jossa saimme kakkua ja virvokkeita.

Turun Osuuskaupan talousjohtaja Hannamari Reunanen piti meille esitelmän valmiiksi antamiemme kysymysten pohjalta. Hän kertoi omasta polustaan talousjohtajaksi, ja minkälaisia muita reittejä pitkin voi päästä töihin Turun Osuuskauppaan. Talousjohtaja esitteli osuuskaupan toimintaa ja tulevaisuuden suunnitelmia. Suurimmaksi asiaksi nousi nuorten huomioiminen uusissa investoinneissa. Kuulimme Wiklundiin avattavasta uudesta kahvilasta, joka on suunniteltu opiskelijat ja nuoret mielessä. Samoin mielenkiintoiselta kuulosti tieto, että Wiklundin katolle tullaan avaamaan terassi.  Talousjohtaja halusi lopuksi kuulla meiltä, mitä haluaisimme Turun Osuuskaupalta tulevaisuudessa ja minkälainen merkitys heidän tarjoamillaan palveluilla on ollut elämäämme. Tästä yritysvierailusta sai hyvän käsityksen siitä, miten Turun Osuuskauppa toimii ja millaisia tulevaisuuden suunnitelmia heillä on.

Niilo Kurki

Kauppatieteilijä Ville Valkosen vierailu 20. marraskuuta

Vaurastuminen on mahdollista kaikille, kertoi kauppatieteilijä, yrittäjä ja sijoittaja Ville Valkonen Kerttulin lukiolaisille. Valkonen aloitti esitelmänsä antamalla neuvoja siitä, miten oma talous saadaan hallintaan: käytä pidempään, osta halvemmalla ja käytä vähemmän sekä varaudu yllättäviin menoihin vararahastolla.

Valkonen kertoi, että noin kolmasosalla suomalaisista on rahahuolia ja noin viidesosalla raha hallitsee elämää.  Ylivelkaantuminen on kasvava ongelma Suomessa. Ylivelkaantumisen syitä ovat oman elämänhallinnan ongelmat, kuten päihteet, peliriippuvuus, sairastuminen tai osaamattomuus raha-asioiden hoidossa. Lisäksi pikavippien ja kulutusluottojen aggressiivinen mainonta ja sosiaaliturvan ongelmat tukevat velkaantumista. Talousvaikeuksien ensimmäisiä hälytysmerkkejä ovat esimerkiksi seuraavat: vuokra ja muut laskut maksetaan myöhässä sekä ruoka ostetaan luotolla.

Kun oma talous on hallinnassa, eli menot on sopeutettu tuloihin, voidaan aloittaa sijoittaminen ihan pienistä muutaman kymmenen euron summista kuukaudessa. Avaa asuntosäästötili, sijoita arvopapereihin tai kiinteistöihin. Aloita pienin askelin, ota selvää sijoittamisesta ja muista, että riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä. Jos haluat suurempaa tuottoa, joudut ottamaan myös suuremman riskin, valitse erikoistumisalueesi ja hajauta. Kuukausisäästäminen on helpoin tapa aloittaa osakesijoittaminen. Avaa pankissa arvo-osuustili ja anna ostotoimeksianto. ”Helppoa ja yksinkertaista” ,vakuutti sijoittaja Valkonen. Lopuksi hän suositteli kaikille ainakin seuraavan kirjan lukemista: Totuus taloudestasi (kirjoittanut Majasalmi).

Ulla Koiranen

Vili Halava kirjoitti ennätystuloksen yo-kirjoituksissa

Useat eri tiedotusvälineet uutisoivat ylioppilaskirjoitusten laudatur-menestyjän tittelin tulleen Turkuun Kerttulin lukioon. Vili kirjoitti seitsemän laudaturia ja yhden eximian, mikä on todella upea saavutus. Oheisista linkeistä pääsee lukemaan Vilin haastattelun ja katsomaan Ylen uutista aiheesta.

https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2500079

https://yle.fi/uutiset/3-10516285

 

Vierailuja

Osa  lakitiedon ryhmäläisistä oli tutustumassa  Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen 19. marraskuuta.

 

Kerttulin ICT-lukion opiskelijat kävivät Raunistulan alakoulussa opettamassa binäärimatematiikkaa.

Lisää vierailusta voit lukea täältä.

 

Berliini -kurssin matkapäiväkirja 30.10. – 2.11.2018                                                 

Tiistai 30.10.
Matka alkoi koulusta sujuvasti bussilla Helsingin suuntaan. Aikaisesta lähdöstä huolimatta kaikki olivat ajoissa paikalla ja koulun aamupalaeväät maistuivat. Berliinin lentoasemalta saimme metro- ja bussikortin, Welcome cardin ja hotellille saavuimme ensimmäisen suunnistusryhmän johdolla iltapäivällä käyttäen julkisia liikennevälineitä. Hotelliin majoittumisen ja lounastauon jälkeen tutustuimme ensimmäisiin kohteisiin. Ohjelmassa oli Itä-Berliinin arkkitehtuuria, historiaa ja kiertokävely Alexanderplatzin tuntumassa, josta löytyivät tv-torni, Weltzeituhr eli maailmankello ja ostoskeskus Alexa.

Keskiviikko 31.10.
Innokkaina odotimme uutta jännittävää päivää, niin ettemme malttaneet pysyä pöksyissämme. Ensimmäinen kohteemme oli liittopäivätalo Reichstag ja tutustuminen Bundestagin toimintaan ja historiaan. Perusteellisesta turvatarkastuksesta selvittyämme saimme hienon opastuksen liittopäivätalossa. Seuraavaksi sipsuttelimme Brandenburgin portille, mutta Egyptin presidentin majoittuminen viereiseen hotelli Adloniin esti kuvien ottamisen portin etupuolelta. Matkamme jatkui Holokaustin muistomerkille, jonka näkeminen oli pysäyttävä ja koskettava kokemus. Turistikierroksemme jälkeen saimme vapaa-aikaa lounasta ja ostoksia varten. Seuraava nähtävyys oli Preussin kuninkaalle Fredrik I:lle kuulunut Charlottenburgin linna, jossa saimme ihastella lukuisia koristeellisia huoneita ja kaunista puutarhaa. Sitten pidimme levähdystauon hotellilla, jonka jälkeen suuntasimme Berliinin muurille East Side Galleryn taideteoksia katselemaan ja nauttimaan illallista Kreuzbergiin hotellin läheisyyteen.

Torstai 1.11.
Torstai alkoi matkalla kohti Tekniikan museota. Museosta löytyi valtava määrä teknisiä laitteita aina maailman ensimmäisestä tietokoneesta lentokoneisiin ja optisiin harjoihin. Tekniikan museon jälkeen piipahdimme Checkpoint Charliella, entisellä Itä- ja Länsi-Berliinin välisellä rajanylityspaikalla. Sieltä suuntasimme kohti Gedächtniskircheä joka on 2. maailmansodassa pahoin vaurioitunut kirkko. Sen jälkeen oli vuorossa kaikkien odottama kolmen tunnin shoppailuhetki. Kävimme muun muassa KaDeWessa, joka on Manner-Euroopan suurin tavaratalo peräti seitsemällä kerroksellaan. Vaiherikkaan päivän viimeisenä, muttei vähäisimpänä kohteena oli Potsdamer Platz ja moderni Sony Center, jossa vapaa-aikaa oli tunti kahvin ja ruoan merkeissä. Illan päätteeksi lähdimme kohti hotellia jalat uupuneina, mutta mieli iloisena.

Perjantai 2.11.
Viimeisen päivän kohokohtana oli DDR-museo, jossa saimme kokeilla, millaista elämä Itä-Saksassa oli. Niin tavallisen ihmisen arki kuin Stasin salaisuudetkin avautuivat uudella tavalla, kun pääsi istumaan itäsaksalaisessa olohuoneessa ja vaikka kokeilemaan millaista oli olla salaisen poliisin, Stasin kuulusteltavana. Lounastauon jälkeen pääsimme erinäisten jännittävien vaiheiden jälkeen sopivasti lentoasemalle. Auf Wiedersehen, Deutschland!

Teksti on kurssilaisten ryhmätyön tulosta.