Viikko 37

 

Ylioppilaskirjoitukset alkavat. Maanantaina 13.9. aloitetaan äidinkielen kirjoituksilla. Keskiviikkona 15.9. on vuorossa reaalin PS, FI, HI, FY, BI ensimmäinen koepäivä. Perjantaina 17.9. on pitkän kielen yo-koe.  Abiturienttien tulee ensimmäisellä kirjoitusviikolla olla paikalla klo 7.45. Tsemppiä kaikille kirjoituksiin osallistuville!

Ykkösiä ja kakkosia pyydetään huomioimaan abit ja antamaan heille kirjoitusrauha. Liikutaan hiljaa käytävillä, eikä metelöidä. Koeviikon alkuun on pari viikkoa ja lukusuunnitelman tekeminen voisi olla jo ajankohtaista.

Mukavaa viikkoa kaikille!

Viikko 36 Syksyn yo-kirjoitukset lähestyvät

 

Tiistaista 7.9. lähtien opetus siirtyy yo-kirjoitusten alta väistötiloihin monitoimisalista ja Mauno Koivisto –salista. Myös ruokailujärjestelyt muuttuvat kirjoitusten ajaksi. Toisen kerroksen luokista haetaan ruoka käytävältä, syödään luokassa ja palautetaan astiat ala-aulaan. Ma 13.9. alkaen väistötiloihin siirtyy myös opetus luokista 201-203. Tarkemman infon saat opettajalta.

Keskiviikkona 8.9. RUB8/RUA10 -kurssi menee vierailulle Sibelius-museoon.

Perjantaina 10.9. yo-kirjoituksiin tulevilla on mahdollisuus testata laitteitaan monitoimisalissa klo 13.30-14.30.

Viime viikolla HI 5 vieraili Turun linnassa.

Viikko 35: Ryhmänohjausta torstaina

Maanantaina RUB8/RUB10 kurssi saa vieraakseen kielilähettilään, joka kertoo omasta ruotsin kielen käytöstään ja sen oppimisesta sekä hyödyistä omassa elämässään. Lisää tietoa kielilähettiläistä: https://www.kielilahettilaat.fi/ .

ABI-INFO järjestetään maanantaina klo 15:00-15:45 etänä, linkki tilaisuuteen löytyy perjantaina lähetetystä Juho Airolan lähettämästä Wilma-viestistä.

Ryhmänohjaustunti on torstaina 2.9. klo 13:15-13:45 omassa ryhmänohjausluokassa.

Koulussamme toimii nykyisin erityisopettaja Mari Vukelic. Hän on ensisijaisesti tavattavissa tiistaista perjantaihin koulusihteerin viereisessä huoneessa. Opiskelija voi olla suoraan yhteydessä erityisopettajaan. Ensisijaisesti erityisopetus lukiossa on opiskelutekniikoiden tehostamista. Lukiossa tehdään myös testejä oppimisvaikeuksien tunnistamiseksi. Erityisopettajat pitävät Taitava oppija-kurssia, johon ilmoittautuminen tapahtuu opinto-ohjaajan kautta. Erityisopettajan tukea voi saada yksilöllisen tarpeen mukaan.

Muistetaanhan hyvät käytöstavat niin koulussa kuin vapaa-ajallakin! Sosiaalisessa mediassakin ystävällinen kommunikointi toisten huomioon ottaminen on tärkeää.  Ryhmänohjauksessa olet jo kuullut tai kuulet myöhemmin Someturvasta: https://www.someturva.fi/. Someturva on ensimmäinen 24/7 palvelu, joka suojaa sinua päivittäisiltä sosiaalisen median vaaroilta ja auttaa, kun kohtaat ongelmatilanteita. Opiskelijat pääsevät kirjautumaan palveluun ryhmänohjaajalta saatavan koodin avulla, jolloin palvelussa voi tutustua turvaoppaisiin ja ilmoittaa ongelmatilanteesta.

Viikko 34: Päivitä abitti-tikku

Viime viikolla oli juhlava tunnelma, kun kolmoset tanssivat vanhojen tanssit Logomossa. Nyt on kuitenkin taas aika elää arkea (kunnes talvella kakkoset tanssivat).

Muista taas päivittää Abitti-tikkusi. Lukion Abitti-palvelin päivitetään maanantaina ja sen jälkeen vanhoja tikkuja ei tule käyttää. Tässä ohje: https://www.abitti.fi/fi/ohjeet/muistitikkujen-monistus/

Rästi- ja korotuskoe maanantaina klo 16:00 monitoimisalissa.

Matematiikkapaja järjestetään perjantaisin 13:15-14:30 luokassa 205A. Ilmoittauduthan tästä linkistä, jos olet tulossa paikalle tänä perjantaina: https://forms.office.com/r/zpEUyGrBEj . Osallistumalla aktiivisesti pajaan on mahdollista saada kurssimerkintä. Olet lämpimästi tervetullut myös osallistumaan satunnaisesti tai käymään lyhyemmäksi ajaksi, vaikka kurssimerkintä ei olisikaan tavoitteesi.

Jos olet aikeissa osallistua syksyn 2021 ylioppilaskirjoituksiin, tutustu YTL:n ohjeisiin koronavirukseen varautumisesta. Tämänhetkisen tiedon mukaan syksyn 2021 kokeet järjestetään alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Suositus maskin käytöstä koskee myös täysin rokotettuja kokelaita ja ylioppilastutkintoon osallistuvia suositellaan välttämään kontakteja 10 vuorokauden ajan ennen kokeita. Sivulta löydät myös toimintaohjeet kokelaille, jotka matkustavat ulkomailta Suomeen ennen koetta (ks. luku “Jos kokelas sairastuu ennen koetta”). https://www.ylioppilastutkinto.fi/koronavirukseen-varautuminen

Viikko 33: Vanhojen tanssit ja valokuvaus

Lukiolaisten liitto esittäytyy etänä ykkösille maanantaina 16.8.2021 klo 9.00 alkaen.

Maanantaina 16.8. ilmoittaudutaan tarvittaessa lukuvuoden 2020-2021 rästi- ja korotuskokeeseen, joka pidetään seuraavan viikon maanantaina 23.8. klo 16:00.

Torstaina kolmannen vuoden opiskelijoilla, jotka ovat valinneet vanhojentanssikurssin, on pitkään odotetut vanhat tanssit Logomossa. Tilaisuus jouduttiin viime talvena siirtämään koronatilanteen vuoksi myöhäisempään ajankohtaan.

Perjantaina järjestetään valokuvaus erillisen aikataulun mukaan. Ryhmänohjaajalta on saatu tilauslomake, joka toimitetaan täytettynä perjantaina kuvauksen yhteydessä kuvaajalle.

Toivottavasti kaikkien lukuvuosi on alkanut hyvissä tunnelmissa. Abitreenit-sivustolta löydät mm. kahden nuoren näkökulmia siihen, mitä lukion alkaessa olisi hyvä tietää: https://yle.fi/aihe/a/20-10001081

Viikko 32: Tervetuloa aloittamaan lukuvuotta 2021-2022!

Uusi lukuvuosi alkaa lähiopetuksessa keskiviikkona 11.8.2021. Päivän aikataulu on Wilmassa. Wilman osoite ja osin kirjautuminen järjestelmään on muuttunut, uusi osoite on: https://turku.inschool.fi/.

Oppituntien aloitus- ja loppumisajat muuttuvat hieman. Uudet tuntien aloitus- ja lopetusajat ovat:

  1. 8:30-9:45
  2. 10:00 – 11:15
  3. 11:30-13:15
  4. 13:30 – 14:45
  5. 14:50 – 16:05

Viikko 22: Perjantaina erikoisohjelmaa

Arviointiviikon viimeinen päivä on torstaina 3.6. Perjantaina 4.6. on erikoisohjelmaa: toisen vuosikurssin opiskelijoilla on vanhojentanssiharjoitukset. Muilla opiskelijoilla eli ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoilla sekä muilla, jotka eivät osallistu vanhojentanssiharjoituksiin tai lakkiaisrientoihin, on kevään toimintapäivä. Toimintapäivään osallistujat aloittavat koulupäivän klo 9.45 koulun pihalla. Pukeudu sään mukaisesti!

Rästikoe pidetään perjantaina 4.5. klo 15:00-18:00 (lmoittautuminen 2.6.2021 mennessä).

Lauantaina 5.6.2021 vietetään Kerttulin lakkiaisia Logomossa klo 11:00 alkaen. Koronarajoitusten vuoksi paikalla ovat vain lakitettavat ja muille juhla välitetään etänä. Opiskelijat ja juhlavieraat seuraavat lakkiaisia striimattuna Wilma-viestin ohjeen mukaan.

Jakson 5 uusintakoe järjestetään 15.6.2021 (ilmoittautuminen 9.6.2021 mennessä).

Aurinkoista ja rentouttavaa kesää kaikille!

Viikko 21: Arviointiviikko alkaa

Maanantaista keskiviikkoon opiskellaan vielä kursseja tavalliseen tapaan. Torstaina alkaa arviointiviikko ykköspalkin kokeella. Arviointiviikolla toimitaan vanhalla tutulla aikataululla eli kaikkien koulupäivä alkaa klo 9:45 joko kokeella tai preppaustunnilla. Luokkatilat löytyvät kotisivulta ja opettaja ilmoittaa ruokailuajan.

Vinkkejä koetilanteeseen:

Kun valmistaudut tekemään koetehtävää, lue huolella, mitä kysytään ja vastaa juuri siihen, mitä kysytään!

→ Joskus yksittäiset sanat vaikuttavat suoritukseesi. Esim. kielten kuuntelussa kannatta huomioida, kuinka monta kertaa kuulet äänitteen: You can listen to this part once/twice/three times.

→ Ennen esseevastauksen kirjoittamista suunnittele vastauksesi esim. kirjoittamalla vastauksen pääkohdat erilliselle paperille. Näin pystyt rauhassa keskittymään kirjoittamiseen ilman pelkoa asioiden unohtamisesta tai aiheen sivuraiteille joutumisesta.

Viikko 20: Ylioppilaskirjoitusten tulokset saapuvat

Kevään 2021 ylioppilastutkinnon tulokset ovat saatavilla tutkintopalvelusta tiistaina 18.5.2021 klo 9 lähtien. Tiedot pisterajoista julkaistaan samaan aikaan Ylioppilastutkintolautakunnan verkkosivuilla. Kokelas ja alle 18-vuotiaan kokelaan huoltaja näkee arvostellut koesuoritukset Opetushallituksen Oma Opintopolku -palvelusta 19.5.2021 klo 9 alkaen.

Kurssien varsinaisia oppitunteja on vielä jäljellä noin puolentoista viikon ajan, jonka jälkeen jatketaan arviointiviikolla. Nyt on vielä hyvää aikaa opiskella ja valmistautua kokeisiin.

Valmistaudu ajoissa: työskentele ahkerasti jo oppitunneilla – älä jätä tehtäviä tekemättä ja kuvittele ehtiväsi tehdä mahdottomia päivää ennen koetta. Voit myös suunnitella ajoissa lukuaikataulusi kertaamista varten. Kun sitten noudatat laatimaasi aikataulua, asiat tulee tehtyä ajallaan ja vältyt stressiltä, joka saattaa vaivata, jos liian paljon tekemistä jää kurssin viimeisiin päiviin.

Ole aktiivinen, keskity ja kuuntele oppitunnilla. Silloin kotitehtävien tekeminen ja kokeisiin valmistautuminen helpottuu.

Tee kotitehtävät ajallaan (myös opetteluläksyt, kuten vieraan kielen sanojen tai reaaliaineen asiakokonaisuuden kertaaminen). Läksyaiheista voi tehdä omia muistiinpanoja, jotka auttavat jäsentämään, muistamaan ja helpottavat myöhemmin kokeeseen kertaamista. Kerää esimerkiksi kielen läksystä vaikeat sanat tai tee tiivistelmä asiakokonaisuudesta.

Muista pitää taukoja. Olisi tärkeää, että vapaa-aikasi tuntuisi vapaalta, eikä olisi täynnä ”pitäisi lukea” – ajatuksia.

Viikko 19: Aivojumppaa ja lomapäiviä

Tämä viikko on tavallista lyhyempi opiskeluviikko, Kerttulissa lomaillaan helatorstain lisäksi perjantaina 14.5. (kyseinen koulupäivä on tehty aiemmin).

Syksyn 2021 Ylioppilastutkintoon ilmoittautuminen on 10.-25.5.2021, ja opinto-ohjaajan lähettämästä Wilma-viestistä löydät tarkemmat ohjeet, jos olet siinä vaiheessa opintoja.

Liikkuva opiskelu –hanke haastaa sinut kokeilemaan aivojumppaa tunnilla! Virkistyt, piristyt ja ajatuskin kulkee tämän jälkeen paremmin. 🙂

Harjoitus tehdään parin kanssa (turvavälein), kuten kuvassa. Ohjeet ovat kätevästi videolla. Tehtävä muuttuu haastavammaksi jokaisessa vaiheessa. Video kannattaa pysäyttää aina yhden vaiheen jälkeen ja kokeilla parin kanssa.

Numeroaivojumppa pareittain (kesto: 2:07 min.) : https://www.youtube.com/watch?v=8_x3Vnqc4pQ

Koronarajoituksista huolimatta mielikuvituksen voi päästää valloilleen – turvavälejä ei tarvita! Unohda rajoitukset ja heittäydy unelmien – tai painajaisten – kesään! Osallistu novellikilpailuun ja kirjoita novelli, jonka aiheena on PITKÄ KUUMA KESÄ. Novellin ohjepituus on 4000-6000 merkkiä. Otsikoi novellisi itse. Palauta novellisi ÄI03-kurssin opettajallesi sähköpostiin viimeistään 21.5! Voittajalle on luvassa huikea palkinto sekä mainetta ja kunniaa!