Viikko 9 Uusintakoe, abi-info ja kotiväen ilta

Toisen vuoden opiskelijoista tuli koulumme vanhimpia vanhojen päivän myötä. Tässä vielä katsaus Logomon tanssiaistunnelmiin.

Tällä viikolla Kerttulissa tapahtuu monenmoista, mutta viikolle osuu myös kaksi muuten merkittävää päivää. Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää vietetään 28.2. Päivä on virallinen liputuspäivä. Oheinen video kertoo lyhyesti (3 min.) Kalevalasta ja sen synnystä. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/11/07/kalevalan-paiva-282 

Toinen huomionarvoinen päivä on torstai 29.2. Kyseinen päivä on karkauspäivä, joka lisätään neljän vuoden välein helmikuun loppuun vuodenaikojen ja kalenterin synkronoimiseksi.

Kalenterivuoden pituus on 365 vuorokautta ei ole yhteismitallinen tähtitieteellisen vuoden kanssa. Maan kierros Auringon ympäri kestää 365 vuorokautta 5 tuntia 48 minuuttia ja 46 sekuntia. Näin ollen neljässä vuodessa ylimääräisiä tunteja kertyy noin vuorokauden edestä. Tämä epäsuhta tasataan joka neljäs vuosi karkauspäivän avulla.

Karkauspäivänä syntyneet voivat itse valita syntymäpäivänsä viettopäivän niinä vuosina, kun karkauspäivää ei ole. Tosin karkauspäivättömänä vuonna täysi-ikäisyyden rajapyykki ylittyy vasta maaliskuun ensimmäisenä päivänä. Karkauspäivä on kalenterin nimipäivätön päivä joulupäivän ja uudenvuoden päivän lisäksi.

Kerttulin tapahtumat:

Maanantai 26.2.

  • 22-ryhmille osoitettu kysely lukio-opinnoista ja jatkokoulutuksesta sulkeutuu klo 12. Jos on mahdollista, niin opiskelijat voisivat vastata kyselyyn klo 10 alkavan oppitunnin aikana. Vastausaika 1 – 5 min. Linkki kyselyyn on opinto-ohjaajan (Lukka) lähettämässä Wilma-viestissä.

Tiistai 27.2.

  • TECH ROAD SHOW toisen vuoden opiskelijoille monitoimisalissa klo 9-10. Kaikki koulussa olevat kakkoset paikalle.
  • Maanpuolustuskorkeakoulun esittely kaikille kiinnostuneille klo 14.50 luokassa 203 
  • Uusintakoe klo 16.30-19.30

Keskiviikko 28.2.

  • Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivä
  • OP2-opintojakson klo 8.30 ja klo 10 alkaville tunneille tulee Tarja Aittala Aluhallintovirastosta (AVI) puhumaan työelämätietoudesta

Torstai 1.3.

  • Lukion toisen vuoden opiskelijoiden kotiväen ilta klo 18

Perjantai 2.3.

  • ABI-info  kello 13.30 monitoimisalissa ja myös etämahdollisuudella. Linkki: Click here to join the meeting
  • Matikkapaja klo 13.15-14.30 luokassa 313

Mainiota maaliskuuta!

Viikko 7 Kaveruus on pieniä tekoja -kaverihaasteita sekä vanhojen tansseja

Alkavan viikon tärkeänä teemana on toisten huomioon ottaminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen ja tutustumiseen kannustaminen.

Tervehdi! Toisille meistä on vaikeaa tehdä aloite keskustelulle.

Esittäydy! Kerro, että sinä haluat tietää, kuka hän on. Tätä kaipaamme kaikki.

Kysy mielipidettä! Se, että joku on kiinnostunut meidän ajatuksista, on ihmisen perustarve.

Kehu! Kaikki ihmiset tarvitsevat hyvää palautetta, kiitosta ja rohkaisua.

#Kaverihaaste

  • Haastamme koko Kerttulin lukion yhteisön leikkimieliseen kilpailuun, jonka ideana on ystävällisten tekojen tekeminen koulun arjessa viikon aikana.
  • Padlettiin on kirjattu 100+3 ystävällistä tekoa, jotka me yhteisönä toteutamme / teemme
  • Teko tulee merkittyä tehdyksi painamalla kyseisen laatikon vasemmassa kulmassa näkyvää sydäntä (ts. tykkäys)

Oppilaitoksemme oma #Kaverihaaste-linkki: https://padlet.com/schooltobelong1/KertLu

Abien juhlaviikko on nyt takana, ja tällä viikolla juhlintavuorossa ovat lukiomme kakkosluokkalaiset, jotka ovat nyt virallisesti lukiomme vanhimmat opiskelijat. Vanhojen tanssien pukuloistoa on nähtävillä koulumme käytävillä perjantaiaamupäivän aikana. Ennen juhlaväen siirtymistä Logomoon antavat he pienet tanssimaistiaiset muille opiskelijoille ja opettajille. Ohessa kuitenkin vielä katsaus viime perjantain penkkaritunnelmiin.

Kuvat: Timo Tuominen

Blogissa jatkuu opiskelutaidoista muistutteleva sarja, jota julkaistaan pitkin kevättä.  Sarjan vinkit on laatinut erityisopettajamme Mari Vukelic, ja  visuaalisen ilmeen on toteuttanut Urheiluakatemian Erika Rautiainen. Urheiluakatemian somessa vinkkejä on jo vilissytkin. Ota Marin vinkit haltuun!

Toinen vinkki jaksamiseen ja hyvään opiskelumoodiin on esitelty alla.

Maanantai 12.2.

  • Rästikoe klo 16.30-19.30 monitoimisalissa

Tiistai 13.2.

  • Laskiaistiistai
  • Turun lukioiden poikien Futsal-turnaus Samppalinnan palloiluhallissa

Keskiviikko 14.2.

  • Ystävänpäiväbingo: Bingolappuja on jaossa eri kerroksien auloissa sekä kuraattorin huoneessa 225. Bingolapun täyttäneiden ja palauttaneiden kesken arvotaan muutamat palkinnot.
  • Kello 13.30 ja kello 14.00 järjestetään Monitoimisalissa ystävänpäivän ohjelmaa oppituntien aikana.

Torstai 15.2.

  • Tutor-haku päättyy. Ykköset ovat saaneet Wilma-viestiä asiasta. Hakemuksen voi laittaa Wilma-viestillä Mia Wikströmille.

Perjantai 16.2.

  • Vanhat koululla klo 10 alkaen. Tanssivilla kakkosilla ei ole oppitunteja.
  • Vanhojen tanssit koululla erikseen ilmoitettavan aikataulun mukaisesti.

Hyvää hiihtolomaa kaikille!

 

Viikko 6 Uusi jakso, DemoDay ja penkkarit

Uusi viikko alkaa liputuspäivällä. Tällä kertaa lippu nousee salkoon Johan Ludvig Runebergin kunniaksi. Runeberg eli ja vaikutti vuosina 1804-1877. Hänet muistetaan erityisesti Maamme-laulun ja Vänrikki Stoolin tarinoiden kirjoittajana. Runeberg loi ihannekuvan Suomen kansasta ja luonnosta sekä antoi Vänrikki Stoolin tarinoissa Suomelle moraalisen identiteetin. Runeberg korotti Elias Lönnrotin kanssa vastamuodostetun Suomen suuriruhtinaskunnan kulttuurikansojen joukkoon niin suomalaisten omissa kuin ulkomaalaistenkin silmissä. Ja parasta tässä päivässä tietysti on se, että voi nauttia kahvin tai maidon kera herkullisia Runebergin torttuja!

4. jakson alussa torstaina 8.2. ykkösillä on DemoDay-tapahtuma. DemoDay antaa ensimmäisen vuoden lukiolaisille maistiaisen tekniikan alan korkeakouluopinnoista. Opiskelijat pääsevät tuolloin tutustumaan Turun ammattikorkeakoulun, Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Yrkeshögskolan Novian tekniikan alan laboratorio- ja tutkimustiloihin demo-työpajojen muodossa. Tarkoitus on innostaa lukiolaisia tekniikan, luonnontieteen ja terveyden alan opintoihin.

Päivän aikataulu on seuraavanlainen:

Klo 12.30 – 13.00 yhteinen avajaistilaisuus ja ohjattu siirtyminen ensimmäiseen demoon
(Jos ensimmäinen demosi on Turun yliopistolla, osallistut avajaistilaisuuteen Turun yliopistolla.)

Klo 13.00 – 13:45 ensimmäinen demo

Klo 14.15 – 15.00 toinen demo

Perjantaina 9.2. onkin sitten penkinpainajais- eli penkkaripäivä. Abiturienttien päivä alkaa klo 10 monitoimisalista opettajien ja abiturienttien yhteisellä brunssilla. Klo 11.30 alkavan tunnin aikana on vuorossa abivideo, ja klo 13 saatellaan abit penkkariajelulle. Koulupäivä päättyy tähän.

Viikon 6 ohjelma:

Maanantai 5.2.

  • 4. palkin koe klo 10-14
  • J.L. Runebergin päivä

Tiistai 6.2.

  • 5. palkin koe klo 10-14

Keskiviikko 7.2.

  • 6. palkin koe klo 10-14
  • Ilmoittautumien rästikokeeseen päättyy tänään

Torstai 8.2.

  • 4. jakso alkaa
  • klo 12 ykköset siirtyvät DemoDay-tapahtumaan. Ohjelma alkaa klo 12.30.

Perjantai 9.2.

  • Penkkaripäivä. Abeille järjestetään brunssi monitoimisalissa klo 10.  Penkkariajelu on kaupungilla klo 13-14.

Sunnuntai 11.2. on laskiaissunnuntai. Tällöin kannattaa sään salliessa suunnata pulkkamäkeen! Hyvän ulkoilun jälkeen voikin sitten leipoa ja nauttia laskiaiseen kuuluvia laskiaispullia!

 

Viikko 5 Kimallusta ja koeviikko alkaa

Kolmas jakso on päättymässä ja koeviikko alkaa keskiviikkona! Olemme siirtymässä siis jaksojenkin osalta konkreettisesti kohti kevättä. On mukavaa, kun valon määrä on jo lisääntynyt niin, ettei viimeistenkään iltapäivän tuntien jälkeen tarvitse enää lähteä kotiin pimeässä.

Talven kimalluksesta ja juhlahumusta on kuitenkin nautittu vielä viikonloppunakin, kun moni kerttulilainen edusti ja palkittiin Varsinais-Suomen Urheilugaalassa Logomossa! Usea lukiomme opiskelija saavutti ansaittua menestystä ja tunnustusta.

Vuoden nuori urheilija: Lotte-Line Ekström, suunnistus

Paavo Nurmi keskuksen kannatuspalkinto: Milla Granlund, salibandy

Lajiensa parhaat:

Aliisa Soini, uinti

Silja Koskinen, alppilajit

Lisäksi palkituissa oli lukuisia vanhoja kerttulilaisia, kuten vuoden urheilija Wilma Murto! Wilman valmentaja ja akatemiavalmentajamme Jarno Koivunen voitti myös vuoden valmentajan palkinnon!

Paljon onnea palkituille!

Henkilökuntaakin oli paljon paikalla juhlistamassa:

 

Lisää kimallusta on odotettavissa myös kolmen viikon sisään, sillä Vanhojen tanssit lähestyvät! Kerttulin wanhat tanssitaan tänä vuonna 16.2.2024 perjantaina Logomossa klo 19.30. Lippuja voi ostaa Lippu.fi -palvelun kautta.

Harjoitukset ovat edenneet hyvin niin, että tanssit alkavat olla jo mallikkaasti hallussa jokaisella parilla. Treeneissä päästäänkin keskittymään seuraavaksi viimeistelyyn, kuten muodostelmien ja siirtymien harjoitteluun. Kakkoset ovat aloittaneet myös oman tanssin harjoittelun. Oma tanssi huipentaa vanhojen illan! Kuvissa on tunnelmia treeneistä:

 

Muistutuksena: Tällä viikolla tiistaina opiskellaan itsenäisesti kokeisiin ja koulutalo on kiinni! Kouluruokaakaan ei siis ole tarjolla tiistaina. Opettajat ovat koko henkilökunnan koulutuksessa TSYK:in lukiossa.

 

Maanantai 29.1.

 •  Kolmannen jakson viimeinen normaali koulupäivä.

Tiistai 30.1.

 •  Opiskelijoilla itsenäisen opiskelun päivä. Opettajat koulutuksessa TSYK:in lukiossa.

Keskiviikko 31.1.

 • Abiturienttien ruotsin kirjoituskilpailu klo 10 luokassa 309
 • 1-palkin koe klo 10-14

Torstai 1.2.

 • 2-palkin koe klo 10-14

Perjantai 2.2. 

 • 3-palkin koe klo 10-14

 

Tsemppiä alkavaan koeviikkoon!

Viikko 4 Tunnelmia esittelyilloista ja opiskelutaitojen sarja alkaa!

Viime viikon esittelyilloissa saatiin molempina päivinä Kerttulin monitoimisali tupaten täyteen ysiluokkalaisia ja heidän huoltajiaan. Toivottavasti moni oli tutustumassa tulevaan opinahjoonsa! ICT-lukion illassa myös opiskelijat esittelivät tekemiään projekteja. Ohessa iltojen tunnelmia kuvien muodossa.

 

Opiskelijamme Andrei Belogurov on ICT-opintojensa lopputyönä koodannut upeasti Turun kaupungin Minecraft-pelin sisään. Työssään Belogurov käytti hyväkseen kaupungin avoimia aineistoja, kuten laserkeilausaineistoja, ilmakuvia ja 3D-malleja. Belogurov kuvaa prosessiaan haastavaksi ja joutui selättämään useita ongelmia, kuten tulvivan Halisten kosken. Lopputulos on kuitenkin huikaiseva, ja nyt kuka tahansa voi seikkailla Minecraft-Turussa!

Työ on huomioitu Helsingin Sanomissakin, hienoa Andrei!

Käy lukemassa Hesarin juttu: https://www.hs.fi/kotimaa/turku/art-2000010120224.html

Katso Minecraft-kaupungin videoesittely: https://www.youtube.com/watch?v=yzO7G7EHWyA

 

Koeviikko lähestyy kovaa vauhtia: käsillä on kolmannen jakson viimeinen kokonainen opiskeluviikko ennen koeviikon alkua. Blogissa käynnistyykin tällä viikolla opiskelutaidoista muistutteleva sarja, jota julkaistaan pitkin kevättä.  Sarjan vinkit on laatinut erityisopettajamme Mari Vukelic ja Urheiluakatemian Erika Rautiainen on toteuttanut visuaalisen ilmeen. Urheiluakatemian somessa vinkkejä on jo vilissytkin. Ota Marin vinkit haltuun!

Ensimmäisenä vinkkinä on huolehtia hyvästä tunnetilasta opiskelun yhteydessä. Ota rutiiniksi hakea hyvä tunnetila päälle ennen esimerkiksi oppitunnin alkua tai läksyjen tekoa.

 

 

Tsemppiä viikkoon!

 

Viikon ohjelma:

Maanantai 22.1.

 •  23-ryhmien opiskelijoiden alustavat yo-kirjoitussuunnitelmat tehdään tällä viikolla. Tarkat ohjeet ja aikataulu opinto-ohjaajan lähettämässä Wilma-viestissä.
 • BI4.2 ja BI4.3 vierailevat Turun Yliopiston Bioteknologian laitoksella prof. Yagut Allahverdijeva-Rinteen ryhmän kasvimolekyylibiologian fotosynteesitutkimuksiin tutustumassa. Oppilaat pääsevät mittaamaan fotoinhibiition vaikutuksia fotosynteesitehoon sekä demonstroimaan fotosynteesiä leväpallotyön avulla.

Tiistai 23.1.

 • BI3.1-ryhmän vieraaksi Kerttulin lukioon tulee Turun Yliopiston Biologian laitokselta dos. yliopistonlehtori Tapio Eeva, joka esittelee oman tutkimusryhmänsä ympäristöekologisia tutkimuksia. Oppilaat tekevät dos. Eevan Harjavallan tutkimusalueelta keräämästä datasta tutkielman raskasmetallien yhteydestä talitiaisen elinkiertopiirteisiin. Lisäksi dos. Eeva esittelee Biologian laitosta. 

Keskiviikko 24.1.

 • Äidinkielen treenit klo 8.30 kakkoskerroksessa 
 • TE 1 -opiskelijoille terveydenhoitaja Leena Kurka tulee kertomaan seksuaalisesta hyvinvoinnista sekä suostumuksesta.
 • BI4.3 vierailee Turun Yliopiston Bioteknologian laitoksella prof. Yagut Allahverdijeva-Rinteen ryhmän kasvimolekyylibiologian fotosynteesitutkimuksiin tutustumassa. Oppilaat pääsevät mittaamaan fotoinhibiition vaikutuksia fotosynteesitehoon sekä demonstroimaan fotosynteesiä leväpallotyön avulla.

Torstai 25.1.

 • Filokahvila salissa alkaen klo 14.50

Perjantai 26.1

 • Vanhojen treenit poikkeuksellisesti monitoimisalissa klo 13.30-15

Viikko 3 Esittelyillat maanantaina ja tiistaina

Tervetuloa Kerttulin lukion esittelyiltoihin maanantaina ja tiistaina 15. ja 16.1.!

Lukiossamme on avoimet ovet heti viikon alkuun yhdeksäsluokkalaisille ja heidän huoltajilleen. Esittelyilloissa on luvassa tietoa lukio-opinnoista yleisesti ja painotuslinjojemme erityispiirteistä. Urheilulinjan esittelyssä valmentajat pitävät ensin lajikohtaiset osuudet, ja sen jälkeen alkaa yhteinen yleisosuus. Tiistaina on vuorossa ICT-linjan ja yleislinjan esittely. Molempina iltoina on aikaa myös kiertää koulutaloa, tavata opettajia ja tutustua luokissa eri oppiaineiden opiskeluun.

Esittelyillat:

Urheilulinja: Maanantaina 15.1. klo 17.45 lajiesittelyt ja klo 18.30 yleisesittely

ICT- ja yleislinja: Tiistaina 16.1. klo 18.30 

 

Marraskuisesta Leobenin projektista on julkaistu hieno raportti, jossa opiskelijat esittelevät vierailun vaiheita. Käy lukemassa raportti osoitteessa: t.co/lLW6ZmQRlX

Haluaisitko itsekin lähteä opintomatkalle? Jatkossakin Kerttulin opiskelijoiden on mahdollista lähteä mukaan vastaaviin ainutlaatuisiin ulkomaanprojekteihin. Tämän viikon tiistaina järjestetään seuraavan Italian Erasmus-projektin infotilaisuus klo 14.55-16 luokassa 301. Projektissa vieraillaan ystävyyskoulussamme Italiassa syksyllä 2024 ja majoitetaan italialaisia vieraita keväällä 2025. Aiemmassa Italian projektissa syntyi lukuisia uusia ystävyyssuhteita ja unohtumattomia muistoja. Matka kutsuu!

Tällä viikolla kerttulilaiset mittaavat osaamistaan taas myös luonnontieteissä, sillä torstaina järjestetään Kansallinen maantieteen kilpailu. Kilpailuun voi osallistua luokassa 401 klo 13-14! Lisäksi perjantaina järjestetään Neljän tieteen kisojen loppukilpailu. Tsemppiä kaikille kilpailijoille!

 

Viikon ohjelma:

Maanantai 15.1.

 • Esittelyilta klo 17.45 lajiesittelyt, 18.30 yleisesittely, urheilulinja

 

Tiistai 16.1.

 • UE 2 – opintojakson opiskelijat vierailevat Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkossa (Turun ortodoksinen kirkko)
 • klo 14:55-16:00 luokassa 301 infotilaisuus ensi lukuvuoden aikana järjestettävästä opiskelijavaihdosta Italiaan, lisää tietoa ti 9.1. lähetetyssä Wilma-viestissä
 • Esittelyilta klo 18.30, ICT- ja yleislinja

 

Keskiviikko 17.1.

 • Äidinkielen treenit klo 8.30 kakkoskerroksessa 

 

Torstai 18.1.

 • Maantiedekilpailu klo 13-14 luokassa 401

Perjantai 19.1. 

 • 4. tieteen kisat, loppukilpailu
 • matikkapaja klo 13.15-14.30 luokassa 313
 • Vanhojen tanssit -kurssien treenit koulun monitoimisalissa klo 14.45-16

Mukavaa viikkoa!

Viikko 2 Kevätlukukausi alkaa!

Hyvää uutta vuotta Kerttuli ja tervetuloa aloittamaan kevätlukukautta!

Joululomaa edeltäneellä viikolla Kerttulissa oli vielä useita tapahtumia ennen siirtymistä lomailemaan. Torstaina vietettiin digivapaata päivää, eli opiskeltiin ilman digilaitteita. Samana päivänä OPKH järjesti myös yhteisen joulutapahtuman ja opiskelijahuolto järjesti piparkakkujen koristelua. Tapahtumassa ohjelmana oli perinteisesti jouluinen tietovisa ja tortunsyöntikilpailu.

Digivapaa välitunti!

Tortunsyöntikilpailu – tiukkaa ahmimista!

Perjantaina lomalle siirryttiin perinteisen joulukirkon kautta. Kirkossa kuultiin upeita musiikkiesityksiä!

Uusi lukuvuosi käynnistyy normaalin opiskeluviikon merkeissä! Arkeen ja rutiineihin saadaan kuitenkin siirtyä mukavan talvisissa tunnelmissa. Kannattaa hyödyntää talviulkoilu ja -urheilumahdollisuuksia. Ladut ovat hyvässä kunnossa ja ulkojäät parhaimmillaan!

 

Viikon päästä Kerttulissa järjestetään myös lukion esittelyillat ysiluokkalaisille, tervetuloa!

Maanantaina 15.1.2024 urheilulinjan esittelyilta klo 18.30

Tiistaina 16.1.2024 yleislinjan ja ICT-linjan esittelyilta klo 18.30

 

Viikon ohjelma:

Maanantai 8.1.

 • Kevätlukukausi alkaa

Tiistai 9.1.

 • Keväällä-2024 ja syksyllä 2024 valmistuvien abien OP1-moduulin viimeiset opetuskerrat ti ja ke viikolla 2. Ks. oman opinto-ohjaajasi Wilma-viestistä tarkat ajankohdat.

Keskiviikko 10.1.

 • Keskiviikkona järjestetään Kerttulin lukiossa Talousguru-kilpailu klo 9-11. Kilpailu on kaksiosainen; alkukilpailussa parhaiten menestyneet opiskelijat kutsutaan loppukilpailuun, joka pidetään Helsingissä 29.2.2024. Loppukilpailussa parhaiten menestyneille on tarjolla opiskelupaikkoja korkeakouluissa ja rahapalkintoja.

Torstai 11.1.

 • 11.1.2024 2-4 vuosikurssin ICT-läiset poissa ruokailusta eteenpäin (viimeistään 11:45). Suomen puolustusvoimat ja turvallisuuspoliittinen tilanne nyt sekä ICT-alan erityis- ja erikoistehtävät varusmiespalveluksessa

Perjantai 12.1

 • Seurakunnan päivänavaus
 • Matikkapaja klo 13.15-14.30 luokassa 313
 • Monitoimisalin rakentaminen esittelyiltoja varten

Tulossa:

Esittelyillat maanantaina ja tiistaina 15. ja 16.1.

Viikko 51 Kohti joulua

Kerttulissa otettiin perjantaina osaa Lyhytelokuvapäivään, jota vietetään tänä vuonna Suomessa jo yhdettätoista kertaa. Virallinen tapahtumapäivä on 21.12.2023, mutta elokuvia on mahdollista katsella 14.12.-21.12. välisenä aikana. Tämänvuotiseksi pop-up -paketiksi valikoitui neljän paketin joukosta Suomen elokuvasäätiön neljä lyhytelokuvaa sisaruussuhteista.

Yleisöäänestyksen tuloksena 139 vastaajasta 51,8 % piti Pupu-elokuvaa parhaana. Muuten äänet jakautuivat kolmen muun elokuvan kesken melko tasaisesti. Tapahtumasta pidettiin kovasti. Vain yksi kyselyyn vastanneista opiskelijoista oli sitä mieltä, että olisi ollut mieluummin oppitunnilla. Tapahtuma voitaneen tulkita onnistuneeksi!

Kuluvalla viikolla on jälleen poikkeusohjelmaa, kun ICT-linjan opiskelijat pääsevät keskiviikkona tutustumaan mm. Oy Dell Ab:n tarjoamiin työtehtäviin sekä kuulemaan erään ICT-ammattilaisen uratarinan. Ohjelma alkaa klo 10.00, ja tarkemmat aikataulut, paikoitukset sekä  tapahtumien kohderyhmät ovat Wilmassa.

Torstaina on vuorossa taas koulupäivä entisaikojen malliin, eli siten kuin koulupäivät pidettiin aikana ennen digiä. Yritetään siis parhaamme mukaan viettää välitunnit ilman puhelimia sekä oppitunnit ilman tietokoneita – katsotaan, mitä siitä seuraa. Puhelimetonta aikaa voi kuluttaa makeasti vaikkapa pipareita koristellen.

Torstaina myös OPKH järjestää jouluista ohjelmaa opiskelijoille. Luvassa mm. joulutortunsyöntikisa. Ole kuulolla viikon mittaan, jotta tiedät olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, etteivät tortut mene sivu suun.

Tässä vielä viikon tapahtumat listattuna:

Maanantai 18.12

  • Viikon toiseksi viimeinen ”normaali” työpäivä

Tiistai 19.12.

  • Klo 16.30-19.30 2. jakson uusintakoe Monitoimisalissa

Keskiviikko 20.12.

  • Klo 8.30-10 äidinkielen treenit
  • Klo 9.00-9.45 Mindful student
  • Klo 10 alkaen ICT-lukion poikkeusohjelmaa yhdessä Oy Dell Ab:n kanssa

Torstai 21.12.

  • Digivapaa päivä
  • Klo 11.30 – 13.30 piparipaja 2. kerroksessa kuraattorin huoneessa. Tervetuloa!
  • OPKH:n järjestää jouluista ohjelmaa

Perjantai 22.12.

  • Klo 12.30 alkaen joulukirkko Turun tuomiokirkossa/ joulutapahtuma koululla.
  • Talvipäivänseisaus. Tästä päivästä lähtien päivät alkavat taas pidentyä pikkiriikkisin tontunaskelin.

Koko Kerttulin väki toivottaa kaikille hyvää joulua!

Nähdään taas ensi vuonna 8.1.2024!

 

Viikko 50 Villasukkia ja vierailuja

Viikonloppuna Kerttulin valtasi iloinen joukko opiskelijoita mukanaan hirmuinen määrä rautaa. Ohessa tunnelmakuvia laneilta.

Toiseksi viimeinen työviikko ennen joulutaukoa jatkuu ihanan talvisessa säässä. Keskiviikkona on Lucian päivä. Sitä vietetään Pyhän Lucian muistoksi vuosittain hänen kuolinpäivänään 13. joulukuuta. Ohessa pieni katsaus Lucian jännittävään, veriseen ja valoisaan tarinaan (2 min 25 s): https://areena.yle.fi/1-3867049

Kerttulissa vietetään perjantaina hämäränhyssyistä päivää glögintuoksussa ja villaan kääriytyneinä. OPKH tarjoaa glögit ja kannustaa kaikkia opiskelijoita ja opettajia villasukkailemaan ja -paitailemaan. Kerrankin koulussa tarkenee ilman takkia.

Lisäksi perjantaina on Jouluradion lanseeraama valtakunnallinen Joululaulupäivä. Joululaulupäivän slogan #lupalaulaa kertoo, että jokainen suomalainen saa laulaa täysin palkein joululauluja siellä, missä mieli tekee.

Kerttulin tapahtumat viikolla 50:

Maanantai 11.12.

  • BI6.2 bioteknologian ryhmä vierailee Turun yliopiston biokemian laitoksella. Ohjelmassa dna:n katkaisemista entsyymien avulla, dna:n eristämistä banaanista ja dna:n näkyväksi tekemistä UV-valon avulla. 
  • Klo 15.00 2. jakson arvosanat tulevat näkyviin opiskelijoille

Tiistai 12.12.

  • Klo 16.30-19.30 korotuskoe luokassa 205A
  • Abien OP1-tunnit viikolla 50 (ti + ke)  – lisätiedot oman opon Wilma-viestissä.

Keskiviikko 13.12.

  • Klo 15.00 OPKH:n kokous luokassa 116. Kaikki koulun opiskelijat ovat tervetulleita osallistumaan ja seuraamaan kokousta.
  • BI6.3 bioteknologian ryhmä vierailee Turun yliopiston biokemian laitoksella. Ohjelmassa dna:n katkaisemista entsyymien avulla, dna:n eristämistä banaanista ja dna:n näkyväksi tekemistä UV-valon avulla. 
  • Abien OP1-tunnit viikolla 50 (ti + ke)  – lisätiedot oman opon Wilma-viestissä.
  • Lucian päivä

Torstai 14.12.

Perjantai 15.12.

  • Pukeudu villasukkiin / villapaitaan  -päivä. OPKH tarjoaa glögiä!
  • Lukioiden sekakoristuranus Kupittaan palloiluhallissa klo 10-14
  • BI6.4 bioteknologian ryhmä vierailee Turun yliopiston biokemian laitoksella. Ohjelmassa dna:n katkaisemista entsyymien avulla, dna:n eristämistä banaanista ja dna:n näkyväksi tekemistä UV-valon avulla. 
  • Matikkapaja klo 13.15-14.30 luokassa 313

Hyvää viikonloppua!

 

Viikko 49 Itsenäisyyspäivä ja muuta mukavaa

Lauantaina 1.12. vietettiin Turun tuomiokirkossa Kerttulin lukion lakitus- ja itsenäisyysjuhlaa. 58 upeaa nuorta sai ylioppilastutkintotodistuksensa, ylioppilaslakkinsa ja paljon hyviä elämänohjeita matkaevääkseen. Onnea vielä kaikille lakkinsa ansainneille!

Kerttulin 3. vuoden opiskelijan Anna Kuivalan essee Ennen kaikkea vaimo, ei ihminen pääsi tämän vuoden Pikku-Finlandia -kilpailussa finalistiksi asti. Finaaliin valittiin tänä vuonna viisi esseetä. Kilpailun voittajaksi selviytyi tänä vuonna Otso Miikkulainen Kallion lukiosta, ja hänet  palkittiin Finlandia-palkintojen myöntämistilaisuuden yhteydessä 29.11.2023.

Pikku-Finlandia on Äidinkielen opettajain liiton vuosittain järjestämä kirjallisuusesseekilpailu. Siihen voivat osallistua kaikki Suomen toisen asteen opiskelijat.

Kaikki Pikku-Finlandia -finalistit saavat kunniakirjan sekä viime vuoden kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaneen Iida Rauman Hävitys-teoksen.

https://www.aidinkielenopettajainliitto.fi/toiminta/pikku-finlandia/pikku-finlandia-2023/

Paljon onnea myös Annalle. Upea suoritus!

Kerttulin lukion Mimosa Turunen osallistui STEAM-opintojaksoon Terveysteknologia osana bioanalyytikon työtä. Opintojakso on kahden opintopisteen suuruinen kokonaisuus ammattikorkeakouluopintoja. Kokonaisuus sisälsi teoriaa sekä käytännön harjoituksia laboratoriotutkimuksista. Viime viikolla opintoihin kuului mm. veriryhmän määritystä ja hemoglobiinin mittausta. Oheisessa kuvassa Mimosa  on testihenkilönä.

Alkava viikko alkaa mahtavassa talvisäässä. Kaupungin ulkoliikuntapaikkoja valmistellaan kovaa vauhtia käyttökuntoon. Lähde itsenäisyyspäivänä happihyppelylle, pakkaa termari reppuun ja suuntaa vaikka pulkkamäkeen!

Kerttulissa tapahtuu:

Maanantai 4.12.

  • Viimeinen ilmoittautumispäivä 12.12. pidettävään korotuskokeeseen
  • Instagramissa on OPKH:n joulukalenteri jokaisena arkipäivänä loppulukuvuoden ajan. Joulukalenterista on mahdollisuus voittaa erilaisia palkintoja. Käy osallistumassa.

Tiistai 5.12.

  • Klo 16.30-19.30 2. jakson rästikoe

Keskiviikko 6.12.

  • Hyvää Suomen itsenäisyyspäivää kaikille!

Torstai 7.12.

  • Biokemian ryhmä vierailee Turun yliopiston teknillisessä tiedekunnassa, jossa käynnistyy elintarviketekniikan koulutusohjelma keväällä 2024. Lähtö koululta klo 12.45 ja paluu klo 14.45.

Perjantai 8.12.

  • Seurakunnan päivänavaus
  • Matikkapaja klo 13.15-14.30 luokassa 205A
  • ICT-linjalaiset ja LANit valtaavat monitoimisalin