Viikko 22: Perjantaina erikoisohjelmaa

Arviointiviikon viimeinen päivä on torstaina 3.6. Perjantaina 4.6. on erikoisohjelmaa: toisen vuosikurssin opiskelijoilla on vanhojentanssiharjoitukset. Muilla opiskelijoilla eli ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoilla sekä muilla, jotka eivät osallistu vanhojentanssiharjoituksiin tai lakkiaisrientoihin, on kevään toimintapäivä. Toimintapäivään osallistujat aloittavat koulupäivän klo 9.45 koulun pihalla. Pukeudu sään mukaisesti!

Rästikoe pidetään perjantaina 4.5. klo 15:00-18:00 (lmoittautuminen 2.6.2021 mennessä).

Lauantaina 5.6.2021 vietetään Kerttulin lakkiaisia Logomossa klo 11:00 alkaen. Koronarajoitusten vuoksi paikalla ovat vain lakitettavat ja muille juhla välitetään etänä. Opiskelijat ja juhlavieraat seuraavat lakkiaisia striimattuna Wilma-viestin ohjeen mukaan.

Jakson 5 uusintakoe järjestetään 15.6.2021 (ilmoittautuminen 9.6.2021 mennessä).

Aurinkoista ja rentouttavaa kesää kaikille!

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 22: Perjantaina erikoisohjelmaa

Viikko 21: Arviointiviikko alkaa

Maanantaista keskiviikkoon opiskellaan vielä kursseja tavalliseen tapaan. Torstaina alkaa arviointiviikko ykköspalkin kokeella. Arviointiviikolla toimitaan vanhalla tutulla aikataululla eli kaikkien koulupäivä alkaa klo 9:45 joko kokeella tai preppaustunnilla. Luokkatilat löytyvät kotisivulta ja opettaja ilmoittaa ruokailuajan.

Vinkkejä koetilanteeseen:

Kun valmistaudut tekemään koetehtävää, lue huolella, mitä kysytään ja vastaa juuri siihen, mitä kysytään!

→ Joskus yksittäiset sanat vaikuttavat suoritukseesi. Esim. kielten kuuntelussa kannatta huomioida, kuinka monta kertaa kuulet äänitteen: You can listen to this part once/twice/three times.

→ Ennen esseevastauksen kirjoittamista suunnittele vastauksesi esim. kirjoittamalla vastauksen pääkohdat erilliselle paperille. Näin pystyt rauhassa keskittymään kirjoittamiseen ilman pelkoa asioiden unohtamisesta tai aiheen sivuraiteille joutumisesta.

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 21: Arviointiviikko alkaa

Viikko 20: Ylioppilaskirjoitusten tulokset saapuvat

Kevään 2021 ylioppilastutkinnon tulokset ovat saatavilla tutkintopalvelusta tiistaina 18.5.2021 klo 9 lähtien. Tiedot pisterajoista julkaistaan samaan aikaan Ylioppilastutkintolautakunnan verkkosivuilla. Kokelas ja alle 18-vuotiaan kokelaan huoltaja näkee arvostellut koesuoritukset Opetushallituksen Oma Opintopolku -palvelusta 19.5.2021 klo 9 alkaen.

Kurssien varsinaisia oppitunteja on vielä jäljellä noin puolentoista viikon ajan, jonka jälkeen jatketaan arviointiviikolla. Nyt on vielä hyvää aikaa opiskella ja valmistautua kokeisiin.

Valmistaudu ajoissa: työskentele ahkerasti jo oppitunneilla – älä jätä tehtäviä tekemättä ja kuvittele ehtiväsi tehdä mahdottomia päivää ennen koetta. Voit myös suunnitella ajoissa lukuaikataulusi kertaamista varten. Kun sitten noudatat laatimaasi aikataulua, asiat tulee tehtyä ajallaan ja vältyt stressiltä, joka saattaa vaivata, jos liian paljon tekemistä jää kurssin viimeisiin päiviin.

Ole aktiivinen, keskity ja kuuntele oppitunnilla. Silloin kotitehtävien tekeminen ja kokeisiin valmistautuminen helpottuu.

Tee kotitehtävät ajallaan (myös opetteluläksyt, kuten vieraan kielen sanojen tai reaaliaineen asiakokonaisuuden kertaaminen). Läksyaiheista voi tehdä omia muistiinpanoja, jotka auttavat jäsentämään, muistamaan ja helpottavat myöhemmin kokeeseen kertaamista. Kerää esimerkiksi kielen läksystä vaikeat sanat tai tee tiivistelmä asiakokonaisuudesta.

Muista pitää taukoja. Olisi tärkeää, että vapaa-aikasi tuntuisi vapaalta, eikä olisi täynnä ”pitäisi lukea” – ajatuksia.

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 20: Ylioppilaskirjoitusten tulokset saapuvat

Viikko 19: Aivojumppaa ja lomapäiviä

Tämä viikko on tavallista lyhyempi opiskeluviikko, Kerttulissa lomaillaan helatorstain lisäksi perjantaina 14.5. (kyseinen koulupäivä on tehty aiemmin).

Syksyn 2021 Ylioppilastutkintoon ilmoittautuminen on 10.-25.5.2021, ja opinto-ohjaajan lähettämästä Wilma-viestistä löydät tarkemmat ohjeet, jos olet siinä vaiheessa opintoja.

Liikkuva opiskelu –hanke haastaa sinut kokeilemaan aivojumppaa tunnilla! Virkistyt, piristyt ja ajatuskin kulkee tämän jälkeen paremmin. 🙂

Harjoitus tehdään parin kanssa (turvavälein), kuten kuvassa. Ohjeet ovat kätevästi videolla. Tehtävä muuttuu haastavammaksi jokaisessa vaiheessa. Video kannattaa pysäyttää aina yhden vaiheen jälkeen ja kokeilla parin kanssa.

Numeroaivojumppa pareittain (kesto: 2:07 min.) : https://www.youtube.com/watch?v=8_x3Vnqc4pQ

Koronarajoituksista huolimatta mielikuvituksen voi päästää valloilleen – turvavälejä ei tarvita! Unohda rajoitukset ja heittäydy unelmien – tai painajaisten – kesään! Osallistu novellikilpailuun ja kirjoita novelli, jonka aiheena on PITKÄ KUUMA KESÄ. Novellin ohjepituus on 4000-6000 merkkiä. Otsikoi novellisi itse. Palauta novellisi ÄI03-kurssin opettajallesi sähköpostiin viimeistään 21.5! Voittajalle on luvassa huikea palkinto sekä mainetta ja kunniaa!

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 19: Aivojumppaa ja lomapäiviä

Viikko 18: Ryhmänohjaus perjantaina

Hyväksytyn yksittäisen kurssin korotuskuulustelu (arvioitu jaksoissa 1-4) pidetään 3.5.2021 klo 15.00 – 18.00. Koko oppiaineen korotustentti (keväällä 2021 valmistuvat) pidetään 4.5.2021 klo 15.00 – 18.00.

Ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoiden RO-tuokio siirtyy pidettäväksi perjantaina 7.5. klo 13.05 alkaen kotiluokassa. Aiheena on ensi lukuvuoden kurssivalintojen tekeminen Wilmaan ryhmänohjaajan johdolla. Kolmannen vuoden opiskelijat tekevät kurssivalinnat omatoimisesti opinto-ohjaajan lähiopetuksen tai vaihtoehtoisesti Wilma-viestin ohjeen mukaan.

Sunnuntaina juhlitaan äitejä ja Eurooppaa. Äitienpäivää vietetään aina toukokuun 2. sunnuntaina kaikkien äitien kunniaksi. Vuonna 2021 tulee täyteen 103 vuotta äitienpäivän juhlintaa, sillä sitä on vietetty Suomessa jo vuodesta 1918.

 

Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä, jota vietetään vuosittain 9.5. Schumanin julistuksen vuosipäivänä. Lue lisää: https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day_fi .

 

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 18: Ryhmänohjaus perjantaina

Viikko 17: Kaikki opiskelijat lähiopetuksessa

Koko koulu siirtyy maanantaina 26.4.2021 lähiopetukseen. Vahva maskinkäyttösuositus jatkuu ja hygienia- ja etäisyysohjeita on syytä noudattaa. Pidemmät välitunnit kannattaa viettää ulkona. Maanantaista lähtien on voimassa uusi ruokailuaikataulu, joka löytyy kotisivuilta.  Olemme ottaneet käyttöön kolmannen ruokailutilan: monitoimisalissa ruokailevat ottavat ruokansa yläruokalan linjastosta ja siirtyvät ruokailemaan monitoimisalin työpöytäpaikoille.

Lukiolaiset voivat olla korona-asioissa yhteydessä Opiskeluterveydenhuollon keskitettyyn puhelinpalveluun. p. 02 266 1570 (ma–to klo 8–15, pe klo 8–13). Testiin voi hakeutua myös Omaolo-palvelun kautta. Iltaisin ja viikonloppuisin palvelee Turun alueen yhteispäivystys numerossa 02 313 8800.

Neljännen jakson uusintakoe pidetään ti 27.4.2021 klo 15 – 18 monitoimisalissa.

Keskiviikkona 28.4. klo 18:00 järjestetään 1. vuoden opiskelijoiden huoltajailta. Ryhmänohjaajat lähettävät kutsut etänä pidettävään huoltajailtaan oman ryhmänsä huoltajille.

Hyväksytyn yksittäisen kurssin korotuskuulustelu (arvioitu jaksoissa 1-4) pidetään 3.5. klo 15.00 – 18.00. Ilmoittautuminen kuulusteluun päättyy 26.4. Hyväksytyn kurssin arvosanan voi korottaa kerran vuoden aikana kurssin suorittamisesta. Korotuskuulusteluun sisältyy mahdollisesti tehtäviä, jotka on palautettava opettajalle ennen koetilaisuutta. Korotuskuulustelussa voi korottaa vain yhtä kurssia. Korotuskuulusteluun ilmoittaudutaan erillisellä lomakkeella, joka löytyy kanslian edessä olevalta hyllyltä. Lomake palautetaan suoraan opettajalle viimeistään kalenteriin merkittynä ilmoittautumispäivänä.

Koko oppiaineen korotustentti (keväällä 2021 valmistuvat) pidetään 4.5.2021 klo 15.00 – 18.00. Ennen päättötodistuksen antamista opiskelijalle annetaan mahdollisuus koko oppiaineen oppimäärän arvosanan korottamiseen erillisessä korotustentissä. Korotustenttiin ilmoittaudutaan erillisellä lomakkeella. Ilmoittautuminen korotustenttiin päättyy 26.4.2021.

Hauskaa vappua kaikille!

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 17: Kaikki opiskelijat lähiopetuksessa

Viikko 16: Hybridiopiskelu jatkuu

Tällä viikolla jatketaan hybridiopetuksessa siten, että 2-4–vuoden opiskelijat ovat lähiopetuksessa ja ykköset puolestaan etäopetuksessa. Tarkemmat aikataulut ja ohjeet hybridiopiskelusta löydät Wilman tiedotteesta.

Neljännen jakson uusintakokeeseen tulee ilmoittautua ke 21.4. mennessä. Koe pidetään ti 27.4.2021 klo 15 – 18. Kokeeseen voit osallistua, mikäli olet saanut kurssista arvosanan 4. Ilmoittautuminen tapahtuu Wilman kautta Tentit-osiossa. Koe pidetään koulun monitoimisalissa.

Hyväksytyn yksittäisen kurssin korotuskuulustelu (arvioitu jaksoissa 1-4) pidetään 3.5.2021 klo 15.00 – 18.00. Ilmoittautuminen kuulusteluun päättyy 26.4.2021. Koko oppiaineen korotustentti (keväällä 2021 valmistuvat) pidetään vuorostaan 4.5.2021 klo 15.00 – 18.00. Ilmoittautuminen korotustenttiin päättyy 26.4.2021.

Kerttulin lukiolla järjestetään hygieniapassitestitilaisuus to 22.4. klo 14.45. Testiin ilmoittaudutaan sähköisesti hygieniapassitestaus.fi –sivuston kautta klikkaamalla Kerttulin lukio –linkkiä. Samalta sivustolta löydät myös tarvittavan ohjeistuksen testiä varten.

Pidä mielessä myös Turun iltalukion järjestämä kesälukiotoiminta. Kesäkuussa tarjotaan erityisesti pakollisia valtakunnallisia kursseja ja elokuussa tarjolla on etenkin abeille tarkoitettuja kertauskursseja. Ilmoittautuminen alkaa ke 21.4.2021 klo 12. Kesäkuun kursseille on ilmoittauduttava pe 4.6.2021 klo 12 mennessä ja elokuun kursseille ke 23.6.2021 klo 15 mennessä.

Matikkapajaa pidetään viidennessä jaksossa sekä maanantaisin että torstaisin kello 14.30 alkaen luokassa 205A. Pajaan voi tulla tekemään kotitehtäviä, kysymään epäselviä asioita tai ihan vaan laskemaan. Pajan kanssa noudatetaan samaa vuorotteluperiaatetta kuin lähi- ja etäopetuksen kanssa, eli tällä viikolla paja on 2-4-vuoden opiskelijoille ja seuraavalla viikolla ykkösille.

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 16: Hybridiopiskelu jatkuu

Viikko 15: Viides jakso alkaa hybridiopetuksessa

Arviointiviikon viimeiset kokeet pidetään maanantaina 12.4. Viides jakso alkaa tiistaina ja opetus järjestetään 13.4. – 30.4. välisenä aikana hybridiopetuksena. Ykköset ja muut opiskelijat vuorottelevat siis oheisena ajanjaksona, jolloin paikalla koulussa on aina noin puolet kaikista opiskelijoista. Kakkosvuositason kurssit pidetään lähiopetuksena 13. – 14.4 (ti ja ke) ja 19. – 23.4 (ma – pe). Ykkösvuositason kurssit pidetään lähiopetuksena 15. – 16.4. (to ja pe) ja 26. – 30.4. (ma-pe). Tarkemmat ohjeet ja aikataulut löytyvät Wilmasta. Jos opiskelijalla on lähipäivä ja jokin hänen kursseistaan onkin etävuorossa, niin tällöin opiskelija voi opiskella ko. tunnin kotoa käsin. Halutessaan opiskelija voi osallistua myös etätuntiin koulun monitoimisalista käsin, joka on auki tätä varten.

Koulussa on edelleen noudatettava tuttuja hygieniaohjeita; käytä maskia, pese kädet ja pidä riittävä etäisyys muihin.

Neljännen jakson rästikokeisiin voit ilmoittautua ma 12.4. asti. Rästikoe pidetään to 15.4.2021 klo 15 – 18. Ilmoittautuminen tapahtuu Wilman kautta Tentit-valikosta.

Opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua Arkean toiveruokakyselyyn vielä ti 13.4. mennessä. Kyselyyn pääset vastaamaan tästä linkistä; https://link.webropolsurveys.com/S/E69D1BA6526AC009. Toiveruokapäivä toteutetaan viikolla 19.

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 15: Viides jakso alkaa hybridiopetuksessa

Viikko 14: Arviointiviikko jatkuu tiistaina

Kevät on edennyt jo niin pitkälle, että voit löytää luonnosta ensimmäiset leskenlehdet!

Pääsiäisherkkuja sulatellaan vielä maanantaina, mutta tiistaina 6.4. jatketaan taas arviointiviikkoa toisen palkin etäkokeilla. Kuudennen eli viimeisen palkin kokeet pidetään maanantaina 12.4. Viides jakso alkaa tiistaina 13.4. Kunkin kurssin opettaja antaa tarkemman infon kokeen suorittamisesta.

Perjantaina 9.4. vietetään Mikael Agricolan ja samalla suomen kielen päivää. Agricolaa pidetään suomen kirjakielen ja suomenkielisen kirjallisuuden isänä. Hän toimi 1500-luvulla Turun piispana ja käänsi mm. Raamatun ensimmäistä kertaa latinasta kansankielelle eli suomeksi.

Agricola ei ollut toki ensimmäinen, joka kirjoitti suomen kieltä, sillä yksittäisiä suomenkielisiä uskonnollisia tekstejä oli ilmestynyt jo aiemmin. Hänen tuotantonsa oli kuitenkin sekä huomattavasti laajempaa että kielellisesti taidokkaampaa kuin aikaisemmat teokset. Ensimmäinen Agricolan ilmestynyt työ oli lukemisen ja kristinopin perusteet sisältänyt aapinen Abckiria vuonna 1543.

 

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 14: Arviointiviikko jatkuu tiistaina

Viikko 13: Arviointiviikko alkaa torstaina

Ylioppilaskirjoituksissa ovat vuorossa maanantaina ruotsi, tiistaina reaaliaineet

Ylioppilaskirjoitusten alkua odotellaan mieluiten raittiissa ulkoilmassa.

maantiede, uskonto, elämänkatsomustieto ja yhteiskuntaoppi sekä keskiviikkona kemia ja terveystieto.

Arviointiviikko alkaa torstaina 1.4. ykköspalkin kokeella, ja kokeet toteutetaan etänä.  Koeviikon katkaisee pääsiäinen. Pitkäperjantaista 2.4. toiseen pääsiäispäivään eli maanantaihin 5.4. lukiolaiset saavat nauttia ansaitusta pääsiäislomasta. Akkuja voi ladata vaikka kevään merkkejä luonnosta etsimällä – oletko jo löytänyt leskenlehtiä?

Kerttulin lukio järjestää kolmeviikkoisen tapahtuman Learn-A-thonin, aiheena kyberturvan perusteet. 5.  1.4-22.4.2021 välillä verkossa omaa vauhtia suoritettavan n. 15+ tuntia kestävän kurssin nimi on Introduction to Cybersecurity ja sen hyväksytysti suorittaneet Turun lukiolaiset saavat siitä todistuksen ja virtuaalisen badgen lisäksi normaalin lukiokurssin. Kurssille osallistujilta ei odoteta ennakkotaitoja eli se soveltuu hyvin kaikille innokkaille lukiolaisille: ikään, sukupuoleen ja linjaan katsomatta. Jos olet aiheesta kiinnostunut, laita sähköpostia Juho Airolalle viimeistään 1.4.2021 (lisää tietoa Wilma-viestissä).

 


Arviointiviikon vinkkejä

Kuinka kannattaisi lukea kokeeseen? Kokeile seuraavia tapoja ja valitse sinulle sopivat jatkoon:

→ Moni tarvitsee hyvän lukurauhan. Etsi ensin rauhallinen paikka.

→ Keskity yhteen asiaan kerralla, älä hypi aiheesta toiseen. Syvenny lukemalla aihealue tarkasti läpi omaan tahtiisi. Yritä ymmärtää, mistä on kyse.

→ Tee muistiinpanoja. Voit esimerkiksi alleviivata tekstiä, kirjoittaa pääkohtia tai tehdä käsitekartan. Muistiinpanot helpottavat muistamista ja asioiden kertaamista.

→ Kerrattuasi aihealueen tiivistä sen pääkohdat katsomatta kirjasta. Sen voi tehdä puhumalla tai kirjoittamalla, joskus piirtämälläkin. Jos et muista jotakin, kertaa asia. Jos oppikirjassa on aiheeseen tehtäviä, tee niitä uudelleen, vaikka suullisesti.

→ Tauota opiskeluasi: päätä etukäteen rytmisi, esimerkiksi: opiskelua 45 min., tauko 15 min., opiskelua 45 min. jne.

→ Jos opiskelun aloittaminen tuntuu hankalalta, päätä, että luet tänään vain tehokkaat 15 min. Aloittaminen helpottuu ja saatatkin haluta viettää enemmän aikaa opiskelun parissa.

 

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 13: Arviointiviikko alkaa torstaina