Viikko 21: ”On siis kevät”

BI02.5 vierailee Kakolan jätevedenpuhdistamolla tiistaina 21.5.2019 klo 09:45 – 11:00.

Koeviikko alkaa keskiviikkona 22.5. ykköspalkin kokeella.

Jos tiedät jo nyt, että olet poissa koeviikolla, muista ilmoittautua rästikokeeseen viimeistään torstaina 23.5.

Syksyn yo-kokeisiin ilmoittautuminen päättyy perjantaina 24.5.

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 21: ”On siis kevät”

Viikko 20: ”Keltainen toukokuu – mikset sä jo tuu?”

Maanantaina 13.5 HI 5- ryhmä osallistuu arkeologisiin kaivauksiin Aboa Vetus-museossa klo 13 – 15.15

Keskiviikkona 15.5 sama HI 5- ryhmä on kuuntelemassa luentoa kaupunkiarkeologiasta Aboa Vetus- museossa klo 9 – 10 ja YH4.3 eli lakitiedonkurssilaiset ovat käräjäoikeudessa klo 9.00 alkaen.

Psykologian 4-kurssilaiset vierailevat Turun kriisikeskuksessa torstaina 16.5. Kriisikeskus tarjoaa apua akuuttien kriisien kohtaamisessa sekä kehitys- ja elämänkriisitilanteissa. Opiskelijat saavat tutustua, miten sosiaalialan ja terveysalan ammattilaiset sekä vapaaehtoistyöntekijät auttavat kriisitilanteissa.

Perjantaina 17.5 YH 6- kurssi osallistuu Tulevaisuuden tutkimuksen työpajaan Aboa Vetus- museossa klo 13.15 – 14.30.

Perjantaina on myös ICT-lukion toiminnallinen kevätpäivä.  Tällä kertaa ykkös- ja kakkosvuotiset opiskelijat ottavat mittaa toisistaan erilaisilla rasteilla, jotka liittyvät muun muassa robotiikkaan, pienelektroniikkaan ja ”ompelutaitoon” . Päivän lopuksi tutustutaan valmistuvien opiskelijoiden päättötöihin.

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 20: ”Keltainen toukokuu – mikset sä jo tuu?”

Viikko 19: ”Ja äkkiä onkin toukokuu”

Maanantaina 6.5. on yksittäisen hyväksytyn kurssin (jaksot 1- 4) korotuskuulustelu klo 15 – 18 ja keskiviikkona 8.5. on koko oppiaineen korotustentti niin ikään klo 15 – 18.

YH6- ryhmä (taloustiedon syventävä kurssi) osallistuu maanantaina EU:n rahoitusinfotilaisuuteen, joka koskee uutta ohjelmakautta 2021-2027. Tuolloin siis päätetään siitä, mihin EU:n budjetin menot kohdistuvat, eli mitä tuetaan ja mitä ei. Tilaisuus on ICT-talolla klo 13 – 15.30.

Torstaina 9.5 sama ryhmä on yritysvierailulla Osuuspankissa klo 9.50 – 11.00. Siellä kuullaan käytännön ohjeita sijoittamiseen.

Kerttulin muusikot haluavat harjoitusyleisöä yo-juhlan biisin treenamista varten. Kannattaa siis mennä kuuntelemaan musaluokkaan Hans Zimmerin kappaletta Time ke 8.5 klo 13.

Torstaina 9.5. vietämme Eurooppa-päivää.

Perjantaina 10.5 EU-kurssi (YH 3) ryhmä osallistuu Turun yliopistossa EU-vaalipaneeliin klo 12 – 14.

Seurakunnan aamunavaus on perjantaina.

Sunnuntaina 12.5. juhlimme J.V Snellmanin päivää, suomalaisuuden päivää ja tietenkin äitienpäivää. Onnea kaikille äideille!

(Jos joku jäi miettimään, niin tämän viikon otsikkona on Leena Lehtolaisen esikoisromaanin nimi.)

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 19: ”Ja äkkiä onkin toukokuu”

Viikko 18: Iloista vappua!

Dublinin leirikoulu jatkuu vielä tiistaihin saakka. Blogin etusivun yläreunassa olevasta Huhtikuu-kohdasta pääset lukemaan kuulumisia Irlannista.

Samalta Huhtikuu-sivulta löytyy myös juttu ja kuvia Kerttulimazing Race -tapahtumasta.

BI5 -kurssilaiset vierailevat Turun yliopiston biokemian laitoksella tiistaina ja perjantaina.

Tiistaina 30.4. on vappuaatto.

Keskiviikkona eli vappuna  1.5. on vapaapäivä.

Vappu on kevään, työn ja ylioppilaiden juhla. Ennen ajateltiin vappuyönä kevään voimien voittavan talven ja pimeyden voimat. Nykyään vapun tunnusmerkkeihin kuuluvat ilmapallot, serpentiinit, sima ja munkit.

Vappuvapaan jälkeen torstai ja perjantai ovat normaaleja koulupäiviä.

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 18: Iloista vappua!

Viikko 17: Lukuviikko: Koko Eurooppa lukee!

Lukuviikkoa vietetään jälleen huhtikuussa 22.-28.4.2019. Tiistaina 23.4. on myös kirjan ja ruusun päivä. Lukuviikon teemana on Koko Eurooppa lukee, koska lukemisen edistäminen on kaikkien yhteinen asia. Euroopassa yli 73 miljoonaa aikuista on lukutaidottomia ja joka viidennellä 15-vuotiaalla on heikko lukutaito. Lukuviikko on Lukukeskuksen vuosittain järjestämä valtakunnallinen tapahtuma.

Keskiviikkona 24.4. on uusintakoe klo 15 – 18.

Ryhmä englannin opiskelijoita lähtee leirikouluun Dubliniin, matkalla ollaan 24. – 30. 4. Pääset lukemaan matkakertomusta blogin huhtikuu-sivulta.

Äidinkielen kolmoskurssin ryhmät käyvät teatterissa sekä tiistai- että keskiviikkoiltana. Tiistaina ollaan Jo-Jo Teatterissa ”Mullan alla” ja keskiviikkona juodaan Teatteri Akselissa ”Kahvi mustana”.

Torstaina 25.4. järjestetään ykkösille kaikkien aikojen ensimmäinen Kerttulimazing Race! Kisa alkaa klo 11.30. minkä vuoksi kaikki ykköset ruokailevat jo klo 11.00. Tarkemmat ohjeet löytyvät Wilma-viestistä.

Perjantaina pidetään ryhmänohjaus klo 13.05. Aiheena on ensi vuoden kurssivalintojen tekeminen.

 

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 17: Lukuviikko: Koko Eurooppa lukee!

Viikko 16: Mämmiä vai suklaamunia?

Maanantaina 15.4. pidetään rästikoe klo 15 – 18.

Tiistaina 16. 4. osa ICT-linjan opiskelijoista  on poissa SciCruise-risteilyn takia. Festivaalin tämänvuotisena pääteemana on Itämeri, tiede ja teknologia.

Keskiviikkona 17.4. klo 14.35. pääsee kuulemaan Utin jääkärirykmentin laskuvarjojääkärin työstä. Komppaniassa voi samanaikaisesti suorittaa varusmiespalveluksen ja saada itselleen erikoisjoukkojen reserviläisen, laskuvarjojääkärin, pätevyyden. 

Samana päivänä pidetään ykkösvuotisten huoltajailta klo 18. Tervetuloa!

Torstaina 18.4. äidinkielen ryhmä vierailee WAM:ssa Salla Tykän näyttelyssä.

Perjantaina onkin pitkäperjantai ja Kerttulin lukio viettää pääsiäislomaa, koulu jatkuu taas tiistaina 23.4.

                                                                           Hyvää pääsiäistä kaikille!

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 16: Mämmiä vai suklaamunia?

Viikko 15: Viides ja viimeinen jakso alkaa

Viides jakso alkaa maanantaina 8.4. lukujärjestysten mukaisesti.

Kerttulin lukion vaalipaneeli pidetään  tiistaina 9.4.2019 klo 13 alkaen ammatti-instituutin salissa. Paneeliin on varattu aikaa klo 15 asti. Opiskelijat ovat  saaneet panelisteiksi ehdokkaat kaikista  eduskuntapuolueista. Paneelia vetävät puheenjohtajina Alina Altis ja Niklas Vaulanen. Varsinaiset vaalit ovat sunnuntaina 14.4.

Keskiviikkona 10.4. Kerttulissa pidetään Suomen ruotsinopettajien ja SFV:n (svenska folkskolans vänner) järjestämä ruotsin kielen kirjoituskilpailu 2. vuosikurssin opiskelijoille  klo 14.30-16.30 luokassa 309. Kilpailussa on kaksi sarjaa: pitkä ruotsi/kielikylpy ja keskipitkä ruotsi. Suomen parhaat palkitaan raha- ja kirjastipendeillä. Välkommen alla och lycka till!

Perjantaina on seurakunnan aamunavaus.

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 15: Viides ja viimeinen jakso alkaa

Viikko 14: Koeviikkoa koko viikko

Maanantaina 1.4. on koeviikon piristykseksi opettajien tanssiesitys kuvisluokan käytävässä klo 11. Käy katsomassa taitavia tanssijoita.

Koeviikko jatkuu maanantaina kakkospalkin kokeella ja perjantaina on kokeista viimeinen eli kuutospalkin koe.

Torstaina 4.4. pidetään urheilulukioon pyrkivien opiskelijoiden laji- ja ominaisuustestit. Ajat ja paikat löytyvät koulun kotisivulla olevasta linkistä.

Jos et päässyt koeviikolla osallistumaan kokeeseen, muista ilmoittautua rästikokeeseen viimeistään perjantaina 5.4.

Aprillaus huhtikuun 1.päivänä on ollut vanhastaan pääasiassa länsi- ja eteläeurooppalainen huvi. Yleinen kansanhuvi aprillauksesta kehittyi Ranskassa 1500-luvulla. Ranskalaiset siirsivät 1500-luvun lopulla vuoden vaihtumisen huhtikuusta tammikuuhun. Maalaisille muutos oli vaikea. Heitä pilkattiin nimellä poisson d’Avril ’huhtikuun kala’, kun he viettivät uudenvuoden juhliaan vanhaan tapaan huhtikuussa.

Suomeen aprillaaminen on levinnyt viimeistään 1700-luvulla. Silloin aprillipiloja keksittiin myös huhtikuun viimeisenä päivänä. Suomessakin pilan kohteelle hoetaan kalan nimeä. Riimittelyn esikuva on ruotsista: april, april, din dumma sill! (Kotus: Raija Moilanen)

Aprillia, aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle!

 

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 14: Koeviikkoa koko viikko

Viikko 13: Yo-kirjoitukset päättyvät – koeviikko alkaa

Tiistaina 26.3. kirjoitetaan lyhyen ja pitkän matematiikan ylioppilaskoe ensimmäistä kertaa sähköisenä ja torstaina 28.3. on vielä vuorossa reaalikoe. Tällä kertaa kirjoitettavana ovat elämänkatsomustieto, kemia, maantiede, terveystieto, uskonto ja yhteiskuntaoppi.

Keskiviikkona 27.3. on Kenguru-kilpailu klo 8.15. – 9.30. Lisätietoja saa Juho Airolalta.

Torstai-iltana kaksi äidinkielen ryhmää menee katsomaan Hamlet-näytelmää  Turun kaupunginteatteriin. Hamlet on yksi tunnetuimmista William Shakespearen jo 1600 -luvulla kirjoittamista tragedioista.        (kuva Otto-Ville Väätäinen)

 

Perjantaina 29.3. alkaa koeviikko I palkin kokeilla.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä siirrytään kesäaikaan. Muistakaa siis siirtää kelloja tunti kesää kohti.

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 13: Yo-kirjoitukset päättyvät – koeviikko alkaa

Viikko 12: ”Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys vaan ihmiskunnan kysymys.”

Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat maanantaina toisen kotimaisen kielen kokeella. Keskiviikkona on vuorossa vieraan kielen pitkän oppimäärän koe ja perjantaina toinen osa äidinkielen kokeesta eli kirjoitustaidon koe.

Minna Canthin päivä on 19. maaliskuuta. Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Canthin elämäntyö on vaikuttanut suuresti Suomen kehittymiseen tasa-arvon ja koulutuksen edelläkävijämaaksi, ja hän on ainoa suomalaisnainen, jolla on oma liputuspäivä. Minna Canthin päivä on myös tasa-arvon päivä.

Päivän kunniaksi tiistaina toimii luokassa 310 ruokavälitunnilla eli klo 11.15-13 filokahvila, jossa yhteispohdintojen päätteeksi jaetaan nallekarkit mahdollisimman tasa-arvoisesti osallistujen kesken. Kahvilaistunnot käydään pienryhmissä (max. 5 hlöä) ja ne ovat kestoltaan noin 10 minuuttia / ryhmä. Etukäteisvaraukset tehdään luokan ovessa olevaan listaan.

Ruotsin suullinen kurssi menee ti 19.3. Logomoon katsomaan kuukauden pohjoismaista elokuvaa Amatörer. ”Vuoden paras ruotsalainen elokuva”, arvioitiin Svenska Dagbladetissa.  Sama kurssi menee  to 21.3. Åbo Svenska Teateriin katsomaan Främlingen-näytelmää. Ympäri maailmaa ahkerasti esitettävä komedia Främlingen oli Åbo Svenska Teaterin ohjelmistossa jo 30 vuotta sitten, silloin nimellä ”Kom igen, Charlie!” Siitä tuli kaikkien aikojen kiertuemenestys.

Kevätpäiväntasaus on keskiviikkona 20.3. Nimi päiväntasaus viittaa siihen, että kevätpäiväntasauksen aikoihin yö ja päivä ovat kaikkialla maapallolla osapuilleen yhtä pitkät, kumpikin 12 tuntia.

 

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikko 12: ”Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys vaan ihmiskunnan kysymys.”