Urheilua

Salibandyn U19 MM-kisamatka

Alle 19-vuotiaiden MM-turnaus pelattiin 8.-12.5.2019 Kanadan Halifaxissa.

Saavuimme Halifaxiin neljä päivää ennen turnausta, jotta ehtisimme sopeutua aikaeroon. Siinä samalla jäi aikaa kierrellä joukkueen kanssa tutkimassa Halifaxin katujen nähtävyyksiä.

Paikallinen nähtävyys oli myös jääkiekkojoukkue Halifax Mooseheadsin kotiottelu. Moosehaeads pelasi parhaillaan QMJHL:n finaalisarjaa ja pääsimme nauttimaan ottelun huikeasta tunnelmasta.

Paikalliset ihmiset vaikuttivat hyvin ystävällisiltä tervehtiessään meitä kaduilla. Usein he myös pysähtyivät esittämään meille kysymyksiä salibandystä, joka on heille vielä melko tuntematon laji.

 

 

Varsinaiset pelit pelattiin Zatzman sportlex -areenalla. Pelialustan heikkoon kuntoon oli aluksi totuttelemista. Alkulohkossa voitimme Sveitsin, Norjan ja Latvian, jonka jälkeen lähdimme välierään lohkoykkösenä.

Välierässä Ruotsi oli kovempi, joten turnaus jatkui pronssipeliin.

Äitienpäivänä pelatusta viimeisestä ottelusta Sveitsiä vastaan oli tuloksena voitto ja näin ollen turnauksesta salibandyn alle 19-vuotiaiden MM pronssia.

Matka oli meille ikimuistoinen kokemus ja se oli hienoa jakaa upean joukkueen kanssa.

Teksti ja kuvat: Juuso Varjokumpu ja Jasper Juuti

 

Kaukalopallon mestaruus Kerttuliin

Maanantaina 28.1. ratkottiin poikien lukioiden välinen kaukalopallomestaruus Parkin kentällä. Kovasta pakkasesta ja tuulesta huolimatta Kerttulin pieni, mutta taidokas joukkue vei mestaruuden upeasti.

Ensimmäinen peli viime vuoden mestaria TSYK:iä vastaan vietiin yhdellä maalilla 4-3 ja kaksi muuta peliä Katerdralskolania ja Luostarivuoren lyseota vastaan vietiin jo selvästi. Kiertopalkinto päätyi ansaitusti Kerttuliin. Joukkueessa olivat mukana​: Henrik Hiltunen, Roni Hietakangas, Elias Lampi, Aaro Leinonen, Verner Perkkola, Elias Pihala, Elias Ruohomäki, Lauri Saarni ja Jani-Petteri Ylikännö.

 

Kerttuli voitti Turun lukioiden sekakoristurnauksen

 

Onnea salibandyn mestareille!

 

Kerttulin lukion joukkue voitti poikien sarjan turnauksessa.

 

 

                 

Uimareille menestystä

Uinnin SM-kilpailuista tuli upeita tuloksia Kerttulin uimareille.  Roope Paatos (Raision Urheilijat) voitti nuorten ja aikuisten mestaruudet 800m ja 1500m vapaauinnissa lyhyellä radalla. Otto Rannikko (ÅSK) voitti aikuisten SM-kultaa 200m vapaauinnista. Joukkue Anna Vira, Anniina Kallio, Rebekka Luoto ja Olivia Weuro (Raision Urheilijat) ui nuorten (17v) Suomen ennätyksen 4x100m vapaauintiviestissä. Aikuisissa joukkue ylsi pronssille. Joukkue Eemil Hanski, Ossi Oksa, Wilhem Suominen ja Otto Rannikko (ÅSK) voittivat pronssia miesten sekaviestissä.

Teemu Rannikko vierailemassa

Susijengin legenda Teemu Rannikko kävi urheiluakatemian vieraana tällä viikolla. Nimikirjoitusten jakamisen lisäksi Salon Vilppaan takamies ehti kertoa mm. omista kouluajoistaan sekä mieleenpainuvimmista muistoista tähänastisella urallaan.

Uruguayssa pelataan FIFA:n U17-tyttöjen MM-lopputurnaus 13.11.-1.12. Suomen joukkueessa ovat mukana TSUA:n Anna Koivunen ja Julia Sainio. Alla tyttöjen ennakkofiiliksiä tulevasta turnauksesta.

Kerro lyhyesti itsestäsi?

Anna: Opiskelen Kerttulin urheilulukiossa toista vuotta ja suunnitelmissa on käydä lukio urheilun ohessa 3,5 vuodessa. Jalkapallon aloitin 10-vuotiaana ja 12-vuotiaana lentopallo sai jäädä kokonaan, kun halusin panostaa pelkästään jalkapalloon. Tällä hetkellä pelaan TPS:ssä, mutta olen myös pelannut Turun Pyrkivässä ja Turun Nappulaliigassa.

Julia: Opiskelen Annan kanssa Kerttulin urheilulukiossa toista vuotta ja aion valmistua myös 3,5 vuodessa. Aloitin jalkapallon toisella luokalla ja laji vei heti mennessään. Pelaan tällä hetkellä TPS:ssä ja olen pelannut myös Turun Pyrkivässä sekä MaPSissa.

Miltä tuntui tulla nimetyksi Suomen MM-joukkueeseen?

Anna: Tuntui todella hyvältä tulla nimetyksi joukkueeseen, vaikka osasinkin sitä EM-kilpailuiden perusteella odottaa. Turnaukseen on nimetty yhteensä kolme maalivahtia, joten tuntuu hienolta olla yksi heistä.

Julia: En olisi uskonut, että pääsen joukkueeseen mukaan, joten nimeäminen tuntui erityisen hyvältä. Pelaan oikeana laitahyökkääjänä ja kenttäpelaajia meillä on turnauksessa mukana yhteensä 18.

Mitä tuot joukkueeseen?

Anna: Olen hyvin sosiaalinen ja tulen joukkueessa kaikkien kanssa toimeen. Kentällä olen vahva persoona ja pelillisesti hyvä johtaja. Mielestäni tämä on tärkeä piirre maalivahdille. Vapaa-ajalla ja kentän ulkopuolella olen rennompi ja rauhallisempi.

Julia: Kentälle ja joukkueeseen tuon mukanani nopeutta. Olen hyvä haastamaan vastustajia erityisesti yksi vastaan yksi tilanteissa. Muuten luonteellani tuon joukkueeseen rauhallisuutta.

Miten olet valmistautunut MM-kilpailuihin?

Anna: Olen valmistautunut turnaukseen mielestäni hyvin. Maltillinen treenaaminen on ollut avainasemassa, mutta totta kai myös tehoja on treeneissä otettu irti. Harjoitusten jaksotus on tarkkaan mietitty päävalmentajan kanssa.

Julia: Olen harjoitellut turnausta varten fyysisesti kovaa. Sen vuoksi on ollut erityisen tärkeä pitää huolta myös levosta ja palautumisesta.

Mitä odotuksia turnaukselta?

Anna: Euroopassa olemme pelanneet joukkueena hyvin ja pärjänneet oikeastaan kaikille maille. Odotan, että turnauksessa pystymme pitämään oman pelimme samanlaisena ja onnistumaan sitä kautta. Uruguay tulee olemaan varmasti kova vastus.

Julia: Erityisesti odotan peliämme isäntämaa Uruguayta vastaan. Tunnelma stadionilla on toivottavasti katossa, sillä odotan paikallisten täyttävän katsomot. Fiilikset reissusta ovat hyvät ja pientä jännitystäkin on jo havaittavissa.

Tavoitteet MM-kilpailuihin?

Anna: Joukkueelle on asetettu yhteinen tavoite: päästä omasta alkulohkosta puolivälieriin. Lohkossamme pelaa Uusi-Seelanti, Uruguay ja Ghana. EM-turnauksessa pelasin henkilökohtaisesti hyvin, joten haluan totta kai jatkaa samalla tasolla ja onnistua. Pelaamme peli kerrallaan ja katsomme minne se riittää.

Julia: Lähden turnaukseen keräämään kokemusta ja hakemaan henkilökohtaisia onnistumisia. Joukkueen yhteinen tavoite on sellainen, mihin koko joukkue uskoo, joten on hieno lähteä tavoittelemaan yhteistä päämäärää.

Kuinka monta tuntia harjoittelet viikossa ja miten saat opinnot yhdistettyä treeneihin?

Anna: Treenaan viikossa noin 14-16 tuntia. Urheilulukion opinto-ohjaajan kanssa opinnot on ollut todella helppo suunnitella jaksoittain aina kauden mukaan.

Julia: Viikossa harjoitustunteja kertyy yhteensä noin 12-14h. Koulun ja treenien yhdistäminen ei ole ollut haastavaa ja nytkin turnausreissuun lähtee mukaan koulukirjat.

Teksti ja kuvat Erika Rautiainen

 

 

Topias Laine – Kerttulin urheilulukiosta käsipalloammattilaiseksi Ruotsiin

Valinnat ja rohkeus ovat ohjanneet Topias Lainetta käsipallouralla huimin harppauksin eteenpäin. Jo nuoresta saakka Laineelle on ollut täysin selvää, että jonain päivänä hän tulisi pelaamaan käsipalloa ammatikseen. Huhtikuussa haave toteutui, kun Topias kirjoitti sopimuksen Ruotsin käsipalloliigaa pelaavan tukholmalaisseura Hammarbyn kanssa.

Käsipallon pariin Topias päätyi isän ja sedän jalanjäljissä. Ensimmäiset kerrat hänen on kerrottu olleen käsipallokentän laidalla ainoastaan muutaman päivän ikäisenä ja jo 4-vuotiaana HC Denniksen pallokoulun harjoitukset tulivat osaksi arkea. Alakouluikäisenä musiikkiluokalla Topias päätti, että hän haluaa urheilulukioon ja yläkoulussa hän ymmärsi, että haluaa viettää yhden lukiovuosista Ruotsissa pelaten.

Nuorelle urheilijalle, joka tavoittelee ammattilaisuraa, Topias neuvoo asettamaan selkeän tavoitteen. Tulee olla palava halu koviin peleihin esimerkiksi ulkomaille ja sen eteen on tehtävä myös kovasti töitä. Kerttulin urheilulukiosta valmistumista Topias venytti neljään vuoteen, jotta urheilu välivuoden aikana onnistuisi ulkomailla. Lukion käyminen neljässä vuodessa oli yksi parhaista päätöksistä Laineen uran kannalta, sillä silloin hän sai mahdollisuuden kokeilla miltä tuntuu pelata ammattilaisena. Kehitys vaihtovuoden aikana oli niin huimaa, että Laine halusi palata Turkuun tekemään opinnot pian loppuun, jotta tulevaisuudessa hän voisi keskittyä käsipalloon.

Suomessa vieraillessaan Topias on erityisen ilahtunut nähdessään, miten Turun Seudun Urheiluakatemian urheilijoiden olosuhteet ovat kehittyneet. ”Käsipallonpelaajan on aivan vilpittömästi järjettömän hyvä olla täällä”, toteaa Laine, sillä moni liigapelaajakaan ei saa mahdollisuutta kaksiin treeneihin päivässä ilman erityisiä uhrauksia. Urheiluakatemian opiskelijoita Topias vinkkaa ottamaan kaiken irti treenitarjonnasta ja urheilun tukipalveluista. Monesti edes käsipalloliigan pelaajat eivät saa yhtä hyvää mahdollisuutta ”toimia urheilijana” kuin esimerkiksi urheilulukiolaiset.

Seuraavaksi Laine haluaa ottaa kaiken ilon irti Ruotsissa pelaamisesta ja harjoittelusta, kunhan ensin polven ristisidevamma tulee kuntoon. Ruotsin liigassa huippupelaajien kanssa pelaaminen on asia, mistä Laine on aina haaveillut. Siksi tällä hetkellä ei ole kiire asettaa seuraavaa etappia, vaan halu kehittyä pelaajana on suuri. Suomen maajoukkueen mukana arvokilpailuissa pelaaminen on kuitenkin vielä haave, jonka eteen Laine paiskii päivittäin innolla hommia.

Teksti ja kuvat Erika Rautiainen