Viikko 12 Pohjoismaita ja ylioppilaskirjoituksia

Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat

Ylioppilaskirjoituksissa ovat vuorossa ma 21.3. pitkä kieli, ke 23.3. matematiikka ja pe 25.3. reaali (UE, ET, YH, GE, KE ja TE).

Ahvenanmaa-viikko ja Pohjolan päivä 23.3.

Tällä viikolla vietetään Suomen kouluissa Ahvenanmaa-viikkoa Ahvenanmaan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kerttulissakin ruotsin kolmoskurssilaiset saavat kuulla kielilähettiläs Minttu Vainion ajatuksia elämästä Ahvenanmaalla.

Tästä linkistä voit lukea lisää aiheesta: https://vnk.fi/ahvenanmaa100/ahvenanmaa-viikko-kouluissa

Ja tässä pieni tietokilpailu ruotsiksi Ahvenanmaasta: https://svenska.yle.fi/artikel/2019/10/19/20-fragor-visste-du-det-har-om-livet-pa-aland

 

Juhlimme 23.3. Pohjolan päivää: Pohjoismaiden yhteinen historia sekä kansanvaltaiset perinteet ja arvot, kuten tasa-arvo ja demokratia, ovat luoneet luonnollisen perustan yhteistyölle. 1960-luvulle tultaessa haluttiin luoda oikeudellinen pohja pitkäaikaiselle yhteistyölle, jonka puitteissa oli jo luotu yhteiset työmarkkinat ja sovittu passivapaudesta sekä sosiaaliturvasopimuksesta. Yhteistyösopimus, joka tunnetaan nimellä Helsingin sopimus, allekirjoitettiin 23.3.1962 kaikkien Pohjoismaiden kesken. Sopimuksen kunniaksi Pohjolan päivää juhlitaan vuosittain 23. maaliskuuta.

Sopimus loi pohjan pohjoismaiselle yhteistyölle ja Pohjoismaiden nykyiselle kehitykselle. Kuntien välisellä pohjoismaisella yhteistyöllä on pitkät perinteet. Turun ystävyyskaupungit ovat vuodesta 1946 alkaen Göteborg, Bergen ja Århus.

Pohjoismaiden neuvosto täyttää 70 vuotta tänä vuonna, samaan aikaan kun Suomi toimii sen puheenjohtajamaana. Helsingin sopimuksen solmimisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Helsingin sopimuksen juhlaseminaari järjestetään Helsingissä Pohjolan päivänä. Seminaaria voi seurata paikan päällä tai etäyhteyden avulla. Linkki tulee Pohjola-Nordenin sivuille.

  • Sunnuntaina 27.3. siirrymme kesäaikaan ja siirrämme kelloja tunnilla eteenpäin. Neljäs periodi alkaa myös lähestyä loppuaan.  Viikko 13 on jo periodin viimeinen. Koeviikolla ykkös- ja kuutospalkkien koetilaisuudet alkavat klo 8.30 ja muissa palkeissa klo 10.
Hafðu góða viku eli hyvää viikkoa islanniksi!