Viikko 13 Neljäs periodi päättyy

Viimeiset yo-kirjoitukset ja jakson viimeinen viikko

 

  • Maanantaina 28.3. ovat vuorossa ruotsin ylioppilaskirjoitukset ja keskiviikkona 30.3. kirjoitetaan viimeisenä yo-kirjoituspäivänä toisessa reaalikokeessa psykologia, filosofia, historia, fysiikka ja biologia.

 

  • 1.4. on penkkaripäivä. Ensimmänen tunti pidetään normaalisti, toisen oppitunnin aikana on abiohjelmaa luokissa ja kolmannen tunnin aikana siirrytään pihalle jättämään abiturienteille jäähyväiset.

 

  • Maanantaina 4.4 alkaa neljännen periodin arviointiviikko ensimäisen palkin kokeella/tilaisuudella klo 8.30. Palkkien 2-5 koetilaisuudet alkavat klo 10 ja viimeisen palkin koe 11.4. alkaa jo klo 8.30 korkeakoulujen Demo-day-tapahtuman vuoksi.

Ahkeraa maaliskuun viimeistä viikkoa kaikille!

Viikko 12 Pohjoismaita ja ylioppilaskirjoituksia

Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat

Ylioppilaskirjoituksissa ovat vuorossa ma 21.3. pitkä kieli, ke 23.3. matematiikka ja pe 25.3. reaali (UE, ET, YH, GE, KE ja TE).

Ahvenanmaa-viikko ja Pohjolan päivä 23.3.

Tällä viikolla vietetään Suomen kouluissa Ahvenanmaa-viikkoa Ahvenanmaan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kerttulissakin ruotsin kolmoskurssilaiset saavat kuulla kielilähettiläs Minttu Vainion ajatuksia elämästä Ahvenanmaalla.

Tästä linkistä voit lukea lisää aiheesta: https://vnk.fi/ahvenanmaa100/ahvenanmaa-viikko-kouluissa

Ja tässä pieni tietokilpailu ruotsiksi Ahvenanmaasta: https://svenska.yle.fi/artikel/2019/10/19/20-fragor-visste-du-det-har-om-livet-pa-aland

 

Juhlimme 23.3. Pohjolan päivää: Pohjoismaiden yhteinen historia sekä kansanvaltaiset perinteet ja arvot, kuten tasa-arvo ja demokratia, ovat luoneet luonnollisen perustan yhteistyölle. 1960-luvulle tultaessa haluttiin luoda oikeudellinen pohja pitkäaikaiselle yhteistyölle, jonka puitteissa oli jo luotu yhteiset työmarkkinat ja sovittu passivapaudesta sekä sosiaaliturvasopimuksesta. Yhteistyösopimus, joka tunnetaan nimellä Helsingin sopimus, allekirjoitettiin 23.3.1962 kaikkien Pohjoismaiden kesken. Sopimuksen kunniaksi Pohjolan päivää juhlitaan vuosittain 23. maaliskuuta.

Sopimus loi pohjan pohjoismaiselle yhteistyölle ja Pohjoismaiden nykyiselle kehitykselle. Kuntien välisellä pohjoismaisella yhteistyöllä on pitkät perinteet. Turun ystävyyskaupungit ovat vuodesta 1946 alkaen Göteborg, Bergen ja Århus.

Pohjoismaiden neuvosto täyttää 70 vuotta tänä vuonna, samaan aikaan kun Suomi toimii sen puheenjohtajamaana. Helsingin sopimuksen solmimisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Helsingin sopimuksen juhlaseminaari järjestetään Helsingissä Pohjolan päivänä. Seminaaria voi seurata paikan päällä tai etäyhteyden avulla. Linkki tulee Pohjola-Nordenin sivuille.

  • Sunnuntaina 27.3. siirrymme kesäaikaan ja siirrämme kelloja tunnilla eteenpäin. Neljäs periodi alkaa myös lähestyä loppuaan.  Viikko 13 on jo periodin viimeinen. Koeviikolla ykkös- ja kuutospalkkien koetilaisuudet alkavat klo 8.30 ja muissa palkeissa klo 10.
Hafðu góða viku eli hyvää viikkoa islanniksi!

Viikko 11 Ylioppilaskirjoitukset alkavat

Maanantaina 14.3. vietetään piin (Π) päivää.

  • Piin päivä on epävirallinen vuosipäivä, jota vietetään matemaattisen vakion π (pii) kunniaksi. Piin päivää juhlitaan 14. maaliskuuta (yhdysvaltalaisessa järjestelmässä 3/14), koska piin arvo on noin 3,14. Se sattuu lisäksi olemaan Albert Einsteinin syntymäpäivä. Piin likiarvon päivää vietetään 22. heinäkuuta, sillä ≈ 3,14.

Kirjoitukset alkavat

  • Ylioppilaskirjoitukset alkavat tiistaina 15.3. äidinkielen lukutaidon kokeella. Torstaina 17.3. ovat vuorossa lyhyet kielet ja perjantaina 18.3. on äidinkielen kirjoitustaidon yo-koe.
  • Ylioppilaskirjoitusten takia osa opiskelijoista ruokailee luokissa. Uusi ruokailuaikataulu on koulun kotisivulla. Jos sinulle on määrätty luokkaruokailu, älä mene tukkimaan ala-ruokalaa, vaan noudata ohjeistusta. Pukukopit ovat myös poissa käytöstä kirjoitusten ajan.

Kerttulin päivä

Torstaina 17.3. vietetään Kerttulin nimipäivää.

  • Koulumme ja läheinen Kerttulinkatu ovat saaneet nimensä Pyhän Kertun eli Gertrudin mukaan. Hän oli saksalais-belgialainen pyhimys. Aikanaan kadun tienoilla sijaitsi Pyhän Gertrudin kappeli, majatalo ja hautausmaa ja sieltä myös alkoi Suuri Rantatie, joka nykyään tunnetaan Uudenmaantienä.
  • Pyhimyslegendan mukaan Gertrud olisi pelastanut muutamia meren­kulkijoita, jotka olisivat huutaneet hänelle todettuaan olevansa merihädässä. Tämän vuoksi hänestä tuli keski­ajalla matkustajien suojeluspyhimys. Niinpä ennen matkalle lähtöä juotiin malja Pyhän Gertrudin muistoksi.
  • Myöhäiskeskiajalla hänet kuvattiin toisinaan rottien ympäröimänä. 1400-luvulla mustan surman aikana hänet kuvattiin rotilta ja hiiriltä suojelevana pyhimyksenä erityisesti Lounais-Saksassa, Alankomaissa ja Kataloniassa.
  • Gertrud on myös monien kirkkojen suojelus­pyhimys, ja häntä kutsutaan auttajana kuolin­hetkellä. 1980-luvulta lähtien hänet on satunnaisesti esitetty kissojen suojeluspyhimyksenä.

 

 

Minna Canthin päivä

  • Lauantaina 19.3. liputetaan Minna Canthin päivän kunniaksi. Päivä on samalla tasa-arvon päivä.

Kevätpäiväntasaus

  • Sunnuntaina 20.3. on vuorossa kevätpäivän tasaus. Nimi päiväntasaus viittaa siihen, että kevätpäiväntasauksen aikoihin yö ja päivä ovat kaikkialla maapallolla suunnilleen yhtä pitkät, kumpikin 12 tuntia. Aurinko näyttää silloin nousevan suoraan idästä ja laskevan suoraan länteen. Kevättasauksena päivän piteneminen pohjoisella pallonpuoliskolla on nopeimmillaan.

Mahtavaa maaliskuuta kaikille!

 

Viikko 10 Kevättä kohti

Kevättä kohti

Maaliskuu on jo hyvässä vauhdissa ja tällä viikolla vietämme tiistaina 8.3. kansainvälistä naistenpäivää. YK vahvisti päivän vieton vuonna 1975 ja se sai samalla nimen ”Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä”.

Tänä vuonna vietettävän Kansainvälisen naistenpäivän (IWD 2022) teema on ”Gender equality today for a sustainable tomorrow”, eli  ”sukupuolten tasa-arvoa tänään kestävän huomisen puolesta”. Teemalla nostetaan esiin naisten ja tyttöjen merkitystä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa, sen hillitsemisessä ja ilmastonmuutokseen reagoimisessa sekä kestävämmän tulevaisuuden rakentamisessa kaikille.

Tiistaina 8.3. pidetään myös kakkosvuotisten opiskelijoiden huoltajailta klo 18. Tilaisuuteen voi osallistua paikan päällä tai etänä.

Torstaina 10.3. pidetään ryhmänohjaustuokio omissa kotiluokissa klo 13.15-13.45.

Perjantaina 11.3. on vuorossa seurakunnan aamunavaus. Silloin on myös Turun yliopiston hakijan päivä, johon kakkosvuotiset opiskelijat osallistuvat luokissa oppitunneilla etänä.

Ensi viikolla alkavat kevään ylioppilaskirjoitukset. Niitä varten aletaan jo tällä viikolla varustaa saleja ja joitakin kakkoskerroksen luokkia. Tämä aiheuttaa jonkin verran luokkatilamuutoksia ja osa pääsee ruokailemaan luokissa, koska yläruokala on yo-kirjoitusten vuoksi poissa käytöstä maaliskuun loppuun saakka.

Viime viikolla psykologian 4. kurssilla amerikkalainen professori Sean Wachsmuth ja erityisopettaja Laura Wachsmuth kävivät kertomassa opiskelijoille kulttuurieroista ja yhtäläisyyksistä .

Verona-kansainvälisyysprojektiin mahtuu vielä mukaan muutama innokas opiskelija. Jos kiinnostuit, ote yhteyttä Raita Autioon.

Aurinkoista alkukevättä!