Opiskelijoiden osallistamista Turun Ammatti-instituutissa

Turun Ammatti-instituutissa TAI:ssa tehdään aktiivista yhteistyötä opiskelijoiden kanssa ilmasto- ja kestävyyskasvatuksen sekä kestävyysosaamisen parissa. Osallistamisen avulla on tarkoitus saada opiskelijoiden ajatukset ja osaaminen näkyväksi sekä kouluttaa heistä kestävän kehityksen ammattilaisia omilla ammattialoillaan. Syksyn aikana yhteistyötä on jo käynnistetty eri teemakuukausien merkeissä ja samalla on saatu opiskelijoiden ääni konkreettisesti kuuluville esimerkiksi aamunavauksissa.  

Pohjatyötä tehtiin marraskuussa 2022 teettämällä opiskelijoilla kysely, jossa kartoitettiin kestävää kehitystä koskevia asenteita ja mielipiteitä. Saimme kyselyyn vastauksia eri koulutaloista ja ammattialoilta. Kyselyn tulosten analysointi on alkanut ja valmistuu joulukuun aikana. Kyselyiden tulokset huomioidaan opiskelijoiden osallistamisessa ilmasto- ja kestävyystoimenpiteiden suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Opiskelijoiden ympäristöasenteita kartoitettiin kyselyllä.

Yhteistyötä opiskelijayhdistyksen kanssa

TAI:n opiskelijoilla on opiskelijayhdistys TAIKA ry sekä aktiiviset opiskelijakunnat jokaisessa kuudessa koulutalossa. TAIKA ry:n edustajat ja TAI:n johto tapasivat yhteistyön merkeissä joulukuun alussa. Tapaamisessa päätettiin kehittää yhteistyötä hankkeen ja opiskelijoiden välillä. Yhteistyötapaamisessa opiskelijat nostivat jo esille kehittämistarpeen koulutalojen jätteiden lajittelulle. Viesti otettiin vastaan ja hankkeen aikana ratkotaan myös jätehuoltoon liittyviä ohjeistuksia ja toimintatapoja. 

TAIKA ry järjestää lukuvuoden aikana useita opiskelijatapahtumia. KESTU-hanke tukee TAIKA ry:tä tapahtumien kestävyysteemojen huomioimisessa ja tapahtumien kestävyysohjeistuksen luomisessa.

Opiskelijoiden osallistamiseksi rekrytoimme eri koulutaloista ja ammattialoilta kestävästä kehityksestä innostuneita ja innostuvia kestävyysvastaavia, ns. keke-agentteja. Hanke esittäytyy myös kevään 2023 uusien tutor-opiskelijoiden perehdytystilaisuudessa ja tarkoituksena on nimetä keke-tutoreita. KESTU on lupautunut järjestämään opiskelijakunnasta ja tutoreista kerätyille opiskelijoille kestävän kehityksen koulutusta. 

Opiskelijoita osallistetaan kestävyystoimiin esimerkiksi erilaisilla tempauksilla ja koulutuksilla.

Osaamispisteitä kestävyysteoista

TAI:ssa kehitetään kevään 2023 aikana yhteisten tutkinnon osien vapaasti valittaviin opintoihin kestävän kehityksen ”agenteille” soveltuva osio, laajuudeltaan 1 osaamispistettä. Kestävyysnäkökulmia nostetaan esille eri alojen tutkinnon perusteissa eri tavoin, mutta osallistumalla keke-agenttitoimintaan, opiskelija hyötyy toiminnasta myös osaamispisteiden myötä. Tutkinnon osan suorittaminen edellyttää opiskelijalta kestävään kehitykseen liittyvien toimenpiteiden tai tapahtumien suunnittelua ja toteutusta.  

Opettajan osaaminen ja ammattitaito kestävän kehityksen eri teemoista on tärkeää opiskelijoiden osallistamisessa. Ympäristöosaaminen sisältyy kokonaisuutena kaikkiin ammatillisiin tutkintoihin, joten opettajien tulisi pystyä omalla esimerkillään ja tiedoillaan innostamaan opiskelijoita kestävän tulevaisuuden rakentamiseen. Työelämä kulkee vahvasti mukana ammatillisessa koulutuksessa, joten työnantajien tuki ja kannustus kestävän tulevaisuuden rakentamiseen on myös nostettava esille. Tähän on mahdollista liittää esimerkiksi yrityskäyntejä opiskelijaryhmien kanssa.

Kestävä kehitys näkyi myös avoimien ovien päivänä TAI:n Aninkaisten koulutalossa, kun 9.- luokkalaiset kävivät tutustumassa eri ammattialoihin. Kierros starttasi juhlasalista, johon oli kerätty tietoutta niin ruokahävikin vähentämisestä kuin eri jätteiden lajittelustakin. 

Kirjoittaja:
Päivi Hauhtonen, opettaja, puhtausala, Turun ammatti-instituutti