Viikko 16 Kevätfiilistelyä

Lumet ovat lähteneet ja paljastaneet kevääseen heräävän luonnon ohella myös ikävät roskat. Karun roskaisan näkymän taltuttamiseksi tällä viikolla käynnistyy taas Ylen roskankeräyskampanja! Kampanja on käynnissä 15.4.-5.6.2024. Tänä vuonna tavoite on kerätä valtakunnallisesti yhteensä miljoona roskapussia ja Kerttulin lukio osallistuu haasteeseen! Kerätyt roskapussit ilmoitetaan Ylen kampanjasivulle, jossa roskalaskuri laskee keräyksen saldoa.

Näin kampanjaan voi osallistua

1.   Hanki Yle-tunnus.

2.   Ota mukaan roskapihdit, hanskat ja tyhjä pussi.

3.   Lähde ulos – yksin tai porukalla.

4.   Kerää roskia ympäristöstä.

5.   Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun roskapussi on täysi.

6.   Kirjaudu Ylen verkkosivuille.

7.   Merkitse keräämiesi roskapussien määrä sen kaupungin/kunnan kohdalle, josta olet roskat kerännyt Miljoona roskapussia 2024 -kampanjasivulle.

8.   Haasta muita (luokat, ystävät, opettajat) mukaan!

9.   Seuraa kampanjaa somessa #miljoonaroskapussia.

Lisätietoa saa kampanjan sivuilta: https://yle.fi/aihe/miljoona-roskapussia

 

Kevättä voi fiilistellä myös monilla muilla tavoilla kuin tarttumalla roskapihteihin. Erityisesti, kun sää yhä tälläkin viikolla ennustaa hieman kylmää, on hyvä hakea kevätfiilistä muusta tekemisestä. Kokeile esimerkiksi seuraavia keväisiä puuhia:

Pyörän keväthuolto

Nyt on hyvä aika kaivaa pyörä esiin ja huoltaa se kevätkuntoon. Tarkista ainakin renkaiden ilma, satulan korkeus, kypärän kunto ja jarrujen toiminta. Voit myös puhdistaa ja rasvata ketjut sekä innostuessasi pestä koko pyörän kiiltäväksi.

Kevätistutukset

Upota sormesi läppärin näpyttelyn lomassa puutarhamultaan ja istuta kevätkukkia ruukkuihin tuomaan kevättunnelmaa. Useat sipulikukat, kuten narsissit, kestävät myös pientä pakkasta, joten niitä voi hyvin pitää ulkona. Voit myös kylvää kesän puutarhakasvien siemeniä ja kasvattaa taimia sisällä ennen kuin ne voi kesän alussa viedä ulos. Parvekkeella saa myös kasvatettua useita puutarhakasveja!

Kahvittele tai syö ulkona

Kahvittele tai syö aurinkoisena päivänä kotisi terassilla, parvekkeella tai kaupungilla. Kevätaurinko lämmittää jo tuntuvasti, ja ulkona tarkenee takki päällä istuskella ruokailun ajan. Parvekkeet lämpenevät erityisesti ja ovat usein keväällä jo hyviä auringonottopaikkoja.

Keväinen luontoretki

Tee retki lähiluontoon, jossa voit tarkkailla kevään etenemistä. Tarkkaile esimerkiksi lintuja kevätpuuhissaan! Myös kevättulvat ovat parhaimmillaan tai pahimmillaan, joten monissa paikoissa voi esimerkiksi meloen päästä tutkimaan tulvaniittyjä.

Valmistaudu vappuun

Vappuun on enää kaksi viikkoa, joten nyt on hyvä aika valmistaa itse kotisima tekeytymään ja munkkejakin voi harjoitella paistamaan ja syömään jo hieman etukäteen.

Kevätsiivous

Tee pieni kevätehostus sisustukseen ja kodin siisteyteen. Pienillä muutoksilla, kuten verhojen, päiväpeiton, taulujen tai muiden koristeiden vaihdolla, saa nopeasti huoneeseen keväisen ilmeen. Innostuessaan voi laajentaa projektia ja siivota talven pölyt pois ja karsia muutenkin tavaraa kaikkialta. Vie vanhat tavarat ja vaatteet kierrätykseen ja kirpputorille.

 

Tällä viikolla Kerttulissa on paljon tärkeitä tapahtumia. Tiistaina on neljännen jakson rästikoe ja torstaina pidetään urheilulukion testipäivä ysiluokkalaisille. Opintovalintojen tekeminen ensi lukuvuodelle alkaa myös opotunneilla.

Viikon ohjelma:

Maanantai 15.4.

  • 22- ja 21-ryhmien opiskelijoiden alustavat opintovalinnat lv. 24-25 opo-tunneilla  tällä viikolla, ks. tarkemmin opinto-ohjaajan lähettämä Wilma-viesti.

Tiistai 16.4.

  • Rästikoe 4 klo 16.30-19.30

Keskiviikko 17.4.

Torstai 18.4.

  • PS 1 – ryhmä saa Kerttuliin vieraakseen lääketieteen opiskelijoita, jotka tulevat pitämään ryhmälle stressinsietoon ja vireystilaan liittyvän opetustuokion monitoimisalissa.
  • HYGIENIAPASSI-testitilaisuus Kerttulissa klo 15 alkaen, luokka 203. Lisätiedot Wilman tiedotteessa.
  • Urheilulukion testipäivä
  • 4. periodin arvosanat näkyvillä opiskelijoille klo 15.

Perjantai 19.4

  • Keväällä 2024 valmistuvien viimeinen tehtävien palautuspäivä!
  • Ilmoittautuminen uusintakokeeseen
  • Matikkapaja klo 13.30 luokassa 313