Ylioppilaskirjoitukset ovat käynnistyneet mallikkaasti. Operaatio jatkuu tällä viikolla pitkän kielen, matematiikan ja ensimmäisen reaalikoepäivän merkeissä.
Muistakaa abit hyödyntää aamulla koulun eväsbaaria ennen kuin tulette saliin! Ruokalassa voi valmistaa itselleen hyvät leivät haluamillaan päällisillä ja kylkeen löytyy myös hedelmiä.
Ma 18.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä: englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä
ke 20.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä
pe 22.3. uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia,
maantiede, terveystieto
Viime perjantain äidinkielen ja kirjallisuuden kirjoitustaidon kokeessa teemana oli onnellisuus. Onnellisuus on nyky-yhteiskunnassa arvostettu ja kaupallisestikin hyvin jahdattu arvo. Teeman ympärille on hyvä itse kunkin pysähtyä arjen kiireiden keskellä. Mikä saa minut onnelliseksi? Mitä onnellisuutta tuovia asioita elämässäni on tällä hetkellä? Mitä voisin tehdä lisätäkseni onnellisuuden tunnetta arjessani?
Onnellisuutta tuottavat yksilöllisesti hyvinkin vaihtelevat asiat. Monesti kuitenkin samankaltaisia asioita ja arvoja nousee listauksen kärkeen. Suomi on useaan kertaan valittu maailman kärkimaaksi onnellisuusmittauksissa. Erityisesti seuraavat asiat luovat onnellisuusmittausten mukaan suomalaisille onnellisuutta:
- Sosiaaliset suhteet, kuten perhe ja ystävät
- Fyysinen ja psyykkinen terveys ja hyvinvointi
- Turvallisuuden tunne
- Harrastukset
- Mielekäs työ tai opiskelu, josta saa onnistumisen kokemuksia
- Luonto ja ulkoilu
- Kiitollisuus ja itsemyötätunto
Kiitollisuuspäiväkirja on matalan kynnyksen harjoitus, jolla voi lisätä onnellisuutta arjessa. Kiitollisuuspäiväkirjaan listataan päivittäin tai viikoittain asioita, joista on juuri silloin onnellinen ja kiitollinen. Joka päivä voi listata esimerkiksi kolme asiaa. Harjoitus auttaa hahmottamaan onnellisuutta tuottavia asioita sekä suuntaamaan ajattelun positiivisiin asioihin.
Viime viikolla lukiollamme oli jälleen useampia vierailijoita. Opotunneilla vieraili eri opintoalojen esittelijöitä.
Markku Rajala ja Katja Repo olivat esittelemässä Turun AMK:n liiketalouden opintoja.
Elsa Lampinen oli esittelemässä maantieteen opintoja Turun yliopistossa.
Kaisa Seppälä oli esittelemässä tuotantotalouden opintoja Aalto yliopistossa. Kaisa valmistui Kerttulista viime keväänä!
Kevätpäiväntasaus on tällä viikolla keskiviikkona. Silloin yö ja päivä ovat kaikkialla maapallolla yhtä pitkät ja aurinko paistaa siis kohtisuoraan zeniitistä päiväntasaajalla. Olemme siis aikalailla puolessa välissä kevättä. Valoisampi puoli vuotta on myös siis edessä ja pimeämpi puolisko nyt takana päin!
Tiistaina vietetään myös Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Minna Canth (1844-1897) on suomalainen kirjailija ja aikansa tasa-arvovaikuttaja. Canth kirjoitti näytelmiä ja lyhyttä proosaa. Hänen teoksensa edustavat realismia ja ne kritisoivat erityisesti naisten ja köyhien heikkoa asemaa. Tunnettuja Canthin teoksia ovat esimerkiksi Työmiehen vaimo, Köyhää kansaa ja Anna Liisa.
Mukavaa viikkoa kaikille ja abeille menestystä YO-kokeissa!
Viikon ohjelma:
Maanantai 18.3.
- YO- A-kieli
- Äidinkielen treenit klo 14.45-16 luokassa 203
Tiistai 19.3.
- Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä
Keskiviikko 20.3.
- YO-matikka
- Kevätpäiväntasaus
Torstai 21.3.
- Samuli Leppämäki Eurooppanuoret-järjestöstä tulee kertomaan parlamentin toiminnasta YH3-tunnille klo 13:30 alkaen luokassa 208
Perjantai 22.3
- YO-reaalikoepäivä
- Matikkapaja luokassa 313 klo 13.15